Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

παραπληροφόρηση με τον δήθεν Υποψήφιο Δήμαρχο Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ......


παραπληροφόρηση με τον δήθεν Υποψήφιο Δήμαρχο Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ......


μια από τα ίδια..... παπαγαλάκια  
http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=42326&Itemid=38




O Υποψήφιος Δήμαρχος θα αποφασιστεί και θα εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.....

και θα ανακοινωθεί από το επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ

http://kefaloniaupdate.blogspot.gr/ 

http://www.rhesusgr.com/



Τυπώθηκε και μοιράζεται: Πρόσκληση σε οργάνωση. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ Άρθρο | Σάβ, 08/24/2013 - 19:23 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. Το βγάζουν φωτοτυπία, για να το δώσουν και σε άλλους. Από στόμα σε στόμα και από χέρι σε χέρι.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ «ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ» ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ

ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ

ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

(Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζετε ή τι πιστεύετε. Αφορά όσους νιώθουν ότι δεν πάει άλλο)

Η Ύπατη Αρμοστεία της Αυτοκρατορίας των Τραπεζιτών, ρίχνοντας κάτω κάθε τι που νομίζαμε ανθρώπινο δικαίωμα και δυνατότητα, προανήγγειλε και την έναρξη κατασχέσεων ιδιωτικής περιουσίας, μια και η κρατική περιουσία δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του ψεύτικου χρέους. (Και θα ακολουθήσουν κι άλλα).

Αυτό που ζούμε με δικά τους λόγια:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί μόνο το 3%... το 97% του χρήματος δημιουργείται από ιδιώτες, που έχουν ως σκοπό το κέρδος: τους τραπεζίτες… δανείζουν στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας χρήμα εκ του μηδενός». (Ρίτσαρντ Βέρνερ, πρόεδρος του τμήματος Διεθνούς Τραπεζικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, 2013)

«Οι τράπεζες επιτελούν κοινωνικό έργο… Κάνουν τη δουλειά του Θεού»* (Λόιντ Μπλάνκφειν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, 2009)

*Προφανώς, είναι θεοί, επειδή δημιουργούν κάτι από το τίποτα.

«Οι τράπεζες δεν πρέπει να πτωχεύσουν» (Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός)

«Καλύτερα να κλείσουν επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα»* (Χάρης Θεοχάρης, Γεν. Γραμματέας Εσόδων)

*Προφανώς, οι τράπεζες δεν είναι επιχειρήσεις. Είναι κάτι «Άλλο», όπως είπε ο προλαλήσας.

---------------------------

Πήραμε μια απόφαση:

ΩΣ ΕΔΩ. Μας έχουν πάρει τη δουλειά, το μισθό, τη σύνταξη, την περίθαλψη και τόσα άλλα.

Δεν θα μας πάρουν και το σπίτι. Δεν θα μας πάρουν τη γη και την περιουσία μας. Δεν θα μας πάρουν τη ζωή. Δεν θα αφήσουμε να πάρουν και του διπλανού μας. Δεν θα αποφασίζουν για το πώς θα ζήσουμε, παραβιάζοντας όλα τα βασικά δικαιώματα του πολίτη, όπως ορίζονται, από διεθνείς διατάξεις, το Σύνταγμα, την Ηθική, τις Αξίες και τις Αρχές μας.

Όλο και συχνότερα ακούς συμπολίτες να λένε: "θα τους περιμένω με το δίκανο".

«Δεν έχω τίποτα να χάσω παρά μόνο μια ζωή που ως τώρα έζησα, όπως εγώ ήθελα και δεν σκοπεύω να τη ζήσω όπως εσείς θέλετε», είναι τα λόγια ενός απλού ανθρώπου.

Τα λόγια τέλειωσαν. Είναι η ώρα της πράξης και της αντίστασης.

Επικαλούμενοι το μόνο χρέος που έχουμε προς την ιστορία μας, τους γονείς μας, τον διπλανό μας και τα παιδιά μας, το μόνο που μας μένει είναι να οργανωθούμε και να ενεργοποιήσουμε το δικαίωμα στην αντίσταση, όπως το ορίζει το άρθρο 120 παρ.4 του Συντάγματος:


«η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία.»



ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ.

Ως τα μέσα Αυγούστου 2013 (στοιχεία από τον τύπο):

- 2 από τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενους, αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία και το κράτος εξακολουθεί να φορολογεί τον άνεργο. Πάνω από το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να πληρώσει εισφορές. Το 58% των ιδιοκτητών ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια. Τα 2/3 των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 3 φορές πάνω από τα φορολογητέα κέρδη. Το 42% των επιχειρήσεων πιθανά να κλείσει, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου. 122 δις απώλειες καταγράφουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την τελευταία 4ετία, από τη μείωση μισθών και κοινωνικών δαπανών, την αύξηση της φορολογίας και την απώλεια ρευστότητας που πλήττει την αγορά. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 70 δις και προς την εφορία τα 60, εκ των οποίων τα 38 προέρχονται από επιχειρήσεις.

- Tην ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν και εμείς χρωστάμε 70 δις στις τράπεζες, αυτές λαμβάνουν, ως βοήθεια διάσωσης, 233, τα οποία φορτώνονται στα 310 δις του κρατικού χρέους και τα οποία όλοι γνωρίζουμε με ποιο τρόπο καλούμαστε να πληρώσουμε.



Ακόμα κι αν συγκεντρώσουμε όλο το χρήμα που έχουμε στην τσέπη ή στην άκρη, το χρέος -δημόσιο και ιδιωτικό- δεν μπορεί να εξοφληθεί.



Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν επειδή, μετά το 2009, οι Έλληνες έγιναν, ξαφνικά, απατεώνες, ανίκανοι, τεμπέληδες και μπαταχτσήδες.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το πιο ακριβό εμπόρευμα του κόσμου είναι ένα χαρτονόμισμα, του οποίου η έκδοση, διανομή και διαχείριση έχει εκχωρηθεί από τους πολιτικούς μονοπωλιακά σε λίγους ιδιώτες.



Επειδή όλα όσα ζούμε είναι προϊόν αυτής της μεγάλης απάτης,



Επειδή, με χρήση βίας και έξωθεν εντολές διεθνών δανειστών- ιδιοκτητών του χρήματος, παραβιάζονται σωρεία άρθρων του Συντάγματος:

Άρθρο 1 παρ.3 : «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Άρθρο 2 παρ.1: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Άρθρο 4 παρ. 1: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Άρθρο 4 παρ.2:«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Άρθρο 4 παρ. 5: «Οι Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Άρθρο 17 παρ. 1: «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους»

Άρθρο 17 παρ. 2: «Κανείς δεν στερείται της ιδιοκτησίας του παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια»

Άρθρο 22 παρ. 1: «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος».

(Την ώρα που όλα αυτά ισχύουν, κάποιοι λίγοι διασώζονται και κάποιοι πολλοί οδηγούνται στην καταστροφή).

Επειδή δεν χρωστάμε, αλλά μας χρωστάτε,

ενεργοποιούμε το άρθρο 120 του Συντάγματος, οργανωνόμαστε, θέλουμε και θα το πάρουμε:

o ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, διότι είναι προϊόν συμπαιγνίας πολιτικών και τραπεζιτών

o ΠΑΓΩΜΑ ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ως ότου έρθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα και επανεξετάσει κάθε υπόθεση χωριστά, αποδίδοντας πραγματική δικαιοσύνη.



Ο πόλεμος ενάντια στους τραπεζίτες, τους πολιτικούς τους υπάλληλους και τα χρέη που μας φορτώνουν, αρχίζει με τη συμμαχία με τον διπλανό μας. Οικογένεια, φίλος ή άγνωστος, δεν έχει σημασία. Ενωμένοι έχουμε μια ευκαιρία. Ο καθένας από μόνος του, καμία.

Ας γίνουμε πολλοί, για να σταματήσουμε το στρατό των δανειστών χρήματος, πριν φτάσει μπροστά στις πόρτες των σπιτιών μας ή του γείτονα, με δραματικά επακόλουθα. Ο καθένας προσκαλεί τον διπλανό του. Ο αγώνας «υπέρ βωμών και εστιών» είναι ο υπέρ πάντων και υπέρ όλων αγών. Φτιάχνουμε μια μεγάλη «φιλική εταιρεία», με έμφαση στο πρώτο συνθετικό: στη λέξη Φιλία. Για να πούμε: «Μολών Λαβέ», και να μη πάρουν τίποτα. Η Δύναμη των πολλών και αποφασισμένων μπορεί να σταματήσει τη βία των λίγων.



Αμφισβητούμε ευθέως την μονοπωλιακή ιδιοκτησία και διαχείριση του χρήματος από κάποιους λίγους, αμφισβητούμε την κατάσταση που δημιουργεί ένα κόσμο βυθισμένο στο χρέος.

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ.



«σαν ένα είδος ανταλλάξιμου αντιπροσώπου της ανάγκης δημιουργήθηκε με κοινή συμφωνία το νόμισμα» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

…και όχι σαν εμπόρευμα στα χέρια κάποιων λίγων και χωρίς κοινή συμφωνία, λέμε εμείς.



ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Δηλώσεις συμμετοχής στο ithacanet.gr@gmail.com

Κιν. 6932457089 (wind)

Kιν. 6986908643 (cosmote)

Κιν. 6941639287 (Vodafone)


Ο φετινός Σεπτέμβρης θα ξεκινήσει αλλιώτικα, με τους δικούς μας όρους!



Λίγες μέρες πριν, το βράδυ της 13ης Αυγούστου, μερικά μέτρα πιο κάτω από το δημαρχείο του Περιστερίου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης. Ένας ακόμη νέος, σαν και εμάς, στο βωμό της κρίσης τους. Ένας ακόμη «τζαμπατζής» και περιθωριακός, σαν και μας, που δεν πλήρωσε το εισιτήριο στο λεωφορείο που ανέβηκε. Ένα ακόμη θύμα της μαυρίλας που θέλουν να αποκαλούν ζωή, για τη γενιά μας. Για το κράτος τους, την αστυνομία και τους ελεγκτές, όποιος δεν πληρώνει αυτά που τον διατάζουν είναι παρείσακτος. Για τις κυβερνήσεις τους όποιος σηκώνει κεφάλι στη χούντα και τη μνημονιακή λεηλασία είναι εχθρός. Το αποδεικνύουν καθημερινά πως η νεολαία που ξυπνά και αντιστέκεται και όποιος άλλος αγωνίζεται θα βρεθεί αντιμέτωπος με σιδερένια πειθαρχία. Από τη μία ΜΑΤ, βία και δακρυγόνα, από την άλλη απολύσεις, λιτότητα, ανεργία και ένα μέλλον γεμάτο μιζέρια και εξαθλίωση.
Η πολιτική ευθύνη είναι ξεκάθαρη και βαραίνει τους ίδιους που σαν οδοστρωτήρας καταπατούν τα δικαιώματά μας τα τελευταία χρόνια. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών οδήγησαν την κοινωνία σε αυτό το σημείο. Να χάνει ένα άνεργο νεολαίο, 19 χρονών, για 1,40… Δεν είναι έκπληξη όμως για μας, μιας και βλέπουμε καθημερινά την κατάντια της πολιτικής τους. Σχολεία ρημαγμένα και ένα εκπαιδευτικό σύστημα ανίκανο να μορφώσει πλέον το μέλλον αυτού του τόπου, τους μαθητές του! Μας θέλουν πρόβατα, ανίκανα να σκέφτονται και να δρουν πέρα από τα δοσμένα πλαίσια. Φοβούνται μια γενιά που δε θα συνηθίσει ποτέ τη ζωή που της ετοιμάζουν. Δε θα δεχτεί ποτέ να γίνει δούλος των δικών τους κερδών, πόσο μάλλον αδικοχαμένο θύμα, σαν τον Θανάση.

Θα βαδίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει χρόνια τώρα!
Νωπές για μας είναι οι μνήμες από το Δεκέμβρη του 2008, τότε που χάθηκε ένας άλλος νέος και εκείνος σαν και μας. Ένας από μας. Είμαστε σίγουροι πως οι άρχοντες αυτού του τόπου και όχι μόνο, η ηγεσία της αστυνομίας και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ θυμούνται πολύ καλά την απάντηση που είχαν πάρει. Το ξέρουμε πως μας φοβούνται, ιδιαίτερα τώρα, σε μια κρίσιμη για αυτούς περίοδο, κατά την οποία καταστρώνουν μεγαλοπρεπή σχέδια για την ολοκληρωτική καταστροφή του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Προσπαθούν να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους σε σχολεία, μαζί με δασκάλους και καθηγητές. Βλέπουν το δικαίωμα στη μόρφωση ως πολυτέλεια και θέλουν να γίνει προνόμιο για λίγους. Το σχολείο που ονειρεύονται θα είναι ανιαρό, γεμάτο με επιχειρήσεις, σπόνσορες και αξιολογητές. Θα ξεμείνει όμως από ζωντανές νεολαιίστικες φωνές, γεμάτες όρεξη για μάθηση, γνώση και ζωή.

Γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι πως το έργο τους δε θα είναι εύκολο. Ο φετινός Σεπτέμβρης θα ξεκινήσει αλλιώτικα, με τους δικούς μας όρους. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε κάθε στροφή του αγώνα, σε κάθε καμπή του κοινωνικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει. Θα κλείσουμε τα σχολειά μας για όσο χρειαστεί. Θα τα κλείσουμε όμως μόνο για αυτούς. Θα μείνουν ανοιχτά για τους αγώνες που θα δώσουμε μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όποιον άλλον αντιστέκεται! Θα μείνουν ανοιχτά στις διαδηλώσεις, στις συγκεντρώσεις και στις απεργίες των δασκάλων και των καθηγητών μας αλλά και όλων των εργαζομένων.
Θα γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται, όλων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα σηκώνουν το χέρι ενάντια στην εξεγερμένη και μαχόμενη νεολαία.
Θα γίνουμε αυτοί που θα κόψουν μονομιάς αυτό το χέρι και θα δώσουν μια και καλή τέλος στη δολοφονική πολιτική τους.

Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το λύκειο τηνΠαρασκευή 6 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα.


Πηγή: "Ανυπότακτος μαθητής"

«ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ»




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (25/8) ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠ. ΚΑΡΑΛΗ

V «Φρικτή ομηρία της Ελλάδας, η επιμήκυνση που ετοιμάζουν οι Γερμανοί»

V «Εξόρμηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο για να φύγει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

V «Ντεκόρ στο Γερμανικό imperium και τη δικτατορία των αγορών, η Ευρωζώνη και η ΕΕ»

V «Ιστορική τομή αναγέννησης, ανάλογων διαστάσεων με το ’21, την αντίσταση και το Πολυτεχνείο έχει ανάγκη η χώρα»

Το δρόμο της σύγκρουσης με κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνηςως τη μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση. Στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος, θα δώσει όμως ελπίδα και προοπτική. «Έχουμε ανάγκη από μια αναγεννητική τομή,ανάλογων, ίσως, διαστάσεων με την επανάσταση του ’21» τονίζει, και σημειώνει ότι το χρέος «δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με διαγραφή του». Χαρακτηρίζει την ευρωζώνη οδοστρωτήρα των πιο αδύναμων χώρων και προαναγγέλει «θερμό φθινόπωρο», με το ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ




Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ως εξής:


«ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ»

Ερ.: Κύριε Λαφαζάνη, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας το οποίο χαρακτήρισε αναγκαίο. Εσείς εκτιμάτε πώς δεν θα είναι παρά ένα ακόμη μνημόνιο και ομολογία αποτυχίας των δύο προηγούμενων;



Απ.: Δυστυχώς οι κυβερνήσεις του παραδομένου αστικού κατεστημένου έχουν καταντήσει αυτή τη χώρα κάτι χειρότερο από μπανανία και προτεκτοράτο. Ο Β. Σόιμπλε είναι ο νέος αδίστακτος «αποικιοκράτης» και ουσιαστικός υπερκυβερνήτης της πατρίδας μας. Η προαναγγελία Σόιμπλε δεν είναι μόνο ομολογίαθλιβερής αποτυχίας των μνημονιακών προγραμμάτων αλλά κυρίως κυνική ομολογία διαιώνισης του μαρτυρίου σε αυτή τη χώρα. Είναι πρόκληση για να ξεσηκωθούμε.

Ερ.: Θα πρέπει επομένως να ξεχάσουμε οποιοδήποτε «κούρεμα» του χρέους;

Απ.: Πραγματικό κούρεμα χρέους δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Φαρσοκωμωδίες «κουρέματος»ζήσαμε, μετά τις οποίες τα βάρη του ελληνικού λαού γίνονταν περισσότερα. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων επέτρεψαν, μάλιστα, με ένα κυνικά εγκληματικό τρόπο όχι μόνο να γιγαντωθεί περαιτέρω το χρέος αλλά και να περάσει από το ελληνικό στο Αγγλικό δίκαιο. Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι΄ αυτά τα εθνικά εγκλήματα.

Ερ.: Άρα δεν υπάρχει κούρεμα…

Απ.: Κούρεμα χρέους με πρωτοβουλία της Γερμανίας θα πρέπει να το ξεχάσουμε, πολύ περισσότερο όταν δεν το ζητάει ούτε η κυβέρνηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι κυβερνήσεις της εθελοδουλείας να μη διεκδικούν από τη Γερμανία ούτε το αναγνωρισμένο διεθνώς κατοχικό δάνειο που ξεπερνάει τα 70 δισ. Η Γερμανία μας χρωστάει, δεν της χρωστάμε. Η Γερμανία κερδίζει, επιπλέον, από τη διάλυση τηςΕλλάδας και της νότιας Ευρώπης, ποσά που έχουν μετριοπαθώς υπολογιστεί σε 140 δισ. Αυτές είναι οι σημερινές ευρωζώνη και Ε.Ε. Έχουν καταστεί το «ντεκόρ» για το Γερμανικό «imperium» και τηδικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των αγορών. Αυτό που, ίσως, ετοιμάζει η Γερμανία είναι μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που θα ισοδυναμεί με φρικτή ομηρία της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Ερ.: Τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα για το χρέος;

Απ.: Το χρέος που μας έχουν φορτώσει δεν αντιμετωπίζεται. Μιλάμε για χρέος πάνω από 300 δισ. και ένα κρυφό χρέος κοντά στα 100 δισ., από κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Πραγματική ταφόπετρα. Ημόνη λύση είναι η πλήρης διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον η διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους, με ότι και αν συνεπάγεται. Όσο καθυστερούμε τη διαγραφή είναι έγκλημα και η χώρα θα βουλιάζει. Ταυτόχρονα με τη διαγραφή, χρειάζεται μια ριζοσπαστική ρύθμιση, έως διαγραφή του ιδιωτικού χρέους για τα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές ευάλωτες επιχειρήσεις. Για να γίνουν αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μιλάμε για ρευστότητα.

Ερ.: Μήπως κ. Λαφαζάνη όλα αυτά φοβίζουν τους πολίτες ή είναι ουτοπικά; Μήπως πρέπει να βάλετε λίγο νερό στο κρασί σας με την καλή έννοια;



Απ.: Αυτά που ανέφερα γνωρίζω ότι συνιστούν μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Εδώ, όμως, που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή επιβίωσης του τόπου και του λαού. Τα σημερινά αδιέξοδα δεν απαντώνται με μεσοβέζικες λύσεις και ημίμετρα. Αυτά απλώς θα επισπεύσουν την καταστροφή. Εδώ που έφθασε η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ιστορική τομή που θα προέλθει από εξίσου μεγάλη σύγκρουση με το εγχώριο αλλά και το κατεστημένο της Ε.Ε. Έχουμε ανάγκη από μια αναγεννητική τομή ανάλογων –ίσως- διαστάσεων με την επανάσταση του ’21, που θα μεταλαμπαδεύει στο σήμερα κάτι από τον ηρωισμό της Εθνικής Αντίστασης και της εξεγερτικής τόλμης του Πολυτεχνείου.

Ερ.: Όλα τούτα τα «ηρωικά» πώς θα γίνουν χωρίς συμμάχους και μήπως οδηγηθούμε στην απομόνωση;

Απ.: Τη μεγαλύτερη απομόνωση η Ελλάδα τη βιώνει ως εξαθλιωμένη παρίας εντός ενός αγοραίου ευρωπαϊκού οδοστρωτήρα και ως μέγα θύμα της παγκοσμιοποίησης των ισχυρών. Αντίθετα, αν πρωτοπορήσει στην Ευρώπη με νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους, είναι ώριμες οισυνθήκες να επιφέρει μεγάλες ανακατατάξεις ώστε να συγκροτηθούν γύρω της ευρείες συμμαχίες. Για να βρούμε, όμως, συμμάχους πρέπει πρώτα εμείς, ως χώρα και ως λαός, να δείξουμε τόλμη, να βγούμε μπροστά και να συγκρουστούμε. Κανένας δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη σε μια χώρα παραδομένη και σε ένα λαό που στρογγυλοκάθεται στον καναπέ του. Δεν θα ριψοκινδυνεύσει για μας κανένας τρίτος, αν εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι πρώτοι να αναλάβουμε τους «κινδύνους» μιας μεγάλης ζωογόνας αναμέτρησης.

Ερ.: Μήπως, όμως, η σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο οδηγήσει τη χώρα σε μια μεγαλύτερη καταστροφή, όπως θεωρούν πολλοί ότι θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Απ.: Η μόνη και πραγματική καταστροφή για τη χώρα είναι να συνεχίσει την τροϊκανή νεοαποικιακή πρόσδεση. Οφείλουμε να απορρίψουμε την αθλιότητα των εκβιασμών με το ευρώ. Η ευρωζώνη εξάλλου δεν είναι παράδεισος αλλά οδοστρωτήρας για τις αδύναμες χώρες. Πέραν αυτών, το πρόσφατο Κυπριακό δράμα διδάσκει έμπρακτα κάθε καλοπροαίρετο ότι αν θέλει να πει όχι στη μνημονιακή φυλακή, θα πρέπει να είναι έτοιμος να πει όχι μέχρι τέλους και στους εκβιασμούς του ευρώ. Να ακολουθήσει το δρόμο της ανεξαρτησίας χωρίς ταλαντεύσεις με όλες τις συνέπειές του. Ασφαλώς δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει μαγική συνταγή και ανθόσπαρτη πορεία. Ο δρόμος μιας προοδευτικής διεξόδου θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Θα είναι, όμως, δρόμος με ελπίδα και προοπτική που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της χώρας.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ένα πολύ θερμό φθινόπωρο. Πιστεύετε ότι μπορεί να το πραγματοποιήσετε ή έχουμε να κάνουμε με συνήθη φραστικά πυροτεχνήματα αντιπολιτευτικής χρήσης;

Απ.: Η χώρα δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο να παραμείνει στη μνημονιακή φυλακή. Για να φύγει αυτή η κυβέρνηση χρειάζονται ξανά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, που θα διαδηλώνουν επίμονα,μαχητικά, αποφασιστικά και με διάρκεια και όχι εφήμερες, σπασμωδικές αντιδράσεις. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να ξαναδούμε μαζικά στο αγωνιστικό προσκήνιο τη νεολαία, τη νέα γενιά της πατρίδας μας, που είναι το μεγάλο θύμα των ακολουθούμενων πολιτικών.

Ερ.: Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα κηρύξετε πάλι ένα ανένδοτο που θα μείνει στα μισά του δρόμου;



Απ.: Στόχος είναι το φθινόπωρο που έρχεται να γίνει ένα ιστορικό φθινόπωρο μιας μεγάλης προοδευτικής ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει από το Σεπτέμβριο μια μεγάλη εξόρμηση, με όλα τα στελέχη, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τις οργανώσεις και τα μέλη του σε πυρετό δράσης και με επιδίωξη μεγάλες ενωτικές εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις για να φύγει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι αυτό το φθινόπωρο μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μεγάλης προοδευτικής άνοιξης για την πατρίδα μας.

Δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία" την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.