Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Διαχρονικό μήνυμα σύγκρουσης





 

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι ένα μήνυμα επαναστατικό, μήνυμα σύγκρουσης με την καθεστηκυία τάξη. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί μια άσκηση μνήμης για τον τιτάνιο αγώνα των αδύναμων κάθε εποχής απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, που είναι αντίπαλοι ακριβώς γιατί στερούν από την κοινωνία την ελευθερία της, την ιστορική της υποχρέωση να σχεδιάζει το μέλλον της και την πανανθρώπινη ανάγκη της να ελπίζει σε ένα μέλλον καλύτερο.

«Εθνικόν είναι το αληθές» έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, του οποίου ένα ποίημα, ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν», αποτελεί κοινό τόπο της συλλογικής μας μνήμης. Αν κάτι επλήγη ανεπανόρθωτα από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι το αίσθημα κοινότητας.

Γιατί κανένα τέτοιο αίσθημα ποτέ δεν κατάφερε να επιβιώσει πάνω στην αδικία.

Και τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου υπήρξαν η αποθέωση της αδικίας.

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς οι επικείμενες εκλογές ορίζουν ένα διάστημα αναπόφευκτης κριτικής επί των πεπραγμένων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η κοινή γραμμή όσων διαχειρίστηκαν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια διαγράφεται πάνω στην προοπτική εξόδου από τις επιταγές των δανειστών. 

Πόσο, όμως, είναι αυτό αληθές;

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για ομόνοια απέναντι στον κοινό στόχο της εξόδου προσκρούουν πάνω στην πικρή εμπειρία τεσσάρων ετών.

Σ' αυτά τα χρόνια, οι πολίτες λοιδορήθηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν, ταπεινώθηκαν, εξαπατήθηκαν.

Η ελίτ της χώρας προέβαλε αρχικά τα Μνημόνια ως ευκαιρία επαναστατικών διαστάσεων. 

Στην πορεία γιγάντωσε τις συνθήκες παρασιτισμού και υποκρισίας. 

Λίγοι ευνοήθηκαν και οι πολλοί έμειναν στο περιθώριο.

Η ίδια ελίτ κάνει τώρα τον τελικό λογαριασμό, ορίζοντας αυθαίρετα τη λήξη του αγώνα.


Εληξε, άραγε, ο αγώνας κατά των Μνημονίων επειδή το είπε η ανώτατη αρχή; 

Ο λαός καλείται να ξεχάσει, όχι γιατί το μέλλον τού ανήκει, αλλά γιατί οι δυνάστες του μέσα και έξω από τη χώρα αναζητούν συγχωροχάρτι.

Στους πόσους άνεργους αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για ισότιμη συμμετοχή στο διεθνές περιβάλλον;

Στους πόσους άστεγους αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για έξοδο στις αγορές; 

Στους πόσους νεκρούς αγωνιστές ικανοποιείται ο εθνικός στόχος για την επάνοδο στην «κανονικότητα»; 

«Η οριστική έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις λογικές του Μνημονίου», λέει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μέχρι στιγμής, το μόνο σχέδιο που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι αυτό που επιβάλλουν οι δανειστές και μόνη αλήθεια η πιστή εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου