Κανόνες που αποκαθιστούν την ηθική και δημοκρατική σχέση της πολιτικής με την κοινωνία θεσπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τους υποψήφιους βουλευτές τους, είτε αυτοί είναι μέλη του είτε όχι. Για πρώτη φορά ελληνικό πολιτικό κόμμα παρουσιάζει προεκλογικώς έναν τέτοιο κώδικα, με την πρωτοβουλία να έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή απαξίωσης της πολιτικής. Μια απαξίωση που εντάθηκε μάλιστα με τη γνωστή τακτική των κομμάτων του Μνημονίου εν όψει της προεδρικής εκλογής.
Ο κώδικας -τα κυριότερα σημεία του οποίου παρατίθενται στη συνέχεια- αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα, αλλά με το ηθικό κεκτημένο της Αριστεράς. Ή, όπως σημειώνεται στο κείμενο, «η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από όλους/ες τους/τις υποψηφίους/ες και από τα όργανα του κόμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται και οφείλει να κινείται πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, στον αντίποδα της λογικής του άρρωστου πολιτικού συστήματος της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής, της διαφθοράς».
Πρέπει να διευκρινισθεί ωστόσο ότι το κείμενο δεν είναι το τελικό, υπό την έννοια ότι είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε χθες.
Μερικοί από τους πάγιους κανόνες του κώδικα δεοντολογίας είναι οι εξής:
«Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψηφίους/ες του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.
Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων, στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
- Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
- Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.
- Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.
Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.
Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή, πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται».
Μισθός - ασυλία - ΜΜΕ
Επίσης: «Όλοι/ες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους υπόκεινται στους μισθολογικούς κανόνες που καθορίζονται από το κόμμα».
Στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας και εν αναμονή της κατάθεσης από το κόμμα συνολικής ρύθμισης, «η χρήση του δικαιώματος υπόκειται στην έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλοι/ες οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης της δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του έργου του/της βουλευτή. [...] Το πόθεν έσχες κάθε υποψηφίου/ας, η ακριβής περιουσιακή του/της κατάσταση και οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή της είναι όποια στιγμή ζητηθεί στη διάθεση του κόμματος.
Δεν μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να υπάρχει άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψηφίου/ας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για την προεκλογική καμπάνια είτε για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε οικονομική προσφορά εντάσσεται στη γενική οικονομική εκστρατεία του κόμματος [...].
Η παρουσία των υποψηφίων και των βουλευτών στα ΜΜΕ καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, που ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους/ες, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι».
avgi.gr
Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/01/blog-post_56.html#ixzz3NsUI6mbP