Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τρέχουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όπως διέταξε η Μέρκελ






Η Μέρκελ έδωσε τη γραμμή από το Βερολίνο. Δημόσια, μπροστά στους δημοσιογράφους και όχι στο γεύμα που παρέθεσε στον Σαμαρά:
«Συζητήσαμε σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι της τρόικα (…) οι Ελληνες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα χρειάζονται αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές και την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών (…) Δεν προτίθεμαι να μιλήσω κι εγώ εδώ σήμερα για την Τρόικα και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό το συζητήσαμε σε αυτό το πνεύμα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν. Και στη βάση αυτή θα καταβληθεί και η επόμενη δόση (…) Και τώρα περιμένω και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει κι ότι με μία Προεδρία Ελληνική θα έχουμε μία Ελλάδα η οποία θα είναι σε θέση να έχει την Προεδρία χωρίς να επιβαρύνεται με διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση».

Δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη αποκρυπτογράφηση αυτές οι δηλώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι της ζητάει η τρόικα και πρέπει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη του χρόνου, ώστε ν’ αναλάβει την προεδρία χωρίς εκκρεμότητες. Αυτό ήταν το μήνυμα της ηγέτιδας της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής-αποικιοκρατικής δύναμης της ΕΕ, που έβαλε νέφτι στον κώλο του Σαμαρά, ο οποίος άρχισε να «τρέχει» τον Στουρνάρα και τους άλλους υπουργούς.

Την επομένη της επιστροφής του από το Βερολίνο (Κυριακή), ο Σαμαράς συνέφαγε με τον Στουρνάρα και τον ενημέρωσε. Και την Τρίτη, φώναξαν και τον Βρούτση και κλείστηκαν στο Μαξίμου, καθορίζοντας τις λεπτομέρειες για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα.

«Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε ο Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μες στην καλή χαρά, όπως πάντα, ο Βρούτσης δήλωσε: «Είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί λύση μέχρι τις 9 του Δεκέμβρη». Οταν τον ρώτησαν, αν οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών κατά περίπου 8%, το γύρισε στο τσάμικο, λέγοντας πως «τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Νομίζω ότι πλέον δεν χρειάζεται. Η Ελλάδα πάει καλά και είμαστε στο σωστό δρόμο». Δεν διέψευσε, όμως, ότι η τρόικα ζήτησε κάτι τέτοιο. Πονηριά; Ισως, αν σκεφτούμε ότι ο Τόμσεν σε συνέντευξή του δήλωσε πως χρειάζονται μεν νέα μέτρα, αυτά όμως δε θα είναι «οριζόντια», αλλά «στοχευμένα», τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να απελευθερωθούν πλήρως οι απολύσεις στον ιδιωτικό και να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οπως φαίνεται, η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα χωριστεί σε δύο σκέλη, έτσι που να διευκολυνθούν όλοι. Το πρώτο σκέλος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, μέχρι τις 9 Δεκέμβρη που θα συνεδριάσει το Eurogroup, και αφορά τα περιβόητα προαπαιτούμενα για την έγκριση της εκκρεμούσας από τον Ιούλη δόσης του 1 δισ. ευρώ. Το δεύτερο σκέλος αφορά τη συμφωνία για το εξίσου περιβόητο «δημοσιονομικό κενό» του 2014, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συμφωνήσουν άμεσα με την τρόικα, δεδομένου ότι κάποια μέτρα η κυβέρνηση πρέπει να τα περάσει λάου-λάου. Μπορούν, λοιπόν, να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση και το Γενάρη, ώστε μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων πάνω από ένα ορισμένο ύψος να παρθούν αργότερα και να συνοδευτούν με την κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ποια είναι τα προαπαιτού-μενα για τη δόση; Η ψήφιση του Κώδικα Δικηγόρων (έχει ήδη γίνει), οι 12.500 διαθεσιμότητες και οι 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι 31.12. 2013, η ρύθμιση του ζητήματος των πολεμικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ και η εξόφληση των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (για να ‘ναι έτοιμες για ιδιωτικοποίηση). Ουσιαστικά, εκείνο που μένει είναι οι απολύσεις και διαθεσιμότητες (συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων στις πολεμικές βιομηχανίες), καθώς και κάποια πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το «δημοσιονομικό κενό» του 2014, ώστε η τρόικα να στείλει σημείωμα στο Eurogroup, στο οποίο θα αναφέρει ότι συντελέστηκε πρόοδος. Κάτι επιπλέον πρέπει να «δώσει» η κυβέρνηση, ώστε να «ανέβει» από το 1,3 δισ. που επισήμως παραδέχεται ως τώρα σαν «δημοσιονομικό κενό», μέρος του οποίου αμφισβητείται μάλιστα από την τρόικα, η οποία ζητά πρόσθετα μέτρα.

Βέβαια, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, το πραγματικό δημοσιονομικό κενό και το ακόμη μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό (προστίθενται και τα χρεολύσια) είναι πολλές φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό που διαπραγματεύονται η κυβέρνηση με την τρόικα. Και για να καλυφθεί αυτό θα χρειαστεί νέο δάνειο και νέα σκληρή επιτήρηση.
Η αναφορά του Σαμαρά στο Βερολίνο («θα έλεγα ότι δε θα υπάρξει ανάγκη για νέο μνημόνιο ή νέο πακέτο χρημάτων»), την οποία η Μέρκελ έκανε πως δεν άκουσε, διαψεύστηκε μετά από τρεις μέρες από τον εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος πήρε εντολή από τον Σόιμπλε να δηλώσει πως το ελληνικό πρόβλημα θα ξανασυζητηθεί στα μέσα του 2014 «και αν τότε υπάρχει ανάγκη, θα στηρίξουμε ξανά την Ελλάδα, αλλά θα πρόκειται για ποσά μικρότερα από τα μέχρι τώρα».

ΠΗΓΗ:
ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ



Πηγή: Τρέχουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όπως διέταξε η Μέρκελ - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου