Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

"Εμφύλιος πόλεμος στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ"

http://www.ithacanet.gr/

 
 
Με αυτόν τον τίτλο εμφανίστηκε άρθρο στην εφημερίδα "Κεφαλονιά".

Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Ξεν. Βαγγελάτος, αλλά, προφανώς, κάποιος έδωσε τις πληροφορίες. Ο συντάχτης δεν ήταν παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλιώς δεν θα έκανε αναφορά σε ανύπαρκτα περιστατικά.

Από την ανάγνωση του άρθρου προκύπτει ότι ο πληροφοριοδότης είναι προσκείμενος στον Θόδωρο.
Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την κομματική συνέπεια και σιωπή του Δημητράτου, βρήκαν ευκαιρία να διοχετεύσουν στον τύπο τις προσωπικές τους απόψεις.

"Ήρξαντο χειρών αδίκων". Κάποιοι εκλαμβάνουν τη σιωπή ως αδυναμία. Ανήκουμε κι εμείς στην κατηγορία εκείνων που σωπαίνουν, παρακολουθώντας και περιμένοντας να ολοκληρωθεί ένας ενδιαφέρων για όλους μας εσωκομματικός διάλογος. 
 
Ας δούμε το άρθρο:
1. Εντυπωσιακή είναι η άποψη που έχει η ηγετική ομάδα για τις δημοκρατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ:
  • "Όλα ξεκίνησαν από την «τοποθέτηση» του Μάκη Δημητράτου ως επικεφαλή στο Δημοτικό ψηφοδέλτιο, κάτι με το οποίο δεν συμφώνησαν αρκετά από τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και ο ιστορικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, Θόδωρος Γαλιατσάτος, είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις αναφορικά με το πρόσωπο του κ. Δημητράτου".
Γιατί η λέξη "τοποθέτηση" μπαίνει σε εισαγωγικά; Ποιος τον "τοποθέτησε"; Δεν επελέγη από διαδικασία πανολομέλειας στην οποία προήδρευε ο "ιστορικός ηγέτης"; Ο οποίος, προεδρεύοντας,  σκηνοθέτησε πρωτοφανείς διαδικασίες,  με αποτέλεσμα τρεις "υποψήφιοι" να βγάλουν καταγγελτικές ανακοινώσεις.

Προς τι η αναφορά στη "διαφωνία κάποιων", όταν πάνω από το 80% ψήφισε Δημητράτο; Είχε και άποψη για τον υποψήφιο ο "ιστορικός ηγέτης" ;

Σιγά, μη τον ένοιαζε ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ζημιά είχε γίνει, πριν επιλεγεί ο υποψήφιος και ο "ιστορικός ηγέτης" βοήθησε σε αυτό, ποικιλοτρόπως. 
-----------------
2. Επειδή η ομάδα Θόδωρου φορτώνει όλες τις ευθύνες στον Δημητράτο που ανέλαβε να τραβήξει το κουπί στις 9/3, ας δούμε τους υπεύθυνους της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα βιντεάκι.

23/10/2013 : Η ομάδα Θόδωρου γίνεται "ριζοσπαστική πρωτοβουλία" κάθεται στην έδρα και ξεκινά την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόσο νωρίς, τόσο έγκαιρα!
"Ωριμάσαμε αργά", λέει ο "ιστορικός ηγέτης" και δηλώνει ότι οι συμμαχίες είναι η στρατηγική του.
Τι έκαμε με αυτές τις "συμμαχίες" ως τις 9/3/2014; 
Το αποτυχημένο ξεκίνημα δεν τον προβλημάτισε ή μήπως, ενδιαφέρθηκε μόνο για τις δικές του συμμαχίες;
Χαζεύουμε ανάμεσα στους ελάχιστους συμμετέχοντες τον κ. Σωτ. Σάρλο, ως "Μελάμπους", "αντιμνημονιακό" που βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Μιχαλάτου. Είδαμε και τον λάβρο "αντικαλλικρατικό και αντιμνημονιακό"  Γ. Τσιλιμιδό, που βρέθηκε στα ψηφοδέλτιο της υπουργού Άντζελας! 
Εμάς μας άρεσε και η τοποθέτηση του "αντιμνημονιακού" κ. Παν. Βλάχου, μετέπειτα υποψήφιου στην Περιφέρεια, με την ΑΝΑΣΑ.

Τον συναντήσαμε και προεκλογικά:
  • Μπέρδεψε τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Για Δημητράτο πήγαινε, στο Θεόφιλο βρέθηκε. 
Ο Θόδωρος, με το ζόρι, αφιέρωσε 2 λεπτά σε κριτική που αφορούσε το ΤΕΙ, τον "αχταρμά" του Δημ.Συμβουλίου, τη "γερμανική διείσδυση" και την κομματική τοποθέτηση του δημάρχου. (Το πώς γίνεται να είσαι με κάποιον συνέταιρος και να "συγκρούεσαι" πολιτικά, το είδαμε και σε άλλο άρθρο μας).

Καμία ευθύνη, λοιπόν, στους υπεύθυνους για τις κομματικές διαδικασίες που κατέληξαν σε μια πανολομέλεια, χωρίς συμμάχους. Τους τελευταίους πιθανούς συμμάχους, αυτούς που τριγύριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2012, ο "ιστορικός ηγέτης" φρόντισε με τις διαδικασίες που κράτησε να τους στείλει απέναντι.
-----------------
3. Πράγματι, έγινε, όπως συνηθίζεται, η εκλογοαπολογιστική Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παρακάμψουμε το πόσο "σφοδρή" ήταν. Σίγουρα, όμως, δεν έγινε αυτό:
  • "Ο υποψήφιος Δήμαρχος με τους «Ριζοσπάστες Ξανά», Μάκης Δημητράτος, δεν δίστασε να αναφέρει ακόμη και την λέξη «προδοσία» κατηγορώντας τον Θόδωρο Γαλιατσάτο...".
Δεν έγινε αυτό, για ένα πολύ απλό λόγο: Ο Δημητράτος ήταν απών από τη Ν.Ε..
-----------------
4. Οι κατευθυνόμενες πληροφορίες του άρθρου έχουν και μια ευρύτερη στόχευση. Η ομάδα επιτίθεται και στη βουλευτή:
  • "η Βουλευτής του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για να σταματήσει αυτή η εσωκομματική κρίση. Αντίθετα, μάλιστα, αρκετές φορές ανακατεύει περισσότερο τα πράγματα σε σημείο να μην γίνεται αρεστή από καμία εκ των δύο εσωκομματικών παρατάξεων", γράφει η εφημερίδα.
Φυσικά, θα δυσκολευτεί η πλευρά Θόδωρου να τεκμηριώσει αυτό το ανυπόστατο συμπέρασμα. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που κράτησε η βουλευτής στο εσωκομματικό πρόβλημα, φαίνεται να μην είναι αρεστή στην ηγετική τοπική ομάδα. Η επίθεση στη βουλευτή έχει σαν στόχο την υπονόμευση της, εν όψει βουλευτικών εκλογών. Με την  εκλογή του Π. Δρακουλόγκωνα στη θέση του αντιπεριφερειάρχη, η θέση του υποψήφιου βουλευτή χηρεύει. Και η ομάδα Θόδωρου θάθελε τους Σπ. Παγώνη ή Μάκη Βασιλάτο στη θέση του υποψήφιου βουλευτή και, τελικά, στη θέση του βουλευτή.  Το σύστημα που κατέκτησε τον Δήμο και την Περιφέρεια έχει ανάγκη και από  ένα δικό του βουλευτή.
---------------
Αυτά για την ώρα. Θα υπάρξει συνέχεια.

Εχθροί και Φίλοι Α.Ε.

 http://www.ithacanet.gr/


 
 
Σε τούτες τις εκλογές, εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για μια σειρά από ψηφοδέλτια, που λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία", τοπικά συστήματα συγκυβέρνησης, συστήματα διαπλοκής πολιτικής και χρήματος. Με ενδοσυνεννοήσεις, φανερές και κρυφές και ανταλλαγές υποψηφίων.

Είναι πολλά που μένουν κρυφά. Ερευνώντας, βρίσκουμε κλειστά στόματα. Κι όταν έχουμε μια πληροφορία, δυσκολευόμαστε να τη διασταυρώσουμε, γιατί όσοι γνωρίζουν και  αλληλοψηφίστηκαν σε πρώτο και δεύτερο γύρο δεν μιλούν.

Ο πολίτης δεν πρέπει να γνωρίζει.

Κι εμείς, παριστάνοντας τους αναλυτές, μείναμε με πολλά κενά. Γιατί να κλείνονται συμφωνίες με δύο ψηφοδέλτια; Δεν θα στενοχωρηθεί ο ένας από τους δύο; Πόσο "επιτρεπτό" είναι περιφερειακοί υποψήφιοι του γνωστού ψηφοδέλτιου της διαπλοκής, οι μεν να είναι με τον Α' και οι δε με τον Β΄;
Έτσι φτάσαμε στον τελικό γύρο και αυξάνονται οι απορίες. Στον πρώτο γύρο, ας πούμε "ότι έγινε , καλά καμωμένο";  Την ώρα του "η ζωή μου ο θάνατος σου" γιατί συνεχίστηκε το ίδιο έργο; 

Πώς είναι δυνατόν ο κολητός του ενός στη Σάμη να στηρίζει τον "αντίπαλο"; Γιατί ο Παρίσης και ο Λυκούδης έμειναν ανενόχλητοι στο μεσοβδόμαδο να σαρώνουν την Παλική; Γιατί δεν έκανε εμφάνιση ο Θεόφιλος; Οι Φι.Κ.Ο. τον προσκαλούσαν και δεν πήγαινε.
 Πόσες υπόγειες διαδρομές υπάρχουν ακόμα; Τι στα κομμάτια γίνεται στον τόπο μας;
Θυμάμαι έναν δικηγόρο που είχε υποσχεθεί να μου δώσει 150 συμβόλαια διαπλοκής, αλλά το μετάνοιωσε.
Σε τούτες τις εκλογές, νίκησε η διαπλοκή. Συνέτριψε την πολιτική και οι δήθεν θεράποντες της δεύτερης εξακολουθούν να κωφεύουν και να σιωπούν, ευλογώντας μόνο τα γένια τους. Ο σιωπών είναι συνένοχος.


Στηρίζει το συμπέρασμα του σε 3 εικόνες: Ένα ΦΕΚ σύστασης εταιρείας, μία έγκριση επιδότησης και απόσπασμα συνεδρίασης Δ.Σ. της Α.Ε.

Η εταιρεία ΚΥΜΟΘΟΗ Τουριστική και Ναυτιλιακή Α.Ε. έχει για εταίρους, τους συζύγους Χαράλαμπο Λυκούδη και  Μαρίνα Κάραλη. Κεφάλαιο 80.000.
Για επένδυση 300.000 ευρώ λαμβάνει επιδότηση 150.000 (Καλότυχος αυτός που θα μάθει ποια ήταν η επένδυση).
Η επιχείρηση έχει τριμελές Διοικ. Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους δύο εταίρους-συζύγους και με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον λογιστή Θεόφιλο Μιχαλάτο. Η έδρα της επιχείρησης είναι το λογιστικό γραφείο του Θεόφιλου.

Από την εικόνα συνεδρίασης του Δ.Σ., που έγινε 1/5/2013, φαίνεται ότι η σχέση δεν διαταράχθηκε από τη διάλυση της συμμαχίας Θεόφιλου - Λυκούδη στο Δήμο.
Για όσους δεν ξέρουν, ο Χ. Λυκούδης είναι αδελφός του Διονύση Λυκούδη.
Ο αρθρογράφος κάνει δύο λάθη: Η επιδότηση δεν ήταν 300.000 και ο Θεόφιλος δεν ήταν συνέταιρος. Ήταν μόνο Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος.  Όμως, αυτό το λάθος δεν αλλάζει κάτι. Και να μη ξεχνάμε: Παραμένει και η συνεργασία Προέδρου και Α/δρου στο Επιμελητήριο.

Το άρθρο κλείνει :
  • "Εχθροί για τους ψηφοφόρους, συνέταιροι στην Α.Ε. που έλαβε μάλιστα και επιχορήγηση 300.000€ μέσω προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης.Για αυτό έχει καταντήσει έτσι η Ελλάδα...Θα επανέλθω... "
 
Στους μύλους, που όλα τα αλέθουν, οι μυλόπετρες είναι δύο. Στην πολιτική που αλέθει τις ζωές μας είναι λίγο περισσότερες.
 
Προβλέπω "σκληρή αξιωματική αντιπολίτευση".
 
 
ΥΓ: Τι να πω για όσους αναζητούσαν το "μη χείρον" στο δεύτερο γύρο και κατακεραύνωναν την αποχή και το λευκό;

O Ευάγγελος Κεκάτος Υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού & Παιδείας..

Dimitra Papadatou

Λέμε-Ξανά: Είναι Δήμαρχος και Βάλε… ο Διονύσης ο Κανάλε! Και Υπουργός Τουρισμού, 
Πολιτισμού & Παιδείας της Νήσου Κεφαλονιάς: 
ο Φον ή Σερ ή De ή Di Ευάγγελος Κεκάτος!


            

Και για του Λόγου του Αληθές: η Κάρτα Του!


  


Υ.Γ.: Αναρωτιέμαι… Στο Λυκουδιστάν Αυτή η Κάρτα Επιτρέπεται…
Στο Ελληνικό Κράτος, Νομίζω, η Χρήση του Σήματος & Τίτλου Ενός Υπουργείου,σε Προσωπική Κάρτα, Απαγορεύεται! Ή μήπως Κάνω Λάθος?



  •  Ώρες κατακεφαλοι που πανε χαμένοι
  •  Αυτός νομίζει ότι είναι υπουργός και βάλε...

  •  Και η γυναίκα του, η Συμβολαιογράφα=Κυρία Υπουργού… και Βάλε!

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ : ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ....ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ !!!


Όπου φτώχεια και γκρίνια. Μικρό πιά κόμμα η ΔΗΜΑΡ , μεγάλες οι φουρτούνες. Κι όλοι ψάχνουν να βρουν το επόμενο στασίδι. Η πλειοψηφία κυττάει προς τους παλιούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι μπορεί να μην το λένε ανοιχτά αλλά κλείνουν την πόρτα προς τη ΝΔ κι αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο εν όψει των διεργασιών στο χώρο της «Κεντροαριστεράς». Μετά την Ασημίνα Ξηροτύρη, ένας ακόμη βουλευτής ο Νίκος Τσούκαλης έσπευσε να δηλώσει πως δεν έχει καμία διάθεση να περιληφθεί στο μαγικό αριθμό των 180 που πασχίζει να μαζέψει από δω κι από κεί ο Σαμαράς για να πετύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλοι πάλι βουλευτές όπως ο Γιάννης Πανούσης , ο Δημήτρης Αναγνωστάκης , ο Θωμάς Ψύρρας και η Νίκη Φούντα το έχουν ρίξει στις συσκέψεις και τα δείπνα με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ που εξίσου ανησυχούν για το μέλλον τους. Όσο για το Σπύρο Λυκούδη την είπε την καλή του κουβέντα για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη: «Ενδιαφέρων πολιτικός και πολύ φιλικός χώρος».

Στερνή μου γνώση να’ είχα πρώτα. Αν είχαν μείνει στο Συνασπισμό τώρα θα ήταν όλα μια χαρά και με προοπτική κυβερνητικής εξουσίας. Και το κυριώτερο: Τώρα που η βάρκα της Κουμουνδούρου γέρνει όλο και πιο δεξιά και το κρασί νερώνεται θα αισθάνονταν και δικαιωμένοι…

Βεβαίως με το ΣΥΡΙΖΑ και με τις προσχωρήσεις σ’ αυτόν τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Γιατί οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και (το σημαντικότερο) οι περισσότεροι προέρχονται από το «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ». Που εκτός των άλλων σε τέτοιου είδους διεργασίες είναι μανούλες. «Μη ξεχνάμε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι«μαγαζί γωνία» και πολλοί προστρέχουν για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση» είπε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή η παληά συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ και εκ της Αριστερής Πλατφόρμας προερχόμενη Δέσποινα Σπανού…

Μάλιστα έσπευσε να προειδοποιήσει τον Τσίπρα πως κάποια στιγμή η βάση θα αντιδράσει:«Ο πρόεδρος είπε εισηγητικά ότι δεν ζητάμε πιστοποιητικά και δεν εξετάζουμε το παρελθόν. Και εμείς όμως να μην το εξετάζουμε (που πρέπει να το εξετάζουμε) το εξετάζει η ίδια η εκλογική βάση.
Πώς είναι δυνατόν να είμαστε αξιόπιστοι στην πρόθεσή μας για αντιμετώπιση των μνημονιακών πολιτικών όταν μέσα στις τάξεις μας θα έχουμε ανθρώπους που και έχουν ψηφίσει και έχουν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές; (…) Ακόμη και σήμερα, όσοι ψήφισαν και τώρα δηλώνουν ανεξάρτητοι και αντιμνημονιακοί, δεν μετανοούν για τις επιλογές τους, στην καλύτερη περίπτωση λένε ότι δεν το είχαν διαβάσει…»…

Φαίνεται όμως πως το αφτί της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδρώνει με τίποτα γι αυτό και στη σύσκεψη στο Τιτάνια έδωσαν το παρόν όχι μόνο η Λούκα Κατσέλη που έχει από καιρό δηλώσει πως συστρατεύεται (παρά τις αντιδράσεις αυτών που θυμίζουν πως ήταν από τα κορυφαία μέλη των κυβερνήσεων Παπανδρέου) και ο Οδυσσέας Βουδούρης αλλά και η Ραχήλ Μακρή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Θεόδωρος Παραστατίδης, και ο Πάρις Μουτσινάς ακόμη και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος που πάει παντού (τελευταίος σταθμός του οι φυλλοροούντες Ανεξάρτητοι Έλληνες) Και βεβαίως η Θεοδώρα Τζάκρη.

Άσε που υπάρχουν και οι ΠΑΣΟΚικες παληοσειρές του συνδικαλισμού ( Νίκος Φωτόπουλος, Ανδρέας Κολλάς, Δημήτρης Πιπεργιάς Χρήστος Κοκκινοβασίλης παλιό δεξί χέρι του Αρσένη) που σαν έτοιμοι από καιρό έχουν καπαρώσει από τώρα στασίδια. Πού να μείνει χώρος , μετά από αυτά , για τα ορφανά της ΔΗΜΑΡ; 

ΠΗΓΗ Ημεροδρόμος

«Ενσωμάτωση ή ανατροπή» το δίλημμα Τσίπρα

Του Γιώργου Δελαστίκ

Απορρίφθηκε -με εμφανή δυσκολία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα- από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τις πολιτικές συνεργασίες που είχε υποβάλει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Στόχος της τροπολογίας αυτής ήταν να προσανατολίσει την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις συν τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής οικολογίας, αποκλείοντας συνεργασίες με κόμματα, οργανώσεις ή κινήσεις της μνημονιακής Κεντροαριστεράς.

«Ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που Θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία ούτε χίμαιρα, αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη» είναι αυτό που θέλει η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία περιγράφει αναλυτικά την άποψή της στην τροπολογία που κατέθεσε.

«Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. (…) Η Κεντροαριστερά είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το Μνημόνιζ στην Ελλάδα…» τονίζει.

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ


Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκε από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε 59 ψήφους υπέρ και 84 κατά, ενώ υπήρξαν 4 λευκά και 7 αποχές. Το αποτέλεσμα αυτό, όπου οι θετικές ψήφοι υπερβαίνουν σαφώς την οργανωτική δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει αναμφισβήτητα ότι η ανησυχία για τους κινδύνους ενσωμάτωσης του κόμματος, ακόμη και στο ανώτατο όργανο του, υπερβαίνει σαφώς το όρια της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική ουσία είναι όμως ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με διαφορετικό τρόπο. «Απαιτείται η συγκρότηση ενός πλατιού, δημοκρατικού προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής» αναφέρει η απόφαση ποι εγκρίθηκε από την Κ.Ε. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται γ' αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «νέο συνασπισμό εξουσίας».

«Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του. «Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε ένα απροσδόκητο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν τον έκαναν οι ευρωεκλογές πρώτο κόμμα, με υπεροχή 4 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ (26,38% έναντι 22,71%), αλλά ταυτόχρονα οδήγησαν σε κοινοβουλευτικό βάραθρο τους δυνάμει συμμάχους του σε μελλοντική αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε κυριολεκτικά από το 6,25% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 στο απίστευτο 1,2%, από το οποίο θεωρείται αδύνατον να ανακάμψει και να ξεπεράσει το 3% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ώστε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Κατακρημνίστηκαν όμως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, πέφτοντας από το 7,51% του Ιουνίου του 2012 στο 3,46%. Η ραγδαία πτώση του ποσοστού των ΑΝΕΛ, από το 10,61% των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012 στο 7,51% των βουλευτικών του Ιουνίου του 2012 και τώρα στο 3,46% των φετινών ευρωεκλογών, προκαλεί άκρα αβεβαιότητα γύρω από το αν θα ξεπεράσουν το 3% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές – πόσω μάλλον μετά τις συνεχείς μετεκλογικές αποχωρήσεις βουλευτών τους.

Ναι, αλλά χωρίς τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ πώς θα γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας; Οι δρόμοι είναι δύο, δεδομένης της λυσσώδους άρνησης του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτοντας ότι ο Περισσός θα εμμείνει μέχρι τέλους στην κατηγορηματική απόρριψη συμμετοχής του σε κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα: ή κατάκτηση της αυτοδυναμίας ή συνεργασία με το… ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή οποιοδήποτε κεντροαριστερό πολιτικό μόρφωμα εφευρεθεί!

Τάσεις επίτευξης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας δεν δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής – και υπογραμμίζουμε αυτό το «μέχρι στιγμής» γιατί πραγματικά το εννοούμε. Αν όμως δεν είναι ορατή η αυτοδυναμία, τι θα κάνει; Θα πάει με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κ.λπ.; Ναι ή όχι; Εδώ οι γνώμες διίστανται ακόμη και στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματικές διαφωνίες


Η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει χωρίς περιστροφές κάθε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κεντροαριστερό υβρίδιο και έχει συμπεριλάβει εκ των προτέρων κατηγορηματική απόρριψη τέτοιου ενδεχομένου στην τροπολογία της, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποβοηθήσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η ηττημένη και σε γενική χλεύη Κεντροαριστερά όλων των αποχρώσεων είτε ενσωματώνοντας δυνάμεις της στους κόλπους του είτε συνεργαζόμενος μαζί της, τροφοδοτώντας έτσι την ανασυγκρότηση της. Ένα μπλοκ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είτε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη μορφή της συνεργασίας αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων δεν θα μετατόπιζε την Κεντροαριστερά σε αριστερές θέσεις, αλλά και με τη βοήθεια των κυρίαρχων τάξεων, ειδικά της μιντιοκρατίας, θα καθιστούσε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο, απονευρωμένο και όμηρο του συστήματος» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω τροπολογία.

Διαφορετική οπτική γωνία έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Στη δευτερομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συντρόφους του πόσο αρνητικό θα είναι για το κόμμα τους αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέμβει στην προσπάθεια του συστήματος να ανασυγκροτήσει όπως όπως την Κεντροαριστερά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της Κεντροαριστεράς αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί. Αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημικό σχέδιο για το Ποτάμι. Αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αυτόν που έβαλαν» υπογράμμισε. Υπό το κράτος αυτής της πίεσης, πάντως, η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαλύνει τις εκφράσεις ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή προς την Κεντροαριστερά, αλλά υποβαθμίζοντας φραστικά τις ελπίδες ευόδωσης της στροφής προς τα κει.

«Δεν έχουμε προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ… από τον οργανωμένο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει ενταχθεί ιδρυτικά στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο και αποτελεί τμήμα του αντίπαλου πολιτικού σχεδίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εκλογή Προέδρου


Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς κατορθώσει να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 ψήφους και εκλέξει οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα κατορθώσει να μείνει στην εξουσία μέχρι να κλείσει η τετραετία της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, δύο χρόνια ακόμη. Αν όμως Σαμαράς και Βενιζέλος μείνουν στην κυβέρνηση για μία διετία ακόμη ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να προβλέψει κανένας από τώρα ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Τσίπρας. Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση δεν μαζέψει 180 βουλευτές και οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατος πρωθυπουργός.

Πλειστηριασμός… βουλευτών!


Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει περιπλεχθεί απερίγραπτα από το αποτέλεσμα των… ευρωεκλογών, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό! Η κυβέρνηση έχει μόνο 152 βουλευτές. Υπάρχουν όμως πλέον… 49 (!) βουλευτές (23 ανεξάρτητοι, 13 των ΑΝΕΛ και 13 της ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι πρέπει να… αλλάξουν κόμμα, αν θέλουν να συνεχίσουν τη βουλευτική και πολιτική σταδιοδρομία τους! Πρωτοφανές για την Ελλάδα γεγονός: οι 50 από τους 300 βουλευτές να… αιωρούνται πολιτικά και να πρέπει να προσκολληθούν κάπου αλλού, σε άλλο κόμμα από εκείνο με το οποίο εκλέχτηκαν, για να επιβιώσουν πολιτικά!

Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προσελκύσει τους 28 από τους 49, εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Προφανώς και δεν είναι αδύνατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το κατορθώσει οπωσδήποτε.

Καλά κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και τσιρίζει καλώντας τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά του 1965 και νέες εκτροπές». Η ουσία είναι όμως ότι με τις φωνές δεν γίνεται τίποτα. Αν χάσει τον άτυπο «πλειστηριασμό» για τις ψήφους των 49 βουλευτών, έχασε μια κρισιμότατη μάχη – ίσως ακόμη και τον πόλεμο! 

Δημοσιεύθηκε στα «Επίκαιρα»