Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, "Αριστερά";


Του Θωμά Μαυροφίδη
  


http://anemosantistasis.blogspot.gr/
Επειδή βλέπω να ανοίγει η συζήτηση για τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά ή όχι.
Καταρχήν, εδώ και κάποιες δεκαετίες, αποφεύγουμε να εξηγήσουμε το τι εννοούμε ως «Αριστερά». Αυτό είναι βολικό μεν, η ασάφεια έχει κοντά ποδάρια δε.


Προσωπικά, θεωρώ ως Αριστερά το σύνολο των πολιτικών οργανισμών, που έχουν ως στρατηγικό στόχο την άρση των αποκλεισμών οποιουδήποτε ανθρώπου, από οποιαδήποτε κοινωνική λειτουργία: την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, την πολιτική, την εργασία, την τεχνολογία, την επιστήμη κλπ.

Με αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά, μια που - ως κυβέρνηση - διατηρεί όλους τους μηχανισμούς αποκλεισμού των ανθρώπων (τις «ταξικές διακρίσεις» αν θέλετε) και προσθέτει και άλλους μέσα από το 3ο μνημόνιο.

Επιπρόσθετα, αν κοινωνία είναι η επι-κοινωνία, αυτό που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία είναι το TINA (There Is No Alternative), προσπαθώντας να πείσει ότι οι πολύμορφοι αποκλεισμοί των ανθρώπων, είναι δρόμος προς την άρση των αποκλεισμών (δηλαδή αριστερή πολιτική).


Τέλος, μου είναι ειλικρινά αδιάφορο, αν οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον εαυτό του αριστερό· δεν αμφισβητώ ότι είναι. Αλλά, εδώ, μιλάμε για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - όχι για το τι είναι το κάθε μέλος του. 

Κι επειδή, μια ομάδα μπάσκετ π.χ. δεν είναι το άθροισμα των παικτών της, αλλά ο τρόπος που παίζει ως ομάδα στο γήπεδο, ό,τι κι αν υποστηρίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως προσωπικές πολιτικές τους θέσεις κι αξίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται ως δεξιά. Κι επειδή δεν πιστεύω στο «πράγμα εν εαυτώ» (ding an sich), αν μιλάει σαν Δεξιά, φαίνεται σαν Δεξιά και περπατάει σαν Δεξιά, μάλλον είναι Δεξιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου