Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Aφροδίτη Θεοπεφτάτου. Συνέντευξη τύπου Σάββατο 16.05.15

Aφροδίτη Θεοπεφτάτου – βουλευτής Κεφαλονιας και Ιθάκης

√ Απολογισμός έργου για τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα
και της δικής της κοινοβουλευτικής δράσης
√ Τι απάντησε στο Kefalonia press αν θα ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία με τους δανειστές?


http://kefaloniapress.gr/

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα η βουλευτής Κεφαλονιας και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ηταν η πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή της στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σε αυτήν έγινε ο απολογισμός του Κυβερνητικού έργου στις 100 ημέρες κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του δικού της Κοινοβουλευτικού έργου τόσο όσο αφορά τα προβλήματα της Κεφαλονιας και της Ιθάκης αλλά και τα γενικότερα.

Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και ότι η ίδια δεν φοβάται για την οικονομία της χώρας.
                         
√ Τη συζήτηση παρακολούθησε και ο Γεράσιμος Δημητράτος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ΄ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ".

Στη συνέχεια η βουλευτής απάντησε σε ερωτήσεις, τις οποίες μπορείτε να ακούσετε εδω ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ(κλικ)

Tο Kefalonia press έθεσε στη βουλευτή το εξής ερώτημα:

Kυρία βουλευτή, Έχετε δικές σας «κόκκινες γραμμές» πολιτικές ή συνειδησιακές για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας με τους δανειστές όταν έρθει στη Βουλή?

Και η απάντηση (σε απομαγνητοφώνηση)

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» όσο αφορά τα ασφαλιστικά, τα κόκκινα δάνεια κλπ».. Από τη δικιά μου τη πλευρά, όχι δεν το έχω σκεφτεί. Λειτουργώ μέσα σε μια ομάδα και είναι τόσο έντονη..

- Kefalonia press : Στη Βουλή όμως κ. Θεοπεφτάτου θα σηκώσετε το χέρι σας εσείς, σαν άτομο, εσείς προσωπικά, για να ψηφίσετε ναι ή όχι στη σύμφωνία με τους δανειστές.

Προς το παρόν δεν έχω αισθανθεί ότι παραβιάζονται οι δικές μου κόκκινες γραμμές , δεν έχω πει ‘εγώ δεν ανήκω εδώ πια!

Πρέπει να συνοδεύετε αυτό και από άλλα πράγματα μέχρι να σκεφτείς ότι παραβιάζονται οι δικές σου κόκκινες γραμμές .

Υπάρχουν θέματα που δεν συμφωνείς, υπάρχουν θέματα που απέχουν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης , ξέρω ότι είναι η αρχή μιας ανηφόρας , ξέρω πως λειτουργεί η διαπραγμάτευση . Θέτεις δέκα για να πάρεις πέντε.

Και όταν λέμε εμείς οι ίδιοι στο ΣΥΡΙΖΑ «έντιμος συμβιβασμός» τι σημαίνει?

Σημαίνει ότι θα κάνεις πίσω σε κάποια σημεία, αναγκαστικά θα το κάνεις, δεν μπορείς διαφορετικά.

Και ξέρετε τι γίνεται ?

ότι σε αυτή την ιστορία της διαπραγμάτευσης μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει και λάθη όμως ήταν εντελώς αχαρτογράφητο αυτό το τοπίο, δεν είχε ξαναγινει ποτέ στα χρονικά, από καμία κυβέρνηση είτε ελληνική είτε ευρωπαϊκή, ότι θέτω αυτά, τέρμα αυτά δεν μπορείς να τα παραβιάσεις, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν παραβιαστούν κάποιες αρχές. Και αυτό είναι πάρα πολύ έντιμο από τη πλευρά της Κυβέρνησης.


Και εγώ θέλω να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορώ δηλαδή να πω δεν συμφωνώ. Ξέρω ότι και αν έρθουν κάποια μέτρα για τα οποία μπορεί να διαφωνώ εγω προσωπικά , αυτά είναι για να ξεκολλήσουμε τέλος πάντων, να τελείωνει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα. Στην ανάπτυξη. Ετσι το καταλαβαίνω εγω.

Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης είναι το παρακάτω:
Αγαπητοί εκπρόσωποι της ενημέρωσης,

Οι πρόσφατες εθνικές εκλογές ανέδειξαν για πρώτη φορά Κυβέρνηση της Αριστεράς, Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύνθεσή της δεν μετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, αλλά κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες και καταξιωμένα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα που διακρίνει την Αριστερά, να αναγνωρίζει συγκεκριμένες αξίες στην ανάγκη εθνικής συστράτευσης.

· Κεντρικό ζήτημα της πολιτικής των 100 πρώτων ημερών, υπήρξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα αποκτά φωνή στο εξωτερικό και διαπραγματεύεται σκληρά, θέτοντας τα όρια και τα θέματα τα οποία, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τον λαό μας, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν το ελληνικό ζήτημα και ανθρωπιστική κρίση της χώρας να γίνουν γνωστά στις πραγματικές τους διαστάσεις τόσο στους ευρωπαϊκούς όσο και στους διεθνείς κύκλους. Η στρατηγική διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος σημαδεύτηκε από κινήσεις όπως το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με τη Μόσχα, με αιχμή του δόρατος την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, που αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία. Οι πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες υπήρξαν έντονες, όπως φαίνεται από την επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα.

Η κυβέρνησή μας ανέλαβε τις τύχες της χώρας σε μια τρομακτική συγκυρία, με φτωχοποιημένα τα 2/3 του πληθυσμού και διαλυμένη την μεσαία τάξη που ιστορικά χαρακτηρίζεται ως «ραχοκοκαλιά» του κράτους, του παραγωγικού ιστού και της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια αφορούσε αυτή ακριβώς την κατάσταση. Η ρύθμιση των χρεών για πολίτες και επιχειρήσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με την μορφή των 100 δόσεων σε συνδυασμό με την διαγραφή προστίμων από τόκους, με σκοπό την επανεκκίνηση της τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων και των δεκάδων χιλιάδων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση και απέκτησαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.



Η Κυβέρνηση τον Μάρτιο ψήφισε το νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος έδωσε πραγματική ανάσα σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά παρατίθενται τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών:

- Μέχρι τις 11 Μαΐου, μέσα σε 24 μέρες δηλαδή, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 380.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δισ.

- Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τις 12 Μαΐου έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δισ.

· Ρύθμιση κατά των τριγωνικών συναλλαγών και τις υποθέσεις μαύρου χρήματος – χτύπημα στην φοροδιαφυγή και στη διαφθορά σημαίνει χτύπημα στο χρέος.

· Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία, υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και πληρωμή τον εφημεριών για την περίοδο 2012-2014 που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα.

· Το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του.

Σημαντικό είναι και το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα που εκτός από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προβλέπει και την επιστροφή στο Δημόσιο όσων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Καθηγητές, καθαρίστριες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, φύλακες σχολείων, δημοτικοί αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην Δημόσια Τηλεόραση βρίσκονται πλέον στην τελικά ευθεία ή έχουν ήδη επιστρέψει στις θέσεις εργασίας που τους στέρησαν οι μνημονιακές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

· νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοφωνία και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) που σχεδόν πριν δυο χρόνια η τότε κυβέρνηση συνεργασίας έκλεισε με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο αφήνοντας άνεργους 2.925 εργαζόμενους.

· Στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα επείγοντα θέματα του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και μέτρα ταχύτερης απόλυσης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεσήκωσε ένα κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων με αφορμή την αποφυλάκιση του καταδικασμένου μέλους της οργάνωσης «17Ν», Σάββα Ξηρού, λόγω υψηλού ποσοστού αναπηρίας.

· Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

· Τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και των επειγουσών αναγκών στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έδωσαν προοπτική στους κρίσιμους τομείς του αθλητισμού και της δημόσιας Παιδείας στη χώρα μας. Καταργείται η τράπεζα θεμάτων στην Α' και Β' Λυκείου. Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως γνωρίζετε προστέθηκε η τροπολογία μας για την ανακούφιση των μαθητών του νησιού μας που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ειδική μέριμνα που χρωστούσαμε στα νεαρά παιδιά, που και αυτά ταλαιπωρήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς.

· Για να μπούμε με αισιοδοξία στο μέλλον είναι απαραίτητο το κλείσιμο των λογαριασμών μας με το παρελθόν. Έτσι, συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για την είσοδο της χώρας σε καθεστώς μνημονίων.

· Ο Ερίκ Τουσέν είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός για θέματα διαγραφής παράνομου και επονείδιστου χρέους και έχει αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας ειδικών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

· Ταυτόχρονα για πρώτη φορά με αξιώσεις, συστάθηκε επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της ναζιστικής θηριωδίας.




√ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Συμμετοχή στις παρακάτω Επιτροπές της Βουλής :

1) Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

2) Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Συμμετοχή στις παρακάτω Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ :

1) Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

2) Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1) Υποβολή ερώτησης σχετικά με την παραχώρηση χρήσης χερσαίας ζώνης λιμένα

2) Κατάθεση τροπολογίας σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών της 3ης Λυκείου του νομού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

3) Σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών για τον οδικό άξονα Πάτρας-Πύργου-Ολυμπίας υπό τον αν. Υπουργό κ. Χ. Σπίρτζη

4) Ενημέρωση της Επιτροπής σε θέματα Εθνικής Άμυνας από τον Υπουργό κ. Π. Καμμένο

5) Συναντήσεις με τον αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Γ.Γ. κ. Γεώργιο Δέδε και υπηρεσιακούς φορείς για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων

6) Συναντήσεις με τον αν. Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και υπηρεσιακούς φορείς για την ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη

7) Συναντήσεις με τον αν. Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για τη στελέχωση και τις κτιριακές υποδομές των μονάδων υγείας του νομού

8) Συμμετοχή στην άτυπη Επιτροπή νησιωτών βουλευτών για την ανάδειξη του μειονεκτήματος της νησιωτικότητας

9) Προφορικές παρεμβάσεις για τοπικά και τεχνικά θέματα


Αργοστόλι, 16-5-2015

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου