Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η βία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά καλό είναι να υπάρχει στο τσεπάκι μας...


http://tripioevro.blogspot.gr/

 

Ποτέ μου δεν συμπάθησα τον Σωκράτη! Μου είναι ξένη η λογική τού ανθρώπου που καταπίνει την αδικία γιατί αυτό επιτάσσει η τήρηση της νομιμότητας. Ομολογώ πως υπάρχει μια ευγένεια ψυχής σε εκείνους που ναι μεν αντιλαμβάνονται ότι οι νόμοι δεν ταυτίζονται απαραιτήτως με την απονομή δικαιοσύνης, ωστόσο τους τηρούν γιατί "έτσι πρέπει προκειμένου η οργανωμένη κοινωνία μας να μην εκφυλιστεί σε αναρχία"
Για εκείνους, πάντως, δεν έχει σημασία το ότι αυτό που αποκαλούν ευνομούμενη πολιτεία δεν είναι τίποτα άλλο στην ουσία από την θεσμοθέτηση της αδικίας ή την επιβράβευσή της από διάφορους μηχανισμούς ακόμα κι όταν κατά λάθος έχουν αφεθεί ανοιχτά κάποια παραθυράκια κοινωνικής δικαιοσύνης...

Είναι λίγο δύσκολο για την ελίτ να νομιμοποιήσει την απειλή με όπλο και τους πυροβολισμούς εργοδότη και των μπράβων του σε βάρος εργαζόμενων που ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει βρει ακόμα τα κατάλληλα, λογικοφανή επιχειρήματα για να δικαιολογήσει κι αυτό το αίσχος, όπως το έχει κάνει για παράδειγμα για τους κερδοσκόπους "γύπες" που απειλούν ολόκληρους λαούς με χρεοκοπία για να μη χάσουν μερικά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, δολάρια κι όποιο άλλο κωλόχαρτο ορίζει την επιτυχία τους. Δεν πειράζει όμως, όταν ο νόμος υστερεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων έρχεται η "καλή" μας δικαιοσύνη για να αθωώνει όσους χρησιμοποιούν μαφιόζικες πρακτικές προκειμένου να εκμεταλλεύονται συνανθρώπους τους. Οπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στη Νέα, αλλά τόσο παλιά στη νοοτροπία, Μανωλάδα...

Το μήνυμα είναι σαφές προς την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους: 
"Αν κινηθείτε, θα πυροβοληθείτε...κυριολεκτικώς". Οποιος δεν κυβερνά με το δίκιο εξουσιάζει με τον τρόμο κι αυτό συμβαίνει σε αυτήν τη μπανανία, ειδικώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια. 
Γκάνγκστερ με ακριβά κοστούμια, βουλευτικές έδρες, υπουργικούς θώκους, εξωχώριες εταιρίες, τηλεοπτικούς σταθμούς και ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν κινητοποιήσει έναν απίστευτο μηχανισμό παραγωγής φόβου με τον οποίο τροφοδοτούν την αγορά για λαϊκή κατανάλωση. 

Σήμερα είναι η Μανωλάδα και η Αργεντινή, χθες οι αντάρτες πόλης και η εκταμίευση των δόσεων, αντιπροχθές η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντοτε στήνεται ένα "τέρας" εκεί έξω για να κρύβει το πραγματικό, απτό, ορατό έκτρωμα της αγριότητας με την οποία ο καπιταλισμός εφαρμόζει το νόμο τής ζούγκλας. Οι εξουσιαστές μας πλάθουν φανταστικούς εχθρούς και μας οδηγούν σε ταξικό εμφύλιο ώστε οι ίδιοι να κυβερνούν στον αιώνα τον άπαντα. Κι εμείς πέφτουμε μονίμως στην ίδια παγίδα με το που βλέπουμε λίγο τυράκι, κι ας έχουμε πιαστεί στη φάκα ένα εκατομμύριο φορές Υπό αυτήν την έννοια τα ποντίκια είναι πολύ πιο έξυπνα από εμάς...

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, επομένως, είναι λογικό η ανυπακοή να χαρακτηρίζεται αλητεία και η πλήρης υποταγή σύνεση και ρεαλισμός. 
Κι ας ισχύει ακριβώς το αντίστροφο. Ορισμένοι επιτήδειοι, μάλιστα, ταυτίζουν την άρνηση πειθάρχησης σε άδικους νόμους με τη βία. Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να χρησιμοποιούμε βόμβες για να αγωνιζόμαστε ενάντια στους καταπιεστές μας. Μια απεργία διαρκείας, για παράδειγμα, με την παράλληλη συγκέντρωση στους δρόμους εκατομμυρίων ψυχών σε καθημερινή βάση δεν προϋποθέτει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι εφοδιασμένοι με πέτρες, μάρμαρα και καδρόνια για να τα εκτοξεύουν κατά τού συστήματος. Αν τώρα το σύστημα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά τις ένοπλες δυνάμεις καταστολής του, κανένας δεν θα έχε το δικαίωμα να μας ζητήσει να παραστήσουμε τον Μαχάτμα Γκάντι. Η βία είναι αυτοσκοπός μόνο τού λούμπεν προλεταριάτου κι όχι των ανθρώπων με ταξική συνείδηση, οι οποίοι διακρίνουν χίλιους δυο άλλους, αναίμακτους τρόπους για να γκρεμίσουν τη σαπίλα. 
Αλίμονο, όμως, αν δεν έχουμε και τη βία στις τσέπες μας, έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε όταν παραστεί ανάγκη. 

Κι ας είναι παράνομη σε ένα καθεστώς στο οποίο η νομιμότητά του βρομά και ζέχνει...

Όχι, δεν είμαστε τελειωμένοι.



Ζούμε το σοκ και δέος και ο θυμός μας κατακλύζει όλους. Καταδικάστε τη βλακεία, την αδιαφορία, την ηθελημένη άγνοια. Αλλά, ότι είμαστε τελειωμένοι, ανθρωπάκια ανίκανα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, μην το κάνετε άποψη. Γιατί οι "τελειωμένοι" είναι άξιοι μόνο για "σωτήρες". Γιατί οι "τελειωμένοι" και απελπισμένοι, είναι το πιο γόνιμο έδαφος του φασισμού. Γιατί κάποτε η ανθρωπότητα το ξανάζησε αυτό.
    


Όχι, δεν είμαστε τελειωμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται, δρουν, προσπαθούν, ελπίζουν. Όχι, δεν είμαστε λίγοι και θα γίνουμε πιο πολλοί. Όχι, δεν θα "πέσουμε" τόσο εύκολα. Όχι, αυτούς τους σωτήρες, δεν θα τους ξαναδούμε ποτέ μπροστά μας, γιατί θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε, πως με όλα μας τα λάθη, εμείς οι άνθρωποι - και μόνο εμείς και όλοι εμείς - θα φτιάξουμε τη "μοίρα" μας.


Όχι, δεν θέλουμε σωτήρες. Θα σώσουμε ο ένας τον άλλο. Εμείς. Όχι αυτοί.

Η Αργεντινή και οι γύπες Γεωργιάδης - Κωνσταντινόπουλος

-TOY ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ




























 
 Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αλλά που να το ξέρουν αυτό οι γύπες, επιπέδουΓεωργιάδη και Κωνσταντινόπουλου; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο υφυπουργός της πασοκικής συνιστώσας της ΝΔ άστραψαν και βρόντησαν σήμερα επειδή η νέαχρεοκοπία της Αργεντινής δικαίωσε την μάχη τους «να μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή». Μάλιστα ο δεύτερος, υφυπουργός Ανάπτυξης τρομάρα μας, έκανε και ανάλυση της υπόθεσης εξηγώντας ότι «τραπεζικό σύστημα δεν φοβήθηκε και χρεοκόπησε μία μεγάλη χώρα που έχει παραγωγή».

Στη πραγματικότητα βέβαια, οι νέες περιπέτειες του Μπουένος Αιρες δεν έχουν έχουν να κάνουν καθόλου με τις προηγούμενες σαχλαμάρες. Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου το κούρεμα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε το χρέος βιώσιμο αλλά κατέστρεψε και τα ασφαλιστικά ταμεία, η Αργεντινή αναδιάρθρωσε με επιτυχία το χρέος της κουρεύοντας το κατά 70%. Η μεγάλη πλειοψηφία των πιστωτών που κατείχαν αργεντίνικα ομόλογα συμφώνησαν με την ρύθμιση, εκτός από αυτούς που κατείχαν το 7% του χρέους, που είναι οι διαβόητοι "γύπες των αγορών".
Πρόκειται για κερδοσκοπικά funds που όταν κάποιος πιστωτής έχει οικονομικό πρόβλημα του αγοράζουν μπιτ παρά τα ομόλογα που κατέχει: αγοράζουν ένα ομόλογο στο 10% της αξίας του, αλλά τελικά ζητάνε να τους καταβληθεί το 30% ή 50%, ή ακόμη και 100 % της συνολικής αξίας. Επειδή λοιπόν καιροφυλακτούν και περιμένοντας τους πιο αδύναμους να σπάσουν για να τους αρπάξουν τα ομόλογα, αποκαλούνται «γύπες».
Διαβάστε εδώ το πλήρες ιστορικό και παρασκήνιο της μάχης της Αργεντινής με τους γύπες και τα αμερικανικά δικαστήρια
Όταν ξέσπασε η κρίση στην Αργεντινή, επειδή κάποιοι ομολογιούχοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά περιμένοντας να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, πούλησαν τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές στους γύπες. Το νέο πρόβλημα ξεκίνησε όταν αυτοί οι γύπες ζήτησαν από την Αργεντινή να πληρωθούν στο 100% πράγμα που σημαίνει ότι θα είχαν απίστευτα κέρδη: αν είχαν συμφωνήσει με το 30% της αποπληρωμής όπως οι υπόλοιποι, θα είχαν παλι μεγάλα κέρδη, καθώς είχαν αγοράσει τα ομόλογα σε πολύ χαμηλότερη αξία από την αρχική. Με το 100% θα είχαν 1.300% απόδοση της αρχικής επένδυσης!!
Αυτά τα ληστρικά funds δεν δέχθηκε η κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει και εδώ ερχόμαστε στο ζουμί: ένας γύπας κατέφυγε στα Αμερικανικά δικαστήρια. Ήταν τόσο παράλογη, ληστρική και καταστροφική για κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους η προσφυγή, ώστε ακόμη και το ΔΝΤ παρενέβη δικαστικά υπέρ της Αργεντινής. Άλλα επειδή η Δικαιοσύνη ειδικά στις ΗΠΑ δουλεύει πλέον ανοικτά υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δικαίωσε τους γύπες: τα αμερικανικά δικαστήρια επέβαλλαν στην Αργεντινή να επιστρέψει το 100% του χρέους στα ληστρικά Hedge Funds.
Πώς μπόρεσε όμως ένα αμερικανικό δικαστήριο να υποχρεώσει μια άλλη χώρα πως και πόσο θα αποπληρώσει; Επειδή η Αργεντινή είχε εξουσιοδοτήσει τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης να επιλύουν τις δικαστικές διαφορές σχετικές με τα ομόλογα της. Είχε δηλαδή απαρνηθεί το αργεντίνικο δίκαιο υπέρ του αμερικανικού. Όπως ακριβώς οι δικοί μας Γεωργιάδηδες και Κωνσταντινόπουλοι που μεταβιβάζοντας το χρέος, το πέρασαν από το ελληνικό δίκαιο στο βρετανικό. Δεν φτάνει δηλαδή ότι στέρησαν από την χώρα ένα ισχυρότατο όπλο, αλλά τώρα φωνάζουν υποκριτικά ότι μας έσωσαν. 

Οι Ισραηλινοί είναι εύστοχοι!

Διεθνή συγχαρητήρια δέχεται από χθες το Ισραήλ έπειτα από τον επιτυχημένο βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 Παλαιστινίων και τoν τραυματισμό άλλων 50.
      


Συγκεκριμένα, ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσα στην οποία εξαίρουν τον στρατό του Ισραήλ για την ευστοχία που επιδεικνύει στον...
βομβαρδισμό μη στρατιωτικών στόχων, ενώ τον πρόετρεψαν να συνεχίσει με την ίδια θέρμη, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 να μην έχει μείνει ούτε ένας Παλαιστίνιος ζωντανός.


Από τη μεριά του, ο κ. Νετανιάχου απάντησε ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, αφού ο ΟΗΕ τους είχε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του σχολείου για να μην το βομβαρδίσουν, οπότε ο ισραηλινός στρατός ήξερε ακριβώς πού να χτυπήσει.

Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου ομολόγησε ότι το Ισραήλ είχε στείλει προοειδοποητικά sms στα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο αλλά εκείνα δεν το άκουσαν γιατί ήταν νύχτα και κοιμόντουσαν, ενώ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει τα κινητά από τα παιδιά και τα χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σχετικά με το γεγονός τοποθετήθηκε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης που υποστήριξε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν σε άμυνα και βομβάρδισαν στον αέρα αλλά τα βλήματα κατά την πτώση τους έπεσαν στα κεφάλια των Παλαιστινίων.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η επίθεση ήταν μάλλον αποτυχημένη, αφού στο σχολείο στεγάζονται 3.300 άτομα αλλά κατάφεραν να σκοτωθούν μόνο τα 20, ενώ πρότεινε στον κ. Νετανιάχου να στείλει μερικούς Έλληνες φραουλοπαραγωγούς στο Ισραήλ για να εκπαιδεύσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες στη χρήση καραμπίνας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Νετανιάχου υποσχέθηκε να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον, ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ τις ακριβείς συντεταγμένες και των υπόλοιπων 83 σχολείων στη Γάζα, ώστε η γενοκτονία των Παλαιστινίων να συνεχιστεί αδιάκοπα και να λυθεί το Παλαιστινιακό μια και καλή.

Μάλιστα, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται ο κ. Νετανιάχου να προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αφού, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών, οι ενέργειές του αποτελούν καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή και την οριστική λύση του Παλαιστινιακού.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 1000 ενώ οι τραυματίες τους 6000. Ένας λαός φοβισμένος αποκλεισμένος σε μερικά τετραγωνικά γης. Κάπως έτσι δεν είμαστε κι εμείς;)


http://corfu4all.blogspot.gr/