Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗ ΜΠΟΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ. Η ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ


E-mail
ΕκτύπωσηPDF
oukrania-sygkrouseis
ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ, ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΗΠΑ-ΕΕ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία, μετά την πρόσκληση τουπρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμού, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις,σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.
Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχέςέχουν εξαγγείλει δημοψηφίσματα με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων σφοδρή ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, με τις πρώτες να προκαλούν το Σάββατο (1/3) στις 21:00 έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δεύτερη μέσα σε δύο μέρες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις  ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται ναανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νεο-ψυχροπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικών δυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μεεφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Τα επόμενα 24-ωρα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές τωνΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης (6/3) με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν στις 2:30 μ.μ. τοπική ώρα(9:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη. Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή.
Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση απέβη άκαρπη καθώς η Ρωσία δέχθηκε πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Η Ρωσική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή ότι η βάση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία είναι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στο ανατραπέντα Ουκρανό ΠρόεδροΒίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος της προαναφερθείσας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του. Η Μόσχα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις του οργάνου.

ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ "21ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ"
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου».
Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.
«Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24. «Οι συναντήσεις με τον Τζον Κέρι επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ενέργειες που οι εταίροι μας προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή διαμέσου του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου Ρωσίας-NATO και άλλων διεθνών οργανισμών. Αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας», είπε ο Λαβρόφ.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία ορίζει: 
  • Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004
  • Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • Τροποποίηση του Συντάγματος για την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου
  • Προεδρικές εκλογές
  • Έρευνες για τα βίαια επεισόδια
Η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΛΑΒΡΟΦ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΤΟ ΟΥΚΡΑΝΟ ΥΠΕΞ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΚΕΡΙ
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, στη διάρκεια σύντομης συζήτησης που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι.
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα την Τετάρτη «για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανέφερε αμερικανός διπλωμάτης.
Η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ ήρθε μετά από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με θέμα την ουκρανική κρίση.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό δοτό ΥΠΕΞΑντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέψευσαν πληροφορία της ουκρανικής πρεσβείας που θέλει τον Ντεστσίτσα να έφυγε από τη Γαλλία.
Ο ουκρανός υπουργός (;) «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ "ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ" ΟΙ ΗΠΑ
Tρόπους ενίσχυσης των συμμάχων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης αναζητά το Πεντάγωνο και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Πολωνία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην νατοϊκή αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης στις χώρες της Βαλτικής. Συγκεκριμένα όπως διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος, το Πεντάγωνο αποστέλλει ακόμα έξι F15S για την εν λόγω αποστολή του ΝΑΤΟ.
Προηγουμένως η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και εξέφρασε την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ επιβεβαίωσε από το βήμα του κοινοβουλίου ότι μπροστά στη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η Πολωνία ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ,  με περαιτέρω στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε να συμπληρώσει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι εξαιτίας των γεγονότων στην Κριμαία αναθεωρείται στο σύνολό της η στρατιωτική συνεργασία της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Στο ίδιο πλαίσιο ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.

Σ. ΛΑΒΡΟΦ: «ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ!»
Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα και ανετράπη ο νόμιμος πρόεδρος, δήλωσε από την Μαδρίτη το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες πριν μεταβεί στοΠαρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.
Ο Λαβρόφ, που συναντήθηκε με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, κατηγόρησε την Δύση, επειδή-όπως είπε- έδωσε το «κακό παράδειγμα» αφού υποστήριξε τους διαδηλωτές στην Ουκρανία που «κατέλαβαν την εξουσίαπαραβιάζοντας το Σύνταγμα».
Χαρακτήρισε την Ουκρανία «κορυφαία προτεραιότητα» για την Μόσχα και δήλωσε ότι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μπορεί να είναι «μεταδοτική», ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».
Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διατάξει τις δυνάμεις«αυτοάμυνας»- όπως τις χαρακτήρισε- στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, διότι δεν πρόκειται για ρωσικές δυνάμεις και επέμεινε ότι ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα παραμένει στις κανονικές του θέσεις.
Πρόσθεσε πάντως ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ώστε να αποτραπεί η «αιματοχυσία» στην Ουκρανία. "Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία", είπε.

RT: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΔΡΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ
Οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον των διαδηλωτών και των αστυνομικών στο Κίεβο φέρεται να είχαν προσληφθεί από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ,Κάθριν Άστον και τον Εσθονό ΥΠΕΞ που διέρρευσε στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την συνομιλία την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα Russia Today, οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών, εκτελούσαν διαταγές των ηγετών της αντιπολίτευσης που ήταν επικεφαλής των κινητοποιήσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) στοΚίεβο.
«Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές (σνάιπερς) δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από το νέο συνασπισμό (την αντιπολίτευση)» ακούγεται να λέει οΕσθόνός υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ.
«Πιστεύω ότι δεν θέλουμε να το ερευνήσουμε...» απαντά η Κάθριν Άστον.
Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Πάετ στο Κίεβο, στις 25 Φεβρουαρίου, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο Εσθονός ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης συζήτηση που είχε με γιατρό η οποία φρόντιζε ανθρώπους που έφεραν τραύματα από βολές ελεύθερων σκοπευτών και φέρεται να είπε στον Πάετ ότι τόσο οι διαδηλωτές, όσο και οι αστυνομικοί είχαν δεχθεί πυρά από τα ίδια άτομα.
Σύμφωνα με το RT, το ηχητικό ντοκουμέντο ανέβηκε στο διαδίκτυο από αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας (SBU) που πρόσκεινται στον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ήταν αυτοί που έβαλαν τους «κοριούς».

http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου