Από την πολιτική απόφαση στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ --
13. 8. Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.
13. 9. Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα ανασυγκροτούμε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, παραγωγικό, αποτελεσματικό και ανοιχτό σε συνεργασίες, δημόσιο τομέα νέου τύπου.
15. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, μια πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι σαφές ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε ένα διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς.
------Και οι τροπολογίες της αρ.πλατφόρμας που καταψηφίστηκαν ΣΗΜΕΡΑ !!-------------------------(63 μέλη της Κ.Ε ,έπαιξαν τους πόντιους πιλάτους)
- Αμεση θέση των τραπεζών κάτω από δημόσια ιδιοκτησία, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για μια νέα αποκλειστικά αναπτυξιακή και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική
- Διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.
-Το κόμμα πρέπει να επιδιώξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε με μεγαλύτερη ευχέρεια να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Στις παρούσες συνθήκες ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος. Αυτή η θέση δεν αποκλείει ,αντιθέτως επιβάλλει την επιμονή μας στην επίτευξη κοινής δράσης, κοινών πρωτοβουλιών και συμμαχιών με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και με πρόσωπα και δυνάμεις που προέρχονται από άλλους πολιτικοϊδεολογικούς χώρους, ριζοσπαστικοποιούνται ,δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες και κοινούς αγώνες και μετατοπίζονται ειλικρινά προς τα αριστερά και δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην στήριξη, ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών.
Αντίστροφα, δεν μπορούμε να δεχτούμε την συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά (ζητώντας ταυτόχρονα την «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» και ξιφουλκώντας με τον «λαϊκισμό» ) αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά «θέση ευθύνης» που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ , κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση.
Ο στόχος της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας που επιδιώκει η κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις αποφάσεις του Συνεδρίου και κυρίως με την ενεργοποίηση του λαού από τα κάτω και με την συνολική ενίσχυση της πολιτικής ελκτικότητας και ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από ευκαιριακές προσεγγίσεις που θα πλήξουν την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του χώρου μας. . Καθοριστικό ζήτημα είναι η ενότητα του λαού και μια πλατειά κοινωνική συμμαχία στη βάση που θα στηρίξει πολιτικά μια κυβέρνηση της αριστεράς. Η ΚΕ πρέπει να διασαφηνίσει ότι την ευθύνη για διάλογο με τις άλλες δυνάμεις την έχουν αποκλειστικά τα όργανα του κόμματος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας συζήτησης.
Μπορούμε να συγκρουστούμε με τους τοκογλύφους και να διαγράψουμε το χρέος με ανθρώπους καιροσκόπους στις γραμμές μας?-και μάλιστα στα ψηφοδέλτια μας-?
Virginia
Δεν είναι ώρα να συζητηθούν συμμαχίες.....ας το αφήσουμε γι αργότερα!!!!!Αρχίζοντας από το τι εννοούμε λέγοντας ''συμμαχίες''......
Χρήστος
Τσίπρας-Λαφαζάνης 76-61 καί ένας(μία).......λευκός(κιά)....
_Σαν αγώνας μπάσκετ_
=========
Γιατί καλοί κύριοι καί κυρίες,της ΚΕ καταψηφίσατε ?
Πού δεν συμφωνείτε ?
Τα θέλω σε λιανώματα,να δώ τι στον διάολο θέλετε εσείς(εκτός από τα υπουργεία)
=======
#Γαμώ_τα_υπουργεία_μου_καί_τα_δικά_σας_επίσης
Πέρσι αλλιώς μας τάλεγες ,σιγά-σιγά τ' αλλάζεις
αητό σε φανταστήκαμε.....πολιτικάντης... μοιάζεις !
πιο "αριστερά" δεν γίνετε......ε ρε γέλια.....
Με ψήφους 76 «κατά» και 61 «υπέρ», απορρίφθηκε η τροπολογία που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα (Κυριακή).
Η τροπολογία αφορούσε τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την προοδευτική φορολόγηση εις όφελος των φτωχότερων στρωμάτων. Το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συντάσσονται με την «πλειοψηφία» έλειπαν από τη συνεδρίαση.
Λαφαζάνης: Προοδευτική ανατροπή για τη διάσωση της χώρας
«Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς.Η γενική κατεύθυνση μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό, χωρίς μνημονιακές ευθύνες καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού...Αυτή η νέα επιδείνωση, είπε, αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.».(έθνος)
απλά και κατανοητά...
Αντί η σαφής ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας να αντιμετωπιστεί από την Αριστερά ως μια εκπληκτική ευκαιρία ώστε να χάσει τον ενδεχομένως συγκυριακό χαρακτήρα της και να μετασχηματιστεί σε κινητήρια πολιτική δύναμη, μέσα από άθλιες μεθοδεύσεις ιδιοτελών και ηλιθίων αρχίζει να παίρνει τη μορφή "δίκαιας μεν αλλά ακραίας αντίδρασης", που πρέπει να "λογικευτεί" και να στρογγυλέψει.
Το αποτέλεσμα, μια Αριστερά που δεν φοβίζει κανέναν (...), μια Αριστερά που περιορίζει τον ρόλο της σε μια απλή ανάπτυξη τακτικισμών για κατάληψη της εξουσίας, μια Αριστερά που δεν ενδιαφέρεται να υιοθετήσει διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο αλλά να διαχειριστεί το ήδη υπάρχον με ένα πιο "ανθρώπινο" και πιο "πετυχημένο" τρόπο. (...)
Εμείς όμως, μιλώντας περί Αριστεράς, δεν εννοούσαμε ακριβώς αυτό...