Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Γάμα τα πρέπει και τα μη........θα πάρουν αυτό που τους αξίζει..

Γάμα τα πρέπει και τα μη ! Έχω βαρεθεί.


    


Εδώ και 3 χρόνια έχουμε πάψει να είμαστε κυρίαρχο κράτος και έχουμε γίνει “Μπανανία” και “Προτεκτοράτο” των Γερμανών και των διεθνών τραπεζο-τοκογλύφων.


Εγχώρια πολιτικά “ανδρείκελα” έχουν μετατραπεί σε ...

πειθήνια όργανα της Μέρκελ και του Σόιμπλε οι οποίοι τους κρατούν στο “χέρι” λόγω των μιζών που τους έδωσαν κατά καιρούς μέσω της Siemens και του Χριστοφοράκου τον οποίο φυγάδευσαν και προστατεύουν ως … κόρη οφθαλμού!

Με αιχμή του δόρατος, τους δημοσιοκάφρους και τα ΜΑνΤρόσκυλα τους, παραπλανούν, τρομοκρατούν και δέρνουν τους πολίτες για να επιβάλλουν με την βία τις επιταγές και τις προσταγές των έξωθεν και των εγχώριων αφεντικών τους.
Φτάσαμε δε στο σημείο ο “Μεσσήνιος Κωλοτούμπας” να συναντιέται και να μιλάει με θερμά λόγια (για επικοινωνιακούς λόγους φυσικά) στον μετανάστη καλαθοσφαιριστή Γιάννη ο οποίος κέρδισε (και μπράβο του) μια θέση σε ομάδα των ΗΠΑ ενώ την ίδια στιγμή κανένας τους δεν έδωσε σημασία στην αριστούχα μαθήτρια των πανελλήνιων η οποία φεύγει για το εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Κάθε Έλληνας πλέον δεν είναι μια αυτοτελή προσωπικότητα (που έχει δικαίωμα να ζει και να προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και τα παιδιά του) αλλά είναι ένα ψυχρό νούμερο ενός αθροίσματος που υπάγεται σε μια από τις κατηγορίες που δημιούργησαν αυτοί οι “Νενέκοι” όπως των ανέργων, των υποψηφίων για κινητικότητα ή εφεδρεία (δηλ. για απόλυση), των υποψηφίων για κατάσχεση ακόμη και της πρώτη τους κατοικίας (λόγω αδυναμίας πληρωμής των φοροχαρατσιών και των τραπεζών).
Μας μιλάνε για ανάπτυξη και καθημερινά κλείνουν μικρομάγαζα και επιχειρήσεις ενώ οι δήθεν επενδυτές που μας κουβαλούν λειτουργούν ως πλιατσικολόγοι που έρχονται να λεηλατήσουν ότι αυτοί υποτίμησαν σε αξία εντέχνως και μεθοδευμένα.
Γκαιμπελίσκοι χειρίστου είδους διαιρούν την κοινωνία σε μικρές ομάδες και υποομάδες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αλληλοκατανόηση. η αλληλοβοήθεια και η συνοχή για την δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου που θα απέτρεπε τα ζοφερά σχέδια τους.
Το καζάνι βράζει από την οργή όλων μας αλλά και από το αίμα των χιλιάδων απελπισμένων αυτοχείρων και πιστεύω ότι σύντομα θα σκάσει και τότε όλα αυτά τα πολιτικά “αποβράσματα” θα πάρουν αυτό που τους αξίζει δηλ. την παραδειγματική τιμωρία και την αποτύπωση των ονομάτων τους στην Ελληνική ιστορία ως “Εφιάλτες” που πρόδωσαν ένα … ολόκληρο λαό!

Η βία ως αυτοσκοπός στη βία τής εξουσίας...



Δε δημοσιεύω την παραπάνω φωτογραφία γιατί θεωρώ είδηση το γεγονός ότι μια μάνα θρηνεί το νεκρό παιδί της στη Συρία. Είδηση θα ήταν το αντίθετο. Το κάνω, όμως, γιατί δεν υπάρχει εναργέστερος τρόπος για να προβάλλεις την κτηνωδία τού όποιου πολέμου και να καταλάβουν όσοι πιστεύουν ότι οι μάχες είναι, απλώς, ασκήσεις τού νου και της στρατηγικής ή όσοι είναι εθισμένοι στα διάφορα "βίντεο γκέιμς" ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή από τον εικονικό τους κόσμο. Δεν είμαι από εκείνους που αποκλείουν εκ των προτέρων την όποια καταφυγή στα όπλα προκειμένου να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Αλίμονο, όμως, αν έχουμε χρίσει τη βία ως αυτοσκοπό τής συμπεριφοράς μας κι αν έχουμε πιστέψει ότι μόνο με αυτή θα δικαιωθούμε. Γιατί αν το κάνουμε, δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να δούμε και στην Ελλάδα, όπως έχουν δει προηγούμενες γενιές ελλήνων, μάνες να αγκαλιάζουν τα νεκρά παιδιά τους-θύματα ενός πολέμου που θα μπορούσε να είχε κερδηθεί με χίλιους δυο άλλους τρόπους...

Πολύ φοβάμαι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα γίνουμε μάρτυρες μιας επανάστασης συνειδητοποιημένων πολιτών, αλλά μιας εξέγερσης του λούμπεν προλεταριάτου που δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει πια παρά τις αλυσίδες του. Οταν μείνουν οι περισσότεροι άνεργοι, τα σπίτια κατασχεθούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί στερέψουν είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε στην Ελλάδα καταστάσεις που πιστέψαμε ότι τις είχαμε αρχειοθετήσει ή ότι ταίριαζαν περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα. Δεν το λέω γιατί είμαι της άποψης πως πρέπει να "κάτσουμε στα αβγά μας" και να περιμένουμε πότε θα μας εξοντώσουν εντελώς ή ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόπολο να αποκτήσει ταξική συνείδηση προκειμένου να ξεκινήσει η επανάσταση. Αντιθέτως, πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και τώρα, σε μια γενική απεργία διαρκείας που θα φέρει την αλλαγή που προσδοκούμε. Αν, όμως, ξεπεράσουμε τα μικροαστικά μας συμπλέγματα μόνο όταν χάσουμε και τις τελευταίες μας οικονομίες, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από τη συγκρότηση μιας επαναστατικής κυβέρνησης της Αριστεράς μέχρι την αναρχία των καλάσνικοφ ή τη χρυσαυγίτικη τυρρανία. Διαλέγετε και παίρνετε...

 

Καμία συμπόρευση με δοσίλωγους..

Οταν εμείς οι "αναρχοάπλυτοι" τρώγαμε και ρίχναμε το ξύλο της αρκούδας 12-2-2012 στο κέντρο της Αθήνας, με τους παρακρατικούς να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία δίνοντας "άλλοθι" στη τότε κυβέρνηση ο ΡΕΠΠΑΣ ψήφιζε ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ ..video1.26.... 


    




Συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο λουστράκος των μεγαλοεργολάβων Ρέππας!
«Τριάντα εννέα χρόνια μεταπολίτευσης και ΠΑΣΟΚ είναι πολλά για να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα και λίγα για να πει ότι κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ έχουν κλείσει τον κύκλο τους», ανέφερε ο Δημήτρης Ρέππας σε ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ με αφορμή τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι «για περίπου 40 χρόνια ήταν η καλύτερη περίοδος για τους Έλληνες και συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ και τη μεγαλοφυή πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου».
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι...
η αποτίμηση για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ερήμην του ΠΑΣΟΚ από τους διαχρονικούς πολέμιούς του και υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο του 2010 δεν έφερε την κρίση του 2008 και του 2009 αλλά το αντίστροφο. Ωστόσο στάθηκε αυτοκριτικός κάνοντας λόγο για ελλιπή διαπραγμάτευση, αστοχία, αμετροέπεια και αποκοπή από την κοινωνική βάση. «Κουνήσαμε το δάχτυλο στους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρέππας δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει πυρά προς τη ΝΔ λέγοντας πως «δεν ακούστηκε πλέον λέξη για Ζάππειο και ισοδύναμα μέτρα 18 δισεκατομμυρίων» και πως τώρα που η δημοσιονομική πολιτική είναι σκληρότερη όλοι συκοφαντούν τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα προσπάθησε να καταστήσει σαφές πως το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο ως Κεντροαριστερά και απήυθυνε κάλεσμα σε όσους εγκατέλειψαν το κόμμα.
«Δεν βλέπω να έχω λιγότερα κοινά με όσους τώρα βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ από ότι με αυτούς που παραμένουν» είπε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε πως «άλλοι μιλούν ως πρώην και άλλοι ως ακόμα ΠΑΣΟΚ. Εγώ θέλω να μιλώ για το μέλλον». Διευκρίνισε δε, πως η Κεντροαριστερά δεν θα προκύψει από διάσπαρτους πόλους αλλά από έναν δυνατό.
Αναφορικά με τη σχέση με τη ΝΔ ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε πως δεν πρέπει τα δύο κόμματα να ταυτιστούν ελέω ευρωπαϊκής ταυτότητας ενώ αίσθηση προκάλεσε το άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η σχέση του ΠΑΣΟΚ μαζί του δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη. «Προσυπογράφω τα περί απουσίας πειστικού εναλλακτικού λόγου, καλώ όμως όλους σας να σκεφτούμε ότι στην πολιτική μετρά ο συσχετισμός δυνάμεων και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ποσοστό ως αποτέλεσμα των δικών μας αστοχιών» τόνισε ο πρώην υπουργός και έκανε λόγο για «μεταπολίτευση του ΠΑΣΟΚ».
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ, ή δύο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανάγκη από ένα ΠΑΣΟΚ» είπε με νόημα ο κ. Ρέππας και κάλεσε για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο λέγοντας πως δεν θα είναι κάτι πιο επιζήμιο από ότι ήταν η συμπόρευση με τη ΝΔ.

«Πού είναι και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»


«Πού είναι και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Ακούγοντας το πάνδημο καλοκαιρινό ερώτημα. Της Ελένης Σωτηρίου


Παντού, σε όλη τη χώρα, σε κάθε συζήτηση με φίλους, ψηφοφόρους, ανθρώπους καλόπιστους ή ακόμα και ανθρώπους που σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές για να τελειώσει ο σημερινός εφιάλτης, μπαίνει το απλό ερώτημα: «Πού είναι και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;». Το καλοκαιρινό ερώτημα έπαιρνε ακόμα πιο δραματικό τόνο, όταν όλοι έβλεπαν ότι η κυβέρνηση «δεν πήγε διακοπές» και όλη η βαρβαρότητα προωθούνταν με ραγδαίο ρυθμό. Το επόμενο ερώτημα που έμπαινε και μπαίνει είναι: «σε τι ακριβώς δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Οι απαντήσεις μπορεί να δοθούν με δύο τρόπους: Ο εύκολος είναι να πούμε ότι έχουμε την ιδρυτική διακήρυξη, το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Άλλωστε η «διακυβέρνηση» θα έρθει, το «ώριμο φρούτο» θα πέσει, επειδή με την ακραία πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που συμμετέχει σε όλα τα κινήματα και τις αντιστάσεις που υπάρχουν (όσο και όπως υπάρχουν), από το αντιρατσιστικό μέχρι τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Ο δύσκολος αλλά πραγματικός και ουσιαστικός τρόπος είναι να δούμε αν η πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο προσανατολισμός του, οι αιχμές του, οι πρωτοβουλίες και η παρέμβασή του, εδώ και ένα χρόνο, η πολιτική του γραμμή, πείθουν και εμπνέουν στην κατεύθυνση αλλαγής της τραγικής και αδιέξοδης πραγματικότητας, συσσωρεύουν όρους και προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής και μετάβασης για το λαό και τον τόπο.
Ο απλός κόσμος ζητάει απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα. Δεν κινείται με εχθρότητα και καχυποψία, δεν ρωτάει για να στριμώξει. Στηρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Καταλαβαίνει όταν οι απαντήσεις που παίρνει, είναι τυπικές και δίνονται με ευκολία. Όταν ρωτάει «πού είναι και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;» σημαίνει ότι δεν τον βλέπει εκεί που θα περίμενε να τον δει και δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει.
Αυτό που δεν βοηθάει είναι ότι η ηγεσία «σκέφτεται» αλλιώς. Θεωρεί ότι γενικά πάμε καλά: Τα γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., οι τοποθετήσεις μας μιλάνε για ανατροπή της κυβέρνησης, η κλιμάκωση της περιόδου είναι το κάλεσμα στην κινητοποίηση της ΔΕΘ και όλα βαίνουν καλώς… σε τροχιά εκλογικών διαδικασιών, ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών, καθώς και εκλογών νέων οργάνων στο κόμμα (Ν.Ε. κ.λπ.).
Με όλα τα παραπάνω προετοιμαζόμαστε; Η απάντηση είναι ναι. Για ποιο πράγμα όμως; Για την ανατροπή ή για την κυβερνητική «εναλλαγή»; Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση. Τι θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν «κυβερνήσουμε»; Ποιο είναι το πρόγραμμα, ποιες οι βασικές δεσμεύσεις, οι 3-4 στόχοι-κλειδιά για τη διέξοδο της χώρας; Και, κυρίως, ποιος θα τα προωθήσει και πώς; Είναι δυνατή μια «μετάβαση» χωρίς πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων που να τη στηρίζει;
Και εδώ είναι η μεγάλη έλλειψη του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λίγα έως ελάχιστα για τη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου, το οποίο απαντάει και στο τώρα και στην ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κινήθηκε κυρίως με βάση την προτεραιότητα της δικής του «προετοιμασίας», χωρίς να καταλαβαίνει την αγωνία και το δράμα της κοινωνίας. Αυτή η «προετοιμασία», ως προτεραιότητα και κεντρική ιεράρχηση, τροφοδότησε και καθόρισε τις εσωτερικές διαδικασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια έντονη -παραπάνω από το αναγκαίο- «εσωστρέφεια» (συνδιάσκεψη, συγκρότηση τμημάτων, εκλογές νομαρχιακών οργάνων, συνέδριο). Παράλληλα, με σχετική ευκολία, αποποιήθηκε το βασικό καθήκον και την ευθύνη του με το επιχείρημα «ο κόσμος δεν κινητοποιείται, δεν συντονίζεται, δεν υπάρχει κίνημα». Αν γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, τον Ιούνη του 2012, θα δούμε ότι τα πνεύματα και οι δυνατότητες ήταν άλλα και πολύ πιο ευνοϊκά. Σήμερα ο «Κανένας», η απογοήτευση, η αποστράτευση έχουν επιστρέψει. Η ΔΕΘ θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία, να ανοίξει ο δρόμος για την αντιστροφή της κατάστασης; Για την προβολή από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας εναλλακτικής συνολικής πρότασης καθώς και τα βήματα υλοποίησής της; Ας ξανασκεφτούμε ποια είναι η κεντρική μας επιλογή και ιεράρχηση και πώς προωθείται…

* Η Ελένη Σωτηρίου είναι μέλος
της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

τόσα χρόνια...τώρα....


..η τσιμεντωμένη οπτική μας για τον κόσμο που δεν μας αφήνει να δούμε την ουσία..Video


El Empleo / The Employment from opusBou on Vimeo.

"εξαιρετικό" Πέρυσι φοβήθηκες τη…δραχμή και φέτος εκλιπαρείς για φάρμακα και γιαουρτάκι



Πέρυσι φοβήθηκες τη…δραχμή και φέτος εκλιπαρείς για φάρμακα και γιαουρτάκι
Γεροχεσμένε…

πέρυσι φοβήθηκες τη…δραχμή και φέτος 
εκλιπαρείς για φάρμακα και γιαουρτάκι…
Απολυμένε – άνεργε…χωρίς εισόδημα, με κίνδυνο να χάσεις το σπίτι σου,κάθεσαι στο παγκάκι με τα λιόσπορα και μουγκρίζεις απελπισμένος…
Εμποράκο, αυτοαπασχολούμενε…ούτε μύγα δεν μπαίνει στο μαγαζί σου.Είσαι έτοιμος να βάλεις λουκέτο και παίζεις το μπεγλέρι σου και το πουλί σου…

Ανεργε σπουδαγμένε νέε…“κρέμασες” τα πτυχία σου και ειδικεύεσαι στις γκόμενες,στα φρέντα και στα σίγουρα του μπαμπά…
Νοικοκυρά του σπιτιού…Σου λείπει ο κιμάς, το ψωμί και οι ντομάτες,
μπαίνεις στο super και βλέπεις τιμές ουράνιες…και βολεύεσαι με το “φλυτζάνι” της γειτόνισσας, τη Μενεγάκη και τον σουλεϊμάν…
Νοικοκύρη μου εσύ…Πληρώνεις χαράτσι στο εισόδημα, για το σπίτι, τη δουλειά, τα Δικαιώματα σου, για τη Δημοκρατία, τη Ζωή σου… και ταυτόχρονα οδύρεσαι, μελαγχολείς, βρίζεις, γλύφεις για μιά θέση 400 ευρώ για το γιο, θαυμάζεις τους γείτονες που ξεσηκώνονται, τους Ιβηρες που κάθε Σάββατο διαδηλώνουν…
……………………………….
“Επένδυσες” στον “αντιμνημονιακό” Σαμαρά και σου βγήκε γιουσουφάκι της Μέρκελ…
“Στήριξες” ελπίδες στον συνταγματάρχη Βενιζέλο, τον αρχιτέκτονα της Δουλείας σου…
“Εμπιστεύτηκες” τον “υπεύθυνο” Κουβέλη και σου πρόκυψε νεοφιλελεύθερος συνειδητός…
Θάνατος σε περιμένει,  Σήμερα-αύριο-μεθαύριο.

Αν δεν ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ ο Μονόδρομός σου είναι Χαραγμένος.

Και η Πορεία σου προς την Καταστροφή… χωρίς Γυρισμό.-

politikokoraki

3η Σεπτέμβρη...

3η Σεπτέμβρη...
Διαβάζω τα περιπαικτκά, χλευαστικά σχόλια για το πασοκ - λόγω γενεθλίων - και σκέφτομαι πόσο θλιβερή και καταστροφική κατάληξη είχε ένα κόμμα που το ακολούθησε το 48% του λαού το 1981 επειδή πίστεψε στις υποσχέσεις του για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση!

Ένας κόσμος που μπορεί να μην είχε ιδέα από σοσιαλισμό, ήθελε όμως να κλείσουν επιτέλους οι ανοιχτές πληγές του εμφυλίου και της χούντας, να σταματήσει η υποτέλεια στον ξένο παράγοντα, να εξυγιανθεί το κράτος, ένα σκληρά δεξιό κράτος που πήγαινε χέρι - χέρι με το παρακράτος και τον κομματικό συνδικαλισμό, να έχει ισότιμη δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία και την δικαιοσύνη, δωρεάν υγεία, να πάρει δηλαδή επιτέλους την εξουσία στα χέρια του, κλείνοντας μια και καλή τους λογαριασμούς με το παρελθόν, για να μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει μπροστά.

Το ακολούθησε κι ένας αριστερός κόσμος που είχε κουραστεί από τον διχασμό, τον χωροφύλακα στο κατόπι του, τον αποκλεισμό του από τη δημόσια ζωή, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τον χαρακτηρισμό του ως πολίτη β΄κατηγορίας επειδή ο ίδιος ή κάποιος δικός του ανήκε στην ηττημένη πλευρά του εμφυλίου, η μισή Ελλάδα δηλαδή.

Υπήρχε και μια τρίτη κατηγορία, οι συνήθεις αμοραλιστές, πολιτικοί τυχοδιώκτες, τα παράσιτα κάθε εξουσίας, που φρόντισαν εγκαίρως να μπουν στις τάξεις του. Ήταν οι λιγότεροι κι όμως σύντομα έγιναν η κυρίαρχη ομάδα που συν τω χρόνω το οδήγησαν - και για το ίδιο μικρό το κακό - αλλά οδήγησαν και την χώρα στον σημερινό ξεπεσμό.

Ας μην τα μηδενίζουμε όλα, στην αρχή τουλάχιστον έγιναν κάποια πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Όπως το ΕΣΥ, ο νόμος πλαίσιο για την παιδεία, ο νόμος για τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό, ο νόμος για την ισότητα των δύο φίλων, δόθηκαν αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και επιτέλους όλοι οι Έλληνες είχαν το ίδιο δικαίωμα στην στελέχωση του κράτους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Το σπουδαιότερο η κοινωνία απέκτησε όραμα, είδε με αισιοδοξία το μέλλον.

Στην αρχή, γιατί όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, ενθουσιαζόμαστε πολύ γρήγορα και το ίδιο γρήγορα τα παρατάμε, το κοινωνικό συμφέρον μετεξελίχθηκε σε οικογενειακό και ατομικό, η ενεργός λαίκή συμμετοχή στην ψήφο κάθε 3-4 χρόνια, ο αγώνας σε ήσσονα προσπάθεια, τα ορόματα για ισότητα, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, στο όραμα του βολέματος, το δεξιό κράτος σε πασοκικό κράτος, η δεξιά διαπλοκή σε πασοκοδεξιά διαπλοκή, ο δεξιός συνδικαλισμός σε πασοκοδεξιό συνδικαλισμό και η χώρα μαζί με τις ελπίδες μας, τις ζωές μας πήγαν άπατες.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα επειδή σήμερα, είμαστε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, για να μην πω και χειρότερα. Ο Σύριζα προβάλλει ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί, με δυσκολίες βεβαίως, να μας βγάλει από το τραγικό αδιέξοδο. Ας προσέξουμε όμως να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Ως πολίτες να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν εξουσιοδοτούμε εν λευκώ κανέναν να χαράξει το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, θα είμαστε μονίμως εκεί για να στηρίξουμε, αλλά και να κρίνουμε αυστηρά το έργο του.
Ας προσέξει και η ηγεσία του, οι πολιτικοί χαμαιλέοντες ήδη μπήκαν στην αυλή του, ας μην τους βάλει και στο κρεβάτι του. Δεν αντέχει ο τόπος άλλη διάψευση των ελπίδων του, άλλη απογοήτευση, άλλη ήττα.

Μέχρι πότε θα τους ανεχόμαστε, άραγε;



Πόσοι άραγε, με σώα ακόμα τα φρένα τους και χωρίς προσωπική ή άλλη ιδιοτέλεια, έχουν απομείνει να τρέφουν εκτίμηση στην σημερινή Βουλή των Ελλήνων? Πόσοι, παρεκτός αυτών των εκλεκτών, εναπομεινάντων συνδαιτυμόνων στο ατέλειωτο φαγοπότι του κρατικοδίαιτου παρασιτισμού...
Η σημερινή Βουλή –και να μου το θυμηθείς καλό μου πληκτρολόγιο- θα γραφτεί στα κιτάπια της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας ως η κατεξοχήν «Βουλή των Αχρησίμευτων».
Τους μισούς τους βουλευτάδες μας τους οικτίρουμε επειδή στην τελευταία για τους περισσότερους από αυτούς, βουλευτική θητεία, άβουλοι και μοιραίοι, στηρίζουν με σκυμμένα τα κεφάλια την κυβέρνηση των Ολετήρων. Κανείς δεν τους ρωτά πια για τίποτα κι ας λένε ό,τι θέλουν οι ψιττακοί της Τηλεδημοκρατίας μας για να...
σωθούν τα προσχήματα μαζί με τα βουλευτικά προνόμια των κατώτερων των περιστάσεων. Τα προεδρικά διατάγματα εναλλάσσονται με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όλες μαζί, πολιτικές παραλείψεις που συνομολογούν αυτό το εξευτελιστικό ξεπούλημα της γης των πατεράδων μας.

Τους άλλους μισούς τους βουλευτάδες, τους οικτίρουμε επειδή στρογγυλοκαθισμένοι στα βουλευτικά τους έδρανα, αποχωρούν οργισμένοι, δήθεν, από τις συνεδριάσεις της Βουλής-οπερέτας, που παράνομα αλλά απρόσκοπτα δρομολογεί αυτό το ατιμωτικό ξεπούλημα. Χωρίς όμως να αποχωρούν οριστικά και παραδειγματικά, χωρίς να τολμούν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, μόνο με ανέξοδους λεονταρισμούς, μόνο δίνουν παράταση ζωής σε ετούτη τη θλιβερή Βουλή που έχει παραβιάσει κάθε έννοια ισονομίας και που δηλητηριάζει όλο και περισσότερο, κάθε επόμενη μέρα, τον κοινωνικό ιστό.

Κάθε μέρα που περνάει και ακόμα βρίσκει αυτούς τους Ολετήρες στο πηδάλιο του μισοβουλιαγμένου ελληνικού σκάφους, κάθε τέτοια μέρα προαναγγέλλει μια επόμενη μέρα θλίψης και οδύνης.

Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, από τις τηλεοπτικές συχνότητες που νέμονται ημιπαράνομα, με τους ξεφτεντέρηδες, τους μανδραβιόληδες και τους άλλους πρωτοψάλτες, σπέρνουν τον φόβο σ’ έναν ολόκληρο λαό! Ομαδόν κι εν χωρώ μας ποδηγετούν τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, σε αγαστή συνεργασία με το διαπλεκόμενο σύστημα των εξουσιών. Ένα σύμπλεγμα έτσι διαπλεγμένο που ο διαχωρισμός μεταξύ της νομοθετικής, της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας έχει πια καταντήσει εντελώς ανόητος ως να απευθύνεται σε πολίτες αδιάκριτους. Μας πιέζουν και μας εκβιάζουν με όλους τους τρόπους να πιστέψουμε τους δημο(σ)κόπους, που ισχυρίζονται ότι αυτό το πολιτικό σκύβαλο που παριστάνει τον πρωθυπουργό είναι ο "καταλληλότερος" για αυτή τη δουλειά!

Μέχρι πότε θα τους ανεχόμαστε, άραγε?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή του κουρέματος των καταθέσεων σου για να καταλάβεις ότι τα ψέματα σώθηκαν κι ότι αυτοί που κυβερνούν είναι επικίνδυνοι?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή της κατάσχεσης του σπιτιού σου για να καταλάβεις τι πάει να πει ξεπούλημα?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή να αρρωστήσεις εσύ ή ο δικός σου, για να καταλάβεις τι πάει να πει διάλυση του συστήματος της δημόσιας υγείας?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή να είσαι εσύ που δεν θα μπορείς πια να στέλνεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικά σχολεία, για να καταλάβεις τι πάει να πει διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή να πτωχεύσει το δικό σου ασφαλιστικό συμβόλαιο που σαν ηλίθιος πληρώνεις τόσα χρόνια, "για καλό και για κακό", για να καταλάβεις τι σημαίνει το κούρεμα του χρέους και τι σημαίνει καταλήστευση των κοινών πόρων ?

Πρέπει να φτάσει, άραγε, η στιγμή να αυτοκτονήσει ο δικός σου φίλος για να καταλάβεις ότι αυτός ο κόσμος που ζεις δεν είναι ο κόσμος που σου υποσχέθηκαν?

Από my-pillow-book

Η Λευκή Κορδέλα



http://pitsirikos.net/
 
Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του Αλέξη Τσίπρα για «φθαρμένους βλαχοδημάρχους» -που αφορούσε δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας-, θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις που μπορεί να είναι λάθος αλλά μου ήρθαν αυθόρμητα.

Αφενός, η χώρα είναι γεμάτη βλαχοδημάρχους και βλαχοπολίτες που εκλέγουν βλαχοδημάρχους. Ας είμαστε ειλικρινείς.

Πώς νομίζετε ότι η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή κατάσταση; Από τους πολλούς έξυπνους, ικανούς και αξιοπρεπείς;

Υπάρχει και βαριά αμορφωσιά. Θυμάμαι έναν δήμαρχο σε ένα νησί που δούλευα, που είχε έρθει στο μπαρ με την παρέα του. Στον κατάλογο υπήρχε το κοκτέιλ «Μαρία Κάλλας». Γυρνάει λοιπόν ο δήμαρχος και λέει στο σερβιτόρο: «Φέρε μας πέντε Μαρίες Κάλλες». Όχι, δεν αστειευόταν.

Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι βλαχοδήμαρχοι.

Αυτό που μου προκαλεί όλο και μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως πια προκαλεί αντιδράσεις μια λέξη, όπως η λέξη «βλαχοδήμαρχοι».

Παρατηρώ έναν πουριτανισμό που εξαπλώνεται στην πολιτική και την κοινωνία.

Επειδή είμαστε ένας εξαιρετικά αθυρόστομος λαός -που αμφισβητεί τα πάντα-, με εντυπωσιάζει αυτή η αλλαγή που συντελείται.

Βλέπεις στην κοινωνία και στα social media νέους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σαν γεροντοκόρες. Κάτι μεταξύ γεροντοκόρης και χωροφύλακα.

«Γιατί το είπες αυτό;» «Τι λέξεις είναι αυτές;» «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι» «Τς, τς, τς» και, γενικά, μια γεροντοκορίστικη θρησκόληπτη ηθική.

Το περίεργο είναι πως αυτή τη συμπεριφορά την βλέπεις από δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους αλλά και από κάποιους που υποστηρίζουν πως είναι αναρχικοί.

Η Ελλάδα αρχίζει να μου θυμίζει την υπέροχη ταινία «Η Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε.

Δεν ξέρω πόσο απέχουν οι Έλληνες από το να δένουν τα χέρια των παιδιών τους για να μην αυνανίζονται στο κρεβάτι -όπως κάνει ένας από τους ήρωες της ταινίας στην προπολεμική Γερμανία-, αλλά υπάρχει μια εμφανής διάθεση για «πειθαρχία» της έκφρασης.

Βέβαια, ξέρουμε πως η αυστηρή πειθαρχία, ο πουριτανισμός και η θρησκοληψία οδηγούν ντουγρού στον φασισμό. Έχει μιλήσει η Ιστορία.

Το γεγονός ότι η Γερμανία ελέγχει οικονομικά σήμερα την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι πρέπει οι Έλληνες να ασπαστούν την προτεσταντική ηθική. Η Ορθοδοξία μπορεί να έχει συντριβεί, αλλά είναι σαφώς πιο ανθρώπινη.

Η γερμανική κοινωνία δεν είναι μια χαρούμενη κοινωνία, αν και το επιθυμεί διακαώς και κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πολύ κράτημα. Ενοχές, αναστολές, καταπίεση, ακύρωση και ευνουχισμός. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχει και το Βερολίνο.

Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία -εκτός από τη μαλακία που τη δέρνει- είναι (ή τουλάχιστον ήταν) μια χαρούμενη ανοικτή κοινωνία με ανεκτικότητα και παιγνιώδη διάθεση.

Να μην το χάσουμε αυτό. Γιατί χαθήκαμε.

πάρτε το (Health Voucher) "μόνο διάγνωση!!!" "κύριοι" της κυβέρνησης και βάλτε το εκεί που ξέρετε....For Free!!!!


Πάρε το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» και δες τον γιατρό σου... For Free!!!!
Ανακούφιση σε 230.000 ανασφάλιστους πολίτες αναμένεται να δώσει το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο!

Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αφορά τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Ποιοι το δικαιούνται;

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (έγγαμοι).

Εκτός προγράμματος μένουν οι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι των Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ).

Η διάρκεια της χρήσης του εισιτηρίου είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες.

Επίσης,όπως έγινε γνωστό, από τις αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και σε εφαρμογή των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, πραγματοποιούνται από τα ΚΕΠ οι παρακάτω εποχικές διαδικασίες:

1. Θεώρηση βιβλιαρίων για τους συνταξιούχους-δικαιούχους του ΟΠΑΔ και τα έμμεσα αυτών μέλη και επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 31/10/2013.

2. Κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του Οικογενειακού Επιδόματος του τρέχοντος έτους. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 31/1/2014

3. Διανομή 100.000 Δελτίων Θεάματος ΟΓΑ - ΛΑΕ. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των Δελτίων.

4. Εκτύπωση Δελτίων 130.000 κληρωθέντων δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού ΟΓΑ - ΛΑΕ. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των Δελτίων.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν, μέσω των ΚΕΠ, η διανομή 36.500 Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και η εκτύπωση της βεβαίωσης αποδοχών των συνταξιούχων του ΙΚΑ για φορολογική χρήση.

Ικανοποιημένοι οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Ανάπτυξης
Την ικανοποίησή τους για την παρουσίαση του «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Μοσχάτου-Ταύρου.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ΚΕΠ και την πρόθεση του υπουργείου να τα αναβαθμίσει έτσι ώστε να παρέχονται όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες από αυτά.

Ο κ.Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε, όσο περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα μπορούμε, για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας ιατρικές εξετάσεις.Στόχος της κυβερνήσεως είναι στο τέλος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας, χωρίς κάλυψη. Και το εισιτήριο υγείας, το health voucher, θα είναι πολύ χρήσιμο σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υγειονομικής προστασίας για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

Ο κ. Λυκουρέντζος αφού συνεχάρη τους κυρίους: Γεωργιάδη, Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Μπέζα, χαρακτήρισε το εισιτήριο υγείας «επιλογή κορυφαίας σημασίας».                                                                                                                


Ανακοίνωση του ο ΙΣΑ:«Κοροϊδία» εις βάρος των ανασφάλιστων πολιτών και «όνειδος» για τη σημερινή ιατρική πραγματικότητα, χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην ΠΦΥ» για ανασφάλιστους πολίτες.
Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση του ο ΙΣΑ:
«Η υπόσχεση 2-3 κλινικών εξετάσεων, η δυνατότητα ενός πλημμελέστατου εργαστηριακού ελέγχου και η χρονική διάρκεια προσδιορισμού του δικαιώματος στους 4 μήνες, προκαλούν στον ιατρικό κόσμο βαθειά αγανάκτηση για την κοροϊδία που γίνεται εις βάρος των ανασφάλιστων, της ζωής και της υγείας τους.

Όταν χιλιάδες γιατροί σε όλη την Ελλάδα εξετάζουν εθελοντικά δεκάδες φορές του ανασφάλιστους και τους αναξιοπαθούντες αρρώστους σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινωνικό Ιατρείο, σε κάθε δήμο, παντού, τί θα προσφέρει η δυνατότητα 3 ιατρικών επισκέψεων κλινικής εξέτασης από το voucher του Υπουργείου;

Όταν οι 200.000 ασθενείς χρειαστούν εργαστηριακό έλεγχο, και μόνο ένα αμελητέο ποσοστό αυτού περιλαμβάνεται στο «Βάουτσερ Υγείας», τότε ποιός θα καλύψει τον υπόλοιπο αναγκαίο για τη ζωή του αρρώστου εργαστηριακό έλεγχο;
Όταν οι 200.000 ασθενείς χρειαστούν νοσηλεία, ποιός θα καλύψει τα νοσήλια του χειρουργείου, της χημειοθεραπείας, της νοσοκομειακής φροντίδας;
Ποιός θα καλύψει την επίτοκο υψηλού κινδύνου; Ποιός θα δώσει τα φάρμακα στους χρόνιους ασθενείς για να μην πεθάνουν;
Aυτά όλα δεν προβλέπονται στο «Βάουτσερ Υγείας» κε Υπουργέ, ή μήπως θα πρέπει τις υψηλού κόστους θεραπείες και νοσηλείες να τις πληρώσουν οι άποροι;
Τί θα γίνουν οι για 4 μήνες ασφαλισμένοι με τα εισιτήρια Υγείας χωρίς τη δυνατότητα νοσηλείας, επέμβασης ή φαρμακευτικής αγωγής;».
Ο ΙΣΑ διεκδικεί άμεσα
1) Επαναπροσδιορισμό των εργαστηριακών εξετάσεων σε ποσότητα και ποιότητα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εργαστηριακού ελέγχου των ανασφάλιστων πολιτών.
2) Συμμετοχή γιατρών στην κατάρτιση του προγράμματος, ώστε να υπάρχει ακρίβεια και ορθότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, και όχι ασυγχώρητα λάθη και ανύπαρκτες εξετάσεις (όπως π.χ. το ΗΚΓ με λέιζερ που αναφέρεται στον ακτινολογικό έλεγχο....).
3) Δέσμευση ότι θα συμπεριληφθεί στο «Βάουτσερ υγείας» η θεραπεία. Δε σταματούμε μόνο στη διάγνωση.
4) Απάντηση του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, τί θα απογίνουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας; Οι καρκινοπαθείς; Οι έγκυοι, οι χρόνιοι ασθενείς... Πού θα νοσηλευτούν και πού θα λάβουν τα φάρμακά τους;
Η ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Τέλος, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει πως χρειάζεται καθολική προσπάθεια της πολιτείας και των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου για
• μια Εθνική Στρατηγική Αναδιάρθρωσης του Συστήματος Υγείας, που θα προσδιορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο άσκησης της περίθαλψης και θα διαχωρίζει την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και τις υπηρεσίες στα κέντρα αποκατάστασης και στην κατ οίκον νοσηλεία,
• μια Στρατηγική Αξιοποίησης του Εξειδικευμένου Ιατρικού Δυναμικού της χώρας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών,
• μια Στρατηγική που θα εγκαθιδρύει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των αρρώστων σε κάθε βαθμίδα περίθαλψης και την υπέρτατη ένδειξη σεβασμού προς κάθε ανθρώπινη ζωή.

Η πρόκληση της αυτοδιοίκησης , πρόσκληση για την Αριστερά.

Η πρόκληση της αυτοδιοίκησης , πρόσκληση για την Αριστερά. Στα Ιόνια νησιά, έξω τα μνημονιακά βαρίδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τους δήμους και την Περιφέρεια!
Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε; στο πλευρό του λαού για επιβίωση, ανάπτυξη και δημοκρατία η χειροκροτητή και συμμέτοχο σε μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, οι οποίες συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, θα αποτελέσουν από κάθε άποψη κορυφαία πολιτική μάχη.

Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι, βιώνουν μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση επίθεση από τα διεθνή και ντόπια χρηματιστικά κέντρα με εκτελεστές και φυσικούς αυτουργούς το «υποθηκευμένο» πολιτικό προσωπικό του πάλαι ποτέ δικομματισμού με τις σημερινές του εκφάνσεις. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την αντικατάσταση της μαύρης συγκυβέρνησης από μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα αναλάβει την τεράστια προσπάθεια για την σωτηρία και την επιβίωση του λαού και την δημιουργία νέων αναπτυξιακών προτύπων και προοπτικών για την χώρα. Υπ αυτή την έννοια ως πολιτικός στόχος τίθεται η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να είναι σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, διευκολύνοντας τις λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία και δίνοντας διέξοδο στην σημερινή τελμάτωση!

Αν λοιπόν έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές και η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας και του λαού, θα επιδιώξουμε την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών που να σταθούν στυλοβάτες της προσπάθειας εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας ,της προσπάθειας για κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση από τις στάχτες των μνημονίων.

Αν πάλι δεν έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, θα επιδιώξουμε ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν «χαστούκι» για τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης και να γίνουν καταλύτης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία προς τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα είναι αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ολοκλήρωση του σχεδίου για τον επαναπροσδιορισμό της σε νέες βάσεις.

Το πολιτικό πρόταγμα θα είναι η ανατροπή των μνημονίων και του «Καλλικράτη», και η αντικατάσταση του από ένα σύνολο νέων ιδεών και θέσεων για την δημιουργία μιας πραγματικά αποκεντρωμένης δημοκρατικής δομής με κατοχυρωμένες αρμοδιότητες και θεσμοθετημένους πόρους, με απλή αναλογική στην εκλογική διαδικασία, με κατοχύρωση της λαϊκής συμμετοχής και της υποχρεωτικότητας της γνώμης της πλειοψηφίας. Οι συλλογικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από ανοικτές και δημόσιες διαδικασίες θα αποτελέσουν ασφαλώς και τον άξονα για την επίτευξη της οποιαδήποτε εκλογικής συνεργασίας.

Οι συνεργασίες αυτές πρέπει να έχουν αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά και φυσικά δεν έχουν θέση σ αυτές κόμματα που υπηρέτησαν και υπηρετούν το σύστημα, πρόσωπα που εξέφρασαν και εφάρμοσαν τις αντιλαϊκές πολιτικές, πρόσωπα που «περιγράφουν» την αθλιότητα των μνημονιακών πολιτικών αλλά δεν την καταγγέλλουν!

Κοινά πεδία αυτών των επιδιωκόμενων και προσδοκώμενων συμμαχιών πέραν της απόρριψης του μνημονίου και του «Καλλικράτη» ,μπορεί να είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων και κοινόχρηστων αγαθών και υποδομών, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος, η επανάκτηση και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η προάσπιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας.

Επιλέγουμε την Αυτοδιοίκηση να δρα μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τα προβλήματα του κι όχι ως το «μακρύ χέρι» των μνημονίων και των ευρωπαϊκών διευθυντηρίων.

Γι αυτό η μάχη της αυτοδιοίκησης αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολύχρωμη Αριστερά ,και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ να ξεδιπλώσουν την ενωτική τους πολιτική και να πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών , των τοπικών προβλημάτων στα χέρια τους ,δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους και σφυρηλατώντας κατάλληλα τον υποκειμενικό παράγοντα στην προοπτική για μια άλλη δίκαιη σοσιαλιστική κοινωνία.

Κι αν αυτό είναι γενικά εφικτό στην Ελλάδα του 2013, στον χώρο μας στα Ιόνια νησιά, στην Περιφέρεια και τους δήμους της η κοινή παρουσία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί μετά βεβαιότητος να «γράψει ιστορία» , δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που σε πρώτη φάση θα διαλύσει τα μνημονιακά κατάλοιπα του περιφερειάρχη και των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε δεύτερη φάση θα αγωνιστεί μαζί με τους ριζοσπάστες Ιόνιους Πολίτες ,με την μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων στην αλληλεγγύη στην συνοχή στην εργασία στην ακρίβεια στην προστασία του περιβάλλοντος στην υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας στην εναλλακτική οικονομία που έχουμε ανάγκη.

Πρόκληση λοιπόν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τις τοπικές κοινωνίες για τους μη προνομιούχους Έλληνες πολίτες, πρόσκληση ταυτόχρονα για την Αριστερά να βρει κοινό βηματισμό και να γίνει ο καταλύτης των μεγάλων λαϊκών αγώνων, της αλλαγής των συσχετισμών υπέρ του ελληνικού λαού που υποφέρει και αναζητά την λύτρωση.

Αργοστόλι,01/09/2013

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Μελος της γραμματείας του
τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ,
Περιφερειακός σύμβουλος