Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αριστερός καραμανλισμός;


http://www.efsyn.gr/

perikliskorovesis.jpg

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των ΣυντακτώνΠερικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών


Σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες. Θεωρητικά, κάθε παίκτης ξέρει τους νόμους του παιχνιδιού και αυτό του δίνει μια ισότητα. Μπορεί να κερδίσει ή να χάσει, όσο και οι άλλοι συμπαίκτες του. Εκτός αν υπάρχει κάποια απάτη, που ανατρέπει τους νόμους του παιχνιδιού. Αλλά αυτό θεωρείται αθέμιτο.
Εντούτοις, στις υπόλοιπες ανθρώπινες σχέσεις, και σε αυτές βάζω όλες τις συναλλαγές των ανθρώπων, από τον περιπτερά της γειτονιάς μας μέχρι τις υπερεθνικές σχέσεις μεταξύ κρατών, η απάτη θεωρείται θεμιτή.
Και για να το πούμε σε καθαρότερα ελληνικά: το να ρίξεις τον άλλο θεωρείται μαγκιά και εξυπνάδα. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ισχυρού και ανίσχυρου. Εδώ, κάθε έννοια δημοκρατίας και ισότητας απουσιάζει. Ο δυνατός θα επιβάλει τα συμφέροντά του και ο αδύναμος θα υποκύψει, μη διαθέτοντας κάποια εναλλακτική λύση που να είναι άμεσα εφαρμόσιμη.
Στη χώρα μας ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση. Αν κάποιος άστεγος απανθρακωθεί ή κάποιος συνταξιούχος αυτοκτονήσει, είναι ειδήσεις που δεν απασχολούν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, και σχεδόν το έχουμε συνηθίσει, όπως και τόσα άλλα.
Ποιος από μας έχει δώσει ένα περισσευούμενο δωμάτιο σε κάποιον άστεγο;
Πόσα εξοχικά σπίτια μένουν άδεια σχεδόν όλο τον χρόνο;
Μαζέψαμε ποτέ κάποιον πρόσφυγα που η χώρα του καίγεται από τον πόλεμο; Κάποιοι το έκαναν. Και μας συγκίνησαν. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς.
Αλλά οι πολλοί είναι από την άλλη πλευρά. Και μπορεί να μην ψήφισαν Χρυσή Αυγή, αλλά δημιούργησαν το κλίμα για να υπάρχει. Από εμπειρικές παρατηρήσεις, σχηματίζω την εντύπωση πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της χώρας αρνούνται να είναι πολίτες. Είναι καταναλωτές που έχασαν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν από την κρίση, και αυτό διεκδικούν με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον πρώτο μήνα ζωής της νέας κυβέρνησης, με τα δείγματα γραφής που μας έχει δώσει, δεν θα την έλεγα κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά κράτος στο όνομα της Αριστεράς. Και για να ακριβολογήσω θα επιστράτευα ένα νεολογισμό: «Αριστερός καραμανλισμός» κατά το αντίστοιχο «Αριστερός περονισμός».
Οι ομοιότητες Τσίπρα-Περόν είναι εκπληκτικές. Απόλυτα κυρίαρχος ενός κόμματος, που δεν δείχνει να έχει οποιαδήποτε σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες, λατρεία για την εξουσία και έξω από οποιονδήποτε έλεγχο. Και βέβαια, μεγάλα ιδανικά ή μεγάλα λόγια. Ο Παυλόπουλος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον άνθρωπο τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Αλλά είμαστε από άλλους κόσμους.
Χάθηκε κάποιο γεροντάκι από το ΕΑΜ γι’ αυτό το αξίωμα; ΄Η μήπως αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού εντάσσεται στην αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος; Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη σκηνή και τον ρόλο του τον πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. του Σαμαρά, όπως ο ίδιος την εξέφραζε, ήταν το «πλατύ όργανο» της Χ.Α. Αρα, ο αποκεφαλισμός του είναι θέμα χρόνου.
Η Κεντροδεξιά χωρίς Σαμαρά και η Κεντροαριστερά του Τσίπρα έχουν ήδη διαύλους επικοινωνίας. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο άλλος οι ΑΝ.ΕΛΛ., που ουδέποτε αποχωρίστηκαν τη δεξιά τους ταυτότητα. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσουν στο κόμμα-μητέρα.
Αν ισχύει αυτή μου η ανάγνωση της πραγματικότητας, τότε ποιο είναι το μέλλον αυτής της χώρας; Εχουμε πράγματι δυνατότητες να διαπραγματευτούμε; Ποιο πετρέλαιο και ποιο φυσικό αέριο μπορούμε να έχουμε για να το διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε.; Κανένα από αυτά τα δύο αγαθά δεν διαθέτουμε. Εχουμε τα υπέροχα οικολογικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα στην Ευρώπη και που θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε αλλού.
Αν οι εταίροι μας δεν ήταν έτοιμοι να βρουν μια λύση μαζί μας; Σήμερα η Ε.Ε. είναι 28 χώρες (μαζί με την προσθήκη της Κροατίας). Για ποιο λόγο να μας κάνουν οποιαδήποτε χάρη, όταν η πλούσια Ευρώπη έχει καταλάβει την υπόλοιπη φτωχή Ευρώπη και κερδίζει από αυτήν, όπως έκανε και παλιότερα με τις παλιές αποικίες;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα θέαμα. Και έχουμε βρει έναν καλό πρωταγωνιστή. Τον σταρ Βαρουφάκη. Αλλά κάποτε όλα τα σίριαλ τελειώνουν, ενώ η πραγματικότητα παραμένει αδυσώπητη.
Αλλά μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει αλλιώτικα. Χρέος. Ποιο χρέος; Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Το πραγματικό το πληρώνουμε με ρήτρα ανάπτυξης.
Γερμανικές αποζημιώσεις και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Επανατοποθέτηση του προβλήματος της Ευρώπης των Λαών (τα σχετικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκή).
Αναφορά στην Ευρώπη των επαναστάσεων ως θεμελιακή αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οταν ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το νόημα είχε η ψήφος μου (και πολλά άλλα). Μήπως ήρθε η ώρα για έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολιτών, που να βγαίνει από τις πλατείες; Μήπως Αμεση Δημοκρατία παντού, εδώ και τώρα;

Ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει "παρών"....εσύ;



ΔΗΜΗΤΡΗΣ..
Σιωπάς, σε λένε δειλό. Μιλάς, σε λένε εχθρό...
- "αριστεροί" του κώλου !!!


Το να πιάνουν στο στόμα τους τον Γλέζο άνθρωποι που η πιο επαναστατική πράξη που έκαναν στη ζωή τους είναι ένα ξενοπήδημα σαν έλειπε η κυρά τους στη μαμά της, για τις συνέπειες του οποίου τρέμουν ακόμα, χρόνια μετά, δεν είναι μόνον θράσος απύθμενο είναι και ύβρις, με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης.

θα ήθελα να ξέρω όλοι εσείς που τα χώνεται άγρια στο Μ. Γλέζο τι θέση είχατε πάρει το 2010 -11-12-13-14 ) ή τώρα τελευταία γίνατε "εραστές του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα ρε γαμώτο"......


Ο Μ. Γλέζος και η ψευδαίσθηση[ Γιώργος Παππάς / Ελλάδα / 22.02.15 ]

        


Όταν, 74 χρόνια πριν, ο Μανώλης Γλέζος κι ο Λάκης Σάντας κατέβαζαν τη γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη ενεργούσαν χωρίς λογιστικούς υπολογισμούς, χωρίς να έχουν προβεί σε ανάλυση κόστους-οφέλους της πράξης τους. Δε γνώριζαν φυσικά αν θα υπάρχουν αντίποινα απ’ την ενέργειά τους, η πράξη τους δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικής κομματικής απόφασης, δεν ενεργοποίησε άμεσο κίνημα ανατροπής του ναζισμού και δεν είχε ως απτό αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Ελλάδας το επόμενο πρωί. Υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί πως, αυτή καθ’ αυτή, η θυμική εκδήλωση ατομικού ηρωισμού συντελούσε στην ψευδαίσθηση -τότε- του ελληνικού λαού για απελευθέρωση. 

Δεν είναι καθόλου έτσι όμως. Οι Γλέζος και Σάντας ρίσκαραν τη βιολογική τους συνέχεια, σε περίπτωση που τους έπιαναν, προς χάριν μιας συμβολικής και στιγμιαίας νίκης κατά του ναζί κατακτητή. Κράτησαν ζεστή τη χόβολη της ελπίδας για λευτεριά, αποκαθηλώνοντας, εξαφανίζοντας, έστω και για λίγες ώρες, το σύμβολο της ήττας του λαού μας, το λάβαρο της Γερμανικής κατοχής. Η εικόνα του ουρανού της κατεχόμενης Αθήνας χωρίς τη βρωμιά της ναζιστικής σβάστικας, απ’ το ξημέρωμα μέχρι τις 11 το πρωί της 31ης Μαΐου του ’41, είχε τεράστια ηθική απήχηση στον κατεχόμενο λαό. 

Ο πόλεμος όμως δεν κερδήθηκε ούτε εκείνο το βράδυ, στις 30 του Μάη, ούτε απ’ την ολιγόωρη απελευθέρωση της θέασης του αττικού ουρανού. Ούτε εκείνη τη χρονιά, ούτε την επόμενη, ούτε μόνο από τους Έλληνες. Διανύθηκε πολύς δρόμος κι από πολλούς, κινήματα αντίστασης κι αγώνα γεννήθηκαν στην κατεχόμενη Ευρώπη, χάθηκαν και κερδήθηκαν πολλές μάχες, μέχρι την ήττα του ναζισμού και τη συνθηκολόγηση των Γερμανών το ’45. 

Η «ψευδαίσθηση» του ’41 ήταν ο πρώτος σπόρος για την οριστική, καθαρή ανάσα του ’45. 

Τα ξέρει καλύτερα απ´ όλους μας αυτά ο Μανώλης ο Γλέζος. Γι’ αυτό και δηλώνει ηχηρό παρών σ’ ολόκληρη τη ζωή του στις πρώτες γραμμές των μαχών της αριστεράς και της κοινωνίας. Αγωνιώντας να κοντράρει σθεναρά όσους αντιλαμβάνονται ως ψευδαίσθηση τα οράματα της αριστεράς, αλλά και όσους επιθυμούν να τα μεταποιήσουν σε ψευδαίσθηση. Ακόμη και με υπερβολή στην έκφραση της αγωνίας του.


Πότε επιτέλους θα πάψει να μιλάει ο Γλέζος για "να μη ρίχνει την ψυχολογία" στους ζουγανέληδες ?
Ή αλλιώς, οι μούτσοι που γαμούσαμε γίναν καπεταναίοι..tongue emoticon

.......................
O γνωστός για τις του απόψεις "Χάρρυ Κλίν", που μόνο στην Αριστερά (σε "καμία" Αριστερά) δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν, (αναζητείστε άρθρα του για "λαθρομετανάστες" στην Ελλάδα που έρχονται να αντικαταστήσουν τους Έλληνες) επικρίνει τον Γλέζο που βλάπτει την Αριστερά...

Τι έχουν πάθει όλοι οι εθνικοί μας γελωτοποιοί σήμερα ? Δεν φοβούνται μέρα πούναι και καίει ο κόσμος τον καρνάβαλο ?



Ο Γλέζος είναι ο τελευταίος που θα βλάψει την Αριστερά. Μην τρελαθούμε τελείως γιατί πράγματι είμαστε στο τσακ να χάσουμε το μέτρο! Άριστα έκανε και που μίλησε και που είπε ό,τι είπε. Υποχρέωσή του ήταν. και δεν είμαι από εκείνους που έχουν γκρινιάξει ούτε από εκείνους που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ούτε από αυτούς που είδαν φως και μπήκαν.

Καλή αυριανή. (μέρα - όχι φυλλάδα)

Θα καθαρίσει μωρέ το Τοπίο, μη φοβάστε!
smile emoticon

αν ο Γλέζος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κατεβάσει την σημαία από την ακρόπολη, Ζουγανέλληδες και χαρυνκλήδες θα τον έλεγαν ανεύθυνο που θέλει να εξοργίσει τους Γερμανούς την ώρα που θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμβιβαστική συνύπαρξη....

Χάρρυ Κλυνν και Ζουγανέλης κάνουν μάθημα στον Γλέζο. Ο Σεφερλής τι λέει;

«Βλάπτεις, δυστυχώς, σοβαρά την Αριστερά σύντροφε, την τραυματίζεις, κι εκεί που είναι να σηκωθεί για να σταθεί στα πόδια της, μπανγκ-μπανγκ την ξαναρίχνεις στο χώμα. Κουράστηκαν οι πολίτες να ακούνε πόσο δίκαιο έχεις εσύ και πόσο άδικο έχουν οι άλλοι… Πόσο «ήρωας» είσαι εσύ και πόσο δεν είναι οι άλλοι».
Χάρρυ Κλυνν! Που κουράστηκε ν” ακούει πόσο ήρωας είναι ο Γλέζος. Γιατί ο Χάρυ Κλυν μέχρι και με τη Νέα Δημοκρατία έχει συνεργαστεί για να βγει δήμαρχος, προκειμένου «να σταθεί στα πόδια της» η Αριστερά.

Από κοντά κι ο Γιάννης Ζουγανέλης. Κι αυτός ενοχλήθηκε από την τοποθέτηση του Γλέζου. Γιατί ο Γλέζος δεν αφήνει τον κόσμο -και τον Ζουγανέλη μαζί- να χαρεί: «Άσε να ελπίσουμε για να δημιουργήσουμε επιτέλους».

Μα, εμπόδισε κανένας τον Ζουγανέλη να δημιουργεί τόσα χρόνια; Ακόμη και σε εκπομπή στον ΣΚΑΙ έδειξε το πάθος του για ελπίδα ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ξεφτιλίζοντας μικρά παιδιά, βάζοντάς τα να τραγουδούν καψουροτράγουδα και κρίνοντας το πόσο παθιασμένα τα λένε και πόσο σέξι είναι η εμφάνισή τους.

Οσονούπω, θα καταδικάσει τις δηλώσεις Γλέζου και ο Σεφερλής. Δεν μπορεί να μη δυσανασχέτησε κι αυτός!…


ΟΠΩΣ ΜΙΚΡΟΜΑΘΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΡΟΝΤΑΦΗΝΕΙΣ...
Γύρω στα 400 λάικ κάτω από ανάρτηση υβριστική προς τον Γλέζο.
Ανάμεσά τους φιγουράρουν και ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και δημοσιογράφων, με πολύχρονη θητεία στο ΚΚΕ, μέχρι το 1991.
Προβοκάτορες όποιοι δεν συμφωνούσαμε με τον Μπρέζνιεφ, ξεφτίλα ο Μπρέζνιεφ μετά. Χαφιέδες όσοι δεν χειροκρατούσαμε τα τανκς του Γιαρουζέλσκι, κάτω ο δικτάτορας Γιαρουζέλσκι αργότερα. Πουλημένο τομάρι ο αναθεωρητής Γλέζος τότε, σύντροφος και τιμή της Αριστεράς αργότερα, άντε στο διάολο, κωλόγερε, τώρα...
24 χρόνια αφότου έφυγαν από το ΚΚΕ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...


Petros
Καλημέρα στους Ανθρώπους και σ αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα από μια επίσημη πτώχευση, αφού είναι ήδη πτωχευμένοι.
Το να έχει κάποιος μια άποψη διαφορετική από την δικιά μου είναι καλοδεχούμενη και προοδευτική. Το να βρίζει όμως τον Γλέζο επειδή θέλει να είναι συνεπείς με την ζωή του, είναι ανήθικο, βρώμικο και αντιδραστικό.
Επειδή ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται, έτσι και ο πτωχευμένος την πτώχευση δεν την φοβάται.
Στην περίπτωση μας, φωνάζουν και θέλουν συμφωνία με τους εχθρούς μας, αυτοί που έχουν να χάσουν, αφού έχουν χρήματα στις τράπεζες. Εμείς που δεν έχουμε, δηλαδή οι πολλοί, έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αφού μια πτώχευση για τους λίγους θα απαλλάξει τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές να δουλεύουν για τους κλέφτες και καταπιεστές μας.