Σε αδιέξοδο βρίσκεται το καταρρέον μνημονιακό σύστημα
Παραπονιέται ότι η τρόικα είναι αχάριστη. 
Και κλαυθμηρίζει: 
"Ό,τι μας ζήτησε, το κάναμε ή το προσπαθούμε. Τώρα μας βάζει το περίστροφο στον κρόταφο για να γίνουν οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους!". 
Η τηλεοπτική κοιλάδα των κλαυθμών "εμπλουτίζεται" με τη δήλωση Βενιζέλου πως πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση, που αξίζει τον κόπο γιατί θα είναι η τελευταία πριν βγει η χώρα από το Μνημόνιο!

Η ιστορία του Μνημονίου είναι μια συνεχής ιστορία ψευδών. 
Στο νέο επεισόδιο προστίθεται η αποκάλυψη ότι η περιβόητη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο. Μemorandum! 
Αν πιστέψουμε όμως ότι οι Σαμαροβενιζέλοι αιφνιδιάστηκαν από τη στάση της τρόικας, αυτό επιβεβαιώνει την τραγική πολιτική ανικανότητά τους. 
Αν το παίζουν αιφνιδιασμένοι, αυτό επιβεβαιώνει την αδίστακτη πολιτική συμπεριφορά τους. 
Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο! 
Πάντως, όλα όσα εγείρει σήμερα η τρόικα παραπέμπουν σε ανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. 
Η επιμονή σ' αυτή τη γραμμή είναι αδιέξοδη και προκαλεί κοινωνικά ερείπια, οικονομική καταστροφή και πολιτική αποσταθεροποίηση.

Στον αντίποδα της εικονικής διαπραγμάτευσης, η αποκάλυψη της "Αυγής" για το σχέδιο Βρούτση σχετικά με το ασφαλιστικό θέτει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την κοινωνική αγωνία και την αξίωση να μην διαλυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Με τα όσα περιγράφονται στο σχέδιο συμφωνίας Βρούτση - τρόικας, δεν επιβάλλονται απλώς περιστασιακές περικοπές σε συντάξεις, αλλά εγκαθιδρύεται μόνιμος μηχανισμός μείωσης των συντάξιμων αποδοχών.

Η αποκάλυψη της "Αυγής" ήταν φυσικό να προκαλέσει ανησυχία και αίσθηση
Αλλά και την ένοχη αντίδραση Βρούτση, ο οποίος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι δημοσιεύει "εθνικά δημόσια έγγραφα". 
Δηλαδή επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων και προσπάθησε να στήσει... "υπόθεση κατασκοπείας"! 
Προφανώς ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι δημοσιογραφία είναι η αναπαραγωγή των παραπλανητικών δηλώσεών του και η υιοθέτηση των ψευδών που διοχετεύει ο μηχανισμός προπαγάνδας του υπουργείου του.

Η αποκάλυψη της "Αυγής" υπηρετεί από κάθε άποψη το δημόσιο συμφέρον
Ως ουσία και ως διαδικασία. 
Θέτει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου το μεγάλο κοινωνικό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, αποκαλύπτει το παρασκήνιο και την αδιαφάνεια με την οποία κρατούνται στο σκοτάδι οι σχέσεις υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα και ενεργοποιεί την πολιτική και κοινωνική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τετελεσμένα ακόμη κι αν έρθουν στη Βουλή με την εκβιαστική τακτική "όλα με ένα άρθρο".

Η ερώτηση των 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιδράσεις των ταμείων που οδηγούνται στη διάλυση, οι τεκμηριωμένες διαφωνίες των επιστημόνων, η αφύπνιση των συνδικάτων μπορούν να αποτρέψουν το σχεδιαζόμενο έγκλημα εις βάρος πολλών γενεών. 
Και να αποκαλύψουν πόσο φτηνό είναι το θέατρο της δήθεν "τελευταίας διαπραγμάτευσης" των Σαμαροβενιζέλων.