Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να μη γίνουμε ΕΔΑ, συμφωνούμε



Να μη γίνουμε ΕΔΑ, συμφωνούμε. Και μόνο που ανοίγει η κουβέντα για το τι έφταιξε και δεν τα κατάφερε η ΕΔΑ, είναι θετικό, ενώ μέχρι μόλις λίγα χρόνια πριν η πλειοψηφία των συριζαίων την ανέφερε σαν μοντέλο. 

    


Η ΕΔΑ λοιπόν δεν τα κατάφερε, όχι επειδή δεν ενσωμάτωσε -γενικώς- το "κοινωνικό κέντρο", αλλά ακριβώς επειδή πήγε να το ενσωματώσει με δεξιές διευρύνσεις, 'ρεαλισμούς' και 'στρογγυλέματα', με προσπάθεια να συγκρατήσει το "ανεύθυνο" κίνημα. Επειδή προσπάθησε να πάει στο κέντρο, αντί να το ριζοσπαστικοποιήσει. Επειδή έβαλε στόχο να γίνει σοσιαλδημοκρατία, στη θέση της σοσιαλδημοκρατίας, με όρους ταξικής συνεργασίας.Τελικά η ΕΔΑ... τροφοδότησε την Ενωση Κέντρου. Βλέπω μια διαφορά του τότε και του τώρα: τότε, υπήρχαν περιθώρια για αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας τυπου ΕΚ, μέσω μικροπαροχών και "λαϊκισμών". Σήμερα κανένα κομμάτι της 'σοσιαλδημοκρατίας' δεν τολμά κάτι τέτοιο, κάτι που δείχνει πόσο αγριεμένοι ειναι οι 'απο πάνω'. 


Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι η αναστήλωση της 'παραδοσιακής' Σ/Δ , αλλά η σοσιαλδημοκρατικοποίηση της Αριστεράς (εκεί παίζει και τα ρέστα του το σύστημα), η απογοήτευση του κόσμου και ο χώρος που αυτά τα γεγονότα θα ανοίξουν στους Ναζί. Τότε τα αφεντικά, ακόμα και τη μετριοπαθή ΕΚ την έριξαν, και δυο χρόνια αργότερα έφεραν τη χούντα. Σήμερα φανταζόμαστε ότι θα ναι πιο εύκολο? Τότε η επίθεση στην ΕΚ γέννησε τα Ιουλιανά.Η Αριστερά αντί να πατήσει πάνω στην εξέγερση και να την ξεχειλώσει, τα μάζεψε. Σήμερα τυχόν επίθεση σε κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει και μπορεί να μας βρει πολύ πολύ πιο έτοιμους. 

Διαβάστε και το ενδιαφέρον άρθρο της iskra

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16610:zafeiris-eda&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου