Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Θ’ ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΙΟΥΡΤΖΙΔΙΚΑ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ* Γέμισε το πόρτο από εξόριστους... όσο πάνε και μαζεύονται περισσότεροι –εξόριστοι και ντόπιοι. Να χαιρετήσουν τους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ... Ο κόσμος από την προκυμαία χαιρετά... Προκυμαία και μαούνες ανταλλάσσουν ευχές. «Καλή αντάμωση»... Κι από τη μαούνα απαντούν: «Στα γουναράδικα». Είναι μια ευχή βγαλμένη από λαϊκή παροιμία. Την έλεγαν στον ΕΛΑΣ πριν από τις μάχες. Είναι κάτι σαν το «καλό βόλι» του 1821 και το «ψυχή βαθιά» της Αντίστασης. Συμβολίζει το θάρρος και την αυτοθυσία, την ελληνική παλληκαριά, την περιφρόνηση του θανάτου.»
Απόσπασμα από το Ριζοσπάστη (15 Ιουνίου 1947)

Παρά τις όντως φιλότιμες προσπάθειες του (ξέρετε εσείς ποιος ) Γιάννη, να μεταφράσει την συγκεκριμένη φράση ως μια απειλή των «αιμοσταγών απογόνων του καπετάνιου του ΕΛΑΣ», είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη έκφραση (αντίστοιχη με το «καλό βόλι σύντροφοι») χρησιμοποιούσε ο Άρης , αναφερόμενος στο πιθανό μέλλον τόσο του ίδιου όσο βέβαια και των συντρόφων του. Την ίδια φράση τη χρησιμοποιούσε η Κλεφτουριά επί Τουρκοκρατίας, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην λεγόμενη «πατριωτική» πεζογραφία.

Και ο θάνατος του Άρη, κα8ώς και η ιστορία επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ.



Στη "Λευκή Βίβλος" που εξέδωσε το 1945 στα Τρίκαλα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) , ο αιματηρός απολογισμός της κυβερνητικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, μέσα σ' ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, ήταν:

- Νεκροί: 1.192

- Τρομοκρατικές ενέργειες: 6.413

- Συλληφθέντες: 70.000

- Βιασμένες γυναίκες: 165

- Ληστείες: 6.567

- Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572

- Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: πάνω από 100.000

- Συμμορίες, που δρούσαν: 166

- Παράνομα οπλοφορούντες της Δεξιάς: 20.000

Και ήταν μόνο η αρχή. Στις 17 Ιούνη 1946, πέρασε από τη Βουλή το περιβόητο Γ` Ψήφισμα, περί εκτάκτων μέτρων. Με το Γ` Ψήφισμα νομιμοποιήθηκε το δολοφονικό τρομοκρατικό όργιο σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών.

Την 1η Ιούλη 1946 μπήκαν σε λειτουργία τα πρώτα 11 έκτακτα στρατοδικεία στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννινα, στην Κοζάνη, στη Λάρισα και τη Φλώρινα.

Στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις γίνονται μπλόκα, όπως τον καιρό της Κατοχής. Παραβιάζεται το οικογενειακό άσυλο και συλλαμβάνονται κατά εκατοντάδες οι δημοκρατικοί πολίτες, που κλείνονται στις φυλακές ή στέλνονται στα νησιά της εξορίας. Μακρονήσος, Τρίκκερι , Γυάρος

Η Μακρόνησος ειδικά, μετατράπηκε σε εφιαλτικό τόπο βασανιστηρίων, αρχικά δημοκρατικών αξιωματικών οπλιτών και στη συνέχεια και πολιτών. Από το, ναζιστικού τύπου, "αναμορφωτήριο" πέρασαν 1.100 αξιωματικοί και 27.770 έφεδροι οπλίτες, από την ίδρυσή του μέχρι το 1950. Σε ένα διήμερο (29/02 και 01/03/1948), οποίο δολοφονήθηκαν πάνω από 350 στρατιώτες του Α τάγματος Μακρονήσου, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη.

Ένοπλες μονάδες των ΜΑΥ και δεκάδες παρακρατικές συμμορίες τρομοκρατούσαν τον κόσμο και δεν δίσταζαν ακόμη και να περιφέρουν κομμένα κεφάλια από πόλη σε πόλη, με νταούλια και ζουρνάδες.

Η έκταση του φαινόμενου ήταν τέτοια που ακόμη και ο Αμερικάνος πρόξενος στην Ελλάδα, μετά από εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ, με κομμένα γυναικεία κεφάλια, προέβη σε διάβημα.. Η ελληνική απάντηση;: " Οι κομμένες κεφαλές και η δημόσια επίδειξή τους αποτελούν ελληνικό έθιμο".

Πολλοί θεωρούν τη Βάρκιζα σαν το σημείο-αφετηρία αυτής της πρωτοφανούς, μαζικής σφαγής. Όμως δεν θα είχε υπάρξει Βάρκιζα χωρίς τις συμφωνίες Γκαζέρτας και Λιβάνου. Οι ευθύνες της τότε ηγεσίας του κινήματος είναι τρομακτικές. Από τη μία οι αυταπάτες για το ρόλο «του ξένου παράγοντα», από την άλλη η υποτίμηση του λαϊκού κινήματος, σε συνδυασμό και με τα όρια συγκεκριμένων στρωμάτων που είχαν αναρριχηθεί στην ηγεσία, σφράγισαν μια τακτική συνεχών υποχωρήσεων και συμβιβασμών που οδήγησαν στον στρατιωτικό αλλά και πολιτικό αφοπλισμό και στην εκχώρηση σε έναν αντίπαλο στρατιωτικοπολιτικά όχι μόνο ηττημένο αλλά και ηθικά περιθωριοποιημένο, της δυνατότητας να αναλάβει τη πρωτοβουλία των κινήσεων και να νικήσει.

Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται παρά σαν φάρσα, όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή. “Εις του γούναρη την κάδη ” ο κόσμος της εργασίας ανταμώνει κάθε μέρα. Η αριστερά σήμερα δεν μπορεί να έχει καμία αυταπάτη για τις δυνατότητες ελιγμών . στο ευρωατλαντικό περιβάλλον. Ούτε θα πρέπει να υποτιμήσει τις δυνατότητες ανασυγκρότησης του «σάπιου πολιτικού συστήματος» (ίσως και με την περιορισμένη χρονικά αρωγή των σύγχρονων επιγόνων της οργάνωσης Χ).

(Και αφού ξεκινήσαμε με παροιμία, ας κλείσουμε αντίστοιχα με μια γερμανική, προς τιμή του ελευθερωτή Σόϊμπλε που μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί).

Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg.

"Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος."

* Ο Ανδρέας Ζαφείρης είναι μέλος της γραμματείας των ΣΥΝΕΚ (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευικές Κινήσεις)


 

 

ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ

Σήμερα, σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί εξ αιτίας της επίσκεψης ενός Γερμανού πολιτικού. Η κυβέρνηση που «κλαίει» για τα «χαμένα μεροκάματα» και για το «πλήγμα στην οικονομία» όποτε οι εργαζόμενοι του Μετρό απεργούν, σήμερα αποφασίζει να κλείσει το Μετρό για χάρη ενός μόνο ανθρώπου. Σήμερα, οι φωνές της πολιτικής ορθότητας που φωνάζουν για «την απώλεια δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών», όποτε απεργούν οι εργαζόμενοι του Μετρό, θα το βουλώσουν επειδή δεν έχουν κάποια άλλη αηδία να πουν.

Σήμερα απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις και συγκεντρώσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας καταργώντας το άρθρο 11 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα». Όσο για την εξαίρεση «Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει» είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνικοοικονομική ζωή απειλείται από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια αποτελούν τα χημικά και το ξύλο της αστυνομίας.

Δυστυχώς, δεν έτυχε να διαβάσω καμιά ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τους «καταστηματάρχες του κέντρου» επειδή αύριο το Μετρό δε θα μεταφέρει τα εκατομμύρια πελατών τους, ώστε να προβούν σε αγορές εκατομμυρίων ευρώ που θα τονώσουν την αγορά. Προφανώς, οι πελάτες αυτοί αποφασίζουν να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας εντελώς συμπτωματικά τις ημέρες που έχει κάποια συγκέντρωση κι έτσι υποχρεώνονται να αναβάλλουν τις αγορές τους με αποτέλεσμα μόνο σ’ εκείνες τις περιπτώσεις να διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες για να τους ενημερώσει ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση. Οι φίλοι του πρωθυπουργού παραληρούν από χαρά και συγκίνηση. Κανείς δεν καταλαβαίνει το λόγο κι έτσι οι φίλοι του πρωθυπουργού βρίσκουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν ξανά όλους αυτούς που δε χαίρονται ως μίζερους. Διότι, ως γνωστόν, αν δε χαζοχαίρεσαι με όποια παπαριά ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, είσαι μίζερος. Το να είσαι απλά λογικός που θυμώνει όταν τον κοροϊδεύουν, δεν παίζει ως πιθανότητα για τους φίλους του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι κάνει μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο οι οποίες θα έχουν δημοσιονομικό όφελος. Δηλαδή, θα γλιτώσει το Δημόσιο χρήματα από τη μισθοδοσία. Δηλαδή θα περιορίσει τις δαπάνες του. Οι υπουργοί υπόσχονται ότι θα απορροφηθούν όλοι οι απολυμένοι από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι που πληρώνονταν από τους Δήμους και απολύθηκαν, τώρα θα πληρώνονται από το Κράτος. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να εξαγοράσουν έως και 5 χρόνια και να βγουν στη σύνταξη που επίσης θα πληρώνονται από το Κράτος. Προσωπικά χαίρομαι που δε θα απολυθεί κανείς. Από πού προκύπτει όμως το δημοσιονομικό όφελος, μάλλον δε θα το μάθω ποτέ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο βίντεο που περιείχαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού «σε ζωντανή μετάδοση». Το ένα βίντεο ήταν το σωστό και το άλλο ήταν το λάθος. Ως γνωστόν και λόγω εμπειρίας επέλεξαν το λάθος βίντεο κι έτσι ακούσαμε μαγνητοσκοπημένο τον πρωθυπουργό να δηλώνει με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό ότι ο πρωθυπουργός είναι μαλάκας κι ότι θέλει να γαμήσει το κεφάλι του. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είναι μόνο λόγια. Αν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια δε θα μας κορόιδευε ότι «γαμάει το κεφάλι του ο μαλάκας», αλλά θα το είχε ήδη γαμήσει πάνω σ’ έναν τοίχο κι εμείς θα του χρωστούσαμε τεράστια χάρη. Posted in ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Γιατί δεν γέλασα με το "γαμώ το κεφάλι μου, μαλάκα"

http://trollingstone.gr/

Να το παραδεχτώ πρώτος απ' όλους. Άλλωστε χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Είναι ηλίου φαεινότερον: ψοφάω για χαβαλέ. Τρελαίνομαι να (όχι, δεν θα πω "σατιρίζω", τη μισώ αυτή τη λέξη από τότε που την οικειοποιήθηκε ο Λαζόπουλος) σπάω πλάκα, ακόμη και να γελοιοποιώ, χοντροκομμένα πολλές φορές, ίσως όχι πάντα με έξυπνο χιούμορ, πρόσωπα και πράγματα στην εποχή που ζούμε. Που είναι τόσο δύσκολη και αβάσταχτη, που εκτιμώ πραγματικά οτιδήποτε μπορεί να μου χαρίσει έστω και μια υποψία χαμόγελου.Και γι' αυτό νιώθω ότι σήμερα απέτυχα. Απογοήτευσα κι εμένα και τους (όποιους) αναγνώστες του TrollingStone. Ο πρωθυπουργός μας, ο Αντώνης ο Σαμαράς, τόσο γενναιόδωρα, μού πρόσφερε τροφή για σχόλια, για ανελέητο χαβαλέ. "Γαμώ το κεφάλι μου μαλάκα", είπε.
Κι όμως. Δεν μπόρεσα ούτε τόσο δα να χασκογελάσω. Ούτε ένα τόσο δα αστειάκι να σκεφτώ ή να γράψω. Θα μπορούσα να λογοκλέψω τα μυριάδες σπαρταριστά tweets που διάβαζα στο τουίτερ με αφορμή την απροσδόκητη αυτή πρωθυπουργική αυτοκριτική. Αλλά δεν το έκανα. Οχι μόνο γιατί θεωρώ πως στην πραγματικότητα ο χαβαλές αυτός λειτουργεί υπέρ του Σαμαρά, τον οποίον ήδη οι υποστηρικτές του παρουσιάζουν ως έναν άνθρωπο που, τη στιγμή της κούρασης από τον τιτάνιο, υπεράνθρωπο αγώνα που δίνει, είχε μια ατυχή, ανθρώπινη στιγμή, απ' αυτές που θα μπορούσαν να συμβούν στον οποιονδήποτε, αλλά και γιατί ήμουν τόσο μα τόσο οργισμένος.
Οργισμένος επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει έκτακτο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να του ανακοινώσει ως μέγιστο επίτευγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Οργισμένος γιατί λόγω της επίσκεψης ενός ξένου πολιτικού, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, απαγορεύονται για αύριο στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις και οι πορείες με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής. Οργισμένος γιατί στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν ως δουλέμποροι(!) δύο στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γνωστά για τους κοινωνικούς και αντιρατσιστικούς τους αγώνες, ακαδημαϊκός ο ένας, δικηγόρος ο άλλος. Οργισμένος γιατί, ενώ όλα τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της σύλληψης των δύο 30χρονων αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη, στους οποίους έχουν φορτώσει μέχρι και επιθέσεις στην... Τζακάρτα, αυτοί προφυλακίστηκαν, παρότι εμφανίζονται να έχουν ισχυρά άλλοθι.
Οργισμένος εντέλει γιατί νιώθω ότι το έλλειμμα δημοκρατίας που βιώνουμε είναι απείρως μεγαλύτερο από το οικονομικό μας έλλειμμα. Κι αυτό μ' εξοργίζει τόσο που δυστυχώς σήμερα δεν μπορούσα να κάνω χαβαλέ. Δεν ξέρω αν γαμάει το κεφάλι του ο Σαμαράς, αλλά τη δημοκρατία την έχει πηδήξει σίγουρα. Και να με συγχωρείτε για τα "γαλλικά" μου.


θα έρθει η μέρα εκείνη που θα παγώσουν όλα αυτά τα χαμόγελα.....