Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Επανάσταση της αξιοπρέπειας

Δεν ξέρω πια που να κοιτάξω τους ανθρώπους. Μέχρι χθες ακόμα τους κοίταζα στα μάτια. Έψαχνα το βλέμμα και το ακολουθούσα προς τα μέσα. Το βλέμμα έσπασε σε πολλές πολλές γυάλινες ψηφιδούλες . Πάνω τους διαθλάται η ψυχή και φεύγει δεξιά και αριστερά. Ελάχιστοι σε κοιτάζουν ίσα στα μάτια.Αμήχανοι σαν να θέλουν να κρύψουν κάτι. Ίσως και να κρύβουν.

  


Άρχισα λοιπόν και εγώ να τους κοιτώ στα ρούχα. Ξεκινώ από κάτω , από τα παπούτσια, τις κάλτσες. Προχωρώ προς τα πάνω, το πουλόβερ, το μπουφάν. Είναι ζεστά και αρκετά τώρα που δυνάμωσε το κρύο ; Θα μου πεις , ποιό πουλόβερ να είναι αρκετά ζεστό για τόσο κρύο που έπιασε έξω και μέσα μας.

Ένα άγνωστο κουβαράκι που όλο τυλίγεται. Ο άστεγος που γίνεται ένα με την βροχή στα πεζοδρόμια . Ο μετανάστης που λουφάζει σαν τρομαγμένο πουλί , στην στάση , όταν κάποιος κοιτώντας τον αυστηρά , αρχίζει να παρλάρει. Συζητήσεις που αρχίζουν , που δεν τελειώνουν, δρόμοι που χάνονται πριν καν ανοίξουν. Σκέψεις που συναντιούνται. Πολύωρες συναντήσεις σε πολύβουους τόπους και την ίδια στιγμή σε τόπους ησυχίας με έναστρους ουρανούς και απέραντες θάλασσες. Ένα κουβαράκι που τυλίγεται απ΄άκρη σ΄άκρη σ΄ όλη την πατρίδα. Γέφυρες.

Άνθρωποι που πασχίζουν ν΄ αποφασίσουν με χίλιους τρόπους να βγουν από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους και να δώσουν μιαν απάντηση σ΄αυτό που μπροστά τους ορθώνεται ακόμα και με την μορφή μοίρας. Και για να βγεις από το σπίτι σου υπάρχουν τόσοι τρόποι, όσες και οι ανάσες σου. Μονάχοι χωρίς αρματωσιά..Είναι αυτό που γίνεται όταν ενώ όλα είναι εναντίον σου, εσύ μπαίνεις γυμνός στην παλαίστρα να παλέψεις. Με μοναδικό σου όπλο ,πως θέλεις πολύ να είσαι άνθρωπος και να έχεις όνειρα. Εσύ ο Δαβίδ παλεύεις με τον Γολιάθ . Με εξαιρετικά συμπαγή πυρήνα που δεν σπάει από δυστυχίες και λύπες . Ορμάς και νικάς. Αποφασίζεις να μην κρυφτείς πίσω από τα κλειστά σου πατζούρια όταν ακούς τα κλάμματα του δαρμένου πιτσιρικά . Βρίσκεις τρόπους να βοηθάς, όλους αυτούς που χρειάζονται. Έχει αυτή η ιστορία διακύμανση στην εξαθλίωση. Βρίσκεις τρόπο να επινοείς τρόπους και ευκαιρίες. Βρίσκεις τρόπους να δουλεύεις, να διοχετεύεις το μεράκι, την διάθεση , την όρεξη . Τρόπους να αντιστέκεσαι . Τρόπους να μην αρκείσαι. Να ορμάς με αντοχή και δύναμη , στη ζωή που παλεύει να κρατηθεί. Όπως θα έπεφτες στα φουρτουνιασμένα κύματα όταν άκουγες κάποιον να σβήνει και να χάνεται καλώντας βοήθεια.

Κατορθώματα ανθρώπων με μοναδικά όπλα την επιμονή και το τσαγανό. Άνθρωποι χωρίς μούσκουλα και γραμμώσεις που ξέρουν να γεμίζουν τα κενά με γέλια και όνειρα . Που δεν μιλούν σαν τους ξερόλες , λαλίστατους προφεσόρες που σήμερα κοιτούν και περιγράφουν από πάνω τα γεγονότα από την βόλεψη τους. Που κάθονται τις Κυριακές στο τραπέζι και πίνοντας φτηνό κρασί σε απλά ποτήρια, συζητούν χωρίς να κουνούν σημαίες. Σαν άνθρωποι που ήρθαν σ΄αυτό τον κόσμο όχι για να χειροκροτήσουν , ούτε για να εξυπηρετήσουν , αλλά για να φωτίσουν όμορφα τα σκοτάδια τους, με αγάπη, με έρωτα, με ποίηση, με μουσική. Άνθρωποι που ξέρουν ν΄ακούν την αλήθεια ακόμα και αν πρέπει ν' αναλάβουν κομμάτι της ευθύνης. Άνθρωποι με θάρρος, διάθεση και διαύγεια. Άνθρωποι αληθινοί , όχι ξεφτέρια. Άνθρωποι που μιλούν χωρίς να διαφημίζουν.Ασίγαστες φωτιές. Άνθρωποι που θέλουν να δείξουν στα παιδιά τους το μεγαλείο της ζωής, την ομορφιά της , την αντίφαση της και δεν τα μεγαλώνουν σε ένα ωραιοποιημένο ροζ κουκούλι, που αφορά μονάχα αυτά και την ματαιοδοξία τους. Γιατί το πιτσιρίκι που φθάνει στο σχολειό αφάγωτο , είναι αδέρφι τους και πρέπει να το γνωρίζουν. Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από την αλήθεια, από την έλλειψη παραδείγματος κινδυνεύουν. Άνθρωποι που τους έχεις δει να μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια σου ,να γίνονται τεράστιοι , για να χωρέσουν μέσα τους την Άνοιξη, αψηφώντας τον χειμώνα. Ακριβώς όπως ένα κλαδάκι αμυγδαλιάς αψηφά το κρύο και ανθίζει.

Αυτοί είναι οπαδοί της ζωής όχι του κέρδους ούτε της ουτοπίας. Και τα έργα τους είναι οι εξεγέρσεις . Οι εξεγέρσεις της επανάστασης της αξιοπρέπειας. Της πιο δύσκολης απ΄όλες τις άλλες επαναστάσεις. Αυτή είναι η επανάσταση που διεκδικεί ν΄ αφήσει κληρονομιά στους νεότερους μια εικόνα με δυνατά χρώματα. Την εικόνα εκείνη που θα τους κάνει να πιστέψουν πως κανένα δικαίωμα δεν μας παραχωρείται , αν δεν δείξουμε πως το απαιτούμε μέχρι το τέλος.

Η ψυχή βάζει το σώμα να ξεπερνά τον εαυτό του. Και κάτω από την σάρκα των ανθρώπων , έχω δει να υπάρχουν κρατήρες.Και ξέρεις τι γινεται ε; Ένας ξεμιτά , ένας αρχίζει και τραβά άλλους εκατό.Ένας αλλάζει και τραβά πολλούς. Έτσι γίνεται η ανθρωποαλυσίδα. Λες αυτό το κουβαράκι να τυλίγεται τώρα; Λες;




Δημοσιεύθηκε στο vetonews

ο παλαιοκομματισμός στο προσκήνιο...


Στο ένα δελτίο τύπου μας λένε ότι οι κερκίδες ήταν γεμάτες ενώ οι φωτογραφίες τις δείχνουν μισοάδειες, και στο άλλο δελτίο τύπου μας λένε ότι η συγκέντρωση είχε πάνω από 100 άτομα, σε ένα καφενείο που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εξ ορισμού δεν μπορεί να χωρέσει πάνω από 50, και όπου πάλι οι φωτογραφίες μαρτυρούν αναλήθεια...



Πέρα απ' το γεγονός ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εγώ θέλω να πιστεύω ότι η εποχή που τα γεμάτα καφενεία έκριναν τις εκλογές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Είναι όμως ενήμεροι για την ουσία κάθε συνδυασμού και θα δώσουν τη δική τους απάντηση στις 18 Μαΐου. Οι προσπάθειες για την επιβίωση των παλαιών πρακτικών είναι αναχρονιστικές, και όλοι ξέρουμε ότι η ιστορία δε γράφτηκε ποτέ με αναχρονισμούς.

Ριζοσπάστες Ξανά Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης

"ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ’’ 


Κεφαλονίτες/σες

Ο  Σ Υ Ρ Ι Ζ Α  είναι εδώ και θα είναι εδώ και ΑΥΡΙΟ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. 
Γιατί είναι η ελπίδα για τους Έλληνες εργαζόμενους, τους νέους , τους συνταξιούχους.
Γιατί είναι η ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, στη διάλυση της μικρομεσαίας επιχείρησης , στην κατάρρευση των ελληνικών νοικοκυριών , στην κινεζοποίηση των ελλήνων εργαζομένων.

Γιατί είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ που διέλυσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γιατί είναι η επομένη μέρα για μια άλλη ΕΛΛΑΔΑ σε μια άλλη ΕΥΡΩΠΗ.

             

Κεφαλονίτες/σες

Οι ’’ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ’’ είναι εδώ και θα είναι εδώ και ΑΥΡΙΟ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, δίπλα σας, κοντά σας. 

Γιατί τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μας, είναι συλλογικά και είναι προβλήματα επιβίωσης μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Γιατί δεν μας αξίζει ,σαν κοινωνία , να επιδιώκουμε την επιβίωση μας μέσα από τη συναλλαγή και την προσωπική εξυπηρέτηση.
Γιατί δεν είμαστε πολιτικοί μισθοφόροι κανενός ‘ παράγοντα΄ , αλλά ενεργοί πολίτες που αγωνιζόμαστε να φύγουν όλοι αυτοί που στην Κεφαλονιά και στην Ελλάδα, στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές της εξαθλίωσης των Ελλήνων και το ξεπούλημα της Πατρίδας μας.
Γιατί δεν μάθαμε να ζούμε έρποντας και παρακαλώντας ,άλλα να διεκδικούμε τη ζωή μας με αγώνα και αξιοπρέπεια.
Γιατί το παρελθόν δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, ειδικά όταν αυτοί που το αντιπροσωπεύουν είναι , ακόμα και σήμερα οι πολιτικοί συνοδοιπόροι των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Γιατί οι απειλές ,οι εκβιασμοί και οι ακυρώσεις ψηφοδελτίων δε μας γονατίζουν, άλλα μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους.

Κεφαλονίτες/σες

Ακουμπήστε το χέρι στην κάρδια, αφήστε ελεύθερα το νου και την ψυχή σας και σκεφτείτε:
Πως έγινε η ζωή σας τα τελευταία τέσσερα χρόνια?
Ποια θα είναι η ζωή σας την επομένη των εκλογών?

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Σ Υ Ρ Ι Ζ Α .
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ»

ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ-ΠΑΓΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δημητράτος: Θα πληρώσουν "φίλοι" κι εχθροί.

http://www.ithacanet.gr/

"Θα αποδοθούν ευθύνες σε φίλους και εχθρούς", δήλωσε ο Δημητράτος, όταν ρωτήθηκε στον Πόρο, ποιος είναι υπεύθυνος για τη μερική ακύρωση του ψηφοδελτίου. Συμπληρώνοντας ότι «ο "Καλλικράτης" είναι αντισυνταγματικός και έγινε διασταλτική ερμηνεία του νόμου».
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση ηθικής εξέγερσης, και είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει την "5η φάλαγγα της διαπλοκής" που από καιρό σχεδίαζε την εξόντωση του δημοτικού ψηφοδέλτιου, με αντάλλαγμα κάποια ψηφάκια στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. 
Ένας μόνο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας το επιστημονικό και πολιτικό του κύρος, είναι αυτός που μείωσε κατά ένα τον αριθμό των υποψηφίων της Λειβαθούς, διαβεβαιώνοντας ότι είναι νόμιμο.
Το ψηφοδέλτιο των "οφειλετών", των ανέργων και των κατεστραμμένων οικονομικά δεν έχει χρηματοδότες και είναι το μόνο ψηφοδέλτιο που δεν έχει δικηγόρο στους συνδυασμούς του.  Γνωρίζουμε τις μεθοδεύσεις και, από την πρώτη μέρα, τις έχουμε καταγράψει και δημοσιοποιήσει, δίνοντας ονοματεπώνυμα. Είμαστε εκείνοι που, από τη πρώτη στιγμή, γράψαμε ότι ποτέ στην ιστορία της τοπικής συγκυβέρνησης και διαπλοκής, που συμπεριλαμβάνει 3 δημοτικά και 3 περιφερειακά ψηφοδέλτια, δεν είδαμε τόση απροκάλυπτη συνεννόηση. Δεν φανταστήκαμε ποτέ, όμως, ότι κάποιοι θα ακύρωναν, με τις πράξεις τους, ακόμα και τη δική τους "επιστημονική επάρκεια", ευρισκόμενοι στην υπηρεσία άλλων. Το "έκαμα λάθος" δεν υπάρχει, όταν η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.
Αυτά τα γράφουμε για τους πονηρούς εκ των διαπλεκόμενων, που λένε ότι ο Δημητράτος "είναι πέρα για πέρα ανέτοιμος να κυβερνήσει την Κεφαλονιά". Αυτά λένε οι ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία ψευδώνυμοι και, ταυτόχρονα, στηρίζουν τα πρόσωπα που συνεννοημένα αλληλοϋποστηρίζονται. Στην πολιτική για την επιβίωση των πολλών δεν υπάρχουν φιλίες. Υπάρχουν συμφέροντα των πολλών ή των ολίγων. Οι φιλίες είναι για την καθημερινή μας ζωή και δεν χαλάνε, γιατί βρεθήκαμε, πρόσκαιρα, "αντίπαλοι". Όλοι και όλα κρίνονται.
Μηνύστε με, αν μπορείτε
Το νομικό καθεστώς της άνομης Ολιγαρχίας απαγορεύει την αναφορά σε ονόματα, ακόμα και όταν τα γεγονότα είναι πραγματικά. Θεωρείται "συκοφαντική δυσφήμιση".
Επειδή ξέρουμε να κυβερνούμε και να διαχειριζόμαστε τις ζωές μας, δεν βάζουμε ονόματα. Τα ξέρουν και οι πέτρες. Τα ξέρουν και τα λένε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ενεπλάκησαν στις διαδικασίες και είναι αποφασισμένα να τιμωρήσουν. Τα λένε και τα λέμε, με ένα ευφυή τρόπο, που δεν μπορεί να μας καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου μιας ολιγαρχικής δικαιοσύνης. Τα είπε ο Δημητράτος, αναφερόμενος σε «απόδοση ευθυνών  σε "φίλους"».
Το δίλημμα τούτων των εκλογών σε περιφέρεια και δήμο είναι: Οι Κεφαλονίτες ενάντια στην πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία της Κεφαλονιάς.
Είναι οι "Ριζοσπάστες ξανά", με υποψήφιο δήμαρχο τον Μάκη Δημητράτο,  ενάντια σε όλους τους άλλους. (Και έχουμε εξαιρέσει από τους "άλλους" το ΚΚΕ).
Με κενά ψηφοδέλτια, ψηφίζουμε Δημητράτο και Ριζοσπάστες Ξανά.
Αυτά, γιατί ξέρουμε να αποδίδουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Οργή Λαού οργή Θεού.
Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο λαό και δεν πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ηθική στην πολιτική διαπερνά όλα τα κόμματα και τις ιδεολογίες. Είναι υπόθεση που αφορά τις ζωές όλων μας.
Ανεξαρτήτως αυριανού αποτελέσματος, κάποιοι είναι "τελειωμένοι" πολιτικά. Η ζωή και η πολιτική έχει πολλούς γύρους. Ακόμα κι αν μια μάχη χαθεί, δεν χάνεται ο πόλεμος για Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.
Ήρθαμε για να μείνουμενα νικήσουμε, να λευτερωθούμε.
Καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια τεράστια ηθική πλειοψηφία των Κεφαλλήνων ενάντια στην τοπική οικονομική και πολιτική Ολιγαρχία.
Οι καιροί απαιτούν Επανάσταση. Είμαστε Ριζοσπάστες, είμαστε Επαναστάτες. Για την απελευθέρωση από τα χρέη μας. Για την εγκαθίδρυση Δημοκρατίας, παντού.

ΥΓ:
Εμείς του Ithacanet θα σας πούμε λίαν προσεχώς τι πρόκειται να κάνουμε στην Περιφέρεια. Έτσι, για να τρομοκρατούνται οι "τρομοκράτες".