Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολή του Κώστα Σακκά

Επιστολή του Κώστα Σακκά
ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.

Το σημερινό κράτος -μόνιμης- έκτακτης ανάγκης στην προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο στη νέα αναπτυξιακή επέλαση του κεφαλαίου, εξαπολύει μια σφοδρότατη επίθεση σχεδόν στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, επιβεβαιώνοντας πως ο ταξικός πόλεμος, όχι απλά μαίνεται αλλά βρίσκεται και σε οξυμένη φάση. Τα κράτη , ανέκαθεν αποτελούσαν όργανα ταξικής κυριαρχίας. Ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει τον συμβιβασμό των ιστορικά ασυμφιλίωτων αντιθέσεων μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. 
Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, απόλυτα ευθυγραμμισμένη στις εντολές των αφεντικών της (ΕΕ, ΔΝΤ), στοχεύει στην άνευ όρων παράδοση της σύγχρονης εργατικής τάξης και στον παροπλισμό της απο κάθε κατάκτηση του παρελθόντος ώστε να την καταστήσει ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμη, ακόμα πιο επικερδής για το κεφάλαιο. Το πολιτικό σύστημα καθαρότερα από κάθε άλλη περίοδο, ενεργεί για λογαριασμό της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ενεργεί για λογαριασμό των μεγάλων επενδυτικών εταιριών, ενεργεί για λογαριασμό των τραπεζικών κολοσσών, ενεργεί για λογαριασμό των κρατών-τοκογλύφων, υπηρετεί και εξυπηρετεί την οικονομία των αγορών και του κεφαλαίου.
Το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στη δίνη μιας απ'τις μεγαλύτερες δομικές κρίσεις στην ιστορία του, τόσο λόγω του βάθους της, όσο και λόγω της πολλαπλής εκδήλωσης αυτής (τραπεζικός τομέας, αγορά ακινήτων, εμπορευμάτων), έχει δημιουργήσει εφάμιλης βαρύτητας κρίση και στο πολιτικό σύστημα εξουσίας. 
Είναι δεδομένο, πως για το καπιταλιστικό σύστημα, η συσσώρευση του κεφαλαίου πάντα θα αποτελεί νομοτέλεια αλλά και σημείο κρίσης, όχι μόνο για αυτό αλλά και για το πολιτικό -σύστημα-. Η ροή των κεφαλαίων και η κερδοφόρα ανάπτυξή τους η οποία αποτελεί βασική αρχή πάνω στην οποία δομείται ολόκληρο το σύστημα, θα καθορίζει πάντοτε τις πολιτικές χαράξεις των κρατών. Τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη εφαρμόζουν πολιτικές μετατόπισης των χρεών, είτε στην ευρωπαϊκή είτε στην παγκόσμια περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλίσουν τον ισχυρό γεωγραφικό πυρήνα συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις των αδύναμων οικονομιών από την άλλη, επιβάλλουν εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας, αδιαφορώντας για τις συνθήκες οικονομικής ανέχειας και εξαθλίωσης που αυτές διαμορφώνουν. Καταστρέφουν τη ζωή και τα όνειρα ολόκληρων λαών, υποθηκεύουν το μέλλον τους, ξεριζώνουν κάθε ελπίδα προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εκάστοτε οικονομικής ελίτ και την εξασφάλιση του συστήματος που τις καθιστά κυρίαρχες.

''Στη δημοκρατία η προπαγάνδα είναι ότι το ρόπαλο σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς'', έχει διατυπώσει ο Ν. Τσόμσκυ. 
Σήμερα οι ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές επιταγές που καλούνται οι κυρίαρχοι να επιβάλλουν, απαιτούν τόσο το ρόπαλο, όσο και την κατασκευή της συναίνεσης απ'την τέταρτη εξουσία. Την εποχή του πρώτου μνημονίου, μεγαλοεκδότες συσκέφτηκαν με τον πρωθυπουργό για τον τρόπο που θα προπαγανδίζονταν τα επαχθή οικονομικά μέτρα ως αναγκαία και για το πώς αυτά θα είχαν τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Usb stick στάλθηκαν σε μεγαλοδημοσιογράφους με οδηγίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι θέσεις τους με την κυβερνητική πολιτική, ενώ είναι γεγονός οτι κάποιοι απομακρύνθηκαν από τις καρέκλες τους, επειδή δεν υπήρξαν όσο αποτελεσματικοί απαιτούσαν οι πολιτικές περιστάσεις. 
Η αντικειμενικότητα και ο έγκυρος χαρακτήρας της ενημέρωσης των καθεστωτικών μέσων σήμερα, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους ''εκβιασμούς'' της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες τους για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων και την απελευθέρωση των αδειών εκπομπής -μνημονιακός ορος-, την παύση της χορήγησης δανειών χωρίς εγγυήσεις και φυσικά τα κοινά συμφέροντα που έχουν από την εργασιακή αποσάθρωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και οι τρείς μνημονιακές κυβερνήσεις, σκανδαλοδώς έχουν απαλλάξει τους καναλάρχες από τις φορολογικές τους οφειλές τη στιγμή που ο λαός στενάζει από τα χαράτσια και τη λιτότητα.

Το άτυπο υπουργείο προπαγάνδας της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενο απ' τα καθεστωτικά μμε πασχίζουν να πείσουν είτε με την προπαγάνδα είτε με την καταστολή πως κάθε αντίσταση στην άνιση οικονομική και πολιτική κατανομή του σήμερα, ειναι μάταιη και καταδικασμένη, αφού πάντα θα βρίσκει μπροστά της όλους τους μηχανισμούς, τους θεσμούς, τις λειτουργίες του σημερινού ολοκληρωτικού καθεστώτος. Θέλουν μια κοινωνία σε σύγχυση, παθητική μπροστά στις εξελίξεις και αντιληψιακά παροπλισμένη, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Κατασκευάζουν ενα τεχνητό κλίμα ανασφάλειας ώστε τα μνημόνια και τα μέτρα της νέας εξαθλίωσης να εφαρμόζονται αναντίρρητα. 
Χαρακτηρίζουν τους αναρχικούς αγωνιστές τρομοκράτες και λογοκοπούν σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη πως απειλείται απο τη δράση τους.

Πόσο αποτελεσματική όμως μπορεί να είναι αυτη η προπαγάνδα απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα?
Αν ερωτηθούν οι πάνω απο 4 εκατομμύρια ανθρώποι που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ποιός ευθύνεται για την ανέχεια που βιώνουν...
Αν ερωτηθούν οι 1,5 εκατομμύριο ανέργοι ποιός ευθύνεται για τον αποκλεισμό τους απο τη σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά...
Αν ερωτηθούν οι 20 χιλιάδες άστεγοι ποιος ευθύνεται για την εξαθλίωση τους...
Αν αναρωτηθούν ποιός ευθύνεται για τις πάνω από τρείς χιλιάδες αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί στα χρόνια των μνημονίων...
Αν αναρωτηθούν ποιός ευθύνεται για την τεράστια αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων -φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με την σημερινή οικονομική και υπαρξιακή ανέχεια- και για ενα σωρό αλλα δείγματα κοινωνικής παρακμής,
μήπως η απάντηση που θα πάρουν είναι ''ο Σακκάς'' ή κάποιος απο αυτούς που τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ''τρομοκράτη'' ?
Δεν νομίζω...

Όποιος θέλει να βρεί τους πραγματικούς τρομοκράτες, ας ψάξει στο υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο εργασίας το οποίο ευθύνεται για την οικονομική εξαθλίωση του λαού. 
Ας ψάξει στο λογιστήριο του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία που τζογάρανε τα λεφτά των φορολογουμένων στο καζίνο του χρηματιστηρίου.
Ας ψάξει στο ΤΑΙΠΕΔ και στις επιτροπές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Ας ψάξει στα κόμματα και τα λογιστήριά τους που χρεώνουν με τεράστια δάνεια τον λαό για τις προεκλογικές τους εκστρατείες.
Ας ψάξει στο υπουργείο δημόσιας τάξης και το υπουργείο ναυτιλίας που εκτελεί συμβόλαια θανάτου στο όνομα της ''μεταναστευτικής πολιτικής''.
Τρομοκρατικές ενέργειες για το λαό είναι το ξεπούλημα των ναυπηγείων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, του ΟΣΣΕ, της ΕΥΑΘ, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
Τρομοκρατικές ενέργειες ειναι οι ολυμπιακοί αγώνες και οι μίζες, 
ειναι οι φοροαπαλλαγές και τα δάνεια στους έκδοτες και τους καναλάρχες,
ειναι η διάλυση της υγείας και της εκπαίδευσης,
ειναι η υποθήκευση της ζωής και των ονείρων των επόμενων γενεών...

Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν με τη βρώμικη προπαγάνδα τους να απονοηματοδοτήσουν τους αγώνες των κοινωνικών αγωνιστών και να πείσουν πως η δράση τους στρέφεται κατά της κοινωνίας. Επιδιώκουν, προβάλλοντας τις στημένες επικοινωνιακές κόντρες της κυβέρνησης μεταξύ υποργείου δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, να προλειάνουν το έδαφος για την όξυνση της καταστολής απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους. Η όξυνση της καταστολής που στοχεύει τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές στο σήμερα, είναι ξεκάθαρο, πως στοχεύει στον εκφοβισμό και την αποτροπή των αντιστεκόμενων και των εξεγερμένων του αύριο. Αποτελεί προλήπτική καταστολή.
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που παρουσίασαν τα καθεστωτικά μέσα την ''είδηση'' της φυγοδικίας μου. 
Ενώ δεν έχω καταδικαστεί απο κανένα δικαστήριο μέχρι σήμερα, για τα δημοσιογραφικά κοράκια ειναι αρκετό πως η αντιτρομοκρατική με έχει κρίνει ένοχο. Έχουν ανάγει την ΔΑΕΕΒ σε μια ανώτερη θεσμική αρχή η οποία κρίνει και αποφαίνεται, ενώ η υπόλοιπη πολιτεία ως παρεκτρέπουσσα, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τα συμπεράσματά της (''η αντιτρομοκρατική τους πιάνει και οι δικαστές τους αφήνουν''...). Σωρεία άθλιων ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για υποτιθέμενη ευνοϊκή μεταχείρισή μου από τους δικαστικούς μηχανισμούς, για σκόπιμη αναλγησία, μέχρι και για αριστερό παρακράτος(!), που άνοιξε τη πόρτα της φυλακής και έφυγα...
Η γελοιότητα και η σκοπιμότητα κονταροχτυπιούνται με την κοινή λογική...
Για την ιστορία να θυμίσω πως εγώ, είμαι αυτός που το 2010 προφυλακίστηκε για συμμετοχή σε ''άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση''. 
Είμαι αυτός που μετά από έξι μήνες προφυλακίστηκα εκ νέου για συμμετοχή στη ΣΠΦ, παρ'όλο που απο την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου εχω αρνηθεί τόσο εγώ όσο και η ίδια η οργάνωση οτι είμαι μέλος της.
Είμαι αυτός που όταν έληξε η δεκαοκτάμηνη προφυλάκισή μου και έπρεπε να αφεθώ ελεύθερος, προφυλακίστηκα εκ νέου για τις ενέργειες της ίδιας οργάνωσης(!). 
Ειμαι αυτος που οταν έληξε και η δεύτερη δωδεκάμηνη προφυλάκιση, παρέτειναν την κράτησή μου κατά έξι μήνες ακόμα εντελώς παράτυπα. 
Είμαι αυτός που έκανε 38 μέρες απεργία πείνας για να αποφυλακιστώ με απόφαση του δεύτερου συμβουλίου μετά από ανακοίνωση στους αρμόδιους οτι σκόπευα να προχωρήσω σε απεργία δίψας σε περίπτωση που θα μου απέρριπταν για δεύτερη φορά το αίτημα. 
Είμαι αυτός που είχα τη χαρά να νιώσω τι σημαίνει αλληλεγγύη και τι σημαίνει να έχεις συντρόφους... Είμαι αυτός που είχα την πολιτική ικανοποίηση να συσπειρωθεί με αφορμή την υπόθεσή μου ένα πραγματικό κίνημα αλληλεγγύης, γεγονός που καθόρισε και τη νίκη του συγκεκριμένου αγώνα και αυτό, το γνωρίζουν πολύ καλά οι δικαστές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. 
Είμαι αυτός που πέντε μήνες μετά την αποφυλάκισή μου, με συνέλαβε εκ νέου η αντιτρομοκρατική γιατι δεν κοιμήθηκα σπίτι μου(!), ασχέτως αν δεν είχα περιοριστικό όρο που να με υποχρεώνε να διανυκτερεύω στον τόπο διαμονής μου. 
Παρ'όλα αυτά, αν και το δικαστήριο έκρινε οτι δεν επρέπε να καταδικαστώ, τα δημοσιογραφικά κοράκια είχαν άλλη άποψη...
Ευτυχώς που δεν έχουν δικαίωμα -ακόμα- να ασκούν έφεση στις αποφάσεις των δικαστηρίων ο Πρετεντέρης, η Κοσιώνη, η Μίνα Καραμήτρου και οι λοιποί εγκάθετοι σφουγγοκωλάριοι του συστήματος... Το πλημελλειοδικείο κατ'αυτούς, θα έπρεπε να με στείλει στη φύλακη αφού έτσι αποφάσισε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αφού το αποφάσισε ο Δένδιας, αφού για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την προηγούμενη μέρα παραβίασε ο Χ.Ξηρός την άδειά του και αυτό έπρεπε επικοινωνιακά να απαντηθεί.
Είμαι αυτός που μια εβδομάδα αργότερα ξανασυλλαμβάνομαι επειδή η αντιτρομοκρατική, υποτίθεται οτι ταυτοποίησε αποτυπώματά μου στο σπίτι της 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, τα οποία είχε συλλέξει το 2009, με το γελoίο πρόσχημα οτι δεν είχα σημανθεί το 2010 οταν με συνέλλαβε, παρ'όλο που υπάρχει έκθεση της ΔΑΕΕΒ -η οποία δημοσιοποιήθηκε- που επιβεβαιώνει το αντιθετο.
Μετά την απολογία μου σε ανακριτή και εισαγγελέα αφήνομαι τελικά ελεύθερος. 
Και πάλι όμως τα δημοσιογραφικά κοράκια είχαν διαφορετική άποψη.
Και πάλι οι δικαστικές αρχες ''δεν ενήργησαν ως όφειλαν''...
Για τους καθεστωτικούς δημοσιογράγους, σωστά ενεργούν οι δικαστές μόνο όταν αφήνουν ελεύθερους τους διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Όταν αφήνουν ελεύθερους τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όταν αφήνουν ελεύθερους τους καναλάρχες και τους εκδότες...
Για ακόμα μια φορά επιστράτευσαν τη βρώμικη προπαγάνδα τους για να κατασκευάσουν κλίμα τρομοϋστερίας και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. 
Αυτή ήταν, αυτή είναι και αυτή θα είναι πάντα η δουλειά τους· δεκανίκι του συστήματος...

Ειδικά σήμερα, που η ανάγκη διάσωσης του οικονομικοπολιτικού συστήματος εξουσίας επιτάσσει τη λειτουργία του ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδη ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, οι κυρίαρχοι χρειάζονται όσο ποτε άλλοτε τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και τη προπαγάνδα τους. Καλλιεργώντας κλίμα φόβου και τρομοϋστερίας, στοχεύουν στον κοινωνικό αποπροσανατολισμό και εν τέλει στην απομάκρυνση από τα πραγματικά πεδία αγώνα.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ο αγώνας ενάντια στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι για την κοινωνική απελευθέρωση.

Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε τις λογικές που θέλουν μάταιη κάθε πραγματική αντίσταση, που θέλουν ανώφελο κάθε πραγματικό αγώνα, που θέλουν ανύπαρκτη κάθε προοπτική για την κοινωνική απελευθέρωση απο τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους. 
Ειδικά σήμερα, που οι κυρίαρχοι το μόνο που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν στους σύγχρονους υποτελείς τους ειναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, και η καταστολή, σήμερα είναι που μπορούμε και πρέπει να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση των προταγμάτων μας. Να παρέμβουμε σε πραγματικούς χρόνους και χώρους, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις προς την επαναστατική κατεύθυνση. Να αντισταθούμε στις λογικές που θέλουν καταδικασμένη στην ήττα και την αποτυχία κάθε απόπειρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να αντισταθούμε στην κυρίαρχη ηθική που θέλει τον άνθρωπο υποταγμένο και με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά στους δυνάστες του. Να αντισταθούμε στην πραγματικότητα που θέλει τον άνθρωπο αδιάφορο και παθητικό στο σήμερα και ανήμπορο και καταδικασμένο στο αύριο. Να αντισταθούμε στις λογικές ανάθεσης και παραίτησης απέναντι σ´ αυτά που μόνοι μας πρέπει να πράξουμε. Να αντιτάξουμε απέναντι στη νομιμοφροσύνη της υποταγής, την παραβατικότητα της αντίστασης και της εξέγερσης. 
Η συνείδηση φέρει το βάρος της ιστορικής ευθυνής.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ !

Έξω οι μπάτσοι απ’ τα σχολεία μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

ΕΞΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Όποιος νομίζει ότι υπεύθυνο για τη λειτουργία των σχολείων μας είναι το Υπουργείο Παιδείας, κάνει λάθος! Η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε ότι είναι το Υπουργείο Δημόσιας τάξης και πιο συγκεκριμένα η αστυνομία!
Έτσι, με έγγραφο που έστειλε η ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση) προς τα αστυνομικά τμήματα στις αρχές Φλεβάρη, έδωσε την οδηγία, οι διοικητές του κάθε τμήματος, να αναπτύξουν επαφές με τους διευθυντές των σχολείων (από Δημοτικά μέχρι και Λύκεια) και να τους… βοηθήσουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την «ασφάλεια» των σχολείων.
Φυσικά η αστυνομία δήλωσε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με φακέλωμα των μαθητών, ούτε με τις κινητοποιήσεις τους, όμως διαψεύστηκε μόλις λίγες μέρες αργότερα. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος στο Κερατσίνι ζήτησε από τη διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του Οκτώβρη. Πέντε από αυτούς τους μαθητές καλέστηκαν στο τμήμα, όπου τους έγινε κανονική ανάκριση! Όχι μόνο για τα γεγονότα της κατάληψης, αλλά και για τα πολιτικά τους πιστεύω, για το τι ψηφίζουν οι γονείς τους κλπ. Και μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί. Στο τέλος τους απείλησε ευθέως ότι λόγω των καταλήψεων που κάνανε δεν θα μπορέσουν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο αφού δεν θα τους επιτραπεί να κάνουν μηχανογραφικό! Κι όλα αυτά από τον διοικητή των μπάτσων του οποίου οι άντρες άφησαν τον Οκτώβρη ανενόχλητο τον Ρουπακιά να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα!
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και η αστυνομία προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το μαθητικό κίνημα. Πολλές φορές έχουν στείλει εισαγγελέα για να σπάσει καταλήψεις, ενώ φέτος τον Οκτώβρη συμμαθητές μας στη Λαμία και την Ηγουμενίτσα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Νέο Λύκειο. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτές οι μέθοδοι πάνε να γίνουν καθεστώς. Οι ανακρίσεις, τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων και ο χαφιεδισμός που χρησιμοποιούσε η χούντα ενάντια στους αγωνιστές, είναι το τελευταίο όπλο της σημερινής χούντας του Σαμαρά.
Δεν επέλεξαν τυχαία να το εφαρμόσουν στα σχολεία. Με την εφαρμογή του Νέου Λυκείου, χιλιάδες μαθητές θα πεταχτούν έξω από την εκπαίδευση, ενώ μετά τις 2500 χιλιάδες απολύσεις καθηγητών από ΕΠΑΛ φέτος και το κλείσιμο σχεδόν 90 ειδικοτήτων, ετοιμάζονται πολλές χιλιάδες ακόμα, ενώ έχουν ανακοινωθεί και περίπου 1500 συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων (μόνο για το 2014). Ξέρουν ότι οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές θα αντιδράσουμε σε αυτήν την διάλυση των σχολείων, στο πέταγμα της γενιάς μας στα σκουπίδια. Αυτές τις αντιδράσεις θέλουν να προλάβουν. Να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, όπου ο μαθητής και ο καθηγητής θα φοβάται όχι μόνο να κάνει κατάληψη και απεργία, αλλά να πει και την γνώμη του, αφού θα παραμονεύει ο χαφιές για να το πει στην αστυνομία.
Δεν πρέπει να τους περάσει! Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα για να σώσουμε τα σχολεία μας από την διάλυση, για να σώσουμε το μέλλον μας από την ανεργία και την φτώχεια. Σε κάθε σχολείο πρέπει να οργανωθούμε μέσα από επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις, να μην αφήσουμε κανένα μπάτσο να μπαίνει στα σχολεία μας. Δεν θα απολογηθούμε για τους αγώνες μας σ’ αυτούς που καταστρέφουν την εκπαίδευση και μας πετάν στην ανεργία! Θα οργανωθούμε και θ’ αγωνιστούμε για να τους διώξουμε!
 
- Έξω οι μπάτσοι απ’ τα σχολεία μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
- Κάτω το Νέο Λύκειο. Κάτω η χούντα κυβέρνησης-τρόικας.


Δεν θέλω τον Βουδουρη, και δεν είμαι ΚΚΕ!

http://anemosantistasis.blogspot.gr/

                        
Του Σπύρου Γουδέβενου


Το κεντρικό σύνθημα του ιδρυτικού μας συνεδρίου, ήταν αυτό. Περνώντας από την φάση μία μετωπικής συμμαχίας σχημάτων της Αριστεράς, στην δημιουργία ενιαίου κόμματος (με αναγνωρισμένες πολιτικές τάσεις), Αποφασίσαμε, ότι είναι «ιερή» υποχρέωση μας, να προτάξουμε στην κοινωνία ως όραμα, ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί με κάθε τύπου αυθεντίες, αλλά με αποφάσεις των ίδιων των μελών του, που θα χαράσσουν την πολιτική του γραμμή και στόχευση βέβαια.
Επενδύσαμε στις Ο.Μ., ως «καρδιά» του ΣΥΡΙΖΑ, την φωνή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα μόνα αρμόδια, να εξειδικεύουν τις αποφάσεις του ιδρυτικού μας συνεδρίου, με τα υπόλοιπα όργανα (Νομαρχιακές-Περιφερειακές Επιτροπές, Κ.Ε., Πολιτική Γραμματεία) να συνδράμουν προς τον σκοπό αυτό. Καμία «έκτακτη» περίσταση, «χρονική πίεση», δεν μπορεί και δεν πρέπει αν υποκαθιστά των κυρίαρχο ρόλο των Ο.Μ. Και αυτό αφορά και τις αποφάσεις του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές, αν και δεν υποτιμούμε απόψεις, εκτιμήσεις, της ηγεσίας του κόμματος, που συμβάλλουν στην άρθρωση από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ ενός λόγου που φαίνεται να πείθει.


Η πρόσφατη διαδικασία έγκρισης υποψηφιοτήτων για τις 13 περιφέρειες της χώρας όπως και για τον Δήμο Αθηναίων, αφήνοντας σε αυτό το σημείο την όποια κριτική σε πρόσωπα, δεν τιμά τις καταστατικές αρχές μας, για την λειτουργία του κόμματος μας. Και ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές μας έχουν απασχολήσει από τον Σεπτέμβριο, όλο το διάστημα μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί από αδράνεια, αφού δεν δόθηκε ευκαιρία στις Ο.Μ., να ξεκινήσουν τι πολιτικές διεργασίες, ξαφνικά μία μέρα πριν την σύγκλιση της Κ.Ε., στις1 Φλεβάρη, κατατίθονται προτάσεις υποψηφιοτήτων προς έγκριση σε αυτή, από την ηγεσία του κόμματος. Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρονται συζητήσεις σε «κλειστά» δωμάτια περιφερειακών επιτροπών στο παρελθόν, που έφεραν αυτές τις προτάσεις ως αποτέλεσμα… Τι συζήταγαν;; Ποιος τους εξουσιοδότησε;; Οι Ο.Μ. πάντως ΟΧΙ! Ακόμα και η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., φέρεται να αγνοούσαν τι εισηγήσεις.

Η εσωκομματική μας Δημοκρατία, δοκιμάστηκε, και στο εσωτερικό της Κ.Ε., αφού ήρθαν 13+1 προτάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες με απόφαση πάλι της ηγεσία έγιναν μία πρόταση…….. Τι και αν οι 14 περιπτώσεις αφορούσαν ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές, με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε μία, τι και αν μιλάγαμε για 14 ξεχωριστές πολιτικές προσωπικότητες, η ηγεσία του κόμματος μετέτρεψε τα 14 ερωτήματα στο εξής ένα…. Θα στηρίξετε, ακόμα και αν διαφωνείτε κάπου, την πρόταση της ηγεσίας;; Και να ξαναθυμηθούμε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρχηγικό κόμμα», και οι προτάσεις κρίνονται από περιεχόμενο τους, και όχι από τον φορέα τους!

Το αίσιο τέλος του λάθους «Καρυπίδη», άφησε ίχνη……

Κατά την Κ.Ε. ο Πρόεδρος φέρεται να είπε, καλώντας να ψηφιστεί το πακέτο(13+1) θα στηρίξετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα απέχετε;;


Η εικόνα, παραπέμπει σε κάλεσμα θολής συμπαράταξης ή ….ανταρσία. Αλλά μέσα στο «πακέτο» , ήταν και ο κύριος Καρυπίδης, που τις επόμενες μέρες μάθαμε ότι είναι τουλάχιστον εχθρικός προς τους Εβραίους, και ότι η θεώρηση του επηρεάζεται από υιοθέτηση απόψεων από βιβλία που πουλάνε ο Λιακόπουλος και ο τηλε-βιβλιοπώλης Υπουργός υγείας. Επίσης ήταν άνθρωπος που αμφέβαλλε , αν ήταν ποινικά κολάσιμη η δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η ηγεσία του κόμματος αγνοούσε τις παραπάνω απόψεις του Καρυπίδη (ήταν εμφανές, άλλωστε, από τις πρώτες αντιδράσεις, πως η αποπομπή του ήταν βέβαιη), αλλά η πρόκριση του ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτές τις λίγες μέρες, δημιούργησε θέμα αξιοπιστίας του κόμματος ενώπιον της κοινωνίας. Το κόμμα για λίγες μέρες, φάνηκε, ότι παραβιάζει όχι απλά δικές του αρχές, αλλά αρχές της Αριστεράς συνολικά (στάση σε ρατσισμό). Άλλωστε και οι αντίπαλοι μας, περιμένουν εμάς στην γωνία, για να εκμεταλλευθούν αστοχίες μας, με την ελπίδα να διασωθούν οι ίδιοι πολιτικά. Και μην ξεχνάμε, ότι αν η Αριστερά απαγοητεύσει, η σκιά του φασισμού φαντάζει καθοριστικά απειλητική για την χώρα. Ακόμα και μετά την αποπομπή Καρυπίδη όμως, ως πρωτοπορία αυτού του τόπου, δώσαμε δείγμα μη σοβαρών πολιτικών χειρισμών, και ύπαρξης μη σοβαρών-συνεπών με τις αρχές της Αριστεράς στελεχών του κόμματος (και μιλάμε για το 9-3 υπέρ Καρυπίδη στην Περιφεριακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας, μία περιφερειακή που αποτελείται από βουλευτές και συντονιστές νομαρχιακών επιτροπών)


Οι αντικαταστατικές συμμαχίες με «πολιτικά» νεκρούς

Η απόφαση του συνεδρίου μας για συμμαχίες εκτός Αριστεράς, αναφέρει: «Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της»

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η διοίκηση Περιφερειών, είναι κομμάτι της διακυβέρνησης του τόπου. Μέχρι σήμερα, Δήμοι, Περιφέρειες, άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα μνημονιακές πολιτικές, απολύοντας εργαζόμενος, εκχωρώντας υπηρεσίες και δημόσια υπηρεσίες σε ιδιώτες, κτλ Άρα, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εμπνέουν την αναγκαία εμπιστοσύνη στα μέλη του, αλλά κυρίως στην κοινωνία που απευθυνόμαστε, ότι θα συγκρουστούν μέχρι τέλους με τέτοιες πτυχές μνημονιακών πολιτικών.

Σαφέστατα στα πλαίσια συμμαχιών, θα τύχει να βρεθούμε, και βρισκόμαστε καιρό τώρα άλλωστε, με ανθρώπους που στο παρελθόν βρέθηκαν στις τάξεις του παλαιού δικομματισμού, Με ανθρώπους, όμως που κατανοούν πλήρως τα αδιέξοδα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, και είτε μέσα από τις τάξεις μας, είτε βαδίζοντας δίπλα μας, δίνουν πλέον ένα στίγμα αντίστασης, απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές..
Ο κύριος Βουδούρης, δεν μπορεί να θεωρηθεί μία τέτοια περίπτωση, απλά και μόνο γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει μέτρα το 2012, την ίδια στιγμή που την επομένη της ανακήρυξης του ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι καλώς ψήφισε το μνημόνιο το 2010……Κάτι έχει χάσει ο κύριος Βουδούρης;; Μήπως αγνοεί τις αναφορές που βγήκαν μετά στην δημοσιότητα για χαλκευμένα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για να διογκωθεί το χρέος και να υπερβεί το 120%;; Μήπως ξεχνάει ότι ΔΝΤ, και άλλοι παραδέχονται το λάθος του πρωτου μνημονίου;; Μήπως ξεχνάει τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ, ότι η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, απλά για να σωθεί το ευρώ, με την ίδια να καταστρέφεται;;; Όλα αυτά που ξεχνάει ο κύριος Βουδούρης, τα ξεχνάει σήμερα, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας επίσης….

Και στο κάτω-κάτω, γιατί να προκαλέσουμε τα ίδια τα μέλη μας, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, ορίζοντας ως υποψήφιο, έναν άνθρωπο που μέχρι χθες στοιχιζόταν εμμέσως σε αυτήν την «θολή Κεντροαριστερά», στην οποία πρωταγωνιστούν ΠΑΣΟΚ, 58, ΔΗΜΑΡ, Λοβέρδοι και άλλοι αμετανόητοι. Μια Κεντροαριστερά, που όπως την ορίζουν οι παραπάνω δεν υπάρχει πλέον στην κοινωνία, παρά μόνο στις εκπομπές του Πρετεντέρη, και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων του Ψυχάρη.

Και εκλογικά, αν και ο σκοπός δεν αγιάζει ποτέ τα μέσα, μιλάμε για μία πολιτική προσωπικότητα που όχι μόνο δεν διεμβολίζει τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και αυτό των αμιγώς μνημονιακών! Πολιτικά νεκρός, λοιπόν ο κ. Βουδούρης, και καλούμαστε εμείς να επωμιστούμε το βάρος της «όσφρησης» της «αποσύνθεσης» του!

Είμαι πεπεισμένος, ότι οι σύντροφοι από την Πελοπόννησο, θα έχουν να προτείνουν υποψηφιότητες, τιμώντας ακόμα και το πνεύμα των συνεργασιών, οι οποίες όμως θα συμβαδίζουν με αρχές και ηθικές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα παραβιάζουν πολιτικές αποφάσεις του. Και βέβαια, όποιος δεν θέλει τον Βουδούρη, δεν είναι ΚΚΕ……

Τον Βουδούρη, δεν το θέλουν, ούτε οι παλιοί μνημοναιακοί φίλοι του, και ούτε αυτούς που έδερνε η αστυνομία της τότε κυβέρνησης του, στο Σύνταγμα το 2011, και σήμερα προφανώς θεωρεί πως καλώς έπραττε! Και σίγουρα προκαλεί τεράστια αποστροφή στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν βλέπουν σύμβολα της σαπίλας του ΠΑΣΟΚ!

Και δεν είναι μνησικακία αυτό. Απαίτηση απονομής δικαιοσύνης είναι, να μην περάσουν στον βρόντο πολιτικές πράξεις που μας εξαθλίωσαν και μας εξευτέλισαν, ως λαό. Πράγμα που θα ζητηθεί από τον λαό την πρώτη μέρα, της κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού. Και έτσι θα πείσουμε και τους «μη αριστερούς», ότι δεν είμαστε μία από τα «ίδια»!

..Είμαι σίγουρος πως ξέχασες πια την Κεφαλονιά...


Δημαρχούκοι..




                           


Επειδή η μάχη για τους αιρετούς άρχοντες έχει ήδη ανάψει σε πολλές περιοχές, και είναι αναμενόμενο ν' ανάψει παντού, ας κάνουμε κάποιες πρώτες σκέψεις,
..που ως γνωστόν, είναι και οι καλύτερες!

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να καταψηφιστούν όσοι ήταν δήμαρχοι όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, εκλεγμένοι με το ''χρίσμα'' ή την στήριξημνημονιακών κομμάτων,
..και δεν φρόντισαν στο ενδιάμεσο να καταθέσουν την κομματική τους ταυτότητα, ή τουλάχιστον να αποκηρύξουν τις κυβερνητικές πρακτικές που πηγάζουν απ' την εθελοντική δουλεία σε τρόϊκα και τοκογλύφους.


Το επιχείρημα ότι εδώ πρόκειται για τοπικές κοινωνίες και ότι η προσωπικότητα του κάθε δήμαρχου ή υποψήφιου δήμαρχου παίζει ξεχωριστό ρόλο..
..σκοντάφτει στο σημειολογικό αντεπιχείρημα, ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος όσο καλός, έντιμος, ή αξιοπρεπής κι αν είναι, εφ' όσον ''ανήκει'', ενστερνίζεται κάποιες πολιτικές, οι οποίες μάλιστα έχουν κριθεί απ' τους πολίτες σαν αντιλαϊκές και ανθελληνικές,
..να ξεφύγει απ' αυτές, και να πράξει για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Οι ''ιδέες'' του και προπαντός το κομματικό ''χαλινάρι'' θα τον τραβάνε πάντα πίσω, και στις κρίσιμες στιγμές αντί να συνταχτεί με τον λαό και τους συνδημότες του, θα υποκύψει στην βούληση και στις εντολές των καταστροφέων της χώρας.
                              

Δεύτερον και εντελώς προφανές είναι, ότι πρέπει να καταψηφιστούν χωρίς δεύτερη σκέψη όσοι βουλευτές του ''μνημονιακού τόξου'' ξαφνικά θυμήθηκαν(!) τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και επιχειρούν να ''σώσουν'' κι αυτές, με τον ίδιο υποθέτουμε τρόπο που έσωσαν και την πατρίδα!

Πρόκειται για ανθρώπους φάρους και υποδείγματα ιδιοτέλειας και ξετσιπωσιάς, ..που βλέποντας την βουλευτική τους καρέκλα και τα προνομιάκια τους να εξαφανίζονται στις επόμενες εκλογές, προσπαθούν να διασωθούν εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους μιάν άλλη καρέκλα, κάποια άλλα προνόμια.

Είναι τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το καράβι.. Είναι οι θρασύδειλοι που δεν αντέχουν να υποστούν τις συνέπειες εκείνου του ''ΝΑΙ, ΣΕ ΟΛΑ'' που τόσες φορές φώναξαν μέσα στην Βουλή, ..που θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, ..και ζητούν την ψήφο των τοπικών κοινωνιών σαν ''κολυμπήθρα του Σιλωάμ'', σαν ''ξεκάρφωμα'' για την μνημονιακή τους εθελοδουλεία!
 
Πρέπει να αναζητήσουμε σαν τοπικούς άρχοντες, ανθρώπους πραγματικά ανεξάρτητους, ή έστω ''αδειασμένους'' απ' το μνημονιακό σύστημα. 
Ας αρχίσουμε απ' τις τοπικές κοινωνίες να ξηλώνουμε το μνημονιακό τόξο, και να εξολοθρεύουμε πολιτικά τους βρυκόλακες που το υπηρέτησαν, ..και που σκοπεύουν να το εξυπηρετήσουν ακόμα..

http://mandatoforos.blogspot.gr/

Με αφορμή τα γεγονότα στο γυμνάσιο Κερατσινίου




                             
και τι έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σε ένα άλλο σχολείο στο Φάληρο... Tι έγινε κάποτε στις 17-11-73 σ’ ένα γυμνάσιο του Π. Φαλήρου.

Τι έγινε σήμερα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου

Ήταν τότε Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973.

Πήγαινα Β΄ Γυμνασίου στο Π. Φάληρο. Στο πρώτο διάλειμμα οι μαθητές-τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ γυμνασίου φεύγουν από το σχολείο κι ανεβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Τα ξημερώματα του Σαββάτου το τανκ εισβάλλει…. Τα παιδιά είναι μέσα. Φεύγουν, κρύβονται και την άλλη μέρα (τότε λειτουργούσαν και το Σάββατο τα σχολεία) δεν έρχονται σχολείο.

Μεσημέρι του Σαββάτου η ασφάλεια έρχεται στο σχολείο και ζητάει το απουσιολόγιο. Ένας καθηγητής μας θεολόγος προθυμοποιείται να τους το παραδώσει. Όμως ο γυμνασιάρχης μας κ.Τόγιας και η καθηγήτρια βιολογίας κ.Φράγκου αρνούνται να δώσουν τους απόντες μαθητές!

ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΟΥΝΤΑ!
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΘΗΡΙΑ!
Κι έμειναν για πάντα αυτοί οι καθηγητές μέσα στις καρδιές μας και μας οδηγούν στο δρόμο της εντιμότητας και της γενναιότητας!
Τέτοιοι άνθρωποι θα είναι πάντα τα πρότυπά μας.
Αντίθετα οι καταδότες θα είναι πάντα τα σκουπίδια της ζωής.

Στέλιος Φωκιανός
Δάσκαλος στο 5ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου - 

See more at: http://stokokkino.gr

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος από "καλούς" χριστιανούς...

http://tripioevro.blogspot.gr/

                      

Ο Αντ. Σαχλαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να επισκέπτεται το Αγιο Ορος, να σταυροκοπιέται μέχρι να πάθει εξάρθρωση, να φιλά όποια εικόνα κυκλοφορεί γύρω του και να ψέλνει με τη φάλτσα φωνή του το "Πάτερ Ημών", το "Πιστεύω" κι οποιοδήποτε άλλο χριστιανικό άσμα έχει γίνει σε όλους μας πλύση εγκεφάλου να απομνημονεύσουμε από τα σχολικά μας χρόνια. Ο Αντ. Σαχλαμαράς διατηρεί το ίδιο δικαίωμα και με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, αν έτσι ευφραίνεται η ψυχή του, καθώς και να διαφημίζει την πίστη του ζητώντας από τις κάμερες να τον ακολουθούν οπουδήποτε υπάρχει παπάς κι αγιαστούρα. Δεν αμφισβητώ, επίσης, πως ο Αντ. Σαχλαμαράς διακατέχεται από ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, μολονότι περιορίζει την εκδήλωσή του μόνο στους ομοίους του, είτε πρόκειται για την ταξική ή για την εθνική του κάστα. Κι αν ακόμα μερικές φορές ισχυρίζεται πως συνομιλεί με τον θεό, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Κι εγώ πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να ονειροπολεί και να μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία...

Ποιό είναι, επομένως, το πρόβλημά μου με το θρησκευτικό σόου που παρακολουθήσαμε το Σαββατοκύριακο; Το ότι ο Αντ. Σαχλαμαράς δεν πήγε στο Αγιο Ορος για τη σωτηρία τής ψυχής του, αλλά για να στείλει ένα μήνυμα στους "συνετούς" νοικοκυραίους. Με το λόγο του, στον οποίο σε κάθε δεύτερη πρόταση υπήρχε κι ένα "με τη βοήθεια του θεού", και με τις κινήσεις του, όπως τα χειροφιλήματα σε συνδαιτυμόνες τού Εφραίμ (αλήθεια, αυτόν δεν τον είδε;...) και τα ειδωλολατρικά προσκυνήματα στις εικόνες ήταν σα να έλεγε στο χριστεπώνυμο πλήθος: "Κοιτάξτε μην κάνετε καμιά μαλακία και ψηφίστε τον άθεο Τσίπρα και τη διαβολική αριστερή κομπανία του, η οποία θα απαγορεύσει τις εκκλησίες, θα κυνηγήσει την πίστη και, Θου Κύριε φυλακί τω στόματί μου, θα διαχωρίσει την κοσμική από την θρησκευτική εξουσία. Ε, όχι λοιπόν κουλ Αλέξη. Δεν θα μας εμποδίσεις εσύ και το σατανικό παρεάκι σου να ακολουθήσουμε τον πιο σύντομο δρόμο προς το Ιράν. Το πόπολο γουστάρει θεοκρατία, τώρα ειδικά που του έχω αρπάξει όλα τα υπόλοιπα για να ελπίζει σε αυτά, κι αυτό έχω σκοπό να του παραδώσω όταν θα έχω φάει τα ψωμιά μου. Πολύ σύντομα δηλαδή"...

Αυτό είναι, επομένως, το πρόβλημά μου: το ότι παρακολουθήσαμε ένα φαρισαϊκό πανηγύρι, σαν αυτά τα οποία στήνουν οι άπιστοι σύζυγοι για να κάνουν ανενόχλητοι τις ακολασίες τους, σκουπίζοντας με "σ' αγαπώ" τις βρομιές τους, ή οι απατεώνες τού κοινού ποινικού δικαίου για να ξεγελούν όσο το δυνατό περισσότερους. Φοβάμαι τους ανθρώπους που εκφράζουν την πίστη, την αγάπη ή την εντιμότητά τους μόνο με τα λόγια κι όχι με τις πράξεις τους. Δυσπιστώ απέναντι σε εκείνους που σταυροκοπιούνται κάθε που περνούν από εκκλησία, με βομβαρδίζουν με "πρώτα ο θεός" κάθε δίλεπτο και με αντιμετωπίζουν σαν το μεγαλύτερο εγκληματία όταν τρώω σουβλάκι τη Μεγάλη Εβδομάδα ή όταν κάνω σεξ πριν το γάμο. Στη δική τους ζωή τα πάθη είναι είτε κρυφά είτε ανύπαρκτα και ειλικρινώς δεν ξέρω να σας απαντήσω τί είναι χειρότερο...

Αν υπάρχει θεός, θα πάω στην κόλαση. Αυτό δεν θα συμβεί, όμως, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής μου έτρωγα χοιρινό τις Τετάρτες και τις Παρασκευές ή γιατί μπορεί να επιθύμησα τη γυναίκα τού πλησίον μου, αλλά για τα ελαττώματά μου που δε φρόντισα να εξαλείψω και τα προτερήματα που δεν ενδιαφέρθηκα να τελειοποιήσω. Δεν πιστεύω στον θεό, ωστόσο εκτιμώ πως αν υπήρχε θα είχε πολύ περισσότερο χιούμορ, αυτοσαρκαστική διάθεση και γενναιοδωρία ψυχής από όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους που παριστάνουν τους επί γης αντιπροσώπους του, λες και τους έχει παραχωρήσει κάποιο franchise κι εκείνοι ανοίγουν υποκαταστήματα ή καταδικάζουν ανθρώπους στο όνομά του...