http://www.ithacanet.gr/
Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, ανάλογα με τα κέφια του και τo τι τον βολεύει. Γι' αυτό εμείς αφήνουμε να μιλήσουν οι αριθμοί και τα γεγονότα.
Μαθήματα Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου (σε δόσεις):
Σκοπός μας είναι ο κόσμος να μάθει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία, για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ψάχνουμε τους αριθμούς, διασταυρώνουμε πληροφορίες και κάποτε θα πούμε τη γνώμη μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκαλύψουμε(και δεν ήταν ποτέ). Αυτή η δουλειά θέλει χρόνο. Μια πρώτη ανάλυση πρέπει να γίνει επίπεδο δημοτικής ενότητας και μια δεύτερη σε κάθε εκλογικό τμήμα, χωριστά. Και να μάθεις ποιες είναι οι δυνάμεις που επηρέασαν σε κάθε τόπο το αποτέλεσμα.
Όση ανάλυση κι αν γίνει, ποτέ δεν καταλήγεις σε ασφαλή συμπεράσματα, αν δεν συνοδεύεται από πληροφορίες για το ποιος έκαμε τι σε κάθε τόπο. Πραγμα, που σημαίνει ότι το οτιδήποτες, εύκολα, διαψεύδεται.
Δεν διαψεύδονται, όμως, οι τάσεις, που δείχνουν κάτι.
Για μια όσο γίνεται πιο ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, ερευνούμε μόνο την κίνηση των ψήφων που έλαβαν οι "χαμένοι" του πρώτου γύρου, συμπεριλαμβάνοντας λευκά, άκυρα και αποχή. Δεν μετράμε καθόλου τα ποσοστά.
10.089 ψήφοι πήγαν στους "χαμένους" του πρώτου γύρου. (Για μας κανείς δεν είναι χαμένος). Από αυτούς 4.693 ψήφοι κατευθύνθηκαν στην αποχή, το λευκό και το άκυρο. (ποσοστό 46,5%).
Θεωρούμε, απόλυτα, σεβαστό το δικαίωμα της αποχής, του λευκού και του άκυρου, για όσους το επέλεξαν. Και αυτό έχει πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες. Δεν μπορείς να κατηγορείς π.χ Γκισγκίνη, Δημητράτο και Καλαφάτη, γιατί είπαν πως δεν έχουν επιλογή στο δεύτερο γύρο. Δεν κατέβηκαν για να διώξουν κάποιον δήμαρχο, αλλά για να παρουσιάσουν πολιτικές θέσεις και να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους τη νίκη. Αν δεν τα κατάφεραν, έχουν όλοι το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην ήττα. Δεν είναι παραίτητο να πρέπει να κάμουν αυτό που θέλει κάποιος από μας.
Ακόμα κι αν παρακολουθήσεις αυτή τη ροή, πάλι δεν θα βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ελειός - Πρόνοι
Α Γύρος Β Γύρος
Μιχαλάτος 708 1.127 +419
Παρίσης 849 972 +123
Από τους 1.022 ψήφους των "εκτός μάχης", οι 480 πήγαν στον βρόντο και 542 στους Παρίση - Μιχαλάτο. Αποχή 47%. Παρ' όλο που οι τρεις "εκτός δεύτερου γύρου είχαν δεδηλωμένη την αποχή ή την κατά συνείδηση ψήφο, κάποιοι ψήφισαν.
Άρα, ο κύριος όγκος των ψήφων των "χαμένων" και κυρίως οι ψήφοι του Καλαφάτη(743), πήγαν στον Μιχαλάτο. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο κύριος όγκος του ΚΚΕ(144) δεν ψήφισε τη δεύτερη Κυριακή και οι ψήφοι του Δημητράτου ήταν 119(4,61%). 336, ήτοι το 38-40%, από Καλαφάτη και Δημητράτο δεν ψήφισαν κάτι.
Κι αν νομίζει κανείς ότι τέλειωσε με αυτή την ανάλυση, κάνει ένα μικρό λάθος. Δεν βλέπει όλη την αλήθεια.
Πας σε κάθε κοινότητα χωριστά για να δεις μήπως η γενική τάση κρύβει κάτι. Και, ώ του θαύματος, κάτι κρύβει.
Ο Παρίσης σε όλο τον πρώην δήμο αυξάνει τους ψήφους του κατά 123, αλλά μόνο στη Σκάλα τους αυξάνει κατά 68 ψήφους. Από τις 11 παλιές κοινότητες αντλεί το 54% της αύξησης του μόνο από τη μία. Στον Πόρο αυξάνει τη δύναμη του συν 25, αλλά αν δει κάποιος ότι ο Μιχαλάτος πήγε +164, αυτό λέγεται φυσιολογική εξέλιξη καταστροφής. Στην Πάστρα κατά 11. 11 και στα Μαυράτα. 8 στην Αγία Ειρήνη. Στο Μαρκόπουλο τους αυξάνει κατά 6 και στις υπόλοιπες πάει από +2 έως ...μείωση.
Η αφύσικη αυτή εξέλιξη στη Σκάλα σε αναγκάζει να δεις τι έγινε εκεί και ακολουθήθηκε διαφορετική πορεία. Πάμε σε δύο γεγονότα ή καταστάσεις:
1. Οι Ζαπάντης και Μεταξάς είχαν δηλώσει, δημόσια, ότι συστρατεύονται με τον Καλαφάτη, με μοναδικό σκοπό να φύγει ο Παρίσης. Η τεράστια αύξηση του Μιχαλάτου στο δεύτερο γύρο στην περιοχή Ελειού Πρόννων οφείλεται σε αυτούς.
2. Από τη Σκάλα κατάγεται και έχει μεγάλη επιρροή σε αυτή τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με γνωστές φιλικές σχέσεις με τον Λυκούδη.
3. Στη Σκάλα, ο Δημητράτος είχε λάβει 12 ψήφους(2,33%).
Τι δεν καταλάβατε;
Η "φωτογραφία" δεν σας φτάνει; Θέλετε και το όνομα;
Έτσι πρέπει να ψάχνουμε για να βρούμε ποιος ψήφισε τι.
Φυσικά, όποιος έχει άλλη εξήγηση τη λέει.
Προσοχή: Δεν επικαλεστήκαμε πληροφορίες, που μας έδωσαν για το ποιος έκαμε τι στη Σκάλα. Μίλησαν οι αριθμοί και οι καλές ή κακές σχέσεις "εχθρών" και "φίλων".
----------------------------------------------------
Επίσης, μερικά μορφωτικά θέματα ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας:
θεωρούμε απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα της ψήφου, όπως ο καθένας την τοποθέτησε, σε πρώτο και δεύτερο γύρο.
θεωρούμε έντιμη και θεμιτή πολιτική πράξη για όσους δήλωσαν, δημόσια, πρόθεση ψήφου, ακόμα και αν διαφωνούμε με αυτή.
Δεν χρεώνουμε σε κόμματα κάποιο γεγονός, αν αυτό αφορά πρόσωπα εντός κομμάτων. (Κι ας μην ανήκουμε σε κόμμα).
Και για να μη τα ρίχνετε όλα στο λαό:
Δεν ψηφίζει, πάντα, μόνος του και ελεύθερα ο λαός. Υπάρχουν και οι οργανωμένες, πολιτικές, κομματικές και άλλες δυνάμεις που επηρεάζουν την κρίση και την ψήφο του λαού.
Έχουμε κι άλλα παραδείγματα με άλλους πρωταγωνιστές, που δείχνουν πώς παίζεται το παιχνίδι.
Δυστυχώς, μια σειρά από τοπάρχες γνωρίζουν πολλά και δεν συμβάλλουν ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση του πολίτη. Για να μαθαίνει ο λαός πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά και ποιος τον κοροϊδεύει.
ΥΓ: Ε, δεν φταίμε εμείς αν κάποιοι ψήφισαν Καλαφάτη "για να φύγει ο Παρίσης". Ο Καλαφάτης δεν ήταν μόνος του. Εμείς, μόνο, μιλούσαμε για "συγκοινωνούντα δοχεία" και για "εμφύλιο αγώνα", που δεν αφορούσε τις ζωές μας.
(Και να μη χαμογελάνε πονηρά κάποιοι Συριζαίοι. Έρχεται η σειρά τους).
(εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)