Kαλούν σε ιδρυτική συνέλευση για μια «Δημοκρατική προοδευτική παράταξη»
Real.gr
Σημαντικές υπογραφές στο κείμενο του Γιάννη Βούλγαρη. Δεν υπογράφουν Γιαννίτσης - Ράπανος. Όλο το κείμενο και όλες οι υπογραφές.
Σημαντικές υπογραφές, αλλά και σημαντικές αρνήσεις, συνάντησε το «κείμενο των 58» για την ιδρυτική συνέλευση της «Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης», που παρουσιάζει το Real.gr.
Διαβάστε τις υπογραφές και τη Διακήρυξη
Μεταξύ των υπογραφών, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Σταύρος Μπένος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Ανδρέας Πανταζόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Κίμων Χατζημπίρος, ο Σωτήρης Γκορίτσας καθώς και ο συγγραφέας του κειμένου Γιάννης Βούλγαρης.
Υπογράφουν επίσης όλα τα στελέχη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που έπεισε ο Κώστας Σημίτης. Μεταξύ αυτών ο Χρήστος Ροζάκης, ο Νίκος Μουζέλης, ο Γιάννης Καλογήρου, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και φυσικά ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που είχε ανοίξει διαύλους με την Αγίου Κωνσταντίνου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπογραφές στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησαν με την απόφαση Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Γραμματεία Σταύρος Λιβαδάς, τα άλλα μέλη της μειοψηφίας, καθώς και ο Μάνος Ματσαγγάνης.
Υπογράφουν βεβαίως και στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Χρήστος Δερβένης, ο Θανάσης Χειμωνάς, η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.
Χωρίς Γιαννίτση, Ράπανο, πέντε δημάρχους και Μόσιαλο
Το «κείμενο των 58» δεν υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Βασίλης Ράπανος, καθώς και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Γιώργος Σιακαντάρης. Δεν υπογράφουν επίσης τα μέλη της κίνησης των 5 δημάρχων, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης και Πάνος Σκοτεινιώτης, καθώς και ο Ηλίας Μόσιαλος με τη «Δυναμική Ελλάδα», πλην του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη που διαφοροποιήθηκε.
Η πρόσκληση-έκκληση
Οι «58» με το κείμενό τους καλούν σε ιδρυτική συνέλευση για μια «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». Απευθύνουν πρόσκληση - έκκληση στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου.
Προτείνεται, όπως αναφέρεται και σε ξεχωριστό Δελτίο Τύπου, η δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων. Ο φορέας μπορεί να συσταθεί τους προσεχείς μήνες μέσα από μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτό - εκτιμάται - διευκολύνει τις κινήσεις, που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκολύνει τη διαδικασία.
«Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος»
Για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος στο Δελτίο Τύπου τονίζεται: «Η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας. Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της δημοκρατίας.
Η συγκρότηση δεν είναι μόνο οργανωτική διαδικασία, αλλά βαθιά πολιτική, και πρέπει να στοχεύσει κυρίως στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας».
Μπεγλίτης - Μόσιαλος με ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης, αντιθέτως, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό συμμετέχει στην κυβέρνηση, επιδιώκει συσπείρωση του χώρου γύρω από τη ΔΗΜΑΡ. Ήδη έχει συμφωνηθεί «συμπαράταξη» με τον Ανδρέα Λοβέρδο και το κόμμα του, ενώ πολύ κοντά στην ένταξή του στη ΔΗΜΑΡ φέρεται να είναι, όπως αποκαλύπτει το Real.gr, και ο Πάνος Μπεγλίτης, υπουργός των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου. Σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ φέρεται να προχωρεί και ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ επιστρέφει και η ομάδα των «λοχαγών» (Στέφανος Μανίκας, Γιάννης Νικολάου κ.ά.) που στελέχη της είχαν διαφωνήσει με τη συμμετοχή της Αγίου Κωνσταντίνου στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Αβέβαιο μέλλον
Στελέχη του χώρου, πάντως, που δεν συμμετέχουν τελικά στην πρωτοβουλία των «58», εκτιμούν πως οι συσπειρώσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ, δεν θα έχουν μέλλον και ως εκ τούτου σύντομα -πριν, πάντως, τις ευρωεκλογές- θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη η ανασύσταση του χώρου, με την υπέρβαση και τη διάλυση των σημερινών κομματικών μηχανισμών.
Αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι αρνητικοί στην πρωτοβουλία των «58» είναι ήδη οι Γιώργος Φλωρίδης και Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ με την δημοσιοποίηση του κειμένου θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ.
Αρνητικός ο Αλέκος
Αντιθέτως, κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου