Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Νο Border Kitchen: Σχετικά με την εκκένωση της κατασκήνωσης στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης



Σήμερα Τετάρτη 20 Απριλίου τα ξημερώματα η κατασκήνωση που βρισκόταν στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης εκκενώθηκε βίαια από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί, στρατιωτικοί και ασφαλίτες με τη συνεργασία του λιμενικού εισέβαλαν στην παραλία και ανάγκασαν τους μετανάστες να μπουν σε λεωφορεία κάτω από σωματικές και λεκτικές απειλές και ρατσιστικά σχόλια. Κατά την βίαιη προσαγωγή οι μετανάστες δεν είχαν χρόνο να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και τις αποσκευές τους και δεν έλαβαν καμία ενημέρωση για τα δικαιώματα τους και τον προορισμό των λεωφορείων. Στη συνέχεια 19 αλληλέγγυοι οδηγήθηκαν στην ασφάλεια χωρίς κατηγορία ή εξήγηση και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν για 3 ώρες στο αστυνομικό τμήμα. Η νομική εκπροσώπηση των αλληλέγγυων ήταν πολύτιμη για τη διαχείριση των τραμπουκισμών των αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής, δεν επιτράπηκε στους αλληλέγγυους να φροντίσουν για την τύχη των κατοικίδιών τους. Αμέσως μετά την εκκένωση όλες οι κατασκευές του camp και οι σκηνές καταστράφηκαν από το δήμο.



Στη παραλία στα Τσαμάκια τους περασμένους μήνες δραστηριοποιούνταν η ομάδα «No Border Kitchen» η οποία υποστηρίζοντας τα ανοιχτά σύνορα για όλους τους ανθρώπους παρείχε φαγητό σε πάνω από 1000 μετανάστες που έχουν περάσει από το νησί. Τον τελευταίο μήνα, μετά την μετατροπή του κέντρου καταγραφής της Μόριας σε φυλακή πολλοί επέλεξαν να κατασκηνώσουν στο μέρος, Αλληλέγγυοι και μετανάστες δουλεύοντας μαζί στην κουζίνα και προσπαθώντας να καταργήσουν στην πράξη τις φυλετικές διακρίσεις ετοίμαζαν τα καθημερινά γεύματα που ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ταξιδιωτών. Επίσης παρείχε και τις απαραίτητες νομικές και ιατρικές συμβουλές καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Η καταστροφή της κατασκήνωσης στα Τσαμάκια είναι μέρος της συνεχούς ποινικοποίησης της αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στο νησί. Ο ρόλος της αστυνομίας και του δήμαρχου είναι ξεκάθαρα ενάντια σε όλες αυτές τις κινήσεις αλληλεγγύης καθώς απειλούσαν με εκκένωση και συλλήψεις από την αρχή της δραστηριότητάς της NBK.

Εμείς ως αλληλέγγυοι επιλέγουμε να μην απαντήσουμε στις γελοίες φήμες ότι σκοτώνονταν ή τρώγονταν σκυλιά στην κατασκήνωση που προέκυψαν από δημοσιεύματα για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να δυσφημίσουν τους μετανάστες. Η NBK είναι μια χορτοφαγική κουζίνα που επιλέγει να μη θυσιάζει καμία ζωή.

Η ΝΒΚ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των μεταναστών για την ελεύθερη μετακίνηση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Νο Border Kitchen Λέσβου