Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Οταν η μαλακια δεν εχει ορια.... «Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου»


«Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου»



Να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να αποδείξουμε την αγάπη μας για τον τόπο
«Ελλάδα η πλουσιότερη χώρα του κόσμου», ονομάζεται η επικοινωνιακή καμπάνια που υλοποίησε το υπουργείο Τουρισμού και παρουσίασε σήμερα η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ειδική εκδήλωση, με στόχο την τόνωση της τουριστικής συνείδησης.

Κατά την ομιλία της, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη καμπάνια τουριστικής συνείδησης, αλλά για μία προσπάθεια που στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς κάθε Έλληνα πολίτη, προς κάθε επαγγελματία του τουρισμού, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ομορφιά της Ελλάδας, με τρόπο σύγχρονο και εναλλακτικό.

Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φέτος θα είναι μία καλή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «οι καλές χρονιές δεν χαρίζονται, αλλά έρχονται -και ξανάρχονται- με πολύ προσπάθεια, σχέδιο και επιμονή, συλλογική δουλειά».

Επίσης, ζήτησε από όλους, καθένας από το πόστο του, να συνεισφέρουν ώστε οι επισκέπτες να περάσουν αξέχαστες διακοπές.

«Να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να αποδείξουμε την αγάπη μας για τον τόπο. Να υπενθυμίσουμε πόσο φιλόξενοι είμαστε. Να διαφημίσουμε πόσο καλοί επαγγελματίες είμαστε. Να αναδείξουμε τον θησαυρό της Ελλάδας σε αξίες, ιστορία και μνήμες. Το brand, το όνομα "Ελλάδα" είναι πανίσχυρο. Αντέχει οποιαδήποτε κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η εικόνα αλλάζει, βήμα-βήμα. Γίνεται καλύτερη. Πιο φωτεινή, πιο αισιόδοξη. Αυτή την αισιόδοξη και φωτεινή πλευρά θέλουμε να αναδείξουμε».

Η καμπάνια αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά βίντεο, τα οποία θα αναρτηθούν σταδιακά στο διαδίκτυο και θα προβληθούν ως κοινωνικό μήνυμα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.


Καραγκιοδοσηλίκια...

Ο «βίος - αβίωτος» της (μη) «βιωσιμότητας του χρέους»
Από χτες οι καμπάνες άπασας της επικράτειας χτυπούν χαρμόσυνα.
Αφορμή η δήλωση της κυρίας Μέρκελ (στην «Καθημερινή»):
«Είμαι βέβαιη - είπε η καγκελάριος - ότι η βιωσιμότητα του (σσ: ελληνικού) χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται».
Ας... γιορτάσουμε, λοιπόν. Αλλά πριν η γιορτή μετατραπεί σε ντελίριο ενθουσιασμού - σαν αυτό που έχει καταλάβει τους «παπαγάλους» των «8» - ας παρακολουθήσουμε για ποιο πράγμα «πρέπει» να είμαστε «ευτυχείς»...
Στοιχείο πρώτο:
Από το Μάαστριχτ και μετά, δηλαδή την τελευταία 20ετία, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους και κερδοσκόπους το αστρονομικό ποσό των 772,9 δισ. ευρώ!
Στοιχείο δεύτερο:
Μόνο από το 2000 και μετά, δηλαδή από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τόκους και χρεολύσια μακροπρόθεσμων δανείων το ποσό των 400,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, για εξοφλήσεις εντόκων και βραχυπρόθεσμων τίτλων έχει πληρώσει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Αθροισμα: 640,5 δισ. ευρώ!
Στοιχείο τρίτο:
Από το Μάαστριχτ και μετά, 4 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας έχουν πάει σε... τόκους και χρέη! Μάλιστα, από αυτά, πάνω από 3 ολόκληρα ΑΕΠ έχουν εξανεμιστεί σε τόκους και χρεολύσια κατά την περίοδο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!
*
Τα παραπάνω στοιχεία και οι σχετικοί πίνακες, που περιλαμβάνουν τις δαπάνες για την καταβολή τόκων, χρεολυσίων και τις εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων και εντόκων γραμματίων, ομολογούνται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2013 (σελίδα 133) και σημαίνουν το εξής πολύ απλό:
Από τη μια μεριά το κράτος και οι κυβερνήσεις των κεφαλαιοκρατών δανείζονται αστρονομικά ποσά με τα οποία χρηματοδοτείται η κερδοφόρα δράση των κεφαλαιοκρατών, κι από την άλλη μεριά ο λαός πληρώνει τα χρέη των κεφαλαιοκρατών και του κράτους των κεφαλαιοκρατών και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Με τόκο!
Είναι προφανές, λοιπόν, τι συμβαίνει:

α) Τα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας «βιώσιμο το χρέος», πλήρωσαν την τελευταία 20ετία (και κυρίως κατά την περίοδο της «ευρω-ευημερίας») σε τόκους για το δημόσιο χρέος που άλλοι το δημιούργησαν, άλλοι το προκάλεσαν και άλλοι το «έφαγαν», κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!


β) Ο ελληνικός λαός, στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους», θα «πρέπει» - έτσι του λένε - να ζήσει χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, ώστε μέχρι το 2020 να τους έχει πληρώσει άλλα τόσα, και αφού τους τα πληρώσει κι αυτά, τότε - το 2020 - θα τους «χρωστάει» κι άλλα τόσα!

*
Συμπέρασμα 1ο:
Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη μετατροπή της ζωής του λαού σε ένα «βίο - αβίωτο», αφού εκείνο που θέλουν είναι ένα λαό αλυσοδεμένο στο μαγκανοπήγαδο του χρέους, που θα ζει ίσα - ίσα ώστε να τους πληρώνει αενάως και αιωνίως τόκους, χρεολύσια και χρέη για δάνεια που άλλοι τα ξεκοκαλίζουν.
Συμπέρασμα 2ο:
Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη διατήρηση των μακάβριων συνεπειών ενός δανεισμού που ούτε είχε ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Αντίθετα αποτελεί τη συνήθη τακτική της ολιγαρχίας, μέσω της οποίας το κεφάλαιο αφενός εξασφαλίζει πηγές για τη δική του ρευστότητα, αφετέρου συνεχίζει να χρεώνει τα βάρη του δικού του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα.
*
Η «βιωσιμότητα του χρέους» για την οποία πανηγυρίζουν Μέρκελ, Σαμαράς, Βενιζέλος, ΔΝΤ κ.ο.κ., σημαίνει έναν ελληνικό λαό που θα πληρώνει στο διηνεκές τα παλιότερα και τα νεότερα δάνεια της πλουτοκρατίας χωρίς ποτέ να ξεχρεώνει.
Που πάντα θα του λένε ότι «οφείλει» όλο μεγαλύτερα χρέη στους πιστωτές, μιας και ο λογαριασμός αυτός δεν τελειώνει ποτέ. Αντίθετα, σε κάθε προηγούμενο λογαριασμό χρεών, επέρχεται - όπως περιέγραφε ο Λένιν - ένας «τοκογλυφικός επιπρόσθετος λογαριασμός πάνω σε εκείνον που 20 φορές ως τώρα πληρώθηκε».
*
Είναι προφανές:
Η απάντηση σε αυτόν τον καταναγκασμό, η απάντηση στον εξαναγκασμό εκατομμυρίων ανθρώπων να εξαθλιώνονται, να χρεοκοπούν, να καταστρέφονται, να φτωχοποιούνται, να λεηλατούνται, και όλα αυτά είτε για να διατηρείται «βιώσιμο το χρέος», είτε γιατί (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά τα όσα λέει η Μέρκελ) το χρέος είναι «μη βιώσιμο», δεν είναι η «σταδιακή αποπληρωμή». Ούτε η «επιμήκυνση». Ούτε ο «λογιστικός» προσδιορισμός του «καλού» και του «κακού» χρέους. Ούτε τα «κουρέματα». Ούτε καμία από τις τεχνικές καταλήστευσης του λαού που ακολουθούνται στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους» ή της «μη βιωσιμότητας του χρέους».
Η μία και μοναδική απάντηση είναι:
Μονομερής διαγραφή του χρέους!
Απάντηση που φυσικά δεν θα προέλθει από την εξουσία των μονοπωλίων που τα δικά της τα δάνεια μετατρέπονται σε χρέη για το λαό. Δεν θα προέλθει από την εξουσία εκείνων που υπογράφουν Μνημόνια, ή των άλλων που θέλουν να γίνουν εκείνοι οι «διαπραγματευτές» στη θέση των προηγούμενων με την ΕΕ, με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ.
Θα προέλθει μόνο από ένα λαό αποφασισμένο να επιβάλει τη δική του λαϊκή εξουσία. Χωρίς μονοπώλια. Χωρίς ΕΕ. Χωρίς ΔΝΤ. Και χωρίς να αναγνωρίζει καμία «υποχρέωση» του λαού απέναντι σε ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.
Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

“Ή τώρα ή ποτέ”! Ξύπνα Έλληνα αδελφέ!



“Ή τώρα ή ποτέ”! Κι όταν λέω “ποτέ”, το εννοώ.
Γιατί εάν ο ελληνικός λαός δεν αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα είναι χαμένος, γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος για πάρα – πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. ϊσως και για αιώνες”…Είσαι νέος… Διάβασε καλά! Αν θες διαφώνησε, αλλά μην αδιαφορείς! Η πατρίδα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Δεν ακούς; Ποιόν περιμένεις να τη σώσει; Ποιόν περιμένεις να σε σώσει; Κατάλαβέ το. Η λαίλαπα του πολέμου, του ακήρυκτου πολέμου που ζούμε, είναι ανεξέλεγκτη. Ο εχθρός έχει ήδη περάσει το κατώφλι του σπιτιού σου. Όσο κοιτάμε, βέβαια, την τηλεόραση δεν το αντιλαμβανόμαστε. Δεν θα βγει, όμως, από εκεί κανένας σωτήρας…
Ο σωτήρας είσαι εσύ, γιατί η πατρίδα είσαι εσύ! Αν κάτσεις με τα χέρια σταυρωμένα, πολύ σύντομα θα δεις τα παιδιά σου σκλαβωμένα. Θα δεις τον εαυτό σου να δουλεύει για ένα πιάτο φαΐ, δουλικά, ώρες ατελείωτες. Θα δεις την περιουσία σου να παραδίδεται στους ξένους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι. Θα δεις μια Ελλάδα ανοχύρωτη να σκίζεται σε κομμάτια και να μοιράζεται στους εχθρούς της. Κι όλα αυτά επειδή δεν αντέδρασες όταν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις. Η ένδοξη χώρα των Ελλήνων, η ποτισμένη από αίμα ηρώων και μαρτύρων, το λίκνο της Ρωμηοσύνης, στα βάρβαρα χέρια του 4ου Ραΐχ και των συνεργατών του. Αμαχητί. Τι τραγική ειρωνεία…
Έλληνα αδελφέ μας, δεν υπάρχει, πια, η πολυτέλεια της αδιαφορίας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Μην απελπίζεσαι. Δράσε! Μην το σκέπτεσαι άλλο, ξεσηκώσου! Τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η αρχή του ξεσηκωμού βρίσκεται πάντοτε, στην πνευματική αφύπνιση, στην αναζήτηση και συνειδητοποίηση της αλήθειας. Η Ελλάδα, η πατρίδα σου, αναλογικά με την έκταση της και τον πληθυσμό της, είναι η πιο προικισμένη χώρα του κόσμου.Μάθε, λοιπόν, ότι τα αποθέματα του υπεδάφους μας είναι αμύθητης αξίας. Η αξία του ορυκτού μας πλούτου ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, σε μεγάλη εκδήλωση που όλα τα μέσα απέκρυψαν (Ίδρυμα Κακογιάννη, 7-11-12), ειδικοί επιστήμονες βεβαίωσαν, για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό, ότι μόνο τα άμεσα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Κι εκτός του ανυπολόγιστης αξίας, υπεδάφους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γεωγραφική μας θέση, μας καθιστά παγκόσμιο κόμβο εμπορίου. Ότι η ναυτιλία μας είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως κι η αξία του τουρισμού μιας τέτοιας, νησιωτικής κι όχι μόνο, χώρας είναι ανυπολόγιστη.
Πως θα ανεχθείς να δεσμεύονται όλα αυτά τα έσοδα σε ένα “Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας” με στόχο την -ες αεί- αποπληρωμή του μεθοδευμένα υπέρογκου χρέους; Αντιλαμβάνεσαι τώρα την έσχατη προδοσία που συντελείται; Κατανοείς γιατί οι “σύμμαχοί” μας, μας… “σώζουν” μέσω Μνημονίων από την κρίση που αυτοί δημιούργησαν; Για να μας κατακτήσουν χωρίς να υποψιαστούμε και να καταφέρουν το μεγάλο ξεπούλημα της γης μας. Βλέπεις γιατί τα παπαγαλάκια του συστήματος κάνουν ό,τι μπορούν, χρόνια ολόκληρα τώρα, να σε πείσουν ότι όλα γίνονται “για το καλό σου”; Για να σε κατακτήσουν αδιαμαρτύρητα. Για να σε κατακτήσουν ολοκληρωτικά. Γιατί όποιος κατακτά τις συνειδήσεις, κατακτά ολοκληρωτικά…
Έκρυψαν τα όλα, τα αντικατέστησαν με γραβάτες. Τα τάνκς, μετατράπηκαν σε απεσταλμένους της τρόικας, οι βόμβες λέγονται τώρα δάνεια. Σ’ έκαναν να προσκυνάς τους Εφιάλτες σου, για μια θεσούλα στο Δημόσιο, που τώρα θα στην πάρουν. Η προδοσία μετονομάστηκε σε σωτηρία, η αντίσταση σε ανοησία. Έτσι, μεταμφιεσμένοι, “Έλληνες” και ξένοι κατακτητές απεδείχθησαν πολύ αποτελεσματικοί.
Σε έπιασαν στον ύπνο, σε κορόιδεψαν και συνεχίζουν ξεδιάντροπα να το κάνουν. Μας υποδούλωναν ενώ εμείς θαυμάζαμε τη “δημοκρατία” που μας σέρβιραν. Και θα αποθρασύνονται περισσότερο όσο τους αφήνεις. Δεν αργεί η ώρα που θα στρέψουν εναντίον του συμπατριώτη σου, όπως καλά ξέρουν να το κάνουν. Για να ισοπεδώσουν τα πάντα στον πολύπαθο τούτο τόπο, κι ύστερα να ‘ρθουν ως ελευθερωτές να τους δοξάσεις υπηρετώντας τους. Το ίδιο ιστορικό σκηνικό για άλλη μία φόρα.
Μην τους αφήσεις! Θυμήσου τους αγώνες των προγόνων σου και τίμα το αίμα που χύθηκε ως τα σήμερα. Εμπνεύσου απ’ το φρόνημα των αγωνιστών του Ελληνικού Έθνους. “Να ‘ρθει ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλει και τα δυο μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά με θρέφει. Αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω, στραβός θανα είμαι”, έλεγε ο Μακρυγιάννης απηχώντας το διαχρονικό ανυπέρβλητο πνεύμα του Ελληνισμού.
Αγάπα την πατρίδα σου! Αγάπα την άδολα, μακριά από μισαλλοδοξία. Αγκάλιασε τον συμπατριώτη σου αληθινά, ό,τι κι αν πρεσβεύει “ιδεολογικά”. Δεν είναι αυτός ο εχθρός σου. Αυτοί που σε σαγήνευσαν με τις υποσχέσεις τους και θέλησαν να σε κάνουν συνένοχο με τα ρουσφέτια τους, αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Αυτοί που σ’ αποκοίμισαν όσο θαύμαζες τον εκσυγχρονισμό τους, σ’ είχαν προγραμματίσει να ξυπνήσεις μέσα σε εμφύλιο σπαραγμό.
Ξύπνα αδελφέ πριν το μοιραίο! Μην περιμένεις τίποτα απ’ όσους διαχειρίζονται”πολιτικά” την κατάσταση. “Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας”, έκραζε πριν δύο αιώνες ο Παπαφλέσσας.
Τώρα είναι η σειρά σου! Να πεις το νέο “ΟΧΙ”! Να πεις το νέο “Μολών Λαβέ”! “Η Λευτεριά δεν χαρίζεται, κατακτιέται”!
Δεν είσαι μόνος σου στον αγώνα αυτό. Πολλοί είμαστε αυτοί που αρνούμαστε πεισματικά να γίνουμε οι πρώτοι Έλληνες στην τρισχιλιετή ιστορία αυτού του Έθνους που θα σκύψουν, ομοθυμαδόν, το κεφάλι στον κατακτητή. Έστω και καθυστερημένα, ξεσηκωθήκαμε, πολεμάμε και θα νικήσουμε! Ένωσε τη σπίθα του αγώνα σου μ’ αυτήν του διπλανού σου. “Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει”. Για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, μ’ αληθινή δημοκρατία και υγιή πατριωτισμό!
Και μη ξεχνάς το που χρωστάς… “Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγένητοι, οι νεκροί”. (Κ. Παλαμάς).
Μίκης Θεοδωράκης

"ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ"!



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (30/6) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΙΜΟ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση του προγράμματος, παρά τις πιέσεις που θα δεχτεί από τις εγχώριες και διεθνείς ελίτ, υπογραμμίζει ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή της Κυριακής (30/6) και στον δημοσιογράφο Χρήστο Σίμο, ο Κ. Ήσυχος εκτιμά πως δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ επισημαίνει πως η αυτοδιάλυση των συνιστωσών δεν είναι επείγον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Τι καινούργιο φέρνει η νέα συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ;
Ίσως να εμπεριέχει το "κύκνειο άσμα" του σάπιου πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού, όπως τον γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση, που θα συνεχίζει να εφαρμόζει κατά γράμμα τις απαιτήσεις της τρόικας αλλά και των ισχυρών συμφερόντων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ της χώρας μας. Αυτή η δικομματική κυβέρνηση ίσως και να επισφραγίζει την κοινή ιδεολογική και πολιτική ατζέντα των "δύο πάλαι ποτέ μονομάχων" και, γιατί όχι, και την εκλογική συμπόρευση τους, στις επόμενες εκλογές. Δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και όχι μόνο. Μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας των συστημικών κομμάτων. Είναι η μεγάλη ιστορική ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να περάσει στην ιδεολογική, κινηματική και προγραμματική αντεπίθεση, ώστε η ηγεμονία των ιδεών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να καταστεί πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα ανατροπής κι ελπίδας.
* Πώς κρίνεις την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση Σαμαρά; Οφείλεται μόνο στο θέμα της ΕΡΤ ή συντρέχουν κι άλλοι λόγοι; Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε μετά από μια κοινωνική ρευστοποίηση της εκλογικής της βάσης, που δεν άντεξε το βάρος των επιλογών της. Προσπαθεί, ως μια άλλη εκδοχή της Κεντροαριστεράς την περίοδο των Μνημονίων, να επιδιώξει την πολιτική της επιβίωση, μετατρέποντάς την σε ένα "α λα καρτ" συμμαχικό σχήμα σε ό,τι αφορά τον κυβερνητισμό.
Η ΕΡΤ αποτέλεσε απλά την αφορμή για να αναζητήσει μια "ηρωική έξοδο" από την τρικομματική κυβέρνηση. Προηγήθηκαν όμως οι ιδιωτικοποιήσεις, το άγριο κτύπημα των συντάξεων και των μισθών, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η μαζική μετανάστευση των νέων, αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πολιτικές, ακόμα και ακροδεξιές εξάρσεις εις βάρος του κόσμου της εργασίας, σε βάρος των κινημάτων. Παραμένει ο χώρος αυτός δογματικά προσηλωμένος στον μεγάλο "εθνικό στόχο" του αστικού μπλοκ, στον "μπαμπούλα" για τη δήθεν "ολική καταστροφή" που θα πλήξει τη χώρα μας εάν εξέλθει από την Ευρωζώνη. Βαδίζοντας στον δρόμο της "υπευθυνότητας", απώλεσε κάθε ταξική αναφορά, κάθε στίγμα της πολιτικής της καταγωγής και της ιστορικής μνήμης της Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Μια τέτοια περίπτωση "συνεργασίας" την εύχεται ήδη μέρος του συστήματος, που επιθυμεί, προκειμένου το μετεκλογικό σενάριο, να είναι "ελεγχόμενο" στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της ΔΗΜ.ΑΡ. πιστεύω ότι έχει βγάλει χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και κατανοεί πλήρως την ανάγκη να συμπορευτεί στον δρόμο της ανατροπής της "μνημονικής δαγκάνας" που επιβλήθηκαν στον λαό μας.
* Εδώ και αρκετό διάστημα, έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Ρούσεφ. Πού οφείλονται αυτές;
Πρόκειται για πρωτόγνωρες σε μαζικότητα διαδηλώσεις, σε πάνω από 82 πόλεις με τη συμμετοχή να ξεπερνά τους 2 εκατ. πολίτες. Η Βραζιλία παραμένει μια καπιταλιστική χώρα, όπου οι κυβερνήσεις του κόμματος των εργαζομένων (P.T.), ανέκοψαν την πρόσδεση της χώρας στους παγκόσμιους μηχανισμούς πολιτικού και οικονομικού έλεγχου από τις ΗΠΑ, δηλαδή την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Συμμετέχει ενεργά στην ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με άλλες πολιτικές ταχύτητες από αυτές της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού. Είναι η ραχοκοκαλιά της διαδικασίας ολοκλήρωσης σε ενεργειακό, οικονομικό και νομισματικό επίπεδο. Εισήλθαν στα μεσαία στρώματα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες από τις "φαβέλες", που αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η Βραζιλία κατέκτησε μια σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία από άποψη δεικτών.
Το 21,5 % του πληθυσμού ζει με 1,25 δολάρια την ημέρα. Τα ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες. Η "μεγάλη ιδέα" που πλανάται σήμερα πάνω από τη Βραζιλία να διοργανώσει το κύπελλο συνομοσπονδιών, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και τους ολυμπιακούς αγώνες, έδωσαν την αφορμή μιας δικαιολογημένης αγανάκτησης της κοινωνίας και κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που βλέπουν ένα χορό δισεκατομμυρίων με στοιχεία αδιαφάνειας και διαφθοράς, ενώ ορισμένες ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν νέο - συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την ανοχή του πολιτικού κέντρου.
Πρέπει να εξετάσουμε το βάθος των πολλαπλών αντιθέσεων. Οι όποιες προοδευτικές οριακές μετατοπίσεις, που η σοσιαλδημοκρατία πράττει, διστάζει να προχωρήσει σε βαθιές ρήξεις με τον καπιταλισμό. Αγνοεί τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας και την ταξική πάλη, θεωρώντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης και η διόγκωση των μεσαίων στρωμάτων αποτελεί το όριο των κατακτήσεων των εργαζόμενων. Οι αναγκαίες δομικές ανατροπές με το σύστημα, αναδεικνύουν την ιστορική ανάγκη ώστε η πυξίδα ενός ταξιδιού με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό να έχει αρχή, μέση και τέλος. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη λαϊκή απαίτηση στο βάθεμα των κοινωνικών κατακτήσεων με ταξικό προσανατολισμό ή τη διαχειριστική λογική.
Παρ' όλα αυτά, εκτιμώ ότι και ο αμερικανικός παράγοντας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει σαφή προσανατολισμό να επαναφέρει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στα "καθεστώτα της πίσω αυλής". Επομένως, οι διεκδικήσεις και οι μαζικές αφυπνίσεις πρέπει να έχουν αριστερό προσανατολισμό, αλλιώς θα μετατραπούν σε χειραγωγούμενες "εξεγέρσεις" μέσω των ισχυρών ΜΜΕ, που θα κάνουν πιο εύκολο το έργο των ιμπεριαλιστών. Η "τηλεοπτική κατσαρόλα" στην εποχή μας ίσως να έχει μεγαλύτερη απόδοση.
* Πώς σχολιάζεις το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ;
Η αυτοδιάλυση των συνιστωσών δεν μπορεί να γίνει με διοικητικό τρόπο και χρονοδιάγραμμα που δεν περιλαμβάνει τις ανησυχίες και προβληματισμούς των εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Μια τέτοια "ωρίμανση" ιδίως όταν επιβάλλεται από τον ισχυρό εταίρο, τον Συνασπισμό, χωρίς να ακουστούν οι ανησυχίες των εταίρων μας στο συμμαχικό σχήμα που είχαμε ως τώρα, είναι κίνηση βίαιη. Το κοινωνικό απόθεμα της Αριστεράς είναι τεράστιο, αφού εμπεριέχει πολιτισμικές, ιστορικές και ταξικές πτυχές, που αγγίζουν σχεδόν κάθε πολίτη έμμεσα η άμεσα. Η πολυφωνία και η εσωκομματική δημοκρατία είναι πλούτος, όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές από την ηγεσία μας. Η μονολιθικότητα της Αριστεράς έχει τελειώσει χωρίς επιστροφή. Η πολυτασική ριζοσπαστική αριστερά, μέσα από έναν ενιαίο πολιτικό φορέα οφείλει να βρει τον βηματισμό της, με σύνεση και συναίνεση, με αποφασιστικότητα, ενότητα, αποτελεσματικότητα, επαναφέροντας την ανιδιοτελή στράτευση και όχι τον εθελοντισμό, την ιστορική παρακαταθήκη της ανιδιοτέλειας και όχι τον παραγοντισμό. Ο ιδεολογικός πλούτος των ιδεολογικών ρευμάτων να τροφοδοτούν συνθέτοντας την ατμομηχανή των ρήξεων και των ανατροπών.
Η ενότητά μας είναι δεδομένη. Η αυτοδιάλυση των συνιστών μπορεί να περιμένει κάποιο μεταβατικό διάστημα με τη λογική της διπλής ένταξης με συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Ας βασιστούμε στη δύναμη της προωθητικής σύνθεσης των ιδεών, σε επίπεδο θεωρίας και πρακτικής, που θα δώσουν ελπίδα και αυτοπεποίθηση στο λαό μας στο επερχόμενο συνέδριο μας.
* Ποια τακτική θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση;
Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν έχει περιθώρια ενσωμάτωσης ως μια άλλη δύναμη κυβερνητικής διαχείρισης. Αυτή είναι κοινή διαπίστωση όλων μας: θα κατέρρεε με απίστευτη ταχύτητα, στο πεδίο του πολιτικού χρόνου αλλά και του πραγματικού. Οι προγραμματικές μας εξαγγελίες για ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους ή του μεγαλυτέρου μέρους του, σε συνδυασμό με την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, είναι επιβεβλημένες και ιστορικά αναπόφευκτες.
Η ρήξη μας, πρέπει να εμπεριέχει μέθοδο, προτεραιότητες στρατηγικές με αταλάντευτες κόκκινες γραμμές που θα στοχεύουν στην εθνική και λαϊκή κυριαρχία, με ταξικές στοχεύσεις, ταξικό πατριωτισμό και διεθνισμό. Θα γνωρίζουμε πού δεν κάνουμε πίσω. Η πικρή εμπειρία της Κύπρου, έδειξε ότι το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αδυσώπητο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Κάθε δισταγμός από την πλευρά μας στα κρίσιμα και κομβικά ζητήματα, θα γίνει μπούμερανγκ σε βάρος μας.Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο λαός μας, αλλά και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου. Οι αναβαθμισμένες διακρατικές συμμαχίες εντός αλλά και εκτός Ε.Ε., η προτεραιότητα της κάλυψης των βασικών αναγκών το πρώτο διάστημα, η "απειθαρχία" μας ώστε να μην γίνουμε αρεστοί και "υπεύθυνοι", κάνει τους αντιπάλους μας να τρέμουν κυριολεκτικά, για να μην φύγει η γη κάτω από τα πόδια τους. Τέτοια ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά. Εμείς μπορούμε να γίνουμε ένας καταλύτης σεισμικών πολιτικών και κινηματικών επιπτώσεων προς όφελος του λαού μας και των άλλων λαών στη Ν. Ευρώπη και αλλού. Το ξέρουν και το ξέρουμε. Θα είμαστε νικητές.

Όταν τα "παπαγαλάκια" των Ελληνικών ΜΜΕ, τρέμουν λαϊκές εξεγέρσεις παντού


http://anemosantistasis.blogspot.gr/
Σήμερα, είχαμε τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Τελικά, ο Στρατός εκεί, επενέβη, και ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι. Δεν είναι καλό ο στρατός να επεμβαίνει, σίγουρα. Αλλά, όπως γράψαμε σήμερα(Διαβάστε ΕΔΩ), η συντριπτική πλειοψηφία του Αιγυπτιακού λαού, ήταν ενάντια στον Μόρσι, και η ανατροπή του, τους ικανοποίησε. Αν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, είχαν τα δικά τους συμφέροντα, αυτό δεν μειώνει την σημασία της λαϊκής αντίστασης. Τα ελληνικά ΜΜΕ, βέβαια, με τον ΣΚΑΙ, να πρωτοστατεί, μετέφεραν μία εικόνα, πολεμοχαρών διαδηλωτών, με ύποπτα κίνητρα ίσως, και κουβέντα γιατί ο Μόρσι είχε εξοργίσει τον λαό του.
Τα ίδια και με την εξέγερση του λαού στην Τουρκία. Τα Ελληνικά ΜΜΕ, αναπαρήγαγαν "σκοτεινά" σενάρια, πίσω από τις προθέσεις των εξεγερμένων Τούρκων, και μας έλεγαν ότι αν πέσει ο Ερντογάν, να ετοιμαζόμαστε για Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο.
Όπου γίνεται εξέγερση, επανάσταση από τον λαό, οπουδήποτε στον κόσμο, τα ελληνικά ΜΜΕ, τρέμουν να την κουκουλώσουν, να την μειώσουν ή να την δαιμονοποιήσουν. Σαν λαό, μας έχουν βάλει τα γυαλιά, Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Βραζιλιάνοι, και φοβούνται εκεί στο Μαξίμου μην το πάρουμε χαμπάρι. Μην συνειδητοποιήσουμε, ότι είμαστε με διαφορά ο πιο "καθυστερημένος" λαός. Φοβούνται, μήπως και συνειδητοποιήσουμε, ότι τα μισά να έκαναν, αλλού, από αυτά που έχουν κάνει οι εδώ κυβερνήσεις τα τελευταία 3 χρόνια, εκεί θα βλέπαμε τουλάχιστον λαϊκά δικαστήρια!
ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ.....ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ!