Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "28" ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. "Είναι ένα βήμα μπροστά η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα βήματα μπροστά γιατί οι εικόνες της Ειδομένης αφορούν την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης και του πολιτισμού μας" τόνισε ο Αλ.Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι "Πετύχαμε την συντριπτική πλειοψηφία των στόχων που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση" και υπογράμμισε ότι στην σύνοδο "Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα αλλά αντίθετα απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα".
"Το ουσιαστικό είναι πως θα σταματήσει το δράμα στο Αιγαίο. Η σύνοδος συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη ώστε η Τουρκία να δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο" δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας.
"Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου", σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η  Άνγκελα Μέρκελ.  Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν
Η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί.
Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες είπε επίσης ο κ. Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.
Σύμφωνα με την  πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία  εφαρμοστεί θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.