Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

σεισμική τρομοκρατία




ΜΠΕ ΣΕ ΟΛΑ
Giannis
 ''Eντρομοι οι κάτοικοι,φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους''.
Ρεπορταζ-παπαραζ του ΠουSTAR CHANNEL για την Κεφαλονια....το μέρος που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σεισμολόγων του facebook....


Στο πόδι σηκώθηκε και πάλι απόψε η Κεφαλονιά από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί στις 01:15 τα ξημερώματα.


4 hrs ·
το να είμαστε προνοητικοί και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο δεν είναι κακό. Μετά τους σεισμούς του χειμώνα, αρκετοί είμαστε ετοιμοπόλεμοι στο Ληξούρι.
Το πάθημα γίνεται μάθημα.
Τι σημαίνει αυτό; 

δίπλα στο μαξιλάρι σας να έχετε όλοι μιά μπουκάλα νερό, φακό, μπαταρίες, σφυρίχτρα, κλειδιά αυτοκινήτου και για τους μηχανόβιους ας βάλουν και το κράνος τους κοντά (εγώ κοιμάμαι με δαύτο από τον χειμώνα). Μην πανικοβληθεί κανείς και ξεκινά να τρέχει στον δρόμο γιατί πιθανόν να χτυπηθεί από τα κεραμύδια.

   

Παπούτσια και μιά τσάντα με ρούχα μέσα στο ΙΧ. Τα απαραίτητα έγγραφα μέσα σε μιά τσάντα που θα έχετε συνεχώς δίπλα σας...

Και για όσους μένουν σε όροφο, καλό θα είναι να έχετε μία σκάλα στο ισόγειο.
Τέλος, κατεβάζουμε κάδρα, μετακινούμε ψηλά έπιπλα σε δωμάτιο που δεν χρησιμοποιούμε, κατεβάζουμε γυαλικά, τηλεοράσεις και οτιδήποτε είναι στερεωμένο ψηλά, στα χαμηλά!
Ζούμε σε ένα νησί που ο εγκέλαδος το χτυπά συνεχώς. Πρέπει να υιοθετήσουμε αντισεισμικό τρόπο συμπεριφοράς. Μην περιμένετε να χτυπήσει μεγαλύτερος σεισμός. Η πρόληψη σώζει ζωές...

Νόμος απαράβατος που ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Στην οδήγηση, στις ισχυρές βροχοπτώσεις, στους σεισμούς...

     

Το ρήγμα της Κεφαλονιάς δεν…κοιμήθηκε.
Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει και νέους, καταστροφικούς σεισμούς, μετά τα 5,8 και 5,9 Ρίχτερ στις 26 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου του 2014 αντίστοιχα. Βέβαια εμείς σας παραθέτουμε για άλλη μία φορά τις τότε δηλώσεις του, μετά και τους σεισμούς των τελευταίων ωρών στη Κεφαλονιά, με μέγεθος 4,8R τη Παρασκευή 7/11/2014 και 5,0R τη Κυριακή 9/11/2014.

«Για μένα προσωπικά, το θέμα Κεφαλονιά δεν έχει λήξει», δήλωσε χτες από το βήμα επιστημονικής ημερίδας του ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., Κώστας Παπαζάχος. Η ιστορική καταγραφή, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, έχει δείξει πως έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή, ακολούθησαν άλλοι, το ίδιο ισχυροί, ακόμη και έναν χρόνο μετά, με ζημιές και θύματα.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014», ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης που έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς «είναι από τα πιο διάσημα που μπορεί κάποιος να μελετήσει», ότι «παραμορφώνεται κατά 25 χιλιοστά τον χρόνο», ενδεικτικό της μεγάλης του κινητικότητας, ότι τελικά «το ακριβές επίκεντρο ήταν 2-3 χιλιόμετρα πιο ανατολικά από ότι δόθηκε στην αρχή» και κατέληξε λέγοντας ότι «η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι πολύπλοκη με μεικτά είδη ρηγμάτων και μηχανισμών γένεσης».

«Η κατάσταση δεν τελειώνει εύκολα», είπε ενώπιον του ακροατηρίου, εξηγώντας ότι το παρελθόν…διδάσκει πως τα ρήγματα της περιοχής δεν ησυχάζουν ποτέ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις 30 Σεπτεμβρίου του 1636 είχε γίνει στην Κεφαλονιά σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ με 525-540 νεκρούς και δύο χρόνια αργότερα το 1638 «σημειώθηκε ένας καθυστερημένος μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ», εξίσου καταστροφικός, ενώ τα 7 Ρίχτερ του 1658 με τους 20 νεκρούς, ακολούθησαν 6,3 Ρίχτερ το 1662 με το επίκεντρο προς την Ζάκυνθο.

Επίσης, τον Ιούλιο του 1766 έγινε σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, ενώ έναν χρόνο αργότερα το 1767, ένας νέος σεισμός 7,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε τα πάντα, στο Ληξούρι μάλιστα δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφηκαν στην περιοχή χιλιάδες μετασεισμοί, ενώ τόνισαν ότι οι σεισμοί της Κεφαλονιάς πρέπει να μελετηθούν προσεχτικά και τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν οδηγό αντισεισμικής θωράκισης από την πλευρά της πολιτείας.

«Η επόμενη καταστροφή έρχεται όταν ξεχνάμε την τελευταία», είπε στην ομιλία του ο διευθυντής ερευνών ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Βασίλης Μάργαρης και αποκάλυψε ότι στο χωριό Χαβριάτα, κατά τον δεύτερο σεισμό, της 3η Φεβρουαρίου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο εδαφική επιτάχυνση-77% της επιτάχυνσης της βαρύτητας. Ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημήτρη Πιτιλάκη, για τα μηνύματα που έστειλαν για τον σεισμό οι…τάφοι της Κεφαλονιάς.

Όπως είπε, η επεξεργασία των δεδομένων από την ολική καταστροφή του νεκροταφείου στα Χαβριάτα, αλλά και τις ζημιές στο νεκροταφείο της Χερσονήσου Παλικής, αναδεικνύει ενδιαφέρονται στοιχεία σχετικά με την επιρροή των τοπικών εδαφικών συνθηκών, την διεύθυνση διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, αλλά και την απόσταση από την πηγή των σεισμικών κυμάτων.

«Επειδή τα νεκροταφεία είναι προσανατολισμένα ανατολικά ή δυτικά, από το πού έχουν πέσει οι μαρμάρινοι σταυροί, μετά τον σεισμό, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για την κατεύθυνση της ενέργειας», είπε ο κ. Πιτιλάκης.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 2.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων, είπε από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), η κ. Μαρία Κλεάνθη. Από τα χρήματα αυτά το 20% διατέθηκε για επιδότηση ενοικίου, ενώ υπάρχουν περίπου 300 σπίτια με ζημιές για τα οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί άδεια επισκευών, λόγω προβληματικών φακέλων.
 
 από Weatherakias  

.................................................................................................................................................................................

4,7 ρίχτερ στο Αίγιο κι αλλάζουν σπίτια
- 5,2 ρίχτερ στην Κεφαλονιά κι απλώς αλλάζουμε πλευρό !


ΚΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΠΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΑΝΩΝ...

http://kefaloniaupdate.blogspot.gr/2014/11/blog-post_9.html

ΚΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΠΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΑΝΩΝ...

ΚΑΙ εκεί που νόμιζα οτι οι σεισμοί είναι εξαιτίας των ΜΕΓΑΛΩΝ έργων που κάνει ο Κατακουζινος στο Ληξούρι μου είπανε οτι οι σεισμοί ερκοντε απο τους Βαρδιανους ......Φαινετε ΔΕΝ θελουν δήμαρχο τον ΤΡΑΥΛΟ ....παρακαλώ το ''γραφειο τυπου'' να προτείνει άλλον ..



http://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/519658/seismos-5-1-rixter-stin-kefalonia?mvd

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) σημειώθηκε στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς.


Το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο και το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο δίνουν το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.


Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης σύμφωνα με το EMSC, εντοπίζεται 9χλμ. δυτικά του Ληξουρίου και 14χλμ. δυτικά του Αργοστολίου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10χλμ.

Ο σεισμός σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της δυτικής και νότια Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγο Άκη Τσελέντη, σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως ο σεισμός ήταν επιφανειακός και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τους κατοίκους. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν σεισμικές δονήσεις και τις επόμενες ημέρες καθώς η περιοχή είναι διεγερμένη.
Παρά τη σφοδρότητα της δόνησης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, ενώ οι κάτοικοι, όπως όλα δείχνουν, θα διανυκτερεύσουν στους δρόμους.
Ευθύμης Λέκκας: Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο inkefalonia.gr εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
«Η δόνηση είναι πολύ θετικό που έγινε στον θαλάσσιο χώρο και εκτός κατοικημένων περιοχών. Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία», ανέφερε και συμπλήρωσες πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες.
Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε πως ο σεισμός βρίσκεται στην ίδια περίπου επικεντρική περιοχή με τον μεγάλο σεισμό του Ιανουαρίου ενώ επισήμανε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει αν είναι ένας μετασεισμός με καθυστέρηση ή ένα ανεξάρτητο γεγονός.

 
                                         

2 mins ·
Με αφορμή τον χτεσινοβραδυνό μεταμεσονύκτιο 5+ σεισμό
Λόγω καταγωγής, κατοικίας και δουλειάς έχω παρακολουθήσει αμέτρητα σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κτλ για την αντιμετώπιση των σεισμών, για τις ενδεδειγμένες αντιδράσεις, για τα λάθη που κάνουμε, κτλ. Σήμερα συνειδητοποίησα κάτι που ψυχανεμιζόμουν από τους περσινούς σεισμούς: όλοι μιλούν για τον φόβο, για τη χρησιμότητά του, για τις ολέθριες συνέπειες της κλιμάκωσής του, για τη διαχείρισή του, αλλά κανείς δεν μιλά για το φαινόμενο της σταδιακής απευαισθητοποίησης. Όταν εκτίθεσαι ξανά και ξανά σε ένα τραυματικό ερέθισμα ουσιαστικά υπάρχουν 2 μείζονες δρόμοι που μπορείς να πάρεις: ο ένας είναι να μπεις στο βασίλειο του φόβου και κάθε φορά που εκτίθεσαι στο ερέθισμα να είναι σαν να ξαναματώνει μια παλιά πληγή με αποτέλεσμα η βλάβη να επιδεινώνεται διαρκώς. Ο άλλος είναι να αρχίσεις να εθίζεσαι και να μη σε νοιάζει τόσο πια. Κουνάει κουνάει, κουνάει – ε, βαρέθηκα πια!


Χτες τη νύχτα κούνησε και κούνησε πολύ. Θύμωσα που ξύπνησα όπως θα θύμωνα και από ένα μαρσάρισμα μιας μηχανής (είχα δηλαδή αντίδραση του τύπου “άντε πάλι”, “δουλειά δεν είχε ο διάολος”, κτλ, όχι όμως φόβο). Αναρωτήθηκα τι έπρεπε να κάνω κι αποφάσισα να αποφασίσω τι θα κάνω λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τις αντιδράσεις των άλλων. Πληροφορήθηκα το μέγεθος το οποίο ήταν τέτοιο που κανονικά έλεγε “βγες έξω”. Αφουγκράστηκα τη γειτονιά και διαπίστωσα ότι επικρατούσε ησυχία, πράγμα που έλεγε “μείνε εκεί που είσαι”. Επειδή νύσταζα οικτρά έπραξα το δεύτερο που ήταν μακράν βολικότερο.

Σήμερα το πρωί έχω την εντύπωση ότι η αντίδρασή μου δεν ήταν ακριβώς “φυσιολογική” αλλά δεν έχω και μέτρο να το κρίνω καθώς είμαι εντός αυτού, το ζω.
Παρατηρώ την ίδια “συμπτωματολογία” σε πολλούς άλλους που έχουν κουραστεί ψυχικά από την συστηματική πλέον διαταραχή της καθημερινότητας και δεν βλέπουν άλλο τρόπο να την παλέψουν από το να την αγνοήσουν κι αναρωτιέμαι μήπως αυτό σταδιακά καθίσταται εξίσου επικίνδυνο με τον υπερβολικό φόβο. Ο πανικόβλητος πηδά απ' το μπαλκόνι, ο απευαισθητοποιημένος κάθεται άπρακτος στα 6 ρίχτερ και του 'ρχεται το ταβάνι στο κεφάλι. Κι οι δυο δεν θα πάθαιναν τίποτα, αν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Να το δούμε λίγο αυτό λέω συνσεισμόπληκτοι γιατί το καλιμπράρισμα των αντανακλαστικών είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια σε κάτι που δεν ελέγχεται. 


ΚΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΠΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΑΝΩΝ... 



Pnig Hro


Ατζέντα της ημέρας οι σεισμοί. Βγήκαν οι τοπικές αράχνες της μεταφυσικής και οι κατσαρίδες της σεναριολογιας. Καθένας, διαπιστώνω, τον πισινό του σκέφτεται μόνο. Ακόμη και στις φυσικές απειλές. Ούτε την επιστήμη δεν συμβουλεύομαι. Εντεταλμένη και μη. Αρνούμαι να φοβάμαι παραπάνω από το χρόνο που διαρκεί ένας σεισμός. Ο φόβος γίνεται εύκολα τρόπος ζωής, μιας ζωής ζωώδους. Αρνούμαι να φοβάμαι για το μέλλον. Για να ζω ένα παρόν πιο εύρωστο, πιο δυναμικό, πιο αγωνιστικό και λιγότερο εγωκεντρικό.