Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

«εθελοντική παράδοση ακινήτου»


Νομικά Ανάλατα

Τα σπίτια στο σφυρί θα ονομάζονται πλέον «εθελοντική παράδοση ακινήτου». Και να μη μας ξαφνιάζει η έννοια ... Από την εθελοδουλεία που με ζήλο επιδεικνύουμε τόσο καιρό, το εμπνεύστηκαν.
Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, ορίζει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1582). 


Αναφέρονται συνοπτικά οι τρόποι οριστικής διευθέτησης (που είναι και η σημαντικότερη, καθώς πλέον οι περισσότεροι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους με βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις)
"• Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου:

 Ο δανειολήπτης, οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί εθελοντικά την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στο πιστωτικό ίδρυμα. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.
• Μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση: 

Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο πιστωτικό ίδρυμα υπογράφοντας σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης και χρήσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο (συνήθως πέντε έτη).
• Πώληση και ενοικίαση: 

Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο πιστωτικό ίδρυμα είτε σε τρίτο. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μία ελάχιστη περίοδο τριών ετών). Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.
• Μεταβίβαση/πώληση του δανείου/αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο: 

Η μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα.
• Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας: Συμφωνία που επιτρέπει σε δανειολήπτη με οικονομικές δυσκολίες που έχει υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη να την πωλήσει αγοράζοντας νέα χαμηλότερης αξίας.


• Διαχείριση σε εκκαθάριση:
 

Ορίζεται η κατάσταση στην οποία η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.
• Ρευστοποίηση εξασφαλίσεων: 

 Ορίζεται η κατάσταση στην οποία το πιστωτικό ίδρυμα έχοντας καταγγείλει την δανειακή σύμβαση, εκκινεί διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης του.
• Δικαστικές/νομικές ενέργειες: 

Ορίζονται οι ενέργειες οριστικής διευθέτησης που μπορεί να λαμβάνονται σε περίπτωση απουσίας ή εξάντλησης των εξασφαλίσεων και αφορούν την εκκίνηση δικαστικών ενεργειών έναντι περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη για την κάλυψη των απαιτήσεων του πιστωτικού ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου