Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ο Τσίπρας την "έχασε" τη ψυχραιμία του......... εσύ να δεις τι θα χάσεις!



Κεδίκογλου: Αδιόρθωτος ο Τσίπρας...................... έχασε πάλι την ψυχραιμία του

 
«Αδιόρθωτο, «αμετανόητο» και «παγιδευμένο στον κακό του εαυτό» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο...κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχασε και πάλι την ψυχραιμία του ο κ. Τσίπρας… Παραμένει κολλημένος στην καλή και κακή βία, στα βαρίδια και στις συνιστώσες του κόμματός του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

«Όχι μόνον τον ενοχλεί η σθεναρή στάση της Κυβέρνησης και οι επιτυχίες που αναγνωρίζονται διεθνώς, αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνει χωρίς ντροπή κάθε επιχείρημα κατά της χώρας που χρησιμοποιούν οι χειρότεροι αντίπαλοί της», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μνημόνιο... μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου



Μνημόνιο... μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου
“Η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη καταστροφή και στο χάος. Αν συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου κάποια στιγμή η χώρα θα καταρρεύσει και επίσημα και μετά θα αρχίσει το πλιάτσικο από τα γνωστά διεθνή αρπακτικά, τα οποία θα κάνουν την μοιρασιά.”

«Τέλος τα μνημόνια», δηλώνουν σε όλους τους τόνους, αλλά όχι και τόσο δυνατά και αποφασιστικά τα κυβερνητικά στελέχη. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι τολμούν να υποστηρίξουν δημοσίως αυτή την καταστροφική και ισοπεδωτική πολιτική για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το Μνημόνιο και οι «πολιτικές» που απορρέουν από αυτό το μόρφωμα, οδηγούν την Ελλάδα μέχρι το 2040 τουλάχιστον. 
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το «μόνο σοβαρό κείμενο στη χώρα», κατά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έχει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά... Χωρίς καμιά εξαίρεση όλοι όσοι έχουν ασκήσει κυβερνητική πολιτική από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν δεσμευτεί και αποδεχθεί ότι η ελληνική οικονομία, άρα και ο ελληνικός λαός θα βρίσκονται σε «καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» μέχρι και το 2040, σύμφωνα με τη «δίπτυχη δέσμη μέτρων».
Σε αυτό άλλωστε εντάσσεται και ο νέος γύρος «διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα καλείται, υλοποιώντας κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές, να προετοιμάζεται για το τρίτο πακέτο «βοήθειας», άρα και για το νέο Μεσοπρόθεσμο, επομένως και για το νέο Μνημόνιο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η χώρα, οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή, έχουν αποδεχθεί το άρθρο 14 του νομικού πλαισίου, το οποίο διέπει τις μνημονιακές συμβάσεις και γράφει ξεκάθαρα ότι ακόμα και μετά τη λήξη ενός Μνημονίου, όσοι το έχουν υπογράψει θα υφίστανται το καθεστώς εποπτείας, μέχρι τη στιγμή, κατά την οποία θα έχουν αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχουν λάβει από την τρόικα.

Σε ότι αφορά στο ΔΝΤ, αυτό είναι που θα πάρει όπως και να έχει τα χρήματά του πίσω.
Ο μεγαλύτερος όγκος όμως προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM αλλά και τον EFSF.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι η αρμόδια αρχή να αποφασίσει αν η χώρα, η οποία έχει λάβει πακέτα «βοήθειας», βρίσκεται σε «καλό δρόμο», μετά την επίσημη λήξη των Μνημονίων και αν η οικονομία της είναι βιώσιμη.
Αν αυτό δε συμβαίνει, τότε θα έχει το δικαίωμα αυτόματα να παρατείνει την παραμονή, την πίεση και την εποπτεία στην εκάστοτε χώρα.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, τα δάνεια δηλαδή, τα οποία έχει συνάψει η Ελλάδα με τους εταίρους της, αυτά ανέρχονται σε περίπου 200 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται αυτά του ΔΝΤ.
Επομένως τα συνολικά δάνεια – «βοήθεια» προς την Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτά είναι τα νέα δάνεια, από το 2010 και μετά, χωρίς να υπολογίζονται τα παλαιότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα δάνεια έχουν ημερομηνία λήξης – αποπληρωμής το 2048.
Έχουν δηλαδή χρονική διάρκεια 30 ετών.
Κορυφαίοι διεθνείς Οργανισμοί, αναλυτές, οικονομολόγοι, οίκοι αξιολόγησης, υποστηρίζουν, ανοιχτά πλέον ότι το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται ως «μη βιώσιμο» και ότι ένα γενναίο κούρεμα χρέους είναι η μοναδική λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε αυτές βρίσκονται σε Μνημόνια είτε όχι.

Αυτό το μήνυμα, το εξετάζουν οι πάντες.
Και όσοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα από την δημόσια παραδοχή ότι το κούρεμα θα είναι γεγονός σε λίγο καιρό.
Απλώς προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται σε όλους κατανοητό, ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι αν αυτό δε συμβεί τότε η πολιτική και οικονομική συνοχή της Ευρώπης θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις και τα επικοινωνιακά παιγνίδια των εταίρων – δανειστών, τα οποία άλλωστε είναι αναμενόμενα, συμβαίνει στη χώρα κάτι εντελώς παράδοξο.
Η ίδια η χώρα, μέσω της κυβέρνησης, παρόλο που βιώνει πια την πλήρη διάλυσης της εθνικής οικονομίας και βρίσκεται μπροστά σε μια εθνική καταστροφή, πέρα από το ότι μένει μακριά από μια συζήτηση, η οποία την αφορά, όταν αποφασίσει να μιλήσει, μέσω του υπουργού των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προτείνει κάτι μη βιώσιμο.
Την επέκταση για άλλα είκοσι χρόνια της αποπληρωμής των δανείων με την ελπίδα – ευχολόγιο ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ανάπτυξη.

Ας μην υπάρχουν πια ψευδαισθήσεις, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός έχει ζήσει στο πετσί του τις μνημονιακές πολιτικές εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει πια καταλάβει το που οδηγούν αυτές.
Δεν πρόκειται να έρθει ποτέ ανάπτυξη και μάλιστα βιώσιμη και όχι ως λογιστική αλχημεία, με αυτές τις πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει όσο το δυνατό ταχύτερα να αποτελέσουν παρελθόν.
Κανείς σοβαρός - υγιής επενδυτής, ντόπιος ή ξένος, δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια αποικία χρέους με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, σε ευρωπαϊκό έδαφος τουλάχιστον.

Η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη καταστροφή και στο χάος, όπου κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και επίσημα και μετά θα αρχίσει το πλιάτσικο από τα γνωστά διεθνή αρπακτικά, τα οποία θα κάνουν την μοιρασιά.
Η λύση είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και αφού ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό, αυτός να αποφασίσει για το μέλλον του.
Το ποιος δικαιώθηκε και το ποιος είπε την αλήθεια τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό λαό θα φανεί στις κάλπες.
Απλά και δημοκρατικά πράγματα…
του Κώστα Καπνίση

Ανοικτή πρόσκληση για ένα δήμο Κεφαλονιάς, αντάξιο του Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού.



Ανοικτή πρόσκληση για ένα δήμο Κεφαλονιάς, αντάξιο του Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού.

Τετάρτη, 23/10, ώρα 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες.Νέες και νέοι.

Σε μόλις επτά μήνες από τώρα θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν την νέα δημοτική αρχή του τόπου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η Κεφαλονιά στα τρία χρόνια που διαρκεί η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής έκανε βήματα προς τα πίσω!
Από την μια οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων της τρόικα που υλοποιούν οι ντόπιοι κυβερνητικοί εταίροι αποστέρησαν κρίσιμους και πολύτιμους πόρους από την αυτοδιοίκηση , κι από την άλλη η εφαρμογή του «Καλλικράτη», που στην πραγματικότητα είναι το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση, διέλυσε χρήσιμες δομές , κατήργησε απαραίτητες υπηρεσίες και απομάκρυνε σε απίστευτο βαθμό τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν.
 
Εκείνο όμως που φτάνει την κατάσταση στο απροχώρητο, στο «ως εδώ και μη παρέκει» είναι η διαχείριση που άσκησε στα δημοτικά πράγματα η σημερινή δημοτική αρχή.

Ρητορεία κενή περιεχομένου, υποβαθμισμένη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου , υπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και όχι των αναγκών των πολλών, πελατειακή πολιτική χωρίς όραμα για το παρόν και το μέλλον, χάσιμο ευκαιριών , απαξίωση της γνώμης των πολιτών, πλήρης και απροκάλυπτη στήριξη στις μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές, «κορώνα στο κεφάλι τους» το κόμμα που τους στήριξε και όχι οι Κεφαλλονίτες και Κεφαλλονίτισσες!
Είναι ανάγκη για τους πολίτες, για τους νέους μας, για τον τόπο να τα αλλάξουμε όλα αυτά!

Να διώξουμε τα μνημόνια και τους εκφραστές τους , να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη», να φέρουμε την δημοκρατία και την διαφάνεια στο προσκήνιο, να φτιάξουμε ένα δήμο φιλικό στους μη προνομιούχους ,να νοιάζεται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα τους.
Πως θα γίνουν όλα αυτά;

Πως η Κεφαλονιά μας θα γίνει τόπος δημιουργίας και προκοπής;

Πως θα τους ανατρέψουμε;
Σας καλούμε όλες και όλους που συμμερίζεστε τις σκέψεις και τα γραπτά μας να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε
.
Την Τετάρτη 23/10/2013 και ώρα 6μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Δεχθείτε την πρόσκληση για την νέα πρόκληση της Ριζοσπαστικής Κεφαλονιάς!
Αργοστόλι, 20/10/2013 η ομάδα πρωτοβουλίας

Φουλ επίθεση από τον Α.Τσίπρα



Φουλ επίθεση από τον Α.Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: "Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους θαυμαστές τους"

Σφοδρή κριτική ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους θαυμαστές τους», είπε χαρακτηριστικά. 

«Βλέπουμε τους σωτήρες αυτής της χώρας και τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που τους στηρίζουν να αγνοούν το περί δικαίου αίσθημα του λαού και να προσπαθούν να σώσουν την ετοιμόρροπη κυβερνητική πλειοψηφία», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα ανεξάρτητα από τα πολιτικά του πιστεύω που να καταπίνει αμάσητα την προπαγάνδα των ‘δήθεν’ αυτής της κυβέρνησης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Η μόνη επιλογή είναι να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους θαυμαστές των μνημονίων προτού αυτοί τελειώσουν με τη χώρα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή λέγοντας ότι βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, για το πώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών παραμένει σε ισχύ και επιτρέπει τη συγκάλυψη των πολιτικών σκανδάλων και για το πώς η μίζα και η διαπλοκή ήταν ο κανόνας τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι για χρόνια οι άνθρωποι που έκαναν τα στραβά μάτια στους ναζί της Χρυσής Αυγής, τώρα παριστάνουν τους τιμωρούς της.


(ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/)

ΠΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ




  kartesios
Η «συγκλονιστική έρευνα» με τα «στοιχεία σοκ» έκανε την περασιά της απ’ όλα τα συστημικά ΜΜΕ. «Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά για τα χιλιάδες ιατρικά λάθη που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ένας στους δύο πολίτες μένει ανάπηρος. Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τα ιατρικά λάθη σε νοσοκομεία, κλινικές και δομές υγείας. Άνθρωποι μένουν ανάπηροι ή χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας κακών χειρισμών ή παραβλέψεων στη διάρκεια της επέμβασης ή της νοσηλείας. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 6.000 ιατρικά σφάλματα. Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά αναλύθηκαν περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας της τελευταίας δεκαετίας. Τρεις στις πέντε αφορούσαν δημόσια νοσοκομεία και μία στις πέντε ιδιωτικές κλινικές».

Τρεις στις πέντε περιπτώσεις, λοιπόν, αφορούσαν δημόσια νοσοκομεία, ενώ μόνο μία στις πέντε, ιδιωτικές κλινικές. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελεί διαφημιστικό σλόγκαν για ιδιωτικά νοσοκομεία ή ακόμη καλύτερα για τις κάρτες υγείας που πλημμύρισαν την αγορά. Δυστυχώς η έρευνα ξεχνά να μας πει το ποσοστό ασθενών που εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα ιδιωτικά. Δυστυχώς η έρευνα ξεχνά να μας πει αν οι περιπτώσεις ιατρικών λαθών αφορούν σε επεμβάσεις ρουτίνας ή σε έκτακτα περιστατικά (τροχαία, βαριά εμφράγματα και εγκεφαλικά) τα οποία δεν γίνονται δεκτά στο μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών κλινικών, καθώς αυτές δε διαθέτουν τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Ή μπορεί και να τα αναφέρει όλα αυτά η έρευνα, αλλά δεν βολεύουν να δημοσιοποιηθούν γιατί θα χαλάσει η προσπάθεια προβολής της ιδιωτικής Υγείας και η υποβάθμιση της Δημόσιας. Βέβαια, αναφέρουν ότι «Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαθύτερη αιτία των ιατρικών σφαλμάτων είναι – κατά κύριο λόγο – συστημική. Οι συστημικοί παράγοντες – εξηγούν – εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση (ποσοτική και ποιοτική), στο μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στη βαρύτητα των ασθενών, στον αυξημένο φόρτο εργασίας, στο κυκλικό ωράριο και στην επαγγελματική εξουθένωση», όμως δεν αναφέρεται πουθενά ο ένοχος όλων αυτών των κακών, με αποτέλεσμα αύριο ο υπουργός Υγείας να βγει σαν αθώα περιστερά και να κάνει άλλη μια επίθεση στα δημόσια νοσοκομεία για τη «χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν».

Όμως η «είδηση» προλαβαίνει ακόμη και τον υπουργό. Τα λέει μόνη της «Οι παραπάνω παράμετροι εντοπίζονται κατά κόρον στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με μία ακόμη: την ανεπαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές και το ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και οδηγούν σε χαμηλής ποιότητας φροντίδα υγείας». Έτοιμο λοιπόν και το σύνθημα: Μην εμπιστεύεστε τη Δημόσια Υγεία.

Φυσικά και υπερασπίζομαι τη Δημόσια Υγεία ως υποχρέωση του Κράτους στον κάθε πολίτη. Μια Δημόσια Υγεία υψηλού επιπέδου που δε θα αξίζει μόνο ως τιμωρία σε όσους δεν έχουν χρήματα να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Εν ολίγοις, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να είναι επιλογή του ασθενούς και όχι υποχρέωση ή μοναδική λύση, όπως προσπαθούν να τη μετατρέψουν.

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και η Δημόσια Υγεία στο στόχαστρο, ας δούμε κάτι τελευταίο που αρκετά ΜΜΕ απέφυγαν να δημοσιεύσουν «Τα ιατρικά λάθη αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ σημειώνονται ετησίως 98.000 θάνατοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 20.000 έως 30.000 άνθρωποι εξαιτίας δυσμενών συμβάντων, ενώ στη Γερμανία αναφέρονται 30.000 νεκροί ασθενείς». Προφανώς, ούτε αυτό βολεύει.

Εν κατακλείδι, η Δημόσια Υγεία βρίσκεται στα χειρότερά της, αλλά στέκεται όρθια. Διαθέτει λαμόγια γιατρούς που εκβιάζουν ζωές αν δεν τσεπώσουν φακελάκι. Διαθέτει άσχετους και επικίνδυνους εργαζόμενους, που όμως είναι ελάχιστοι μπροστά στην πλειοψηφία ικανότατων γιατρών και προσωπικού που φτύνουν αίμα μέσα στα νοσοκομεία με συνεχόμενες εφημερίες και συνεχόμενα νυχτερινά δίχως ρεπό. Για την ύπαρξη λαμόγιων γιατρών και άσχετων υγειονομικών ευθύνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όταν δεν ελέγχουν ποιους διορίζουν, ούτε παρακολουθούν επιδόσεις, ούτε αξιολογούν με πραγματικά και ουσιαστικά κριτήρια το προσωπικό και τη λειτουργία κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία.

Για την τεράστια διαφορά τιμών αγοράς ιατρικών μηχανημάτων μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών, ευθύνονται οικονομικοί μηχανισμοί και όχι η νοσηλεύτρια χειρουργείου. Για την ακαταλληλότητα υλικού ευθύνονται οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου και όχι το παραϊατρικό προσωπικό. Για την κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού ευθύνονται όσοι κάνουν αποσπάσεις νοσηλευτριών σε βουλευτικά γραφεία και όχι ο παθολόγος. Μην τρελαθούμε κι εντελώς δηλαδή.

Την ευθύνη αυτών των ελεγκτικών μηχανισμών την έχει ο εκάστοτε υπουργός Υγείας. Για να λέμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους, σοκ είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τιμωρηθεί ούτε ένας υπουργός Υγείας επειδή επέτρεψε ή/και επεδίωξε την κατάρρευση του ΕΣΥ και την πριμοδότηση των ιδιωτικών νοσοκομείων. Τα υπόλοιπα είναι απλή διαφήμιση.

Υ.Γ.: Σύμφωνα με την έρευνα τρεις στις πέντε περιπτώσεις ιατρικών λαθών αφορούν δημόσια νοσοκομεία, ενώ μια στις πέντε αφορούν ιδιωτικά νοσοκομεία. Τρία συν ένα μας κάνουν τέσσερα. Απουσιάζει μια περίπτωση ιατρικού λάθους για να συμπληρωθούν οι πέντε. Ποιος γαμεί τις λεπτομέρειες; Ας το χρεώσουμε κι αυτό σε ιατρικό λάθος δημόσιου νοσοκομείου.

H θεωρία των "ακραίων απόψεων".



Του Γιώργου Αλεξάτου

Εκτός από τη θεωρία των "δύο άκρων" που προπαγανδίζουν οι απολογητές της υπαρκτής βαρβαρότητας για να στοχοποιήσουν την Αριστερά και τις κοινωνικές αντιστάσεις, κάνει θραύση και η θεωρία των "ακραίων απόψεων".

Ως τέτοιες νοούνται οι απόψεις που αναφέρονται στις αξιακές αρχές της Αριστεράς, καθώς θεωρείται πως η επιμονή στην αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων των κυριαρχούμενων τάξεων και των δικαιωμάτων όλων των καταπιεζόμενων εμποδίζει την προσέγγιση ενός κόσμου που δεν δίνει και τόση σημασία σ' αυτά.

Οι οπαδοί της θεωρίας αυτής δεν λένε πως είναι κατά της υπεράσπισης αυτών των συμφερόντων και αυτών των δικαιωμάτων. Στο επίθετο "αδιαπραγμάτευτη" έχουν ενστάσεις.
Ας πούμε, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους ρεαλιστές, είναι μεν κατά της ανεργίας, αλλά τι να κάνουμε αν η οικονομική κατάσταση υποχρεώνει να μείνουν και κάποιοι άνεργοι; Θα ήθελαν να μην είναι ακριβά τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, αλλά αφού ακρίβηναν καθένας θα πρέπει να είναι νομοταγής.

Είναι αντίθετοι στον φασισμό και τον ρατσισμό, αλλά όχι και να υπερβάλλουμε χαρακτηρίζοντας ρατσιστή οποιονδήποτε θα χρησιμοποιήσει τις λέξεις "κωλόγυφτος", "σκυλάραπας" ή "ψυχωτικός".

Οι οπαδοί της θεωρίας των "ακραίων απόψεων" θα ήθελαν μια Αριστερά του μεσαίου χώρου, που θα συνέβαλε στην υλοποίηση του οράματος να βρεθούν μια μέρα ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά. Έτσι θα μάζευε και πολύ κόσμο. Και όχι μόνο από την κατηγορία των θυμάτων...

Αναρτήθηκε από ΒΑΘΥ