Ο Μάκης Δημητράτος, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης μιλάει για τους πολιτικούς του αντιπάλους, απαντάει στο αν τον στηρίζουν οι σύντροφοί του, εξηγεί το δικό του όραμα για την Κεφαλονιά και... απειλεί με «δημοκρατική λαίλαπα» εάν κερδίσει ο συνδυασμός του το δήμο.
Μιλάει επίσης για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους Κεφαλονίτες. Την οικονομία, τα πετρέλαια, τα Τ.Ε.Ι., τις μεταφορές. Τέλος μας αποκαλύπτει το αν θα συνεργαστεί με άλλον συνδυασμό μετά την πρώτη Κυριακή.
Δεύτερο μέρος
Ωραία, πάμε λίγο στα τοπικά γιατί μάλλον... ξεφύγαμε. Θα ήθελα να μου πεις, αν μπορείς να συνοψίσεις σε 2-3 φράσεις, το δικό σου όραμα για την Κεφαλονιά.
Το δικό μου όραμα για την Κεφαλονιά είναι ουσιαστικά μία πολιτική και οικονομική αναδιάρθρωση. Που σημαίνει ότι βάζουμε μπροστά ένα πλάνο και επανατοποθετούμε όλες αυτές τις δράσεις στην Κεφαλονιά. Αυτό όμως πρέπει να συνοδεύεται από μία σειρά πράγματα.
α) Όταν λέμε πολιτική αναδιάρθρωση τι εννοούμε; Καταρχήν, θα απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Δεν μπορεί δηλαδή 31 Δεκεμβρίου το επίσημο Κράτος να παίρνει τα επίσημα λεφτά της Κεφαλονιάς και να μην γυρίζει πίσω ούτε ένα σεντς. Που σημαίνει πως ό,τι έχει σχέση με δημόσιες επενδύσεις, με κρατικές δαπάνες, με αυτά που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση (π.χ. η πρόνοια), αυτά θα πρέπει να γυρίσουν πίσω. Δεν είναι ξένα αυτά είναι δικά μας, εμείς τα παράγουμε και πρέπει να τα απαιτήσουμε.
β) Το άλλο κομμάτι στην πολιτική μας δράση έχει να κάνει με το ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε τους ανθρώπους, τη δημοτική, την δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία της Κεφαλονιάς.
Τους ανθρώπους που μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα τους παίρνουν, τους απομυζούν ως έμψυχο δυναμικό μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Τη δημοτική περιουσία που τη διαλύουν σε όλα τα επίπεδα (κτηριακό, εξοπλισμούς, υποδομές κλπ.) Τη διαλύουν με αποτέλεσμα όλα αυτά να εγκαταλείπονται, να ευτελίζονται, να μένουν άχρηστα και στο τέλος να χάνονται ή να ξεπουλιούνται.
Το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τη δημόσια περιουσία (αεροδρόμια, λιμάνια, οικόπεδα, κτήρια που θέλουν να τα πουλήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ, όλα αυτά θα πρέπει να τα προφυλάξουμε.
γ) Το τρίτο ζήτημα που μπαίνει ουσιαστικά είναι το ζήτημα των χρεών. Κάποιοι προσπαθούν εντέχνως να αγοράσουν και τις ψυχές μας κι τις περιουσίες μας, με πενταροδεκάρες και μάλιστα σε πράγματα που εμείς τα έχουμε πληρώσει. Εννοώ τις τράπεζες, εννοώ το κεφάλαιο και τους διεθνείς οικονομικούς ολιγάρχες και φυσικά τους υποτελείς τους που δεν είναι τίποτε άλλο από την αυτό που λέγεται κυβέρνηση σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος να αναφέρω και ένα άλλο κομμάτι, ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για μένα και έχει να κάνει με αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Αυτά που σαν Κεφαλονίτες, σαν κάτοικοι ενός νησιού σε συγκεκριμένο χώρο, μπορούμε, με μορφές αλληλεγγύης, συνεργατισμού και κοινής δράσης να πετύχουμε, παράγοντας από κοινού αγαθά, περιουσίες και αξίες που θα χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο τόπο, την Κεφαλονιά.
Αυτά για μένα είναι πολύ σημαντικά και μ' αυτό τον τρόπο σου δίνω το τι θα κάνουμε σαν δημοτική κίνηση, σαν δημοτικό μόρφωμα να στο πω έτσι. Γιατί δεν θεωρώ ότι είμαστε απλά μία κίνηση ούτε ένας συνδυασμός, είμαστε κάτι παραπάνω. Είμαστε πολίτες της Κεφαλονιάς που ανησυχούμε που θέλουμε το καλύτερο και που λέμε «φτάνει πια δεν πάει άλλο» και που είμαστε αντίθετοι σε αυτό που μας έχουν επιφυλάξει για εμάς χωρίς εμάς.
Η Οικονομία |
Μέχρι τώρα έχουμε μάθει να υπολογίζουμε το οικονομικό μοντέλο μίας περιοχής με το ΑΕΠ, δηλαδή με το τζίρο. Κατά την άποψή μας αυτό είναι πλασματικό. Μία οικονομική μονάδα τη χαρακτηρίζει η εισροή και εκροή αξιών, είτε σε χρήμα είτε σε αγαθά. Για να το πω πιο απλά, κοιτάζουμε πόσα παράγουμε και πόσα εισάγουμε σε οικονομικές μονάδες. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά ενός σοβαρού οικονομικού μοντέλου για έναν τόπο. Δηλαδή, αν παράγουμε 1000 ευρώ και αν βγάζουμε έξω 900 ευρώ για να πάρουμε τις πρώτες ύλες και ότι άλλο μας χρειάζεται σημαίνει ότι το μοντέλο μας κάπου έχει πρόβλημα. Όσο μεγαλώνει αυτή η ψαλίδα, τόσο καλύτερα, οικονομικά, πηγαίνει ο τόπος μας. Αυτό είναι το πρώτο.
Ένα δεύτερο ζήτημα που έχουμε στο μυαλό μας είναι η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κεφαλονιά. Τις υποδομές, τον φυσικό πλούτο κ.λπ.
Για παράδειγμα, δεν μπορείς να λες ότι θα φτιάξεις μια καινούργια πόλη όταν η προηγούμενη πόλη που έχεις είναι έτσι δομημένη που δεν έχει αποσβέσει τα χρήματα που έχεις δαπανήσει για να τη φτιάξεις.
Κάτι που επίσης είναι σημαντικό είναι το εξής: ναι μεν για την Κεφαλονιά ο πιο δυναμικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι ο τουρισμός, όμως θα πρέπει να κλείσει η ψαλίδα που έχει με τους άλλους δύο τομείς. Τον δευτερογενή, μιλάμε ουσιαστικά για την μεταποίηση που στην Κεφαλονιά για εμάς είναι ελάχιστη, και ο άλλος είναι ο πρωτογενής τομέας.
Θα μου πεις τώρα, υπάρχουν δυνατότητες; Εγώ λέω ότι με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν.
Η συγκυρία της περιόδου που ζούμε τώρα πιστεύεις ότι είναι ευνοϊκή;
Δεν είναι απλώς ευνοϊκή, είναι αναγκαία. Και είναι αναγκαία γιατί δεν μπορούμε να παράγουμε αγαθά στον πρωτογενή τομέα και να τα βγάζουμε έξω ακατέργαστα ή να τα βγάζουμε έτσι που να μην έχουν προστιθέμενη αξία. Η τυποποίηση, η επεξεργασία μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι. Ας πούμε ένα παράδειγμα ώστε να μην λέμε πράγματα αίολα: θα μπορούσαμε να έχουμε μία πολύ σημαντική παραγωγή κρέατος που θα κάλυπτε τις ανάγκες της Κεφαλονιάς για το καλοκαίρι. Η τυποποίησή του θα ήταν ευχής έργον. Θα βοήθαγε και την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την τουριστική δραστηριότητα, τον τριτογενή τομέα.
Κι εκεί πάμε στα σφαγεία...
Ακριβώς, άλλα όχι μόνο στα σφαγεία, πάμε στην τυποποίηση. Ο Δήμος, κατά τη δική μας άποψη, θα πρέπει να είναι παρεμβατικός. Δεν θα γίνει εργοδότης, δεν θα γίνει επιχειρηματίας. Θα παίζει το ρόλο που πρέπει να έχει, του ρυθμιστή. Κι όταν λέμε το ρόλο του ρυθμιστή όχι στο να φτιάχνει δραστηριότητες που να μην έχουν εφαρμογή. Αν έχεις δει γύρω σου, όλη η Κεφαλονιά είναι γεμάτη με δραστηριότητες που δεν έχουν εφαρμογή.
Να πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Το πρωί είχα πάει στη μαρίνα. Εκεί είδα μία κατάσταση εντελώς παρακμιακή, έβαλε και ο σεισμός μερικές πινελιές και έχουν διαλύσει τα πάντα, φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, και έχουμε μία δαπάνη τεράστια, η οποία δεν ωφέλησε τους Κεφαλονίτες ούτε για ένα σεντς. Κατά την άποψή μου, δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε και αν θα έρθει ο ιδιώτης να πάρει τη μαρίνα, όταν τον συμφέρει και να τη φτιάξει, αλλά θα έπρεπε να παρέμβει ο Δήμος και να αποδώσουμε σε δραστηριότητα αυτό το κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Κεφαλονίτες. Πρέπει να βρούμε τρόπο, θα βρούμε τρόπο, υπάρχει τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο. Το λέω πολύ σχηματικά για να καταλάβουμε πως συνδέονται αυτά τα πράγματα μεταξύ τους.
Για την Κεφαλονιά, υπάρχουν επίσης δυνατότητες οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, δυνατότητες οπωροπαραγωγής, παλιά δουλειά της Κεφαλονιάς. Υπάρχει επίσης μια σειρά άλλων δράσεων πιο μακρόχρονων, όμως όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι όμως σημαντικό, αυτοί που θα βρίσκονται στην δημοτική αρχή να βάλουν τις βάσεις για να ξεκινήσει αυτό το πράγμα.
Θέλει κόπο, θέλει χρόνο αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, είναι πια Α-ν-ά-γ-κ-η.
Χρήματα δε θέλει;
Όχι πάντα ιδιαίτερα. Είναι θέμα θεσμοθέτησης και θέμα διαδικασίας και δρομολόγησης για τους Κεφαλονίτες. Πιο πριν είχα πει για όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ο Δήμος είναι ρυθμιστής δεν είναι συνεταιρισμός. Δεν είναι υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα κάθεται επάνω, θα περνάει καλά και θα διαλύει τα πάντα (για πολλούς λόγους, από κομματικούς μέχρι οτιδήποτε). Θα είναι μία συνεργατική κατάσταση όπου εκεί ο έλεγχος θα είναι διαφορετικός. Γι΄αυτό θα πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές, και κοινής δράσης και επιχειρήν. Πρέπει και στο επιχειρείν να βάλουμε καινούργιους όρους γιατί οι παλιοί δε λειτουργήσανε και μας φέρανε μέχρι εδώ. Και μάλιστα δεν έχουμε και περιθώριο αποτυχίας.
Πιστεύεις όμως ότι όλα αυτά, μπορούν να γίνουν με τη δεδομένη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά του Δήμου; Την κατάσταση αυτή, τη γνωρίζουμε όλοι, είναι και μία πολύ καλή δικαιολογία της τωρινής δημοτικής αρχής, ότι παιδιά κάνουμε ότι μπορούμε με τα λεφτά που έχουμε, δεν μας δίνουν έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά που μας έδιναν, τα ανεξόφλητα γίνονται όλο και περισσότερα, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, υπάρχει δηλαδή ένα γενικό οικονομικό κραχ. Με ποιο τρόπο μπορεί αυτό το πράγμα που περιγράφεις να υλοποιηθεί;
Κατ' αρχήν να πούμε κάτι. Μπορεί αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας να έχει γίνει μία αποικία χρέους και ο Δήμος με τη σειρά του είναι ουσιαστικά μία μικρότερη αποικία χρέους προς το κεντρικό κράτος. Αν συνεχίσουμε μ' αυτό το ρυθμό, θα είμαστε μία ζωή χρεωμένοι. Με το Οικονομικό Παρατηρητήριο Αυτοδιοίκησης, το λένε μάλιστα «Αυτοτέλειας», τους αρέσει να δημιουργούν ωραίους τίτλους, στρογγυλεύουν κάθε γωνία του προϋπολογισμού. Άρα αν δεν πληρώσεις τα χρέη σου, αν δεν πληρώσεις τις υποχρεώσεις που σου ορίζει το ίδιο το κράτος, αν δεν πληρώσεις τις αρμοδιότητες που σου δίνει το κράτος αλλά δεν σου δίνει λεφτά να τις κάνεις, άλλη κουτοπόνηρη κατάσταση αυτή, τι κάνεις; Στο τέλος σου μένουν για τους πολίτες ελάχιστα.
Πάμε, για παράδειγμα, στα σπήλαια της Σάμης. Πόσα βγάζουν; Ας πούμε 1.500.000 με 2.000.000. Αυτά μεταφέρονται κατευθείαν στο ταμείο του Δήμου, στην μαύρη τρύπα. Δεν υπάρχει ούτε ένα σεντς που να πηγαίνει σ' αυτούς που ζουν δίπλα σ' αυτά τα σπήλαια. Που ήταν δικά τους μέχρι προχθές, πριν γίνει η ενοποίηση των Δήμων. Πάμε από την άλλη στο Ληξούρι. Η νότια Παλική προσφέρει γύρω στις 250.000 ευρώ σαν έσοδα στον Δήμο. Από αυτά δεν επιστρέφει τίποτα πάλι. Όλα πάνε σε μια μαύρη τρύπα.
Δεν ισχύει η δικαιολογία ότι «δεν μας αφήνουνε λεφτά». Θα πρέπει να απαιτήσουμε. Και να πω και το άλλο; Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα. Και τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, χρόνια στην ΚΕΔΚΕ, απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού δεν οχυρώσανε ποτέ την αυτοδιοίκηση, να έχει μία φορολογική και οικονομική αυτοτέλεια. Την αφήσανε να είναι το υπόλοιπο κομμάτι του ιμάντα του γραφειοκρατικού κράτους. Την αφήσανε ημίγυμνη, πιθανότατα σε λίγο καιρό να είναι και πολύ περισσότερο γυμνή από ημίγυμνη...
Εμείς λοιπόν λέμε, ότι αν η Αριστερά πάρει ένα μεγάλο κομμάτι και βγει μπροστά στην αυτοδιοίκηση πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Ένα από τα πρώτα που θα αλλάξουν είναι και η κατάργηση του Καλλικράτη. Αν καταργηθεί ο Καλλικράτης αλλάζει αυτόματα και η οικονομική δέσμευση που έχουν οι δήμοι σε μια σειρά πράγματα. Γιατί όλα αυτά δεν είναι απλά δάνεια. Είναι δάνεια με τόκους, δηλαδή κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το αρχικό κεφάλαιο που είχαν δανειστεί οι Δήμοι, ποιοι δανειστήκανε αυτά τα κεφάλαια και τι γίνανε, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Δηλαδή όλοι λένε ότι χρωστάνε, ανεβοκατεβαίνουν τα δάνεια κατά το δοκούν και τελικά κανείς δεν ξέρει τίποτα.
Εχθές, για παράδειγμα άκουγα για μία υλικοτεχνική μελέτη στο Ληξούρι 60.000 και 80.000 ευρώ για μία περιοχή 40 στρεμμάτων η οποία με 20.000 θα είχε γίνει πολύ άνετα. Τα υπόλοιπα χρήματα πήγανε πού; Κανείς δεν ξέρει.
Ισχύει αυτό το 42.000.000 για τους πρώην Δήμους της Κεφαλονιάς;
Δεν ξέρω, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μία σοβαρή διερεύνηση των δανείων είναι ένα οικονομικό επιτελείο, και όχι ορκωτοί λογιστές, να εξηγούμαστε, που θα κάτσει κάτω, θα ψάξει σε βάθος χρόνου, θα δει ποιο είναι το επαχθές χρέος, γιατί οι Δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν επαχθές χρέος. Έχουν δηλαδή πάρει χρήματα που δεν τα χρησιμοποίησαν πουθενά. Εχθές, για παράδειγμα άκουγα για μία υλικοτεχνική μελέτη στο Ληξούρι 60.000 και 80.000 ευρώ για μία περιοχή 40 στρεμμάτων η οποία με 20.000 θα είχε γίνει πολύ άνετα. Τα υπόλοιπα χρήματα πήγανε πού; Κανείς δεν ξέρει.
Η διαφθορά |
Υπάρχει δυνατότητα διαφθοράς.
Διαφθορά υπάρχει; Δυνατότητα διαφθοράς είναι κάτι άλλο.
Υπάρχει δυνατότητα διαφθοράς και το λέω γιατί η Κεφαλονιά δεν διαφέρει από τους άλλους Δήμους, βέβαια δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου αυτή τη στιγμή, να είμαστε σαφείς, όμως η δυνατότητα υπάρχει, όπως υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι κατατάσσουν την αυτοδιοίκηση στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση στην πυραμίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Εδώ, λοιπόν, για εμάς μπαίνει ένα ζήτημα. Και γι' αυτό είπα προηγουμένως ότι πρέπει να υπάρχει η λαϊκή συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση. Να μπορεί, όχι μόνο να συμμετέχει και να πράττει αλλά και να ελέγχει.
Δεν μπορεί τα πράγματα να είναι ανεξέλεγκτα. Δεν μπορεί να φτιάχνονται έργα και να μην τα παραλαμβάνει κανείς. Αυτά είναι απίθανες καταστάσεις. Δεν ξέρω πού αλλού συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Και όλη η νομοθεσία του κεντρικού κράτους επικεντρώνεται στο να απαλλάσσει όλους τους λειτουργούς από τις ευθύνες τους για την παράδοση, την παραλαβή έργων, τις δαπάνες και μία σειρά τέτοια πράγματα. Θεωρώ όμως ότι λεφτά οι Δήμοι μπορούν να έχουν και μπορούν να απαιτήσουν να έχουν.
Και να πω και κάτι; Αν δεν απαιτήσεις πώς θα σου δώσουν;
Υπάρχει και η λογική Παρίση όμως, δηλαδή η λογική του «έχω μπάρμπα στην Κορώνη», «έχω γνωστούς τους υπουργούς», «αυτοί θα μας βοηθήσουν» κ.λπ. Και με το σεισμό ίσως την είδαμε να λειτουργεί κι όλας. Αυτή η λογική πιστεύεις ότι έχει πέραση σήμερα;
Αυτό που είδα εγώ και εισέπραξε και ο κόσμος είναι ότι τα έξοδα των ξενοδοχείων τα έστειλαν στον Δήμο, δεν τα ανέλαβε η κυβέρνηση. Έγινε μετά φασαρία και αποσύρθηκαν... Όμως θέλω να πω ότι οι «Μπαρμπάδες στην Κορώνη» χρόνια δουλεύουν για πάρτη τους. Δεν δουλεύουν ούτε για τους Δήμους ούτε για τις τοπικές κοινωνίες. Εξασφαλίζουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα δικά μας προβλήματα.
Ο σεισμός |
Για το σεισμό, για να πούμε του στραβού το δίκιο αυτό που λέμε ενεργοποίηση δεν ήταν παρά ένα κομμάτι του μηχανισμού Περιφέρειας και Δήμου που δούλεψε στην αρχή επειδή υπήρξε κάποιος συντονισμός λόγω της γνώσης των υπαλλήλων για κάποια πράγματα όχι όμως για σεισμό. Μετά εκείνο που φάνηκε ήταν μία επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης και μία εύκολη λύση που κατά παράδοξο τρόπο μεταφράστηκε σε κάποια πλοία που κάποιοι μπήκαν μέσα και κοιμήθηκαν ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν τα λυόμενα που ήταν στοιβαγμένα στον Ασπρόπυργο, τα οποία, με βάση τα έντυπα του ΟΑΣΠ, είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλους τους άλλους σεισμούς.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα το οποίο δεν αναφέρεται αλλά κρύβεται, είναι ότι υπάρχει μία συνεχής τάση τα έξοδα των σεισμών να σμικρύνονται. Πιθανόν να μην θέλει ο κ. Παρίσης και ο κ. Κουρής να δυσαρεστήσει το Κράτος. Να θέλουν να φανεί ότι είμαστε μια χαρά, ότι αντέξαμε κ.λπ.
Επίσης υπάρχουν στις οικοδομές ζημιές που δεν φαίνονται.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι επιταχύνσεις του σεισμού έδειξαν ότι πιθανόν τα κτήρια να πρέπει να ενισχυθούν πολύ περισσότερο. Ναι μεν τα σπίτια, με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να άντεξαν και να μην είχαμε νεκρούς και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι άντεξαν και οι δημόσιες υποδομές...
Δεν άντεξαν καθόλου
Ακριβώς, τα παραδείγματα είναι εμφανέστατα. Όλο αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Όπως πρέπει να μας προβληματίσει και η πρόχειρη και επιδερμική καταγραφή των ζημιών για αποζημίωση από το Ταμείο Αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει εμφανιστεί ούτε το ποσόν που έχουν καταχωρήσει ενώ υπήρξε και μία τάση περιορισμού των ζημιών προς την Παλική. Λες και ήταν μόνο η Παλική που έχει πάθει ζημιές. Ναι μεν έπαθε βέβαια τις πιο μεγάλες, αλλά δεν ήταν μόνο αυτή.
Το 2004 είχα πει κάτι προφητικά, όταν κατέβαινα υποψήφιος βουλευτής με τον Συνασπισμό. Είχα πει ότι έχουμε ένα μειονέκτημα με τους σεισμούς και πρέπει να το κάνουμε πλεονέκτημα. Είμαστε η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη και την Αφρική. Δεν έχει υπάρξει όμως μία οργανωμένη και σοβαρή πρόταση που να χρησιμοποιεί αυτή την ιδιαιτερότητα, να τονίζει τα κόστη που συνεπάγεται αυτή η ιδιαιτερότητα και να διεκδικεί μία διαφορετική μεταχείριση. Δεν ξέρω τι θα μας δώσουν, μπορεί να πάρουμε ένα 10% αλλά θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν είναι τυχαίο ότι μία επένδυση στην Κεφαλονιά στοιχίζει 25% περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και εδώ μπαίνει και το μεταφορικό ισοδύναμο. Άλλο σημαντικό θέμα αυτό που κάποιοι το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιμάνι. Εδώ μπαίνει και το ζήτημα του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά που είναι μεγαλύτερο από τα νησιά του Αιγαίου λες και εμείς είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική σε αυτά τα πράγματα που πάντα οδηγεί σε μία υποβάθμιση των νησιών.
Οι προηγούμενοι |
Τα έργα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, πλην ορισμένων που είχαν πρακτική σημασία, δεν λειτούργησαν για τη χρήση που τα είχαν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μαρίνα, ένα άλλο είναι ο Θαλασσόμυλος, το Σανατόριο, η Αγία Πελαγία, ειδικά οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Κεφαλονιάς είναι σε άθλια κατάσταση. Όλα αυτά δεν λειτούργησαν για τους λόγους που δημιουργήθηκαν. Το ίδιο και ο ο αγροτουρισμός, δε λειτούργησε για το σκοπό που δημιουργήθηκε. Έπαιρναν δράσεις αλλά τους έκαναν μία εφαρμογή που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα, δεν είχε σχέση με την επόμενη μέρα, είχε απλώς μία σύλληψη που έδινε τη δυνατότητα να δοθούν κάποια χρήματα. Όπως είπα και προηγουμένως, γινόταν τζίρος αλλά δεν υπήρχε αποτέλεσμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι φτάσαμε σε σημείο να αλλάζονται σωλήνες ύδρευσης στο Αργοστόλι σήμερα! Που οι πιο πολλοί ήταν από αμίαντο.
Δεν είναι τυχαίο που οι υποδομές της Παλικής βρίσκονται σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Ο σεισμός ανέδειξε το γεγονός ότι οι υποδομές μας δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι. Ήταν απλώς μπαλώματα με καμία προοπτική και κανέναν σχεδιασμό.
Εγώ θα επιμείνω. Ο κόσμος έχει συνηθίσει, ειδικά πριν τις εκλογές, ο κάθε ένας που βγαίνει και θέλει να αναλάβει τον Δήμο να αρχίζει απλώς μία πολεμική απέναντι στους προηγούμενους χωρίς να αναγνωρίζει το όποιο έργο έχουν παράγει. Εσύ πιστεύεις ότι η σημερινή αρχή ή οι προηγούμενοι από αυτήν έχουν δημιουργήσει κάποιο έργο; Ή πιστεύεις ότι είναι όλο στημένο λάθος; Ότι δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται ή λόγω ανικανότητας ή λόγω του ότι δεν θέλουν να τα βάλουν με τους κομματικούς τους συμμάχους;
Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι αν είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Όλοι ήταν προσδεμένοι στο κρατικό άρμα που τραβούσε την αυτοδιοίκηση σαν συρόμενο όχημα όπου ήθελε. Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν αυτή τη λογική. Και αυτή η λογική απαιτούσε το κράτος να δαπανά λιγότερα για την αυτοδιοίκηση και να βρίσκουν άλλους πόρους. Γι΄ αυτό και υπήρχε και υπάρχει μία εμμονή στα ΕΣΠΑ και σε όλα αυτά τα πράγματα. Σαφώς είναι πολύ καλά τα ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως αυτά αποτελούν ένα κομμάτι, δεν είναι το όλον αυτής της δραστηριότητας. Πήραν λοιπόν αυτά τα λεφτά όμως αυτές οι δράσεις ήταν συγκεκριμένες και οδήγησαν ή σε μονομέρειες ή σε δράσεις που ήταν ατυχείς ως προς την εφαρμογή τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει παραγωγική έξαρση στην Κεφαλονιά. Ξεκίνησε από όταν υπήρχαν κοινότητες με τα Μεσογειακά Προγράμματα, μετά με τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους και φτάνουμε στα σημερινά.
Με τη σημερινή δημοτική αρχή συμβαίνει το εξής. Ξεκίνησε και πήρε έναν Δήμο που ουσιαστικά συγκέντρωνε τα πάντα στα χέρια του, σύμφωνα με το μοντέλο του αθηνοκεντρικού κράτους. Φτιάχνουμε μία πρωτεύουσα που εκεί θα μπουν όλα και λειτουργούν με ανάλογο οικονομικό μοντέλο. Αυτό απέτυχε παταγωδώς. Εδώ δεν καταφέρανε περιουσία του Δήμου με μορφές Δημοσίου Δικαίου να τις μεταφέρουν στο σημερινό Δήμο. Που σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι έχουν και αφού δεν ξέρουν τι έχουν δεν ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι όντας υποταγμένοι στις κυβερνητικές επιλογές δέχτηκαν όποιες περικοπές περάσανε. Με μόνιμη επωδό, απλή και ανώδυνη λες και απευθύνεται σε αφελείς ότι «δεν έχουμε λεφτά», «δεν μας δίνουν λεφτά, τι να κάνουμε...», με τα χέρια ψηλά.
Η αυτοδιοίκηση όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει τέτοια μορφή. Μ' αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει μέλλον...
Εγώ θα πω και κάτι άλλο. Για να μην φανώ ότι είμαι προκατειλημμένος έχουμε για παράδειγμα την Ευρώπη. Στην Ευρώπη η αυτοδιοίκηση παίρνει το 30%, αυτοτελώς, των φορολογικών εσόδων. Έχει μάλιστα δικαίωμα να επιβάλει και η ίδια φόρους. Έχει επίσης τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε μία σειρά τομείς, στην Παιδεία, την Υγεία, κ.λπ. Όλα αυτά οδηγούν σε μία αυτοτέλεια. Αυτοτέλεια πολιτική και οικονομική. Πάρα πολλές περιοχές στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα ακόμη και δημιουργίας Τραπεζών. 'Όλα αυτά σημαίνουν ότι εξασφαλίζουν οικονομική ευρωστίας και ό,τι συμβεί από το δικό σου χώρο και μετά μπορεί να σε επηρεάσει, δεν μπορεί να σε καταστρέψει όπως κατέστρεψε εμάς.
«...είναι ανίκανη από κούνια...»
Άρα αυτή η δημοτική αρχή, από την ίδια της τη φύση, με τη νοοτροπία που έχει και με τα συμφέροντα που εκφράζει δεν μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα. Είναι ανίκανη από την κούνια, για να το πούμε απλά. Και μην κοροϊδευόμαστε, αυτό που ισχύει για την δημοτική αρχή ισχύει για όλους. Κάποιοι που παρουσιάζονται ικανοί, κάποιοι που παρουσιάζονται επιχειρηματίες και κάποιοι που παρουσιάζονται ότι έχουν φίλους τον... «Δημητράκη» και τον «Γιωργάκη», για μένα θα είναι, εκ προοιμίου αποτυχημένοι. Γιατί σε αυτούς τα ζητήματα δεν μπαίνουν στον κορμό της αυτοδιοίκησης, μπαίνουν με τις προσωπικές ικανότητες και τις όποιες γνωριμίες.
Αλλά η πολιτική δεν γίνεται με προσωπικές ικανότητες και προσωπικές γνωριμίες.
Η πολιτική πρέπει να εδράζεται πάνω στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας περνάει μία κρίση που δεν είναι δικιά μας, δεν την επιλέξαμε εμείς, δεν φταίμε εμείς γι' αυτή την κρίση. Άρα ό,τι σχεδιαστεί θα είναι και προϊόν και στοιχείο της κρίσης.
Τα πρώτα τρία πράγματα
Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα έκανες εσύ αν εκλεγείς δήμαρχος;
«δημοκρατική λαίλαπα» |
Ναι, αλλά πώς θα το κάνεις αυτό το πράγμα. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη.
Ότι περνάει από το χέρι μας. Να σου πω ένα παράδειγμα για το αεροδρόμιο. Έχεις ένα αεροδρόμιο στην Κεφαλονιά που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 2-3 εταιρείες χαμηλού κόστους. Αν το αεροδρόμιο πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ θα ανέβουν τα τέλη εξυπηρέτησης τουλάχιστον κατά 50%. Που σημαίνει ότι θα πρέπει και να χαιρετίσεις τις εταιρείες χαμηλού κόστους.
Θα το γκρεμίσουμε
Άρα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν είναι ζήτημα απλό. Θα το γκρεμίσουμε! Να στο πω πολύ απλά, δεν θα το πάρει κανένας, ας πάρουν ερείπια! Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από το να αντισταθούμε.
Ένα δεύτερο παράδειγμα. Αν πάρουν τα λιμάνια. Τι θα μείνει στον Δήμο; Αν τα πουλήσουν, τα χρήματα δεν θα τα πάρει ο Δήμος, θα τα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Τι θα μείνει να εισπράττει η Κεφαλονιά;
Η ιδιωτική περιουσία τώρα. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων. Τι θα μείνει στους Κεφαλονίτες; Τίποτε! Θέλω να πω ότι μπαίνουνε πια ζητήματα επιβίωσης. Ξέρεις τι κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί μετά από κάτι τέτοιο; Άνθρωποι ανέστιοι, άνθρωποι χωρίς δουλειά, άνθρωποι χωρίς φαγητό, τι θα κάνουμε εδώ πέρα; Θα μας μείνουν μόνο τα πετρέλαια ή θα γίνουμε μία κοινωνία επιδομάτων που θα μας πετούν ένα ξεροκόμματο. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά τα πράγματα, κινδυνεύει η υπόστασή μας σαν άνθρωποι, σαν Κεφαλονίτες και σαν Έλληνες.
Τέλος, κάτι άλλο που θα κάνω θα είναι ότι ο Δήμος θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να αυτονομείται. Στα όρια της παλαιάς Τετράπολης θα κάνουμε αυτόνομες μικρές αυτοδιοικητικές μονάδες οι οποίες θα γίνουν ο προπομπός των νέων Δήμων όταν διαλυθεί ο Καλλικράτης. Με αυτές τις μορφές, επειδή ακριβώς είναι δοκιμασμένες μέσα στο χρόνο, θα μπορεί η κοινωνία, αυτόματα, να καλύψει κάθε ανάγκη που έχει. Επειδή αυτή γνωρίζει τον τόπο της, τα προβλήματά της και ξέρει σπιθαμή προς σπιθαμή και την καρδιά της και το χώρο που ζει.
Το μοντέλο της αυτοδιοίκησης που οραματίζεσαι, όπως το περιγράφεις συχνά, απαιτεί τη συμμετοχή του κόσμου. Υπάρχει συμμετοχή στην Κεφαλονιά από τον κόσμο; Υπάρχει ενδιαφέρον;
Ενδιαφέρον υπάρχει. Στις συναντήσεις μου με τον κόσμο με ακούνε, όχι επειδή τα λέω καλά, αλλά τους ενδιαφέρει η άποψη η δική μας. Ο κόσμος γνωρίζει τα πράγματα και μπορώ να σου πω ότι έχει πάρει και τις αποφάσεις του. Βλέπω κόσμο με σίγουρο χέρι και σίγουρο μάτι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κόσμος θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και ας μην θεωρεί κανένας τον κόσμο δεδομένο. Όπως έκανε στις βουλευτικές εκλογές που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ νέα δύναμη και σοβαρή σαν αξιωματική αντιπολίτευση θεωρώ ότι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα περάσει ανάλογες ενέργειες.
'Ομως, δεν μπορεί η κοινωνία να δεχτεί «διά αναθέσεως» να γίνουν τα πάντα.
Δηλαδή;
Μέχρι προχθές κάναμε εκλογές, λέγαμε στο δήμαρχο «πέρασε δήμαρχε, κάν' τα όλα και σε μετά από τέσσερα χρόνια θα σε ξαναψηφίσουμε». Είδαμε ότι αυτή η μορφή δημοκρατίας, η αντιπροσωπευτική σε ακραία μορφή, η αναθετική, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κανένας δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει κανέναν καλύτερα από τον ίδιο του τον εαυτό.
Για εμάς υπάρχει και κάτι άλλο. Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι χαρτογραφείς τις ανάγκες των πολιτών και με βάση αυτές τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Άρα αν πας μακριά από την κοινωνία, τότε αποκτάς μία πολύ στρεβλή εικόνα για τα πράγματα. Την κοινωνία τη χρειάζεσαι, είναι συστατικό στοιχείο. Είναι αυτή που, αν θέλεις, έχει και τη σοφία... Όταν η τοπική κοινωνία χρειάστηκε λειτούργησε με πολύ δημοκρατία, γιατί την δημοκρατία την έχουμε στο DNA μας. Ειδικά οι Επτανήσιοι, το έχουμε το στοιχείο αυτό. Δουλέψαμε με πολύ δημοκρατία, με συλλογικότητα εξαιρετική και με υπευθυνότητα. Και εκεί είναι πραγματικά που πρέπει να δεις αν λειτούργησαν οι νόμοι ή όχι. Αυτά είναι ιστορικά παραδείγματα που τά 'χουμε, και παραδείγματα που πρέπει να δίνουμε και στα παιδιά μας ακόμη. Ο μύθος ότι δεν κάνουμε μαζί είναι παραμύθια. Είναι παραμύθια που τα λέγανε εκείνοι που δεν ήθελαν να είμαστε όλοι μαζί.
Όμως για να βγούμε από αυτό το γκρίζο τοπίο που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να υπάρχει αυτή η συλλογική προσπάθεια. Εμείς τη θεωρούμε συστατικό στοιχείο και έτσι θα την επιδιώξουμε.
«ο κόσμος» |
Αν θεωρεί ότι είναι σωστό, ναι. Αν θεωρεί και τον πείσεις ναι. Αν δεν τον πείσεις γιατί να έρθει; Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, για να το πω πολύ απλά...
Όμως, στην Πλατεία Καμπάνας όταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση των αγανακτισμένων που ήρθε ο κόσμος αυθόρμητα, όπως και στην κινητοποίηση για το Τ.Ε.Ι.
Για το Τ.Ε.Ι. Ήταν πολύ μεγάλη...
Πάρα πολύ μεγάλη. Ο κόσμος, ένιωσε την ανάγκη και ήρθε... Το έκανε, τελείωσε. Το να κάνουμε μία συγκέντρωση την εβδομάδα είναι επαναστατική γυμναστική. Επειδή έχω συμμετάσχει στο Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και σε όλα αυτά τα πράγματα, θεωρώ ότι χτίζεται κάτι τέτοιο, αλλά θέλει να πείσεις τον άλλο για τη χρησιμότητά του.
Εκείνο που έχω δει και είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στην Κεφαλονιά είναι η αλληλεγγύη. Πιθανόν είναι ένα στοιχείο που δεν το γνωρίζουν πολλοί όμως υπάρχει, έχει βοηθήσει Κεφαλονίτες, έχει βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν είναι εκδηλώσεις πλατείας αλλά είναι μία πολύ ουσιαστική προσέγγιση στα πράγματα.
Και αν πάμε και σε πιο απλές δράσεις όπως ήταν η συμπαράσταση των παιδιών στην Καμπάνα που ήταν μια πολύ σημαντική συμπαράσταση, εγώ θεωρώ ότι ο κόσμος προχωράει. Όμως να πούμε και το άλλο ότι κάποιοι, εντέχνως, και εκεί είναι η μεγάλη τους ευθύνη και ποτέ δεν λογοδότησαν γι' αυτό το πράγμα, διαλύσανε όλες τις συλλογικότητες που υπήρχαν στην Ελλάδα. Από το '81 μέχρι σήμερα υπάρχει μία τεράστια βιομηχανία καταστροφής οποιασδήποτε συλλογικότητας. Που έφτανε από την εκμαυλίσεις και να την κομματικοποιήσεις μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να έχεις κυβερνητικό εφαλτήριο, μέχρι να αποκομίσεις οικονομικά οφέλη με τη δημιουργία ΜΚΟ. Και μπορεί κάποιες ΜΚΟ να ασχολούνταν με σάπια κοτόπουλα, με νάρκες κλπ, όμως υπήρχαν ΜΚΟ που είχαν εξαιρετικό έργο.
Βέβαια να πούμε και κάτι άλλο. Υπάρχει ένα ζήτημα πληροφόρησης στην Ελλάδα.
«οι μεγάλες λεζάντες
|
Δεν μπορώ να αποδείξω κάτι όμως κάποια πράγματα είναι οφθαλμοφανή. Οι μεγάλες λεζάντες δεν μπαίνουν τυχαία...
Μιλάς για πραγματική διαπλοκή ή μιλάς για προτιμήσεις; Υπάρχουν κάποιοι που έχουν δηλώσει τις προτιμήσεις τους, δεν νομίζω ότι είναι κακό αυτό...
Δεν μιλάω για ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Μιλάω για εναλλαγές προσώπων στις λεζάντες. Τη μια φορά ο ένας, την άλλη ο άλλος, εκεί που υπάρχει μια μεγάλη αγάπη...
Αυτό είναι κατευθυνόμενο;
Εξυπακούεται, εκεί που υπήρχε μία πολύ μεγάλη αγάπη υπάρχει ένα απίστευτο μίσος κ.ο.κ. Όμως να σου πω κάτι; Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και εσύ κρίνεις τι είναι..
Ναι αλλά αν εγώ που έχω ένα μέσο παραπληροφορώ τον κόσμο, δημιουργώ μία κατάσταση...
Δεν θα είσαι ο πρώτος...
Σαφώς και γι' αυτό ο κόσμος πλέον δεν εμπιστεύεται και τα μέσα...
Μιλάς για κάτι που έχει γίνει κανόνας όχι εξαίρεση... Το καλό κομμάτι είναι η εξαίρεση.
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Εντέχνως διαλύσανε όλα τα περιφερειακά κανάλια, η Κεφαλονιά δεν έχει πλέον τηλεόραση...
Από την άλλη έχει είκοσι ενημερωτικές ιστοσελίδες... (σ.σ. είναι πολύ περισσότερες)
Αυτό δεν είναι κακό
Θέλω να πω, ότι μπορεί τα κανάλια να διαλύθηκαν, η τηλεόραση να έπεσε αλλά υπάρχει πληροφόρηση, το θέμα είναι ποια είναι η ποιότητα αυτής της πληροφόρησης
Στη μεν ιστοσελίδα έχεις δυνατότητα επιλογής, δηλαδή μπαίνεις σε 2-3 site και λες αυτό μου κάνει, αυτό όχι. Στην τηλεόραση όμως επειδή η συχνότητα είναι δημόσιο αγαθό θα έπρεπε να υπάρχει μία άλλη αντιμετώπιση. Το ίδιο και για τα ερτζιανά. Στο διαδίκτυο έχεις τη δυνατότητα της επιλογής, αν θέλεις να διαβάζεις σκουπίδια, διάβαζε σκουπίδια. Αν θέλεις να διαβάζεις πληροφόρηση, διάβαζε πληροφόρηση.
Έχεις κρυφό blog; (γέλια)
Όχι
Το λέω αυτό γιατί είναι πολύ της μόδας. Πρόσφατα προέκυψαν τουλάχιστον 3-4 κρυφά blog που προφανώς θα πάψουν να υπάρχουν αμέσως μετά τις εκλογές. Να μην αναφερθούμε...
Όχι εγώ κρυφό blog δεν έχω, ούτε με ενδιαφέρει. Εγώ είμαι ανοιχτός
Θέλεις να πεις ότι δεν έχεις... προπαγανδιστικό μέσο;
Η άποψή μου είναι προπαγανδιστικό μέσο. Αν έχεις δομήσει την άποψή σου σοβαρά και την παρουσιάσεις με ένα σωστό τρόπο, τι προπαγάνδα να κάνεις; Να γράψει κάποιος ότι ο Δημητράτος είναι όμορφος; Αφού η εικόνα μου δείχνει τι είμαι. Αν πω κάτι που δεν είναι σωστό, και ας το γράφουν από το πρωί ως το βράδυ, είκοσι μέρες να το γράφουν, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται στη ζωή και δεν κολλάει στην κοινωνία, τι να κάνεις...
Τώρα βέβαια, κάποιοι που προσπαθούν με πολύ καλό τρόπο, και πιθανόν με διασυνδέσεις, με παλιούς λογαριασμούς... ας κάνουν ό,τι θέλουν. Εμένα αυτά δεν με αγγίζουν, δεν με ενδιαφέρουν, δεν έχω τέτοιες ενασχολήσεις.
Το καφενείο της Καμπάνας
Ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα της Καμπάνας. Πραγματικά έγινε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και μάλιστα εντελώς αυθόρμητα. Παρ' όλα αυτά, είμαστε λίγο πριν τις εκλογές, όλες οι υποσχέσεις είναι στον αέρα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Θα μου επιτρέψεις να πω κάποια πράγματα και να είμαι και λίγο σκληρός. Ειδικά γι' αυτό το πράγμα γιατί εμένα με ενδιαφέρει και έχω τους δικούς μου λόγους. Πρώτα απ' όλα, για το θέμα της Καμπάνας υπήρξε μία διαδικασία που χρησιμοποιώντας τα παιδιά της Καμπάνας, κάποιοι κάνανε διάφορες δουλειές. Δεύτερον, θα έπρεπε ο Δήμος της Κεφαλονιάς να μην κλείσει το Καφενείο. Ήταν απρεπές αυτό που έκανε. Θα έπρεπε να ξεχωρίσει τα χρέη που, για να είμαστε σαφέστατοι, δεν τα δημιουργούσαν τα παιδιά της Καμπάνας, ούτε το παιδί ο Καρλής που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεχίσει να λειτουργεί το Καφενείο της Καμπάνας. Ήταν μία εξαιρετική ενέργεια που όμως κάποιοι εντέχνως την οδήγησαν εκεί που την οδήγησαν.
Ναι, αλλά ξέρεις κάτι όμως; Πάλι τα ίδια ακούμε. Κάποιοι... Ποιοι είναι αυτοί;
Αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα.
Ποιοι δημιούργησαν τα ελλείμματα; Κάποιοι λένε ότι τα δημιούργησε η Κατερίνα η Γαρμπή με τις επιλογές της, άλλοι λένε ότι φταίνε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές γιατί έβαλαν άτομα απ' το παράθυρο, άλλοι ότι φταίει η σημερινή αρχή γιατί έπρεπε να είχε δράσει πολύ νωρίς και καθυστέρησε να λύσει το πρόβλημα ενώ το γνώριζε.
Αν θέλουμε να δούμε ποιος φταίει θα ξεκινήσουμε απ' την αρχή. Θα πρέπει να δούμε αν το καφενείο της Καμπάνας μπορούσε να λειτουργήσει σαν αυτόνομη επιχείρηση. Εγώ θεωρώ ότι μπορουσε να λειτουργήσει. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με άλλες δράσεις. Όποιος έμπλεξε δράσεις μέσα από το Δήμο κλπ μπορεί να αποδειχτεί πάρα πολύ εύκολα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω με βεβαιότητα ποιος, που και γιατί, δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου. Χωρίς στοιχεία και χωρίς μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση δεν μπορείς να πεις πράγματα.
Ο Δήμος θα έπρεπε να πληρώσει τα χρέη;
Εγώ θεωρώ ότι τα χρέση θα πρέπει να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιουργήσανε. Κι έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί που τα δημιούργησαν.
Ποιο είναι αυτό το ονοματεπώνημο;
Μισό λεπτό. Όταν έχεις έναν οικονομικό απολογισμό, σημαίνει ότι έχεις έσοδα και έξοδα. Τα έσοδα είναι από αυτές τις πηγές και τα έξοδα από αυτές τις πηγές.
Δηλαδή λες ότι φταίει το ΔΣ.
Το Δ.Σ. δεν ήταν αυτόνομο, είχε διασύνδεση με κάποιους που λέγαν το ο.κ., που εντάσσανε χρήματα στον προϋπολογισμό κ.λπ. Ευθύνες υπάρχουν. Εγώ θα σου πω όμως κάτι άλλο και εμένα αυτό με ενδιαφέρει να μείνει από την κουβέντα που κάνουμε.
Δηλαδή λες ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο Δήμος τα χρέη
Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά τα χρέη.
Όχι, δεν μιλάω για τα παιδιά. Ο Δήμος έχει βγάλει μια απόφαση να δώσει 100.000 ευρώ, έχει πει και ο Κουρής, αν δεν κάνω λάθος, ότι θα δώσει άλλες 30.000 για να πληρωθούν τα χρέη, να ξαναμπεί σε μία... ρότα η «Ρότα» και να λειτουργήσει ξανά το Καφενείο.
Όχι έτσι...
Όχι έτσι; Η ίδια η Γαρμπή έχει πει ότι αν το κάνουν αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί η μελέτη βιωσιμότητας, μπορώ, λέει η Γαρμπή να το λειτουργήσω ξανά χωρίς να δημιουργώ νέα χρέη. Το μόνο που ζήτησε από τον Δήμο, πέρα από το να πληρώσει τα χρέη, είναι μία υποστήριξη σε θέματα όπως να αναλάβουν ορισμένες από τις εκδηλώσεις που χρειάζεται catering, κάποιες συμβάσεις έργου, τέτοια πράγματα...
Δηλαδή πάμε με την ίδια συνταγή να κάνουμε πάλι τα ίδια πράγματα...
Έτσι πιστεύεις;
Έτσι πιστεύω. Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Με μία συλλογική δράση, μία συλλογικότητα που συμμετέχει κι ο Δήμος και τα παιδιά μαζί, για να υπάρχει και συνευθύνη. Τώρα δεν υπάρχει ευθύνη κανενός, χαθήκανε κι οι ευθύνες, εξαφανιστήκανε. Με συνευθύνη θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το πράγμα. Αυτή είναι καταρχήν η δική μου πρόταση. Δεν θα γίνουν οι επιχειρηματίες του μέλλοντος τα παιδιά με την Καμπάνα. Όμως είναι μια κοινωνική δράση που ανεβάζει τον πολιτισμό μας, μας χαρακτηρίζει και είναι και συνέχεια της Κεφαλονίτικης λογικής σε σχέση με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό πρέπει να το πούμε και είναι πολύ σημαντικό, ότι στην Κεφαλονιά, το επίπεδο ενασχόλισης των Κεφαλονητών με τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πολύ υψηλό ακόμη και σε σχέση με άλλα κράτη πιο προηγμένα.
Θέλω να συμπληρώσω πάντως ότι όλο αυτό το πράγμα δείχνει, ότι όλα γινόντουσταν χύμα βάζανε από εδώ, από εκεί λεφτά και ευθύνη δεν είχε κανένας. Όχι, να υπάρχει συνευθύνη. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η Καμπάνα, αλλά και άλλες παρόμοιες δράσεις γιατί κανένας στην κοινωνία δεν μπαίνει στη γωνία, δεν είναι απόκληρος δεν τον βρίσκουμε, επειδή είναι σε αναπηρικό καροτσάκι να του φορτώσουμε τα πάντα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι΄αυτό λέω ότι χρειάζεται άλλο βλέμμα και άλλη δράση για να συνεχίσουμε την Καμπάνα. Όμως θεωρώ την ανταπόκριση των Κεφαλονιτών και ειδικά της νεολαίας εξαιρετική σε αυτό που έγινε για την Καμπάνα.
Για τα Τ.Ε.Ι.
Να σε ρωτήσω για τα Τ.Ε.Ι. Τον πιστεύεις αυτή την φορά τον υπουργό που λέει ότι θα έρθει η καινούργια σχολή στην Κεφαλονιά;
Άσε καλύτερα..
Όχι;
Αν ήθελε να το κάνει η κυβέρνηση θα το είχε βάλει στο μηχανογραφικό και θα είχε τελειώσει το θέμα.
Δηλαδή πιστεύεις ότι όλο αυτό είναι ψέμα;
Είναι ψέμα. Μακάρι να βγω εγώ ψεύτης.
Ναι αλλά ο Παρίσης έδωσε λεπτομέρειες, είπε ότι πήρε τηλέφωνο τον υπουργό, ότι του απάντησε, ότι το θέμα τελειώνει μετά το Πάσχα...
Θα μ' άρεσε να βγω ψεύτης εγώ.
...Έχω υπουργό
|
Στο είπα και πιο πάνω. Θα μ' άρεσε να βγω ψεύτης αλλά όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί. Και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις τα ίδια έλεγε, μου το είπε ο Αρβανιτόπουλος, μου το είπε και ο τέτοιος, μου το είπε κι ο άλλος, μου το είπε κι αυτός... Όμως τελικά τίποτα δεν έγινε. Τα Τ.Ε.Ι. από την Κεφαλονιά αρχίζουν και ξηλώνονται, ένα κομμάτι του ξηλώματος είναι και αυτό, και ας μην κοροϊδευόμαστε, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, θα γίνει. Άσε τους μπαρμπάδες, άσε τις θειάδες, άσε τα ξαδέρφια.
Αυτά τα πράγματα δεν λύνονται έτσι. Σε ένα σοβαρό πολιτικό καθεστώς δεν λύνονται έτσι. Το μηχανογραφικό εκδίδεται και γράφει πάνω κάποια πράγματα, τελείωσε η ιστορία. Τώρα το «θα μπει μέσα», «θα βγει έξω», με τροπολογία, με ντροπολογία, δεν ξέρω κι εγώ με τι, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Κι εγώ δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με το ποιους παίρνει ο Παρίσης τηλέφωνο. Δεν μου είναι οικείο, δεν με ενδιαφέρει, δεν είναι πολιτική διαδικασία σοβαρή αυτή. Είναι στο μηχανογραφικό; Αυτό είναι πολιτική πράξη. Δεν είναι πολιτική πράξη το τηλέφωνο του Παρίση.
Οι μεταφορές
Για τις μεταφορές ποια είναι η θέση σας; Θα ήθελα μόνο να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο το ερώτημα. Η Κεφαλονιά σε σχέση με άλλα νησιά έχει μάλλον μία σχετικά συχνή συγκοινωνία, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει για την Ιθάκη.
Τώρα η Κεφαλονιά δεν έχει πια συχνή συγκοινωνία...
Έστω και έτσι, η συγκοινωνία αυτή στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα στην επιδίωξη του κέρδους. Ο Δήμος μάλιστα στήριξε ανοιχτά την προσπάθεια του επιχειρηματία και τώρα αυτός είναι υποψήφιός με την Ισχυρή Κεφαλονιά σε αυτές τις εκλογές, στην Παλική. Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ; Μία άρρηκτη σχέση επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικής που γίνεται για το καλό της Κεφαλονιάς; Μία σωτήρια συνεργασία; Πώς θα ήταν οι συγκοινωνίες, στην Κεφαλονιά αν δεν υπήρχε αυτή η επιχειρηματική δράση;
Πρώτα απ' όλα εδώ θα πρέπει να δούμε ότι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την αρχή της σύνδεσης της Κεφαλονιάς με φέρι μποτ δεν υπάρχει συγκοινωνία Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα. Δεύτερο στοιχείο είναι ότι κυνηγάμε τα αυτονόητα. Αυτονόητο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Σύμφωνα με αυτό, επειδή τα νησιά είναι μειονεκτικές περιοχές, από την άποψη της συγκοινωνίας, θα πρέπει να επιδοτηθούν για να μεταφέρονται άνθρωποι και αγαθά με το κόστος που θα μεταφέρονταν με ένα τρένο. Αν, για παράδειγμα ένα ποτήρι θα είχε κόστος μεταφοράς 3 ευρώ με το τρένο, και για την ίδια απόσταση το καράβι κοστίζει 7 ευρώ, θα πρέπει να επιδοτηθεί με 4 ευρώ για να ισορροπήσουν το πλοίο και το τρένο. Άρα τι θα γινόταν; Θα είχαμε αυτόματα μια επιδότηση της ναυτιλίας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Έχουν γίνει οι μελέτες αλλά πολιτική βούληση να εφαρμοστεί δεν υπήρχε.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς με πλοία 500 χρόνων το καθένα να φτιάξεις σύγχρονη ακτοπλοΐα. Γιατί αλλάζουν οι συνθήκες. Με συγκεκριμένες πολιτικές και με το χρηματιστήριο διαλύσανε οποιαδήποτε εταιρεία λαϊκής βάσης υπήρχε στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Τις έκαναν πρώτα άντρα οικονομικής ακολασίας και διαφθοράς, ορισμένες έγιναν και προβληματικές με αποτέλεσμα να κλείσουν.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να περάσουμε πια σε συνεργατικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Με μία μελέτη σκοπιμότητας, με την επιλογή ενός σκάφους που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις θα μπορούσε η κοινωνία της Σάμης να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Με τη συνδρομή του Δήμου και τη συνδρομή των Κεφαλονιτών. Να πάρουμε δηλαδή όπως είπα προηγουμένως τα πράγματα στα χέρια μας.
Τώρα, όσο αφορά στις ιδιωτικές εταιρείες εκεί είναι ένα ζήτημα. Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο άκρατος ανταγωνισμός που οδηγεί σε πολύ χαμηλά εισιτήρια και που έφτασε στο αντιφατικό σημείο η «Κεφαλονίτικη» σε εισαγωγικά εταιρεία να έχει πιο φθηνό εισιτήριο για Ζάκυνθο και πιο ακριβό για Κεφαλονιά αυτό δείχνει και το μέγεθος του ανταγωνισμού και το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο αντίλογος σ' αυτό είναι ότι μπορείς να πας και νά 'ρθεις με αυτοκίνητο από Κυλλήνη με 32 ευρώ.
Για πόσο καιρό; Αν όλο αυτό το δεις σε βάθος χρόνου δεν ξέρω αν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό. Επίσης να αναφέρουμε και το θέμα της Παραϊόνιας Οδού που συνδυάζει οδικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και το οποίο πρέπει να είναι επιδοτόυμενο, επειδή είναι ζήτημα μειονεκτικών περιφερειών. Και αυτό μπορείς να το συνδυάσεις με μια συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας έτσι ώστε να σου αποδώσει ένα καλό οδικό δίκτυο, και ένα καλό ακτοπλοϊκό δίκτυο ενώνοντας τα νησιά του Ιονίου. Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν μία σοβαρότητα. Δεν γίνονται έτσι. Κάποιοι έχουν βάλει το χεράκι τους χρόνια τώρα και έχουν φέρει την Κεφαλονιά σε αυτό το σημείο. Δεν έμεινε η Σάμη έτσι χωρίς συγκοινωνία. Κάποιοι παλαιότερα από εμάς είχαν υποσχεθεί ότι θα φέρουν καράβι στην Κεφαλονιά και δεν το φέρανε. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του αλλά η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει τη δουλειά όλων των Κεφαλονιτών, όχι αυτών που τους συμφέρει. Χωρίς να μπαίνω στα επιχειρηματικά του καθενός γιατί δεν με ενδιαφέρουν.
Υδρογονάνθρακες ο θησαυρός
Πάμε σε άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι οι υδρογονάνθρακες
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά μία πολιτική του «να δούμε». Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον θεωρεί ότι είναι αυτονόητο, ίσως όμως είναι πολλά τα λεφτά (κανείς δεν ξέρει όμως ακόμη πόσα), ο Μανιάτης ήρθε εδώ και μίλησε για 1 δισ. ευρώ για την Κεφαλονιά, ο κόσμος είναι σε μία κατάσταση ή να το αντιμετωπίζει με αδιαφορία ή ή να μην ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο, το οποίο έχει θίξει και η Περιφέρεια που είναι ότι στην περιβαλλοντική μελέτη που έχει γίνει δεν υπάρχει καθόλου αναφορά στο θέμα της σεισμικότητας και τους κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν από αυτήν. Είναι στον αέρα αυτό το πράγμα, δεν υπάρχουν προβλέψεις. Ποια είναι η στάση του Μάκη του Δημητράτου και του συνδυασμού του σε αυτό;
«όπου έχει γίνει ατύχημα με πετρέλαια ποτέ δεν αποζημιώθηκαν αυτοί που υπέστησαν το ατύχημα»
Πρώτον, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, είμαστε η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και της Αφρικής. Άρα μία προσέγγιση για υδρογονάνθρακες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά πολύπλευρη και να δίνει όσο μπορεί πιο πολλά στοιχεία.
Δεύτερον, θα πρέπει να δούμε όχι μόνο το τυρί αλλά και τη φάκα. Να δούμε αν το ισοζύγιο οικονομικής δραστηριότητας των υδρογονανθράκων και το τοπικό ισοζύγιο της οικονομικής δραστηριότητας που υπάρχει μέχρι σήμερα ισοσκελίζεται ή δεν έχει καμία διαφορά. Αν δηλαδή τα χρήματα που θα μας δώσουν από τους υδρογονάνθρακες και αυτά που βγάζουμε τώρα είναι τα ίδια, να μένουν οι υδρογονάνθρακες...
Η εμπειρία πάντως δείχνει το εξής: όπου έχει γίνει ατύχημα με πετρέλαια ποτέ δεν αποζημιώθηκαν αυτοί που υπέστησαν το ατύχημα.
Παράδειγμα, το Exxon Valdez, το τάνκερ στην Αλάσκα, μετά από 15-20 χρόνια δεν έχουν πάρει οι τοπικές κοινωνίες τα χρήματα της αποζημίωσης από την οικολογική καταστροφή που έχουν υποστεί.
Στον Κόλπο του Μεξικού, ουδείς γνωρίζει μετά από πόσα χρόνια θα πληρωθούν αντίστοιχες αποζημιώσεις. Άρα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Ορίζεται στη σύμβαση που έχει κάνει η Περιφέρεια για να υπογραφεί ότι τα ποσοστά που θα αποδοθούν από τους υδρογονάνθρακες στην Περιφέρεια, ένα κομμάτι από αυτό προορίζεται και για αποζημίωση αν συμβεί κάποια καταστροφή. Εν ολίγοις σου λένει, από αυτά που σου δίνουμε, κράτα και ένα κομμάτι γιατί αν πάθεις τίποτα εσύ θα τα πληρώσεις. Από την άλλη οι περιβαλλοντικές μελέτες που είναι φτιαγμένες στο ποδάρι ή είναι πολύ γενικόλογες δεν νομίζω ότι ικανοποιούν κανέναν.
«η απόφαση με δημοψήφισμα» |
Στο κάτω-κάτω της γραφής, εμείς είμαστε αφέντες του τόπου μας και κανένας άλλος. Ούτε η BP ούτε η Exxon ούτε καμία άλλη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου.
Θα πρέπει πάντως να έχουμε υπόψη μας το εξής: σ' αυτή τη σεισμογενή περιοχή ποιός εγγυάται τί; Εδώ, μέχρι προχθές, λέγαμε ότι είχαμε τις καλύτερες προδιαγραφές αντισεισμικότητας που υπάρχουν στον κόσμο. Έρχεται ο σεισμός και μας λέει «αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα».
Εννοείς τα νέα δεδομένα με τις επιταχύνσεις...
Ακριβώς.
Εδώ θα μου επιτρέψεις πάντως να θίξω και ένα άλλο σχετικό θέμα που δεν το θίγει κανένας. Είναι το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Που είναι κοντά μας, μην νομίζει κανείς ότι είναι μακριά από εμάς. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το πράγμα, θεωρούμε ότι όποιος πούλησε χημικά να πάει να τα καταστρέψει σπίτι του και ή δυνατόν στην κρεβατοκάμαρά του για να το πούμε και πιο χύμα. Ο δε Βενιζέλος που είπε οκ σε αυτά τα πράγματα και που είπε και ψέματα λέγοντας ότι δεν γινόταν διαφορετικά, και έστειλε και πλοίο του πολεμικού ναυτικού να συνδράμει, θεωρώ ότι ξεκίνησε μία επικίνδυνη πολιτική που έχει να κάνει με το πώς βλέπουν το θαλάσσιο περιβάλλον όλες αυτές οι κυβερνήσεις. Βλέπουν την Μεσόγειο σαν σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης.
Να ξαναγυρίσουμε στους υδρογονάνθρακες.
Εσύ, μέχρι τώρα, έχεις σχηματίσει κάποια γνώμη για το αν θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων; Γιατί η κυβέρνηση προχωράει.
Ναι, είναι σε επίπεδο έρευνας ακόμη δεν είναι σε επίπεδο εξόρυξης.
Αυτό δηλαδή που διερευνούν είναι αν αξίζει τον κόπο, όχι τις πιθανότητες περιβαλλοντικής καταστροφής.
Εδώ υπάρχει μία τεράστια σύγχυση. Βγήκε ο Σαμαράς και μίλησε για 150 δισ. που θα έρθουν στις τσέπες μας λες και τα έχει δέσει στο υπέδαφος ενώ ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει τίποτα. Εγώ πιστεύω ότι έχοντας αποτελέσματα, από εκεί και πέρα βλέπουμε τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι οι εγγυήσεις που δίνονται δεν είναι επαρκείς. Και η πολιτική που ακολουθείται ενέχει μία επικινδυνότητα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και υπάρχουν και οι σεισμοί που είναι πάντα αστάθμητος παράγοντας. Μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε για τον αστάθμητο παράγοντα ότι δεν θα γίνει κάτι; Αυτό είναι το ζήτημα για μένα. Εγώ θεωρώ ότι καλύτερα να ζήσουμε με λιγότερα λεφτά και υγιείς παρά με περισσότερα λεφτά (πιθανόν) και μαύρους από πετρέλαιο.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι και μόνο που θα υπάρχουν πλατφόρμες στα 10-15 μίλια από την Κεφαλονιά, υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν
Αυτό γίνεται παντού και πάντα
Συνοψίζοντας λοιπόν, η πολιτική η δική σας είναι ότι «θα το δούμε», θα μετρήσουμε τα θετικά και αρνητικά και θα αποφασίσουν οι Κεφαλονίτες με ένα δημοψήφισμα.
Δεν μπορεί να αποφασίσει κάποιος εξ Αθηνών.
Κι αν υποθέσουμε ότι γίνει μία εισήγηση από τον δήμαρχο που λέει ότι εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να έρθουν εδώ... πετρελαιάδες και ο κόσμος αποφασίσει ότι θέλει. Τι θα κάνεις μετά;
Τότε ο λαός θα απολαύσει τους καρπούς του δημοψηφίσματός του. Αυτό είναι ακριβώς το ζήτημα, η απόφαση να είναι δική του. Όχι δική μου. Εγώ θα διατυπώσω τις αντιρρήσεις μου αλλά αυτή είναι η δημοκρατία. Τι δηλαδή; Όταν μας συμφέρει είναι δημοκρατία και όταν δεν μας συμφέρει είναι Χούντα;
Υπάρχει όμως το παράδειγμα με τις Σκουριές μία επένδυση που η κυβέρνηση, μάλλον διαχρονικά, αποδέχεται ότι συμφέρει την ελληνική οικονομία ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αποδεδειγμένα την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Κεφαλονιά. Τι θα γίνει λοιπόν αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και «προτάξει» το εθνικό συμφέρον, τα πετροδολάρια ή πετροευρώ και μπει στη λογική ότι η Κεφαλονιά μπορεί να υποβαθμιστεί λίγο αλλά... «τι να κάνουμε»;
Ρωτάω για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η απάντηση για το αν είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην κυβέρνηση είναι εύκολη, θα αντιδράσετε. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όμως;
Για εμάς, προέχει ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας. Στις Σκουριές αυτή τη στιγμή, λένε στους κατοίκους ότι για να βγάλουν το χρυσάφι, που θα μπορούσε να βγει και με άλλον τρόπο, δεν μας ενδιαφέρει αν θα τρώτε αρσενικό 500 χρόνια, αν θα πρέπει να συνηθίσετε τις καρκινογενέσεις, όλα αυτά γίνονται για το καλό σας... Θα πεθάνετε για το καλό σας...
Ο καλαφάτης και οι πρώην δήμαρχοι
Ωραία, μια και μιλήσαμε για τις Σκουριές, πάω στην κίνηση Καλαφάτη, συνειρμικά, μια και είχε υπογράψει για να συνεχιστεί η επένδυση εκεί, ως υφυπουργός Ανάπτυξης.
Πως βλέπεις την κίνηση του Καλαφάτη και των πρώην δημάρχων;
Εδώ πραγματικά φαίνεται η πολιτική που λέει ότι όταν είσαι σε μία θέση που κάνεις αυτό που κάνεις γιατί νιώθεις δυνατός διά αναθέσεως, μετά έρχεσαι κάτω και λες «παιδιά ξεχάστε τα όλα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, εγώ θα σας ξανασώσω». Γι' αυτό στην πρώτη μου ανακοίνωση έβαλα το ρητό του Αϊνστάιν (σ.σ. αναφέρεται στο ρητό «Δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα αν χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιούργησε»). Είναι ποτέ δυνατόν; Αντίκειται στην κοινή λογική. Και όμως, έχει να κάνε με τη νοοτροπία τους. Πρέπει να είναι όλα στα μέτρα τους, και η δημοκρατία στα μέτρα τους και το περιβάλλον στα μέτρα τους και η αυτοδιοίκηση στα μέτρα τους, ό,τι χρησιμοποιείται από αυτούς, έτσι πρέπει να είναι, οι άλλοι δεν έχουν καμία θέση, ούτε και η κοινωνία γιατί όταν χρειαστεί να πάνε με την κοινωνία ή με κάτι άλλο, θα πάνε με το άλλο. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να φύγει από τη μέση. Ο Καλαφάτης υπήρξε επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, υφυπουργός, βουλευτής, τα είχε όλα, όμως εκεί που τον χρειάστηκε η κοινωνία, την περίοδο της κρίσης, δεν τον είδαμε πουθενά...
Ήταν απών λες στην περίοδο της κρίσης...
Ήταν απών, δεν εμφανίστηκε πουθενά...
Ήταν παρών στην περίοδο που οδήγησε στην κρίση;
Φυσικά. Η παρουσία του στα κοινά, την περίοδο που δημιουργήθηκε όλο αυτό το πράγμα, από τότε που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μέχρι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματηστηρίου κ.λπ. ήταν έντονη. Μετά υπάρχει μία αποχή και τώρα υπάρχει μία κάθοδος σαν σωτήρια επέμβαση. Θυμίζει λίγο Καραμανλή, μετά τη μεταπολίτευση... Που έλειπε στο Παρίσι, άλλοι σκοτωθήκανε που μείνανε μέσα, κι αυτός έλειπε στο Παρίσι. Ο Καλαφάτης σε καμία εκδήλωση δεν εμφανίστηκε, ούτε καν στην εκδήλωση για το ΤΕΙ, αν θυμάμαι καλά.
Η συμμετοχή στην πολιτική είναι μία διαδικασία, δεν είναι απλά μπαίνω-βγαίνω κ.λπ. Είναι μια διαρκής δράση που απαιτεί συνεχή παρουσία.
εξουσία... |
Με δύο τρόπους, ο ένας τρόπος είναι να μην σταματήσεις να επικοινωνείς με τη δεξαμενή της ανανέωσής σου που είναι ο λαός. Αν το κάνεις παθαίνεις όλες τις στρεβλώσεις που μπορεί να πάθει κάποιος που ασκεί εξουσία. Και μάλιστα απόλυτη εξουσία όπως αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα. Εξουσία διά αναθέσεως, αντιπροσωπευτική, η οποία νομοθετούσε για πάρτη της, έκανε τα πάντα για πάρτη της, δεν είχε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα... Η δε δεξαμενή έπρεπε να ξεγελαστεί, να ξαναψηφίσει, να ξανασταθούν στην εξουσία αυτοί οι άνθρωποι και από εκεί και πέρα τίποτα...
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήσει την κινηματική του δράση, φτιάξει ένα κόμμα που να μην είναι κλασσικού αστικού τύπου σαφώς πιστεύω θα προχωρήσει. Αλλά πάντα, αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση τέλειωσε το παιχνίδι... Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το τι μπορεί να συμβεί...
Ο Μιχαλάτος
Την περίπτωση Μιχαλάτου πώς την βλέπεις;
Ο Μιχαλάτος είναι μία περίπτωση ανθρώπου που έχει μία πορεία στην αυτοδιοίκηση. Βάζει την ιδιωτική του υπόσταση, δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο. Από τη στιγμή που εκλέχθηκε, συνεργάστηκε με τον Παρίση, πήγε στην ΔΕΥΑΚ, σε μία ανώνυμη εταιρεία για να διοικήσει, δεν έμεινε καν... Και βέβαια δεν είναι να του αποδώσεις τα εύσημα για την διοίκηση στη ΔΕΥΑΚ. Για παράδειγμα, επέβαλε στην κοινωνία να πληρώνει ΦΠΑ για το νερό. Έχει μία ιδιωτική πορεία, χωρίς πολιτικά γνωρίσματα, βάζει και κάποιες πινελιές αντιμνημονιακής φρασεολογίας, δεν μας λέει τι Δήμο ονειρεύεται, δεν μας λέει πώς θα λειτουργήσει τον Δήμο, ουσιαστικά βάζει την προσωπική του ανέλιξη σε όλο αυτό το πράγμα. Θεωρώ ότι είναι μία τεχνοκρατική αντίληψη στο πώς θα διοικήσεις έναν Δήμο, με ιδιωτική επίφαση. Επίσης, αυτές οι μεταγραφές, το πήγαινε-έλα κ.τ.λ. δεν δίνουν ένα άλλο χρώμα, μάλλον ενισχύουν την παλαιότερη εικόνα που είχε, ότι δηλαδή δεν θα προκύψει μία καινούργια μέρα για τον πολίτη στην αυτοδιοίκηση αν ο Μιχαλάτος εκλεγεί δήμαρχος. Ήταν δυόμιση χρόνια με τον Παρίση και μετά ανακάλυψε ότι πρέπει να κατέβει μόνος του στις εκλογές. Και πρέπει να πιστούμε τώρα και να πιστούν και οι ψηφοφόροι ότι θα κάνει τη διαφορά. Όχι, δεν θα κάνει τη διαφορά.
Εσείς θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με αυτούς τους ανθρώπους; Αν υποθέσουμε ότι κερδίζετε τις εκλογές... Αλήθεια θέλετε να κερδίσετε το Δήμο; Αυτό δεν είναι πάντα αυτονόητο για ένα αριστερό κόμμα ή συνδυασμό (γέλια).
Εξυπακούεται. Να πω κάτι; Θεωρώ την αυτοδιοίκηση ένα εξαιρετικό εργαλείο και θεωρώ ότι δεν μπορείς να κάνεις χωρίς να έχεις μία σειρά εργαλεία στα χέρια σου. Για μένα είναι το Α και το Ω. Δίνουμε τεράστια σημασία στην κατάκτηση της αυτοδιοίκησης.
Ωραία, πώς λοιπόν θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με αυτούς τους ανθρώπους που όπως παρουσιάζεις έχουν μία άλλη νοοτροπία και στάση στα πράγματα;
Ας το βάλουμε αλλιώς
Πώς;
Για μένα η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι το άπαν.
Αυτό αποφασίζει όμως...
Ναι, αλλά δεν είναι το άπαν. Το άπαν είναι οι δημότες. Και το άπαν για μένα είναι η συμμετοχή. Όταν μία απόφαση, για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τον Δήμο, περάσει από τους ανθρώπους στους οποίους επιδρά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένας που αυτό το πράγμα που θα έχει τη λαϊκή αποδοχή, να φέρει αντίρρηση. Αν θα φέρει αντίρρηση θα φέρει είτε γιατί είναι αυτοσκοπός το να παίξει στείρα αντιπολίτευση ή θα φέρει αντίρρηση για το λόγο ότι αντίκειται στα συμφέροντά του. Δύο λόγοι υπάρχουν για να αντιδράσει κάποιος σε κάτι που έχει τη λαϊκή αποδοχή.
Πάντως εμείς θα προσπαθήσουμε να βελτιωθεί η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν τρόποι.
Μπορούμε να αναφέρουμε έναν-δύο;
Τα θέματα θα πρέπει να καθορίζονται από πριν, να τα γνωρίζουν οι σύμβουλοι, να προσθέτουν οι σύμβουλοι επιπλέον στοιχεία και όχι να επαναλαμβάνουν αυτά που λέει η εισήγηση και ασφαλώς, επειδή το δημοτικό συμβούλιο είναι μεγάλο και δυσκίνητο, θα πρέπει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να λειτουργεί ως καταλύτης, διευκολύνοντας τις διαδικασίες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Και βέβαια όλο αυτό το πράγμα, θα πρέπει να βγαίνει προς τα έξω σαν μία κατανοητή διαδικασία γιατί σήμερα είναι ακατανόητη διαδικασί. Θα πρέπει ο πολίτης να το καταλαβαίνει, γιατί είναι δικό του το δημοτικό συμβούλιο, είναι η αγορά του κατά κάποιον τρόπο. Βέβαια όπως έχω πει και πιο πριν, δεν θεωρούμε ότι με αυτόν τον Δήμο και με τον Καλλικράτη μπορούν να γίνουν φοβερά πράγματα. Θεωρούμε ότι η ανατροπή τους είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας και πρέπει να γίνει.
Θεωρείτε ότι πρέπει να σπάσει δηλαδή ο Δήμος
Ναι, πρέπει να σπάσει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση
Με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεργαζόμασταν;
Εμείς έχουμε τη φιλοσοφία ότι στο χώρο της Αριστεράς μπορούμε να έχουμε κοινό βηματισμό. Υπάρχουν πράγματα που διαφωνούμε αλλά και πράγματα που συμφωνούμε, ειδικά στην αυτοδιοίκηση. Εγώ μάλιστα θεωρώ ότι έχουμε καλή σχέση με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Με την ηγεσία, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, εμένα πάντως δεν θα με πείραζε. Και μάλιστα είναι άνθρωποι που έχουν μία εμπειρία, είναι άνθρωποι που έχουν παλέψει στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μπορούν να δώσουν πράγματα αλλά είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, που δεν έχουμε κοινή πορεία στις εκλογές. Αν υπήρχε κοινή πορεία Λαϊκής Συσπείρωσης και Ριζοσπαστών Ξανά πιθανόν να βγαίναμε και από την πρώτη Κυριακή.
Με το Μελάμπους γιατί τα σπάσατε; Υπάρχει κι εδώ στην Κεφαλονιά το μικρόβιο της διάσπασης στην Αριστερά; Δύο άτομα τρεις απόψεις;
Δεν θέλω να απαντήσω για το Μελάμπους.
Υποστήριξη έχεις από τον Γαλιατσάτο;
Φυσικά!
Σε ρωτάω γιατί κυκλοφορεί η φήμη ότι δεν στηρίζει Δημητράτο. Οι ίδιες φωνές μάλιστα ισχυρίζονται ότι στηρίζει υπογείως τον Μιχαλάτο.
Το έχω ακούσει αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το ακούς τελευταία, τον τελευταίο καιρό;
Έτσι κι αλλιώς δεν το ακούω συνέχεια, αλλά έχει ακουστεί.
Αυτές οι φήμες κυκλοφόρησαν κυρίως πιο παλιά όταν κάποιοι δεν είχαν να ασχοληθούν με τις μεταγραφές τους. Τώρα, επειδή ασχολούνται με τη δική τους όσμωση, και τις αλλαγές από συνδυασμό σε συνδυασμό αφού ουσιαστικά οι τρεις συνδυασμοί, πλην ΚΚΕ, είναι σαν ένας, δεν ασχολούνται πια, ούτε με τον Δημητράτο ούτε με τον Γαλιατσάτο. Και για κακή τους τύχη, και ο Δημητράτος και ο Γαλιατσάτος και μαζί κατεβαίνουν σε περιοδείες και μαζί πίνουν καφέ. Λυπάμαι που τους χαλάσαμε τη σούπα αλλά δεν έγινε αυτό που ήθελαν. Και μάλιστα θα σου πω και ποιοι τα διαδίδουν. Τα διαδίδουν πάρεδροι που τους βρήκα μόνος μου και τους είπα αν θέλετε κάτι δηλώστε το αλλά τουλάχιστον αυτό το πράγμα είναι τουλάχιστον ανήθικο να το κάνετε με αυτό τον τρόπο. Και επειδή έχουν μάθει στους δικούς τους χώρους να γίνονται τέτοιες συναλλαγές, ας τα κρατήσουν για τους δικούς τους συνδυασμούς. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες.
- Αν δεν περάσετε
|
Θα το αξιολογήσουμε.
Τότε;
Ναι, τότε.
Αφήνεις πάντως ανοικτό το να στηρίξετε κάποιον άλλο υποψήφιο.
Ναι, αλλά να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικές, θα αξιολογήσουμε πολιτικές με αυτοδιοικητικά κριτήρια.
Κρατάω ότι δεν αποκλείεις να συνεργαστείτε με κάποιον...
Είπα θα αξιολογήσουμε
Θα αξιολογήστε, οκ.
Μπορεί να είναι και το ΚΚΕ τη δεύτερη Κυριακή.
Τίποτα δεν αποκλείεται...
Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2014/04/blog-post_22.html#ixzz2zbXh0Cy0