Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.


                             






Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ  
Με τη Μαρία Λούκα
Στην αρχισυνταξία ο Αλέξανδρος Ζέρβας
Στον ήχο και την παραγωγή πρωτότυπης μουσικής ο Γιώργος Μπαλούμης

«Από πού προέρχεται, λοιπόν, η στενότητα κατοικίας;… Είναι αναγκαίο δημιούργημα της αστικής κοινωνικής μορφής. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στενότητα κατοικίας μια κοινωνία όπου η μεγάλη εργαζόμενη μάζα εξαρτιέται αποκλειστικά από το μισθό της εργασίας… όπου… ισχυρές, τακτικά επαναλαμβανόμενες βιομηχανικές κρίσεις από το ένα μέρος προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας πολυάριθμης εφεδρικής στρατιάς από εργάτες άνεργους… όπου οι εργάτες συνωστίζονται κατά μάζες στις μεγάλες πόλεις… όπου επομένως θα βρίσκονται πάντα ενοικιαστές για τα πιο απαίσια χοιροστάσια».

Το 1872 ο Ενγκελς με βασικό υπόδειγμα την κατάσταση των εργατικών κατοικιών στην ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανικά Γερμανία, αλλά και την εμπειρία που είχε ο ίδιος στο Μάντσεστερ της Βρετανίας έγραψε μια ενδελεχή μελέτη για το στεγαστικό πρόβλημα ως απόρροια της ίδιας της δομής και της δυναμικής του καπιταλιστικού συστήματος που δε θα μπορούσε να υπάρξει καμιά ουσιαστική και διαρκής λύση του στα πλαίσια του καπιταλισμού.

142 χρόνια μετά οι κρίσεις του καπιταλισμού ακολουθούν πιστά την κυκλική τους πορεία, ο εφεδρικός στρατός της ανεργίας είναι πιο πολυάριθμος από ποτέ και το στεγαστικό ζήτημα απέχει πολύ απ’ τη λύση του. Οι φτωχοί αυτού του κόσμου εξακολουθούν να στοιβάζονται σε μακρόστενα κουβούκλια χωρίς καμία πρόσβαση σ’ ένα κομμάτι ουρανού, υπό τη διαρκή απειλή στην Ελλάδα του Μνημονίου του πλειστηριασμού και της έξωσης που θα τους στερήσει αυτό το ελάχιστο δικαίωμα στη στέγη και μαζί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ύπαρξη

Την ίδια στιγμή το δικαίωμα στην κατοικία αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας παρέμβαση στη Νότια Ευρώπη. Πολύμορφες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναπτύσσονται από την Ανδαλουσία μέχρι τις φτωχογειτονιές του Πειραιά, όχι μόνο για να αποκρούσουν την κοινωνική βαρβαρότητα αλλά για να επανατοποθετήσουν το διακύβευμα της στέγης ως καθολικό δικαίωμα.

Μιλούν: Δημήτρης Στρατούλης, Παρις Κουκουλόπουλος, Κερασίνα Ραπτοπούλου, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Κατερίνα Κνήτου, Αργύρης Παναγόπουλος


http://stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου