Πότε θα μάθουμε τα ονόματα των δημοσιογράφων που λαδώνονταν από τη Siemens; Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που είναι στο payroll του ΔΝΤ, ώστε να προωθούν τις μνημονιακές θέσεις; Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που είναι στο payroll πολιτικών, πολυεθνικών, πρεσβειών και άλλων;
Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, αυτή η συζήτηση έχει σταματήσει. Αν και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής είχε δηλώσει δημόσια πως η Siemens δεν είχε στο μισθολόγιό της μόνο πολιτικούς αλλά και δημοσιογράφους, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα.
Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι χάνουν τις δουλειές τους και υπάρχει επίκληση της αλληλεγγύης. Ναι, αλληλεγγύη, αλλά...
σε ποιους; Στα παπαγαλάκια της Siemens, του ΔΝΤ και της Ντόρας; Ε, όχι! Ας μάθουμε πρώτα ποιοι ήταν στο payroll –ήταν εκατοντάδες-, ώστε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους υπόλοιπους.
Περιέργως, ούτε οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη προθυμία να αποκαλυφτούν τα ονόματα των συναδέλφων τους που ήταν στο payroll. Ακόμα ένα μεγάλο λάθος για ένα επάγγελμα που άξιζε τους καλύτερους.
Με την ευκαιρία, δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που είναι –και ήταν – στο payroll.
Στο payroll πολιτικών, μεγαλοεπιχειρηματιών και λοιπών είναι και συγγραφείς.
Δεν πιστεύει κανείς, βέβαια, πως όλοι αυτοί οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης επειδή το πιστεύουν.
Ούτε πιστεύει κανείς πως αυτή η σιωπή που έχει πλακώσει στον «πνευματικό κόσμο» -μετά τη χρεοκοπία της χώρας- είναι τυχαία.
Ο «πνευματικός κόσμος» της Ελλάδας είναι βαθύτατα υλικός. Και βαθύτατα εξαγορασμένος. Για την ακρίβεια, ξεπουλημένος.
Επίσης, δεν πιστεύει κανείς πως οι Έλληνες συγγραφείς –με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις- ζουν από τις πωλήσεις των βιβλίων τους. Εδώ γελάμε. Δυνατά.
Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες συγγραφείς που είναι στο payroll; Θα τους δείτε στα κανάλια δίπλα σε κομψευόμενους «αριστερούς» δημοσιογράφους που ξεκίνησαν από το ΚΚΕ και τον Ριζοσπάστη και έκαναν εισοδισμό στα ΜΜΕ των νταβατζήδων για να ανατρέψουν το σύστημα από μέσα.
Θαυμάστε τους. Είναι οι πιο π⓪υτ@ν€ς από τις π⓪υτ@ν€ς.
(Ο τίτλος του κειμένου είναι από το βιβλίο «Το ποδήλατο του Λεονάρντο» του Paco Ignacio Taibo II.)
Εγραψε o Pitsirikos
Sokratis Pap ... Ο Δεκέμβρης πολιτικοποίησε τα δεκαπεντάχρονα ο Αντώνης κατέβασε τον πήχη..
ΞΑΝΘΗ: ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΔΕΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
Με μόλις δύο καθηγητές γενικής παιδείας βρήκε το πρώτο άκουσμα του κουδουνιού για φέτος το Ειδικό Σχολείο Γενισέας στην Ξάνθη (ΕΕΕΕΚ), με ένα μεγάλο μέρος των μαθητών καθηλωμένο στα σπίτια του λόγω της αναστολής των μαθητικών δρομολογίων.
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μένιος Ψωμακέλης «είναι παράδοση για εμάς να ξεκινάμε τη χρονιά με τόσα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο δύο καθηγητές γενικής παιδείας (φιλόλογο και γυμναστή) ενώ θα έπρεπε να έχουμε άλλους δέκα», τονίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη από πέρσι, καθώς «τη δεύτερη ημέρα της περσινής σχολικής χρονιάς ήμουν μόνο εγώ στο σχολείο».
Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και πλέον αναμένεται να δοθεί κάποια λύση κεντρικά, σε συνδυασμό με την απόφαση για αναστολή των μαθητικών μεταφορών από πλευράς των οδηγών ταξί είχε ως αποτέλεσμα φέτος πολλοί από τους μαθητές του σχολείου να μην συμμετέχουν μέχρι στιγμής στα μαθήματα. «Ακόμη και να μπορούσαν να μετακινηθούν οι μαθητές πως θα μπορούσε να γίνει το μάθημα με μόνο δύο καθηγητές γενικής παιδείας;» επισημαίνει ο κ. Ψωμακέλης, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή μαθήματα παρακολουθούν μόνο όσοι μαθητές μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο από τους γονείς τους ή άλλους οικείους τους.
Αυτή τη στιγμή στο Ειδικό Σχολείο υπάρχουν κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, που αποτελούν το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του σχολείου οι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει απόσπαση. «Μόλις χθες ενημερωθήκαμε πως ήρθε με απόσπαση και ένας καθηγητής πληροφορικής αλλά μόνο για έξι ώρες. Οπότε καταλαβαίνετε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμακέλης. Η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για το ΕΕΕΕΚ Γενισέας με 37 μαθητές, κάποιοι εξ αυτών από τη γειτονική Καβάλα. Τον Οκτώβριο ωστόσο και μετά τη δημιουργία ΕΕΕΕΚ στην Καβάλα, το σχολείο της Γενισέας έμεινε με 23 μαθητές. Φέτος στα μητρώα του σχολείου έχουν εγγραφθεί 33 μαθητές, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για ειδικό σχολείο, γεγονός που γεννά υψηλές απαιτήσεις και μεγάλη ετοιμότητα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.
«Το στεγαστικό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για εμάς και δεν βλέπω προοπτική επίλυσής του» σημειώνει ο κ. Ψωμακέλης, καθώς κτηριακά το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε τρία προκάτ και φιλοξενείται στο τοπικό Γυμνάσιο. «Το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι καθαρίστριες καθώς αυτές απασχολούνται με συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν ωστόσο ανανεωθεί» αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας πως «το θέμα της καθαριότητας είναι πολύ σοβαρό για τα παιδιά μας, τόσο για τις τουαλέτες όσο και για τους χώρους του σχολείου. Εχθές ήρθε καλή θέληση η καθαρίστρια και καθάρισε».http://www.thrakitoday.com/
"Κατεδαφίζουν" 1.165 ολοήμερα σχολεία
Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλά για "σημειακά κενά" και διατείνεται ότι είναι ζήτημα ημερών η κανονική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η εγκύκλιος του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, σύμφωνα με την Αυγή, καθώς καλεί τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων να μην υπολογίσουν δάσκαλο για τα δημοτικά που λειτουργούν με ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και να υπολογίσουν μόνον έναν δάσκαλο για τα υπόλοιπα.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι σε 1.165 σχολεία ΕΑΕΠ δεν θα λειτουργήσει ουσιαστικά ολοήμερο πρόγραμμα, βυθίζοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που από χθες ενημερώνονταν για την εξέλιξη.
ΑΥΓΗ
. Του Στέλιου Κούλογλου
Πάντα μου άρεσαν οι μεγάλες εθνικές ιδέες. Η ανακατάληψη της Αγιάς Σοφιάς και η κόκκινη Μηλιά παλιότερα, το «κούρεμα» του χρέους πρόσφατα, μέχρι να απαγορεύσει το Βερολίνο στην κυβέρνηση να το εμφανίζει ως εθνικό στόχο. Τώρα έχουμε καινούργιο, το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «πρωτογενές πλεόνασμα» 22 φορές. Μόνο τη λέξη «θα» επανέλαβε περισσότερο, 120 φορές ακριβώς.
Αποφάσισα έτσι να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα (ΠιΠι, για συντομία, από δω και κάτω) και σε οικογενειακό επίπεδο. Εμπνέομαι από το μότο των πρώην Αριστερών και νυν κρυφοσαμαρικών, που είναι τώρα με την Τρόικα: πριν αναρωτηθείς τι κάνει η κυβέρνηση για σένα, σκέψου εσύ τι κάνεις για την κυβέρνηση.
ΠιΠι σημαίνει να έχεις περισσότερα έσοδα απ' ό,τι έξοδα, βγάζοντας έξω την αποπληρωμή των δανείων και τους τόκους. Δεν υπολόγισα, λοιπόν, καθόλου το στεγαστικό δάνειο, παρότι η Τρόικα θέλει να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και να μου πάρει το σπίτι. Δεν το παίρνω προσωπικά: απλώς θέλουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να περάσει και ο Γερμανός συνταξιούχος ευχάριστα γεράματα.
Το οικογενειακό εισόδημα είναι 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα έξοδα είναι: 500 ευρώ που πάνε στο φαγητό, 200 στους λογαριασμούς, 400 στα φροντιστήρια-σχολεία των παιδιών κ.λπ., 250 σε προσωπικά έξοδα, 300 σε φίλους από δανεικά που πρέπει να ξεπληρώνω κάθε μήνα, γιατί και σε αυτούς παρουσιάστηκαν ανάλογα προβλήματα, και 50 ευρώ στις εξετάσεις και στα φάρμακα της γιαγιάς. Το σύνολο εξόδων είναι 1.700 ευρώ, άρα το πρωτογενές έλλειμμα 700 ευρώ. Έπρεπε να κόψω 750 ευρώ, ώστε να εμφανίσω ΠιΠι 50 ευρώ.
Αποφάσισα να ακολουθήσω τη μέθοδο με την οποία κάνει φέτος ΠιΠι ο κ. Στουρνάρας, του οποίου εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες. Είχε, παραδείγματος χάριν, προβλέψει το 2010, τότε που άρχισαν τα μνημόνια, ότι το 2013 θα είχαμε μπει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν 3,8% και όχι 4,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικας, που σημαίνει ότι ο Στουρνάρας σταδιακά δικαιώνεται.
Οι πρώτες περικοπές ήταν παιχνιδάκι. Έκοψα αμέσως τα 300 ευρώ που χρωστάω στους φίλους. Πήγαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά τους αποστόμωσα λέγοντας ότι το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση, που παρακρατεί τις επιστροφές φόρων και τις εγγράφει στο ΠιΠι της. Ύστερα, σταμάτησα να πληρώνω τους λογαριασμούς, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που έχει μηδενίσει τις δημόσιες επενδύσεις, γράφοντας την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό του πιπί.
Τα πράγματα ζορίσανε κάπως όταν περιόρισα τις δαπάνες για το φαγητό και τα υπόλοιπα μέλη διαμαρτυρήθηκαν, ρωτώντας τι θα τρώνε. Τους εξήγησα την αναγκαιότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια και ότι από δω και στο εξής θα τρώμε μια φορά τη μέρα, ενώ το βράδυ θα κοιτάμε ειδήσεις και θα τρώμε ΠιΠι. Περιόρισα δραστικά τα έξοδα για σχολεία-φροντιστήρια και όταν τα παιδιά πήγαν να διαμαρτυρηθούν, τους έριξα μια επιστράτευση που τη θυμούνται ακόμη. Με βαριά καρδιά έκοψα και τα 50 ευρώ για τις εξετάσεις και τα φάρμακα της γιαγιάς. Έτσι, το ΠιΠι μου έγινε όχι 50 ευρώ, όπως είχα υπολογίσει, αλλά 75 και πάνω.
Περιττό να μιλήσω για τον ενθουσιασμό που αρχικά επικράτησε στην οικογένεια. Παρά τις κακουχίες, έβλεπαν το δικό μου ΠιΠι, και κατ' επέκταση του Στουρνάρα, σαν να ήταν δικό τους. Είναι αλήθεια ότι μετά από δυο-τρεις μήνες παρουσιάστηκαν κάποια προβληματάκια. Με τους φίλους που θέλουν τα δανεικά πίσω γίναμε μαλλιά-κουβάρια, επειδή δεν πληρώναμε τους λογαριασμούς μάς έκοψαν το νερό, το φως και τη θέρμανση, τα παιδιά έμειναν μετεξεταστέα στο σχολείο και η γιαγιά τα κακάρωσε, ένα θλιβερό γεγονός που όμως ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στον τομέα των εξόδων για φαγητό.
Στο τέλος ήρθαν και από την τράπεζα στην οποία χρωστάγαμε το στεγαστικό δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου δεν είχα συμπεριλάβει, όπως θα θυμάστε, στους υπολογισμούς για το ΠιΠι, και μου είπαν ότι, εν τω μεταξύ, το χρέος είχε αυξηθεί. Δεν έφερα αντίρρηση - άλλωστε και ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε το Σάββατο ότι και το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να το κάνουμε θέμα. Επειδή η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις της Τρόικας, ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ήρθαν να μας πάρουν και το σπίτι.
Πεινασμένη, διχασμένη και εξουθενωμένη, η οικογένεια δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε για τα μάτια των παπαράτσι. Έτσι κάπως μείναμε με το ΠιΠι στο χέρι.
Πηγή: Πέτυχα κι εγώ πρωτογενές πλεόνασμα. Του Στέλιου Κούλογλου - RAMNOUSIA