Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Προς μια νέα αυτό-διοίκηση



Κατερίνα Πολύζου

Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι της πορείας των κοινοτήτων στην ελληνική επικράτεια. Αλλά και όσον αφορά την επιβίωση και ζωντάνεμα του ίδιου του θεσμού της αυτοδιοίκησης, είναι σημαντική η εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο θεσμός υφίστατο αλλοιώσεις και επικίνδυνους ακροβατισμούς. Θεσμός που αν αξιοποιούνταν σωστά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αναγέννηση την πατρίδα μας, μέσω της ολικής επαναφοράς του ελληνικού κοινοτισμού, βασισμένου στις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.



Είναι σημαντικός σταθμός οι εκλογές αυτές, γιατί θα αποτελέσουν μια δήμο-σκόπηση της τάσης του λαού μας, όπως αυτή καταγράφηκε σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μιας τάσης αλλαγής του τρόπου σκέψης, κατάργησης της μονοκρατορίας προσώπων και διαδικασιών που υποβίβαζαν την αξία του πολίτη και ανάδειξης μιας λογικής που αναγνωρίζει την αξία της κοινωνικής / κοινοτικής προόδου, όπως αυτή εκφράστηκε με θεαματικό τρόπο στις πλατείες του 2011, αλλά και στη συνέχεια με την καταβαράθρωση των ποσοστών των δύο διαχειριστών της εξουσίας μεταπολιτευτικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το διακύβευμα της εξέγερσης του 2011 παραμένει ζωντανό και αυτό είναι να διευρυνθούν στην πράξη διαδικασίες στις οποίες κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν τις κοινωνίες, λύνονται με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και όχι μακριά από αυτούς, σε κλειστά γραφεία κάποιων ιδιοτελών αντιπροσώπων. Και το διακύβευμα αυτό φαίνεται ότι παραμένει ζωντανό τόσο με την ενεργή παρουσία δομών που συστάθηκαν ή που στηρίχθηκαν και αναδείχτηκαν από την ίδια την κοινωνία και τα πλέον ενεργά μέλη της τα τελευταία χρόνια, όσο και από το γεγονός ότι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποψήφια για την διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής σχήματα, τα οποία αποτελούν σαφή συνέχεια της ενεργοποίησης αυτής των πολιτών και της ενσωμάτωσης στους τρόπους εκλογής υποψηφίων αμεσοδημοκρατικών και ανοιχτών διαδικασιών, διαδικασιών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ότι σάπιο ανεχόμασταν και βλέπαμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας τις προηγούμενες δεκαετίες.

Παρόλα αυτά, τέτοια σχήματα που θα χρησιμοποιήσουν ξανά την υποσχεσιολογία, το ρουσφέτι, το ψέμα, την συκοφαντία των άλλων υποψηφίων, την προσπάθεια γελοιοποίησης, την απειλή, την κολακεία και ότι άλλο ποταπό, είναι εδώ, παρόντα, να μας θυμίζουν ότι τα πλοκάμια τους είναι τόσο βαθειά καρφωμένα στις σάρκες του λαού μας που θα πρέπει να περάσει καιρός, για να απαλλαγούμε απ’ αυτά οριστικά. Κι όμως σαν πρώτο βήμα, χωρίς όμως και είναι σε καμία περίπτωση και το μόνο απαραίτητο, είναι να μπούμε στο παραβάν και να επιλέξουμε έναν άνθρωπο σαν εμάς, έναν άνθρωπο από ’μας. Όχι έναν τηλεαστέρα ή έναν λουστραρισμένο του τυπογραφείου τύπο που απλά τυγχάνει να έχει φίλους εκδότες και πρώην υπουργούς, που όμως επιμελώς τελευταία το κρύβει καθώς δεν είναι και τόσο της μόδας να εμφανίζεσαι πια δίπλα τους, όταν εκείνοι καταρρέουν ή βρίσκονται ήδη ενώπιων της Δικαιοσύνης. Κι είναι στ΄ αλήθεια εξοργιστικό και ενδεικτικό του πως βλέπουν τους πολίτες, όταν ανερυθρίαστα πολλοί εξ αυτών εμφανίζονται σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, προκειμένου να κρύψουν τις προσωπικές διαχρονικές ευθύνες τους που έχουν να κάνουν, είτε με την ανεύθυνη στάση τους στα αυτοδιοικητικά θέματα τόσα χρόνια, είτε με την εγκληματική πολιτική τους όταν κλήθηκαν να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι στη λαίλαπα των μνημονίων.

Το μεγάλο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι ο Άνθρωπος. Εκείνος ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που για να πει ότι ξεκινά να ζει, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει ένα πιάτο φαί και μια στέγη, να έχει διασφαλίσει την υγειονομική του περίθαλψη για εκείνον και τα παιδιά του και επιπλέον, να έχει πρόσβαση στην παροχή εναλλακτικής και αναβαθμισμένης παιδευτικής και ψυχαγωγικής διεξόδου, σε μια εποχή που το εκπαιδευτικό σύστημα και οι ψυχαγωγικές φυσικές δομές ή τηλε-δομές, είτε δεν επαρκούν, είτε τον οδηγούν ακόμα περισσότερο στην άβυσσο της μοναξιάς, της σύγχυσης και της απόγνωσης. Πάνω απ’ όλα, είναι ο άνθρωπος που θα μάθει και θα κληθεί να αποτελέσει ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζει και δημιουργεί.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε και να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Οι αιρετοί που εκλέγονται σε κάποιο αξίωμα είναι διαχειριστές βασικών πτυχών της ζωής μας, κι επομένως, αφού ακόμα δεν είναι στο Σύνταγμά μας θεσμοθετημένες οι διαδικασίες εκείνες του ελέγχου και της ανάκλησης τους αν χρειαστεί, διαδικασίες που χιλιάδες χρόνια πριν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, θεωρούνταν αυτονόητες, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες με την επαγρύπνησή τους και τη συμμετοχή τους στα κοινά να καταστήσουν σαφές ένα πράγμα. Ότι δε θα ανεχθούν άλλο μεταπολιτευτικές λογικές του «δώσε μου, για να πάρεις». Οι πολίτες με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τον υποψήφιο της επιλογής τους, του έχουν ήδη προκαταβάλει την εμπιστοσύνη τους ότι θα διαχειριστεί με σύνεση και κοινωνική ευαισθησία τα θέματα του Δήμου, δηλαδή τα θέματα της καθημερινής ζωής των Πολιτών και των υποδομών για το αύριο του Τόπου. Και μένει να αποδείξει η νέα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή ότι καλώς την επέλεξαν οι Δημότες.

Στις επερχόμενες εκλογές λοιπόν καλούμαστε να οδηγήσουμε τα πράγματα προς μια νέα αυτό-διοίκηση, κι όχι να επιλέξουμε την συνέχιση της παλιάς ετερο-διοίκησης, ακόμα πιο απαρχαιωμένης και απόμακρης από τον πολίτη, ακόμα πιο υπάκουης στις πολιτικές που υπαγορεύονται από την Τρόικα. Ο κάθε Δήμος να γίνει μια εστία αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές και μια περιοχή που θα επικρατεί η λογική του ελληνικού κοσμοπολίτικου κοινοτισμού, έναντι της συγκεντρωτικής ολιγαρχικής κεφαλαιοκρατίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, για πρώτη φορά, θα πρέπει να μπει ο Άνθρωπος, ο Πολίτης που με τη συνεισφορά του Δήμου θα μπορέσει να παράξει άυλα αγαθά, πολιτισμό και υλικό πλούτο.

Ηλίας Κοπανάκης, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc.

Αντισταθείτε



Αντισταθείτε
Σ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι  και λέει : «Καλά είμαι εδώ…, βολεύτηκα… »
Αντισταθείτε
σε αυτόν που γύρισε στο σπίτι και λέει:
 «Δόξα σοι ο Θεός και πάλι σήμερα κι ας πεινάω ».
Αντισταθείτε
στον περσικό συνθετικό τάπητα των πολυκατοικιών,
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου.
Αντισταθείτε
Στην εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών-εδώδιμα αποικιακά-είδη  προικός,
στην  κρατική  αδιαφορία,
στο φόρο.
Αντισταθείτε
σε αυτόν που χαιρετάει από την εξέδρα  ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις,
στην άγονη κυρία που μοιράζει σμύρνα
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ!
Αντισταθείτε
πάλι σε αυτούς που λέγονται μεγάλοι
στις μουσικές τους τα τύμπανα και τις παράτες
 Αντισταθείτε
 σε  όλα τα ανώτερα συνέδρια όπου κοστουμάτοι  χαρτογιακάδες  φλυαρούν , πίνουν καφέδες και ορίζουν τύχες ανθρώπων !
Αντισταθείτε
 σε όσους γράφουν  πύρινους τάχα μου  λόγους για την εποχή δίπλα στη φουντωμένη χειμωνιάτικη θερμάστρα  φορώντας την peignoir  τους   
Αντισταθείτε
στις κολακείες ,
στις ευχές
στις τόσες υποκλίσεις   από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.
Αντισταθείτε
 στις επιδρομές των βαρβάρων
στους αξιοθρήνητους Ευρωπαίους
στους μεταλλαγμένους Αμερικάνους
στους κάθε λογής αποικιοκράτες
στους δοσίλογους πολιτικούς μας
 Αντισταθείτε
στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και  των διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών σωτήρων και τη διπλωματία τους
στα εργοστάσια πολεμικών υλών σ αυτούς που λένε με λυρισμό και τα ωραία λόγια στα θούρια
τα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές στον άνεμο
                                                             
                                                          Αντισταθείτε
                                               στα spreads
                                               στις αντιδράσεις των αγορών
                                               στην προπαγάνδα των αριθμών
                                               σε κάθε μορφής διαβούλευση
                                                            Αντισταθείτε
                  στη βλαβερή προπαγάνδα των ακατανόμαστων παρουσιαστών
                     στη κακόγουστη παράστασητων… μέσων ενημέρωσης.
                                                            Αντισταθείτε
                                                  στους κάθε μορφής τοκογλύφους 
                                                 στους ξεπεσμένους προδότες
                                                      στους ασυνείδητους εργατοπατέρες
                                                  στη φτώχεια της καθημερινής συναλλαγής
                                                                  Αντισταθείτε
                                  στον φόβο που μας έχει ρίξει  στην
                                               ανασφάλεια της επόμενης μέρας
                                              στην καθημερινή αβεβαιότητα    και                          
                                                 στην καλπάζουσα κατάθλιψη μας .
Αντισταθείτε
Σε όλους τους αδιάφορους
Σε αυτούς που κάνανε το φίλο σας
Σ αυτούς που  έχουν φίλο τον εχθρό σας.
φυλάξτε την μνήμη,  την αισθητική
                                       φυλάξτε τις σκέψεις  και τα συναισθήματα σας
                                      φυλάξτε  την κάθε μορφή δημιουργίας
Τότε  μονάχα μπορεί  βέβαιοι να περάσουμε προς
 πιο δύσκολο το μονοπάτι  για την Ελευθερία ..
…..
Σ΄ εσένα ! Σε εσέ  μιλώ !
Σ΄ εσένα που στέκεσαι κει δα  βουβός ,
με τόσες παραιτήσεις
από φωνή,
από τροφή,
από παιδιά και σπίτι …
Στέκεις απαίσια βουβός , σα πεθαμένος!
Ξύπνα γιατί   Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν !

οι σφαίρες που θα πέσουν θα είναι χρυσές.

Μία είδηση που πέρασε στα ψιλά... το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 300 εκατ. ευρώ στην Αλβανία!
Θα μας πείτε είναι λογικό; Θα σας πούμε ότι είναι απολύτως λογικό!
                          

Έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως ότι κάθε κίνηση που γίνεται, έχει σκοπό την αποσταθεροποίηση των χωρών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον διαμελισμό τους. Μία χώρα διαμελισμένη είναι ευκολότερο να εξαρτηθεί από τους τραπεζίτες σε σχέση με μία χώρα που ακολουθεί συντεταγμένα μία άλλη διέξοδο στα οικονομικά της προβλήματα. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο είναι απολύτως λογικό να δούμε αποσπάσεις τμημάτων χωρών που δεν θα περίμενε κανείς. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία είναι μέσα στην λίστα. Για την Ελλάδα στην περίπτωση που αθετήσει τους όρους του μνημονίου ΕΤΟΙΜΟ είναι το σχέδιο.
Η Τουρκία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της από την υποτίμηση του νόμισμα τής. Η Αλβανία μπήκε δυνατά στην μέγγενη του ΔΝΤ. Η Βουλγαρία στην δίνη της οικονομικής-πολιτικής αστάθειας εδώ και καιρό. Τα Σκόπια με την επιθυμία των Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και με de facto αναγνώριση. Η Κύπρος στο χειρότερο "σχέδιο Ανάν", αφού αναγνωρίζει οριστικά το ψευδοκράτος!!! κοκ 
Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα για περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις-τριβές, για αποσχίσεις και προετοιμάζουν το ντόμινο των οικονομικών εξελίξεων. Ο διαδοχικός τρόπος δε, που διασπείρονται τα "εύφλεκτα στουπιά" δείχνουν ότι επιθυμούν στην παρούσα φάση, ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, πολέμους και πολεμικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας για να ελέγχεται και το κόστος τους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μονότονα.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις λοιπόν... οι σφαίρες που θα πέσουν θα είναι χρυσές.

Δεν μπορεί ,πλέον,να κρύβεται κανείς.Ή από δω, ή από κει.


Τα ψέματα τέλειωσαν.

                                  


Υπάρχει σωσμός απ τον πάτο;
Υπάρχει λύτρωση και ζωή ξανά;
Τέσσερα χρόνια μετά είμαστε στο σημείο μηδέν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρώπη.
Η αποδοχή απ την ΕΕ μιας ναζιστικής κυβέρνησης που ανέτρεψε «έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο» στην Ουκρανία (η φράση μπήκε στα εισαγωγικά μιας και είναι η συνήθης καραμέλα των αστικών δημοκρατιών,"ο λαός μιλά με την κάλπη"),επιστρέφει την Ευρώπη στην Συμφωνία του Μονάχου (1938) όταν οι Δυτικές,λεγόμενες, Δημοκρατίες προς χάριν της ειρήνης και της προόδου καταπάτησαν την διεθνή έννομη τάξη και αποδείχτηκαν υπηρέτες του Χίτλερ, οδηγώντας τον πλανήτη στον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καταρρίφθηκε στην Ουκρανία ένας τεράστιος μύθος.Ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε δικτατορικά ή ναζιστικά καθεστώτα να υπάρξουν ξανά.
Και βέβαια θα τα αναγνωρίσει αν με αυτά πρόκειται να αυξήσει τα κέρδη της.
Τα κέρδη των Εταιρειών και των Τραπεζών που στην ουσία κυβερνούν την Ευρώπη.
Μαζί με την Γερμανία.
Στα πρόθυρα μιας διατάραξης ενός status quo δεκαετιών η Ευρώπη φασιστικοποιείται με ταχείς ρυθμούς εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Το ίδιο και η Ελλάδα,χώρα που από δω ξεκίνησε το νέο πείραμα,η Κρίση της Ευρώπης.
Λογικό να εξατμιστεί η Αστική Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη μιας και τέτοια βίαιη εξαθλίωση, το να οδηγείς πειθήνιους ανθρώπους στο θάνατο, μόνο στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας έχει δοκιμαστεί επιτυχώς.
Στο μικρό μας προτεκτοράτο ο πάτος πιάστηκε.Επιτέλους.Πρωτογενές πλεόνασμα στην απανθρωπιά,τη φρίκη και τον κανιβαλισμό.
Η Δικαιοσύνη εμφανώς δεν λειτουργεί.
Καταδικάζει,φερειπείν,έναν αφελή αναρχικό για ληστεία μετά φόνου σε 25 χρόνια,ενώ οι μάρτυρες είπαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν,χωρίς στοιχεία,κι απ την άλλη φερώνυμες προσωπικότητες του βλαχομπαρόκ ελληνικού lifestyle των αναπτυξιακών επιχειρηματιών και άλλων κρατικών παραγοντίσκων, μια κάστα ολόκληρη, πληρώνει- άνευ Πόθεν Έσχες- περί το 10% των κλεμμένων και αποφυλακίζεται.
Το ΣτΕ ονομάζει με γνωμάτευση του «σκληρό πυρήνα του κράτους» τους ένστολους και βέβαια τους εαυτούς τους, τους δικαστικούς, χαρίζοντας 1 δις αναδρομικά,ενώ ανασφάλιστοι πεθαίνουν σαν το σκυλί στ΄αμπέλι.
Υπουργοί Υγείας μας λένε ανερυθρίαστα ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»
Τα ΜΜΕ έχουν ξεπεράσει το όριο της προπαγάνδας και πλέον παπαγαλίζουν memo υπουργών.
Ιδιώτες έλληνες επιχειρηματίες βουτάνε κρατική περιουσία στο τζάμπα.
Πολίτες, καθαρίστριες,καθηγητές,οι πολίτες στις Σκουριές, δέρνονται, συλλαμβάνονται,σέρνονται σε δίκες και βεβαίως όποιος απ΄αυτούς είναι Δ.Υ. βγαίνει στη διαθεσιμότητα σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό που δεν αναγνωρίζει τεκμήριο αθωότητας.
Συστημικές κρατικοδίαιτες κυράδες το παίζουν Αντουανέττες λοιδωρώντας εργαζόμενους.
Δεν κρατιούνται πλέον ούτε τα προσχήματα.
Αυτοί είμαστε, κάνουμε ό,τι γουστάρουμε,λέμε κι ένα Πάτερ Ημών για τους ημιμαθείς θρησκόληπτους,κι όποιου του αρέσει,αλλιώς Κορυδαλλός,εκεί που πεθαίνουν βαριά άρρωστοι άνθρωποι,παρατημένοι στη μοίρα τους να σαπίζουν, και τους ασκεί και δίωξη ο εισαγγελέας επειδή φωνάζουν "ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ".
Η κοινωνία; Η μισή ανταριασμένη,η άλλη μισή Κινέζος,δεν τρέχει τίποτα.
Άλλοι κανιβαλίζουν ο ένας τον άλλον χωρίς να κοιτούν ψηλά, στα σαλόνια όπου Αντουανέττοι και καλοβαλμένες κυρίες γελούν με τον θάνατο και την σφαγή από κάτω, στην πλέμπα.
Και τι;
Τι;
Σε μια τραγική ιστορική περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη,μια εποχή στην οποία θα έπρεπε να εμφανίζονται στο προσκήνιο άτομα βαθιά πολιτικοποιημένα,μελετητές της Ιστορίας και της Πολιτικής,έξυπνοι και εύστροφοι,άνθρωποι με προσωπική ηθική καθαρή σαν το νερό και δυνατή σαν τον βράχο,αμετακίνητοι στις αρχές τους αλλά με ενσυναίσθηση για τον δίπλα,ετοιμοπόλεμοι και αμείλικτοι με τον εχθρό,στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη) κάτι ξεθυμασμένα ανθρωπάκια,με δήθεν απολιτίκ εκθέσεις ιδεών τρε ρομαντίκ,και ποιητικά τετράστιχα σαν αυτά που γράφονταν πίσω από ημερολόγια τοίχου,ανεβαίνουν στην πολιτική πασαρέλα.
Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για πολιτική λύση.
Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι για να την πετύχουν.
Άρα τι;
Να φύγουμε;
Και να αφήσουμε τα παιδιά μας στα χέρια ποιών;
Τι να κάνουμε;
Να ετοιμαστούμε,να σφίξουμε την καρδιά μας, να ξεχάσουμε την όποια βολή και αισιοδοξία μας και να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπούμε,τους αδύναμους, τους έφηβους,τα παιδιά,έστω κι αν εμείς τελικά δεν σωθούμε.
Ή,να φύγουμε, και να μην ξανακοιτάξουμε πίσω.
Αλλού,μακριά απ΄την Ευρώπη που ξαναγίνεται ναζιστική.
Ο καθένας θα αποφασίσει μόνος του,αλλά επιτέλους, ο καθένας θα πάρει θέση.
Δεν μπορεί ,πλέον,να κρύβεται κανείς.
Θα πάρει θέση.
Ή από δω, ή από κει.
Και θα ζήσει με αυτό, με τις τύψεις του.
Ή θα πεθάνει γι αυτό, με την αξιοπρέπεια του.
Τα ψέματα τέλειωσαν.
Και μην ψάχνετε για σωτήρες.

Σοφία Λαμπίκη.