Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Γεράσιμος Δημητράτος ....Ποτέ επιταγές ανοιχτές, ποτέ εξουσιοδοτήσεις, ποτέ αναθέσεις”..

Γεράσιμος Δημητράτος: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας του

Μετά από την εκλογή από την Ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ ο Γεράσιμος Δημητράτος είναι και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον συναντήσαμε όπου δέχτηκε να μας κάνει κάποιες δηλώσεις και να απαντήσει για όλα όσα διαβάζουμε στα τοπικά ΜΜΕ για την εκλογή του.

Ο κ. Δημητράτος αποτελεί την “ήρεμη δύναμη” θα λέγαμε στην σκακιέρα των πολιτικών εξελίξεων, καθώς είναι ευγενικός, εύστροφος και αξιοπρεπής και έχει την απόλυτη στήριξη του κόμματος, γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα από την απόλυτη πλειοψηφία που πήρε η πρόταση του ονόματός του από τους συντρόφους του και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε δεν είναι άγνωστος στην πολιτική καθώς έχει συμμετάσχει στην δεκαετία του ’80 σε πολλά κινήματα στην αυτοδιοίκηση και σε τοπικό επίπεδο, αυτό τον κάνει έμπειρο πολιτικά καθώς γνωρίζει εκ των έσω πως παίζεται το παιχνίδι και τον κάνει ικανό να διεκδικήσει το Δήμο με αξιώσεις και ποιος ξέρει ακόμα και να τον κερδίσει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την στήριξη του κόσμου που είναι δυσαρεστημένος και ίσως θυμωμένος με τους πολιτικούς που κυβερνάνε κατά καιρούς αυτό τον τόπο και στο πρόσωπο του κ. Δημητράτου να βρουν κάποιον που θα μπορούν να πιστέψουν και να στηρίξουν τις ελπίδες τους για μία νέα Κεφαλονιά.


    


-Πως αποφασίσατε να συμμετέχετε στις εκλογές;

“Από πολλά χρόνια έχω σχέση με το αυτοδιοικητικό κίνημα, από τη δεκαετία του ’80 είχα συμμετάσχει σε αυτοδιοικητικές εκλογές σε επίπεδο Κοινοτήτων, αναπτυξιακών συνδέσμων, σε νομαρχιακό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο μετά. Επειδή μου είναι όχι απλά ένας γνώριμος χώρος αλλά ένας οικείος χώρος, ένας χώρος που αν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις την πολιτική δράση στο πιο ακραίο στοιχείο και στο πιο δημοκρατικό στοιχείο είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι επειδή πια ζούμε σε μία ακραία κατάσταση, θεωρώ ότι ο καθένας μας πρέπει να δώσει όποια δύναμη έχει στο μάξιμουμ, όποια πολιτική εμπειρία έχει, όποια θέληση για να επαναφέρει τη Δημοκρατία στον τόπο μας. Όποια θέληση για αντίσταση ενάντια στους τραπεζίτες και στη αποικιακή ολιγαρχία που καταδυναστεύει στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνει ένα ανάλογο πράγμα. Για αυτό μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο χώρος μου ο ιδεοπολιτικός, αποφάσισα μαζί με άλλους συντρόφους, δεν ήμουνα μόνος δηλαδή, να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να πούμε ποιος από όλους έχει τη δυνατότητα, χωρίς επιλογές κάτω από το τραπέζι, χωρίς διακρίσεις, ποιός θα μπορέσει να αποδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα στο επίπεδο που είναι. Δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν και άλλες προτάσεις, θέλω να σας πω για τον σύντροφο και φίλο τον Σπύρο τον Παγώνη, από το Ληξούρι. Μπήκε σαν μια πρόταση που θα ήταν τιμητική για το Ληξούρι, βέβαια ο σύντροφος ο Σπύρος για λόγους προσωπικούς, επαγγελματικούς βασικά και για έναν άλλον πολύ σημαντικό λόγο, την αγάπη του στα παιδιά, που είναι καθηγητής και διευθυντής του Λυκείου, δεν κατέβηκε. Ήταν ομόφωνη η απόφαση για το Σπύρο και δική μου πρόταση και αποδοχή και δεν θα είχαμε κανένα ανταγωνιστικό πεδίο μεταξύ μας. Δεν έγινε και προχώρησαν στην δική μου επιλογή, που ήταν μία επιλογή συντρόφων, με κριτήρια καθαρά συντροφικά, αξιοκρατικά και αυτοδιοικητικά”.

-Περιμένατε ότι θα προταθεί το όνομά σας και πως αισθανθήκατε όταν πήρατε το χρίσμα;

“Το όνομά μου ήταν καταρχήν, γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής. Και σαν τέτοια κατέβηκε στην Πανολομέλεια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ της Κεφαλονιάς και μέσα από ψηφοφορία, από ανθρώπους που είχαν δηλώσει θέληση, από ανθρώπους που τους πρότειναν άλλοι σύντροφοι, επιλέχθηκε το όνομά μου με πλειοψηφία αρκετά ισχυρή. Δεν μου ήταν κάτι άγνωστο, δεν ήταν κάτι που δεν μου ήταν γνώριμο. Με τίμησε και με τιμά και μου δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις η εμπιστοσύνη των συντρόφων μου, και μάλιστα σε τέτοια ποσοστά. Έχω την αίσθηση ότι ουσιαστικά δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου αλλά τη θέληση των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων που θέλουν μία άλλη αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά. Για αυτό το λόγο ακριβώς δεν κατεβαίνουμε για τα προσωπικά ελατήρια ούτε για προσωπικές φιλοδοξίες. Κατεβαίνουμε για μία συλλογική προσπάθεια όπως είναι η Αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη λαίλαπα που έχει ενσκήψει στα νησιά μας και στην πατρίδα μας”.

-Σας ρώτησα γιατί έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα πιο ηχηρά από το δικό σας. Όπως ο κ. Ζαπάντης ή ο κ. Τσιλιμιδός αλλά τελικά δεν προτάθηκαν.

“Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μιλήσουμε με πραγματικά γεγονότα και όχι με υποθέσεις. Πραγματικά τα ονόματα που κατέβηκαν στην αρχή ήταν το δικό μου και του Ρωσσέτου Λούζη, οποίος είχε δηλώσει την επιθυμία του να είναι. Τα άλλα δύο ονόματα του Κώστα του Ζαπάντη και του Γιώργου του Τσιλιμιδού, μπήκαν από συντρόφους μετά στη διαδικασία. Εμείς σαν κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, με αυστηρή τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, της ελεύθερης άποψης, δεν μπορούσαμε να εμποδίσουμε τους συντρόφους να καταθέσουν προτάσεις, κατατέθηκαν, μπήκαν σε ψηφοφορία, που τον τρόπο της ψηφοφορίας τον αποφάσισε η ίδια η Πανολομέλεια, δεν επιβλήθηκε τίποτα από πάνω, τίποτα από κάπου αλλού, βγήκαν τα ποσοστά που βγήκαν και που με ανέδειξαν σαν υποψήφιο Δήμαρχο προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

-Τι απαντάτε στον Κώστα Ζαπάντη και τον Γιώργο Τσιλιμιδό για τις καταγγελίες που έχουν κάνει στα τοπικά ΜΜΕ;

“Εγώ θα έλεγα το εξής, αυτό που έγινε από τους συντρόφους δεν έγινε με κακή πρόθεση, θεωρώ ότι είχαν δικαίωμα να αποφασίσουνε, ήταν εσωκομματική διαδικασία, δεν ήταν ανοιχτή διαδικασία, ήταν κάτι που ήταν σε ένα κομματικό οργανισμό, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έπρεπε και δεν υπήρχε λόγος να βγει προς τα έξω, ένα το κρατούμενο, το άλλο είναι ότι και ο Κώστας ο Ζαπάντης και ο Γιώργος ο Τσιλιμιδός απαντήσανε σε ένα δημοσίευμα, δεν απαντήσανε αφού εκδηλώθηκε η δημοσίευση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της εκλογής. Νομίζω ότι διαβάσατε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και πως έγινε η διαδικασία και πιστεύω διαβάσατε και την προκήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ που εξηγούσε τα πράγματα μετέπειτα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα και θεωρώ ότι θα έπρεπε να τελειώσει το ζήτημα εδώ πέρα. Εγώ δεν θέλω να συνεχίζω και δεν θεωρώ ότι θίχθηκε κανένας. Ίσα ίσα”.

-Θα συνεργαστείτε με την Μελάμπους ή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αν προκύψει τέτοια πρόταση;

“Θα συνεργαστούμε όχι μόνο με το Μελάμπους, έτσι κι αλλιώς υπάρχει μία συνεργασία, θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκράτη, με κάθε άνθρωπο, με κάθε Αριστερό, με κάθε ανησυχούντα, με κάθε καθαρό άνθρωπο, να του βάλουμε και αυτό, που θα θέλει, θα συμφωνεί με το πρόγραμμά μας στα βασικά σημεία, και θα μπορεί να βάλει μαζί μας πλάτη για να αλλάξουμε τον τόπο και την αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά και στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε επαφές με όλους, θα δούμε, θα συνεκτιμήσουμε τα γεγονότα, θα δούμε με ποιούς ταιριάζουμε, με ποιούς μπορούμε να έχουμε κοινό βηματισμό. Με ποιούς τα στοιχεία είναι τέτοια που θα βοηθήσουνε την τοπική αυτοδιοίκηση, να την ξεκαθαρίσουμε και να την ανεβάσουμε και θα συνεργαστούμε μαζί τους, αλλά κατόπιν συνεννοήσεως. Ποτέ επιταγές ανοιχτές, ποτέ εξουσιοδοτήσεις, ποτέ αναθέσεις”.


http://www.portoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου