Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης

Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης


ΑΙΤΗΜΑ της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών Ιθάκης για τη λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης, συμπαράστασης για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών της Ιθάκης συμπαραστεκόμενη απόλυτα στους πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, θεωρεί καθήκον της να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής. 

Η μνημονιακή πολιτική, σε συνδυασμό με την «τοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, για τα οποία δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια, αλλά ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων (ιδίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες), τις παράνομες ρήτρες με τις οποίες φόρτωναν έξοδα στο δανειολήπτη, την πολιτική προώθησης επισφαλών προϊόντων (όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο) και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (για να μην αναφερθούμε σε όσους μικρομολογιούχους είδαν να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις τους με το PSI). 

Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών θεωρεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν τα σπίτια τους. 

Είναι πράγματι κρίσιμο να διαμορφωθούν όροι μαζικής κοινωνικής αλληλεγγύης γύρω από την αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων να εκπληρώσουν τις διαρκώς ογκούμενες υποχρεώσεις τους.

Πρέπει να βοηθήσουμε να σπάσει η λογική της συνυπευθυνότητας που κυριαρχεί σε όσους χρωστούν, να συμβάλουμε στο να οργανωθεί σε κάθε στάδιο η συλλογική συμπαράσταση τους και να συμετέχουμε εμπράκτως στα κινήματα αλληλεγγύης.

Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης τη λήψη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένα:

- Να στηρίξουμε τόσο πολιτικά όσο και με τη φυσική μας παρουσία, τις δράσεις αποτροπής πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών της Ιθάκης που διενεργούνται στο Ειρηνοδικείο Σάμης.

- Να δημιουργήσουμε στον Δήμο Επιτροπή, η οποία θα δέχεται και θα καταγράφει περιπτώσεις συμπολιτών μας που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση και θα επιχειρεί να κινητοποιήσει τους δημότες σε ένα συνολικό πλαίσιο κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

- Να απαιτήσουμε την κατάργηση του Νόμου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

- Να εγκρίνουμε ψήφισμα με το οποίο ζητάμε την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, την δραστική περικοπή δανείων που αναγκάστηκαν να πάρουν οι οικογένειες για τις ανάγκες τους, εκφράζοντας την απόλυτη συμπαράστασή στους πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών και παραστεκόμενοι δίπλα στους συμπολίτες μας που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.-

Για την Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης 

Σπύρος Κυριάκου Μπούας
Αλέξανδρος Παναγή Ταφλαμπάς
(Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιθάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου