Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ένα εκλογικό στιγμιότυπο

18 hrs · 


Αν θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από τις παραδοσιακές ερμηνείες της πολιτικής θα έλεγα πως γίνεται όλο και πιο φανερό πως ο σύριζα βιώνει μια τεράστια αντίφαση που τον εγκλωβίζει. Ποια είναι αυτή; Επιθυμεί από τη μία να κάνει την αριστερά πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, όπως ευαγγελίζεται, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να γίνει και κόμμα καθεστωτικό, που θα υιοθετήσει τις απαραίτητες εξουσιαστικές πρακτικές. Θέλει να πάρει την εξουσία χωρίς όμως να χάσει την πρωτοπορία της αριστερής κριτικής, κάτι που θα σήμαινε πως θα άλλαζε έτσι η ιστορική ρότα του κόμματος. Ξέρει καλά πως μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του θα τον ακινητοποιήσει θεσμικά και θα γεννήσει το κριτικό και 'κινηματικό' ξεπέρασμά του.
 
           


Η αντίφαση αυτή συμπυκνώνεται συμβολικά αλλά και εύστοχα σε μια συγκατοίκηση ευρωβουλευτών του στην 3η και 4η θέση, όπου αυθαίρετα θα τους βάλω σε μια πολεμική διάθεση μεταξύ τους. Η Κ. Κούνεβα και ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκονται και οι δύο στις εκλέξιμες θέσεις με εξαιρετική ομοιότητα στον όγκο των ψήφων τους. Η Κούνεβα, αντιπροσωπεύοντας την αριστερά της δράσης, επιλέχθηκε από τους ψηφοφόρους για το κινηματικό της παρελθόν, ενώ ο Κατρούγκαλος αποκλειστικά για τη δεινότητα της ρητορικής του. Η Κούνεβα ψηφίστηκε για τη μάχη της στο χώρο εργασίας της και πιο συγκεκριμένα για τη μαφιόζικη επίθεση που δέχτηκε στα Πετράλωνα το Δεκέμβρη του 2008, και ο Κατρούγκαλος για την μάχη του στο στούντιο του mega και συγκεκριμένα για την περιβόητη εκπομπή στον Πρετεντέρη όπου 'θριάμβευσε' απόλυτα και όλοι ψιθύριζαν το όνομά του την επόμενη μέρα. Έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί πως η μία εκλέχτηκε χωρίς να έχει βγει ποτέ στην τηλεόραση, ενώ ο άλλος γεννήθηκε αποκλειστικά από αυτήν ως πολιτική περσόνα. Ο Κατρούγκαλος έχει πρόσωπο ενώ αντίθετα της Κούνεβα σαν να είναι κάπως θολό. Και για να το επεκτείνω, οι ψηφοφόροι της Κούνεβα γνωρίζουν πως ο σύριζα χρειάζεται το κίνημα για να μπορεί να επιβιώσει, ενώ οι ψηφοφόροι του Κατρούγκαλου, χωρίς ιδιαίτερη γνώση της διαλεκτικής ή απλώς αδιαφορούν για αυτήν, απαιτούν να γίνει κυβέρνηση εδώ και τώρα με μια θεαματική φιγούρα.


Θα λέγαμε πως από τη μία υπάρχει ο σύριζα που πανηγυρίζει έξαλλα το βράδυ των εκλογών και νιώθει εξαίσια με την πρωτιά του κόμματος, και από την άλλη μεριά αυτοί που στέκονται αμήχανοι μπροστά στους πανηγυρισμούς όχι από κάποιου είδους μιζέρια αλλά επειδή νιώθουν μια υπαρξιακή ανησυχία για το γεγονός ότι ξαφνικά και μετά από δεκαετίες μειοψηφικής κριτικής, βρέθηκαν τώρα στη μεριά της εκλογικής πλειοψηφίας και μάλιστα χωρίς κινηματική αντιστοιχία.


Και για να μιλήσουμε πιο απλά και καθαρά. Όταν η Κούνεβα έβλεπε τους ανέμελους πανηγυρισμούς και τα ζεϊμπέκικα της Ρένας Δούρου στα Προπύλαια το βράδυ των εκλογών νομίζω πως υπήρχε μέσα της κάτι που δεν της επέτρεπε να χαρεί και τόσο. Είναι που γνώριζε καλά πως σε λίγες ώρες η δουλειά των καθαριστών και καθαριστριών θα είναι πενταπλάσια εξαιτίας του πάρτι των σωτήρων τους. Ο Κατρούγκαλος ή η Δούρου ούτε που το διανοήθηκαν.

http://toportatif.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου