Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

άλλο ΣΥΡΙΖΑ άλλο ΑΝΑΣΑ... Γίαννη μου


δεν μπορώ να σε καταλάβω ρε Γιάννη μου ..... τι σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΝΑΣΑ;







Στην ΑΝΑΣΑ υπάρχουν και άτομα που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι λογικό και δημοκρατικό να πιστεύουν και να πράττουν όπως αυτοί αισθάνονται, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν στην οργάνωση. 
Τόσο απλά ... για αυτό σου λέω  Γιάννη μου.........άλλο ΣΥΡΙΖΑ άλλο ΑΝΑΣΑ...

Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το χρέος

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί ονομαστικό «κούρεμα» χρέους, αλλά την ελάφρυνση μέσω ενός «μενού από swap» και τη δημιουργία δύο νέου τύπου ομολόγων. Αίτημα για πρόγραμμα-γέφυρα ως την 1η Ιουνίου και χορήγηση μόνο 1,9 δισ. ευρώ. Διευκρινιστική δήλωση από Βαρουφάκη.

                                     

http://www.euro2day.gr/

Η νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ελλάδας αποκάλυψε τη Δευτέρα προτάσεις για να βάλει τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές της μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, της επίτευξης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και της στόχευσης των πλούσιων φοροφυγάδων.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε το σχέδιο μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ταρακούνησαν τους Ευρωπαίους εταίρους και επανέφεραν τους φόβους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη ως τον «μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία». Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος είπε ότι η πρότασή του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως άμεση ζημία. Όμως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στοΒερολίνο, για την ακραία πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μιαπαραμορφωμένη, παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Η επίσκεψή του στο Λονδίνο ήταν μέρος μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει ως στόχο να κερδίσει στήριξη για μια νέα προσέγγιση στη νέα ελληνική κρίση χρέους. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Όσμπορντου ζήτησε «να δράσει με υπευθυνότητα», προσθέτοντας πως είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Είναι κλιμακούμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στην Ευρώπη όπως και στη Βρετανία, θα επιλέξουμε την επάρκεια από το χάος» δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή μετά την πληρωμή των τόκων, όπως αναφέρεται στο πρωτότυπο) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ελέγχει την κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Έλληνες, που δεν έχουν πληρώσει το αρμόζον μερίδιο σε φόρους στα έξι χρόνια της οικονομικής διολίσθησης. «Θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς την ουρά» σχολίασε.

Ο υπουργός προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και στο «νταβατζιλίκι» των επιχειρηματιών ολιγαρχών και των υπολοίπων πλούσιων της Ελλάδας, αλλά υποσχέθηκε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε. Αν μας ξεκάνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε σε ένα δίκαιο αγώνα».

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δίκιο που ανησυχούν για το κυβερνητικό σχέδιο πρόσληψης χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα πέντε τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι έχει γίνει μαζική συρρίκνωση στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποδοτικός – είναι ένα είδος Δημόσιος Εχθρός Νο 1 η ελληνική γραφειοκρατία».

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια ευκαιρία «να παταχθεί η περίεργη σχέση ανάμεσα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα στον δημόσιο τομέα και στα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, που λειτουργούν σαν βαρίδι για τη δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία» τόνισε.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της λεπτομερώς στους Ευρωπαίους εταίρους πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Ό,τι και αν σκέφτονται οι εταίροι μας για το ότι προερχόμαστε από τη ριζοσπαστική αριστερά, εμείς αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, με σοβαρότητα το να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και με σοβαρότητα το να ακούμε. Το μόνο πράγμα από το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε είναι η άποψή μας ότι το τρέχον ανεφάρμοστο πρόγραμμα [που έχουμε συμφωνήσει με τους πιστωτές] πρέπει να επανεξεταστεί από το μηδέν,» δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε τις δηλώσεις κατά το δεύτερο στάδιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που άρχισε από το Παρίσι, και έχει στόχο να κερδίσει την υποστήριξη για αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης 245 δισ. ευρώ που ξεκίνησε το 2010 με τον έκτακτο δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα τετράμηνο «πρόγραμμα γέφυρα» που θα αρχίσει από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, βάσει του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει τα 7 δισ. ευρώ βοήθειας που επρόκειτο να πληρωθούν στην Ελλάδα πέρυσι, αν είχε ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι πιστωτές, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ – το αντίστοιχο, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων μετά τη διάσωση του 2010.

«Η εντολή που λάβαμε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ένα μικρό πράγμα: Να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, στους εταίρους στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Η άποψη ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τις υπογραφές τους σε προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτήν τη γραμμή απαρέγκλιτα, συνιστά προσβολή στη Δημοκρατία».

«Εχουμε το μειονέκτημα της έλλειψης εμπειρίας. Επίσης είμαστε μια ευρεία συμμαχία (broad church)» πρόσθεσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού. «Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε ακόμη πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο –και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τους ολιγάρχες».


Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη

Από τον υπουργό Οικονομικών εκδόθηκε δήλωση η οποία αναφέρει:

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».


Antonis Broumas:
Λίγα λόγια για το χρέος προς τους φίλους αριστερούς όλων των αποχρώσεων :
Η θεωρία / ιστορία λέει ότι στον κοινωνικό πόλεμο (α) δεν χτυπάς έναν δυνατότερο εχθρό ολομέτωπα αλλά ελίσσεσαι και αναζητάς εναλλακτικές / καλύτερες θέσεις [Κλαούζεβιτς], (β) εκμεταλλεύεσαι στο ακέραιο τις αντιφάσεις του εχθρού, τις διευρύνεις για να δημιουργήσεις ρήγματα και ενίοτε συνάπτεις εφήμερες συμμαχίες [Λένιν], (γ) η σύγκρουση δεν είναι μια νύχτα εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα αλλά μια επίπονη διαλεκτική διαδικασία αλλαγής συσχετισμών στους θεσμούς [Αλτουσέρ / Πουλαντζάς], (δ) απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία οποιασδήποτε πάλης είναι η κατάκτηση της ηγεμονίας (Γκράμσι / Λακλάου).

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει μια χαρά αυτό το παιχνίδι στα πλαίσια, που του θέτουν οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν τελικά θα πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, αυτό θα το δείξει η ιστορία. Ίσως είναι πιο δυνατή μία καλύτερη συμφωνία σε μία Ευρώπη, που θα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Όπως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες για τη συμφωνία αυτή, έτσι και διάφοροι αριστεροί που ήδη κριτικά καταφέρονται εναντίον του [γιατί δε διαγράφει πχ όλο το χρέος], να κάνουν βρε αδερφέ και μία αυτοκριτική, γιατί και αυτοί δε δημιούργησαν τόσα χρόνια τις συνθήκες στην κοινωνία για μία πιο ουσιαστική σύγκρουση. 

Γιατί διαγραφή όλου του χρέους δεν κάνεις με έναν λαό, που στο 90% πανικοβλήθηκε για ένα ΣΚ, επειδή δεν έσκασε χαμόγελο ο Ντάισελμπλουμ. Απλώς πέφτεις και έρχεται ο καρκίνος της ακροδεξιάς.

Έχουμε μερίδια ευθύνης για αυτή την κατάντια, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι από τους -στο ίδιο επίπεδο με μας- συμπολίτες μας αλλά γιατί έχουμε την δυνατότητα αντίληψης ότι πρόκειται για κατάντια και ότι μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα για να μην είναι έτσι.

Ο λαός είναι που θα πετύχει στο τέλος τού ματς το νικητήριο γκολ...



                         

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πράκτορας των ρώσων, των αμερικανών ή, μήπως, των κινέζων; Αυτό το ερώτημα βασανίζει εκείνους που μόνο όταν ετεροπροσδιορίζονται, αισθάνονται επαρκείς με τον εαυτό τους. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης, για την ακρίβεια δίνει τη μάχη τής ζωής της και σε αυτή είναι λογικό να αναζητά παντού συμμάχους. "Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια", που θα έλεγε κι ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Αν, για παράδειγμα, ο Μπ. Ομπάμα αισθάνεται απειλούμενος από το φλερτ τής Ρωσίας με τη χώρα μας γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία; Αντιλαμβάνομαι ότι το ΚΚΕ αισθάνεται απογοητευμένο με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι κρίμα ωστόσο να καταφεύγει σε λεκτικές ακρότητες αντί να στηρίξει, έστω και τώρα, μια προσπάθεια η οποία γίνεται για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης...

Δεν είναι δυνατό την ώρα που η ευρωπαϊκή ελίτ συμπαρατάσσεται απέναντι στη νέα αριστερή κυβέρνηση των Αθηνών ο Περισσός να κατηγορεί την τελευταία πως υπηρετεί νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Οταν η συντριπτική πλειονότητα του λαού-Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, οι πάντες όλοι-συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνησή του γιατί καταλαβαίνει ότι ετοιμάζεται για μια μεγάλη όσο κι απαραίτητη σύγκρουση δεν μπορεί το ΚΚΕ να μιλά για υποταγή στους φονιάδες των λαών αμερικανούς. Είναι μικρόψυχο να περιμένεις τον συμβιβασμό τού ιδεολογικού σου γείτονα για μικροκομματικές σκοπιμότητες αντί να σηκώνεις και τη δική σου ασπίδα για να τον αποτρέψεις...

Μόλις, όμως, αναφέρθηκα στο μεγαλύτερο όπλο που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση: στη μαζική, δηλαδή, στήριξη από τους πολίτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να την εκδηλώσουν και με συγκεντρώσεις μαζικής συμμετοχής τις ημέρες που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Εγραφα προεκλογικώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει καθαρότερα στο εκλογικό ακροατήριο για το αίμα και τα δάκρυα που έρχονται πακέτο με κάθε σύγκρουση, κι αυτό προκειμένου να διευκολυνθεί αργότερα στην άσκηση εξουσίας. Δεν το έκανε στο βαθμό που θα το επιθυμούσα. Φαίνεται, όμως, πως η προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και των υπόλοιπων υπουργών στην προεκλογική ρητορική τους έχει συγκινήσει τον ελληνικό λαό, που δεν είναι μαθημένος στο να του λένε μετεκλογικώς αυτά που του έλεγαν και προεκλογικώς. Επαναλαμβάνω ότι σε μία διαπραγμάτευση είναι λογικό να μην κερδίσεις τα πάντα. Γι' αυτό και δεν είναι οπισθοχώρηση ένας εναλλακτικός δρόμος από αυτόν του "κουρέματος" του χρέους, ο οποίος και πάλι θα αποτελεί ανακούφιση, αν κι όχι στον επιθυμητό βαθμό. Αυτό που έχει σημασία είναι στο τέλος αυτά που θα κερδίσουμε να είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που θα χάσουμε...

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει πάει στρατό για να καταλάβει ότι την ώρα τού πολέμου οι στρατιώτες ακολουθούμε τους στρατηγούς μας. Κάποιοι, ενδεχομένως, να αναρωτηθούν γιατί δεν έκανε το ίδιο κι ο ΣΥΡΙΖΑ επί σαμαροβενιζέλων ή και νωρίτερα. Μα, τότε δεν είχαμε κανένα πόλεμο, καμία μάχη, κανένα αγώνα για λαϊκή κυριαρχία κι εθνική αξιοπρέπεια. Μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές τού 2012 πως θα επαναδιαπραγματευόταν το μνημόνιο, μας φόρτωσε με νέες επαχθείς ρυθμίσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Πώς θα μπορούσε, επομένως, η Αριστερά να συντασσόταν με εθελόδουλους, οι οποίοι είχαν υψώσει λευκή σημαία πριν καν μπουν στον αγωνιστικό χώρο; Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του δίνουν σήμερα μία μάχη που ξεπερνά ιδεολογίες. Κι αυτό μπορεί να μην το έχουν καταλάβει πολιτικοί τής "παγκόσμιας κλάσης" ενός Αδ. Γεωργιάδη, αλλά το έχει αντιληφθεί πλήρως ο ελληνικός λαός. Κι αυτός είναι, στο τέλος, που θα πετύχει το νικητήριο γκολ. Γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να μας πει "nein" η φράου Μέρκελ αν όλη η Ελλάδα βρίσκεται στους δρόμους τις κρίσιμες ώρες που θα κλείνεται η συμφωνία που θα αφορά και τις γενιές που θα έρθουν. Γιατί μπορεί οι έλληνες να μην ψηφίζουν στις γερμανικές εκλογές, αλλά η λαϊκή ορμή, από όποια χώρα κι αν προέρχεται, διαθέτει μια ασυναγώνιστη όσο και μεταδοτική δυναμική. 

Δεν είναι τυχαία η ρήση "φωνή λαού οργή θεού". Και η Ανγκελα είναι πολύ προτεστάντισσα για να την αγνοήσει... http://tripioevro.blogspot.gr/