Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

για τις "100 δόσεις" μη μιλάς...


Μια  βόλτα στην "αγορά του Αργοστολίου" είναι αρκετή για να καταλάβει ο καθένας από μας πως "Η ρύθμιση των 100 δόσεων" δεν ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας

Ας δούμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία 

15000 ευρώ ο μέσος όρος οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών


Το 50% των ενοικιαστών χρωστάει από 1 μέχρι 7 ενοίκια! ..

4 έως 8 μήνες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.....

το 33% των δανείων στις τράπεζες είναι κόκκινα...


απλήρωτοι προμηθευτές

τζίρος - 30% από το 2014 

κλπ κλπ ......

Η αγορά έχει πεθάνει, δεν χρειάζεται τις δόσεις.............σύντροφοι



Η ρύθμιση των "100 δόσεων", σίγουρα δεν είναι "ανατροπή"!

Του Σπύρου Γουδεβενου

Στην Βουλή βρίσκεται για ψήφιση η πολυσυζητημένη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη ιδιωτών και επαγγελματιών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μία ρύθμιση που συναντά από την μία κάποιες αντιρρήσεις από τους "θεσμούς", αλλά και πολλές ενστάσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους καταχρεωμένους Έλληνες πολίτες.


Είναι σαφές ότι η παραπάνω ρύθμιση, αποσκοπεί στην άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων μπας και δουν λίγο φως τα άδεια και λεηλατημένα, από τον Σαμαρά, κρατικά ταμεία, από τα οποία πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, και δυστυχώς προς το παρόν δόσεις δανείων στους διεθνείς μας τοκογλύφους μας! Επίσης είναι αλήθεια ότι χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν κάποιο εισόδημα, περιμένουν αυτή τη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν οφειλές τους, ώστε να απαλλαχθούν από το άγχος συνεπειών ληξιπρόθεσμων, ατακτοποίητων οφειλών. Από την άλλη βέβαια, οι συνέπειες των εφαρμοζόμενων εδώ και 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, καθιστούν μεγάλες προσδοκίες εσόδων τουλάχιστον ανεδαφικές. Με μισθούς χαμηλούς για τους περισσότερους που έχουν εργασία, κουτσουριασμένες συντάξεις, και με 2 εκατομμύρια ανέργους στην χώρα, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά εισροή δις ευρώ άμεσα.


Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε την εξουσία, υποσχέθηκε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα από την φορολογία, θα βαραίνει τους κατόχους πλούτου στην χώρα, και σεισάχθεια σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όταν τα χρέη τους ιδιαίτερα οφείλεται σε μία σειρά άδικων μνημονιακών φόρων, όπως το χαράτσι ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης ακόμα και η προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες. Βέβαια, το νέο φορολογικό σύστημα θα ισχύει λογικά από το 2015, και λογικό είναι να μην είναι έτοιμο ακόμα, αφού οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θέλουν μεγάλη προεργασία, αλλά τουλάχιστον ο ΕΝΦΙΑ όπως έχει ειπωθεί δεν πρέπει να πληρωθεί το 2015!


Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει στην πράξη να αναγνωρίσει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν είναι σίγουρα κάποια ανατρεπτική πράξη, αλλά πρόκειται πόλι για πρόσκληση-κάλεσμα να γεμίσουν τα Δημόσια Ταμεία οι γνωστοί συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που αδίκως αναλαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των φόρων. Έτσι καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι μικροεπαγγελματίες, πάλι.......Καλεί, για τελευταία φορά ελπίζω, η κυβέρνηση τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Ειναι σαφές ότι και για φετος, στο δίπολο Δυνάμεις της Εργασίας-Κεφάλαιο, το φορολογικό σύστημα χτυπάει την μία μεριά πάλι, τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικροεπαγγεματίες!


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως το σημαντικότερο μέρος της νέας κυβέρνησης οφείλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του ενόψει του νέου φορολογικού συστήματος που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση στους παρακάτω άξονες:


- Αφορολόγητο 12.000 για φυσικά πρόσωπα
- Φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
- Κατάργηση υψηλής φορολόγησης στην μικρή και μεσαία επιχείρηση
- Διαγραφή χρεών σε εφορία και ταμεία, πολιτών που δημιούργησαν χρέη κατά την μνημονιακή περίοδο που έχουν μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα (που δικαιολογεί αδυναμία καταβολής, αφού προηγείται η σίτιση, η στέγαση μία οικογένειας)
- Υψηλή φορολόγηση του πολυ μεγάλου εισοδήματος. Να πληρώσουν επιτέλους την κρίση, αυτοί που έκαναν πάρτι τόσα χρόνια
- Φορολόγηση εφοπλιστών, off-shore εταιριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου