Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Οι μίζες της Ericsson. Ναι Αλέκο.....έχει ο καιρός γυρίσματα.

Οι μίζες της Ericsson. 

«Ήταν μια βρώμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος πλήρωνε για να μη φανούν σε κανέναν οι παράνομες πληρωμές..»




«Ήταν μία βρώμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος πλήρωνε για να μην φανούν σε κανένα οι παράνομες πληρωμές…» είπε την Τετάρτη μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Σουηδίας το πρώην στέλεχος της Ericsson, Λίςς Ολοφ Νέντσελ που δίνει συνέντευξη στους Ντάνιελ Ομάν και Γκόραν Μποντίν για τα συμβόλαια που είχε στην ευθύνη του μεταξύ των οποίων και εκείνο για τα ραντάρ Erieye EMB 145.

H (ΑΣΕΠΕ) που αγόρασε το ελληνικό δημόσιο με την σύμβαση 022α/99. Η σύμβαση ήταν αξίας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ και τα συστήματα που παρελήφθησαν ως το 2009 από την πολεμική αεροπορία εντάχθηκαν όλα στη δύναμή της.

Ο Νέντσελ που διαχειριζόταν τέτοιες πληρωμές για λογαριασμό του σουηδικού γίγαντα είπε στο ραδιόφωνο της χώρας του ότι είχε ταξιδέψει με τον συνάδελφό του Ινγκβε Μπρόμπεργκ στο Μονακό προκειμένου να διοχετεύσουν μέσω ενός μεσάζοντα στο πριγκιπάτο «που εργαζόταν για λογαριασμό του αντιπροσώπου της Ericsson ένα ποσό σε παράνομες πληρωμές (μίζες)…» .

Οι δύο δημοσιογράφοι του σουηδικού ραδιοφώνου έχουν εντολές πληρωμής αξίας ύψους 13,8 εκατομμυρίων δολαρίων με ημερομηνία Ιανουαρίου 2000.

Ο διάλογος ήταν χαρακτηριστικός:

-Και ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των πληρωμών;

Νέντσελ: Υψηλά ιστάμενοι στο ελληνικό κατεστημένο .
-Πολιτικοί;

-Νέντσελ: Ναι πολιτικοί, αξιωματικοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μία εκπρόσωπος της Ericsson επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «ελπίζει ότι δεν υπήρξαν παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο συμβόλαιο…»

Η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία θα δείξει μηδενική ανοχή σε παράνομες πρακτικές αλλά δεν γνωρίζει αν για την συγκεκριμένη σύμβαση είχαν γίνει παράνομες πληρωμές.

Ο Νέντσελ πάντως έχει κατηγορηθεί από την Ericsson για υπεξαίρεση χρημάτων από μαύρα ταμεία της εταιρείας ενώ ο σουηδικός κολοσσός του έχει κάνει και αγωγή επιχειρώντας να πάρει πίσω εκατομμύρια.

Ο Νέντσελ αρνείται ότι έχει υπεξαιρέσει τα χρήματα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας της Στοκχόλμης πάντως που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters για την υπόθεση ανέφερε ότι την ερευνά αλλά είναι σε θέση να παρέμβει μόνο αν οι πληρωμές έχουν γίνει μετά την 1η Ιουλίου του 2004, οι προηγούμενες πράξεις θεωρούνται στη Σουηδία παραγεγραμμένες.

Τι έχει να πει γι αυτό ο τότε Υφυπουργός Αλέκος Καλαφάτης;;;

Μποζάς Γεράσιμος      "ΥΠΟ-ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου