http://www.imerodromos.gr/
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
H γαλλική εφημερίδα Le Monde εκτιμά πως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, θα «κλειστούν» επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Λι Κετσιάνγκ, πρωθυπουργός της Κίνας, χτες, μια μέρα πριν φτάσει στη χώρα μας, επέλεξε να δημοσιεύσει ένα άρθρο, στο οποίο παρουσιάζει τους στόχους της επίσκεψης. Ένα απόσπασμα κρατάμε: «Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο»
Έρχεται η ανάπτυξη…
Οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι επίδοξοι συνεργάτες της Κίνας τρίβουν τα χέρια τους και δηλώνουν με χαρά: Έρχεται η ανάπτυξη…
Να κρατήσουμε και κάτι άλλο: Ο πρωθυπουργός της Κίνας έκανε μια επιλογή. Αρθρογράφησε στην εφημερίδα Καθημερινή, της γνωστής οικογενείας εφοπλιστών. Φανταζόμαστε πως η προτίμηση αυτή δεν έχει σχέση με το γεγονός πως «το ηλιόλουστο μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουλίου 2011», όπως έγραφε η Καθημερινή, ο Αρ. Αλαφούζος αναγορεύθηκε πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας, «με την οποία η κινεζική κυβέρνηση επιβραβεύει αυτόν που επιμένει στην ανάπτυξη των φιλο-κινεζικών διμερών σχέσεων» (Καθημερινή 8/7/2011). Δυσκολευόμασταν από τότε να καταλάβουμε τι σχέση έχει η «Λαϊκή φιλία» με τους εφοπλιστές… Όπως και να έχει εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα. Έτσι κι αλλιώς φαίνεται ότι πολλοί θα «ευεργετηθούν» από την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού.
Το είπε, άλλωστε, και ο Ντου Κίβεν, πρώην πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που έδωσε στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhuanet, στις 15 Ιουνίου: Στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης η Κίνα «συνέχισε να εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα με πολλές ευκαιρίες». Ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα στήριξης» αναφέρεται πάντα η COSCO. Στο ίδιο κλίμα η ιστοσελίδα china.org.cn, σε ανάλυση για την επίσκεψη, αναφέρει πως ο Κινέζος πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κινεζική διπλωματία επιδιώκει τη διάρκεια στις δραστηριότητες της.
Ο «παράδεισος» των επενδύσεων και οι συμβάσεις COSCO
Ως εδώ …καλά. Με τι όρους θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις κινεζικές επενδύσεις; Ας μην επαναλάβουμε την έκφραση «μισθοί Κίνας». Ας αναφερθούμε μόνο στη σύμβαση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου, που παραδόθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Τη σύμβαση είχε δημοσιεύσει ο Ριζοσπάστης στις 25 Μαΐου του 2013. Αντιγράφουμε το απόσπασμα:
Η «σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου» προβλέπει ότι:
«Το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου θα είναι είκοσι τέσσερις (24) ώρες τη βδομάδα κατανεμημένες ισόχρονα σε τρεις μέρες εβδομαδιαίως ήτοι δώδεκα (12) ημέρες το μήνα».
«Ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή αποσπά τον εργαζόμενο, από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση κτλ».
«Ο εργαζόμενος θα αμείβεται με μεικτό ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά ημέρα και 8ωρη απασχόληση», επειδή, σύμφωνα με τη σύμβαση, «οι μεικτές συμβατικές αποδοχές είναι ανώτερες από τις κατώτερες νόμιμες αποδοχές» οι οποίες όπως διευκρινίζει είναι 22,8 ευρώ. «Περιλαμβάνονται σε αυτές (σ.σ. δηλαδή στα 70 ευρώ μεικτά) η αμοιβή για οποιασδήποτε φύσης επιδόματα, καθώς και για κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κ.λπ.)»!
Με τα 70 ευρώ μεικτά, ο εργαζόμενος «θα θεωρεί εξοφλημένη πάση αξίωσή του»! Οσο για υπερωρίες αναφέρεται: «η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης», «…θα λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας»!
Η εταιρεία έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, αν ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Δηλαδή, τέλος το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους!..
Ο εργαζόμενος «υποχρεούται έναντι του εργοδότη σε υποχρέωση πίστης που αναλύεται σε απαγόρευση διάδοσης εταιρικών μυστικών και πληροφοριών σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο». Με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκαν εργαζόμενοι που «τόλμησαν» να παραβιάσουν την «ομερτά» που θέλει να επιβάλει η COSCO και κατήγγειλαν τον εργασιακό μεσαίωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου