Της Χριστίνας Πάντζου
Το Oradexon είναι ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται για την ταχεία πάχυνση των αγελάδων, με σκοπό μεγαλύτερα κέρδη. Με αυτήν ακριβώς τη λογική οι «μαντάμ» των μπανγκλαντεσιανών μπορντέλων ποτίζουν ανήλικα κορίτσια με αυτό το σκεύασμα ώστε να παραπλανούν τις αρχές για την πραγματική ηλικία τους.
Στο μουσουλμανικό Μπαγκλαντές η πορνεία είναι νόμιμη, αλλά επιτρέπεται η άσκησή της από την ηλικία των 18 ετών. Οι νόμοι, ωστόσο, είναι διάτρητοι σε μια χώρα τόσο φτωχή ώστε είναι σύνηθες οι γονείς να πωλούν τις κόρες τους, ακόμη και από την ηλικία των εννέα ετών, έναντι 200–300 δολαρίων. Τις βλέπεις στα πορνεία, που απλώνονται σε ατέλειωτες σειρές στις περισσότερες πόλεις της χώρας, ντοπαρισμένες από τη συστηματική χρήση αυτών των χαπιών που τις κάνουν να φαίνονται πιο ανεπτυγμένες, που στρογγυλεύουν τις ανύπαρκτες καμπύλες τους και φουσκώνουν τα παιδικά τους στήθη. Συχνά τα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο αυτές οι ανήλικες ζουν μαζί τους στα πορνεία και αρχίζουν να δουλεύουν και τα ίδια σε αυτά πριν καν ωριμάσουν σωματικά με τη βοήθεια του Oradexon. Σύμφωνα με την ActionAid, οι πάνω από 200.000 πόρνες της χώρας κατά 90% είναι πλέον εθισμένες στο φάρμακο που οι ιδιοκτήτες των πορνείων τις υποχρεώνουν να παίρνουν.
Τα κορίτσια θεωρούνται «ιδιοκτησία» των τσατσάδων και αν θελήσουν να βγουν από την πορνεία, τους ζητούν να επιστρέψουν «το κόστος αγοράς και συντήρησής» τους.
Όσο «μεγαλύτερες» γίνονται με τη βοήθεια των χαπιών τόσο περισσότερους πελάτες έχουν και τόσο πιο κοντά φαντάζονται ότι βρίσκονται στην ελευθερία τους. Αυταπάτη, καθώς κερδίζουν λιγότερα από 0,60 δολάρια ανά πελάτη, ενώ βυθίζονται όλο και βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο, όπου στην εκμετάλλευση προστίθεται η αρρώστια και η τοξικοεξάρτηση.
Θεωρητικά το Oradexon διατίθεται μόνο με συνταγή, αλλά στη μαύρη αγορά το βρίσκεις παντού: τα 100 χάπια στοιχίζουν λιγότερο από ένα δολάριο, φτηνότερα και από ένα τσάι. Στην πλειονότητά τους, ωστόσο, αυτά τα κορίτσια δεν έχουν ιδέα για τις επικίνδυνες παρενέργειές του, ανάμεσά τους εμφράγματα και καρδιακές νόσοι, ηπατικές φλεγμονές, οστεοπόρωση. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εθιστικό και έχει έντονα συμπτώματα στέρησης, όπως δερματικά οιδήματα και χρόνιες ημικρανίες.
Η πρώην βουλευτής Τασμίνα Χοσαΐν εξηγεί πως αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της συνολικότερης καταπίεσης των γυναικών στην πατρίδα της: «Στο Μπαγκλαντές οι πόρνες αποκαλούνται “ποτίτα”, δηλαδή “έκπτωτες της κοινωνίας”, ενώ οι άντρες που κοιμούνται μαζί τους προσφωνούνται κύριοι ή “μπάμπου”, όρος που εκφράζει σεβασμό. Είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασης της γενικότερης περιφρόνησης προς τις γυναίκες». Για την ακτιβίστρια, στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η φτώχεια. «Η φτώχεια οδηγεί πολλές γυναίκες στο να κάνουν οτιδήποτε για να επιβιώσουν. Αυτά τα χάπια κόβουν επίσης την όρεξη, κι έτσι οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ δεν αισθάνονται την απύθμενη πείνα που τις κατατρώει».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών