Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Περί «διασυρμού της Αριστεράς» από τον ΣΥΡΙΖΑ


Περί «διασυρμού της Αριστεράς» από τον ΣΥΡΙΖΑ

► Aς μου επιτραπεί να διαφωνήσω με όσους φίλους κάνουν λόγο για «διασυρμό της Αριστεράς και των αξιών της» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το λοιπό κυβερνητικό και παρακυβερνητικό σκυλολόι. Διότι, όταν μιλάμε για διασυρμό, καλούμαστε να προσδιορίσουμε το «ποιος είναι αυτός που διασύρει», «τι είναι αυτό που διασύρει» και τελικά, «στη συνείδηση τίνος το διασύρει».

   

Επειδή όμως το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει και αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης (εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πλην όμως σχοινοτενούς και άρα μη πρόσφορης για το Fb), επιχειρώντας να δώσουμε μια -κατά το δυνατόν- συμπυκνωμένη απάντηση, θα ήμασταν αρκετά ακριβείς αν λέγαμε πως, «πολιτικώς αγράμματοι καιροσκόποι διασύρουν μια γελοία καρικατούρα της Αριστεράς και στα μάτια μόνον μιας μερίδας της κοινωνίας για την οποία, ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη λέξη δεν σηματοδοτεί τίποτε περισσότερο από απλές εκλογικές κατανομές, χωρίς να έχει στην πραγματικότητα το παραμικρό ίχνος περαιτέρω ενδιαφέροντος για το τι πραγματικά καθορίζεται (πολιτικά, ηθικά και γενικά αξιακά) αλλά και το τι προκύπτει ως συλλογικό αίτημα μέσα από αυτήν.


Εν ολίγοις, όταν λέμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζει την Αριστερά, είναι σαν να λέμε πως ένας ασβός ξεφτιλίζει την κβαντομηχανική στα... γουρούνια. Ο υποκείμενος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά για να δύναται να κάνει κάτι τέτοιο, από την άλλη ο κλασσικός μαρξισμός, πρωτίστως ως πούρα επιστήμη αλλά και ως φιλοσοφική θεώρηση, δεν μπορεί να βληθεί παρά μόνο από κάτι στιβαρότερο επιστημονικά, όσο για τα γουρούνια, ούτως ή άλλως χρειάζονται πολύ δρόμο ακόμη ώστε να πάψουν να αποτελούν κάποιο πληθυσμιακό άθροισμα και να συντεθούν σε πραγματική κοινωνία που θα μπορούσε, καθ' οιονδήποτε τρόπο να συντελέσει στην προεργασία των συνθηκών για έναν βαθύ/επαναστατικό πολιτικό μετασχηματισμό.

Εντάξει, το γνωρίζω πως αυτά τα κοινωνικόμορφα «πληθυσμιακά αθροίσματα» μάς είναι χρήσιμα ως ψηφοφόροι αλλά, ούτως ή άλλως είναι ένα τεράστιο ερώτημα το αν τελικά πρέπει να μας ενδιαφέρουν (αν έχουν κάποιο πραγματικό περιεχόμενο) οι εξελίξεις που δρομολογούνται μέσα από εκλογικές διαδικασίες και μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό περιβάλλον.

Εκτιμώ λοιπόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ διασύρει ούτε την Αριστερά ούτε τις αξίες της, όχι τόσο γιατί δεν το... θέλει αλλά επειδή απλά... δεν το μπορεί.