Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Πελάτης της ΔΕΗ....


Φτάνω στη ΔΕΗ γύρω στις δέκα το πρωί. Είναι σαν να έχω ραντεβού με τους μισούς συμπολίτες μου. Για ακόμη μια φορά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να αφήνουν αναξιοποίητο αυτόν τον τεράστιο, υπέροχο χώρο , με τις τζαμαρίες γύρω – γύρω στην είσοδο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρήσεις, από εκθέσεις ζωγραφικής, μέχρι κατάλυμα για όλους τους αστέγους της πόλης. Διασχίζω την εσωτερική αυλή, έρημη λόγω ζέστης και φτάνω επιτέλους στον προορισμό μου. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αμέτρητα συγνώμη, πλησιάζω στο μηχάνημα με τους αριθμούς προτεραιότητας. Κόβω και το Α και το Β και το Γ, αφού δεν γνωρίζω πια τελικά θα μου χρειαστούν. 
                 

Ανάμεσα στους καταρρακωμένους πελάτες, με ένα πάκο χαρτιά στα χέρια όλοι τους, σφραγισμένα από την αγωνία χείλη και βλέμματα στραμμένα από ντροπή και ταπείνωση προς το έδαφος, ξεχωρίζουν οι πανταχού παρών πια σεκιουριτάδες, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, πιθανότατα οφειλέτες κι αυτοί, αναγκαίοι όμως για να προστατεύσουν τους υπαλλήλους από όσους πάνω στην απελπισία τους, ξεσπούν στο σαμάρι αντί για τον γάιδαρο – κυβέρνηση.
Πρώτος σταθμός, οι πληροφορίες. Αναμονή, πάνω από μισή ώρα. Ο κόσμος έχει αποβλακωθεί από την ανέχεια και το ένα κυβερνητικό χτύπημα πάνω στο άλλο. 

Δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε, επαναλαμβάνουν τα δικά τους, δεν είναι καν ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, άσε που στη θέση του δύσμοιρου υπαλλήλου βλέπουν οι περισσότεροι, τον τρισκατάρατο για τα ΜΜΕ, Φωτόπουλο.
Βαριέμαι να περιμένω και μετακινούμαι στην ουρά των διακανονισμών. Προσπαθώ να αφοσιωθώ στις εκπομπές του «Κόκκινου» μη αντέχοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρακμής, απαξίωσης του πολίτη, ασφυξίας. Μάταιος κόπος! Μια λαϊκή γυναίκα μπροστά, ξεσπά σε λυγμούς, αφορμή η επισήμανση του υπαλλήλου: «Κυρία μου, έχετε μεγάλη κατανάλωση» «Πεντακόσια ευρώ σ΄ένα σπίτι τριάντα πέντε τετραγωνικών; Ούτε θερμοσίφωνα ανάβω», φωνάζει, «είμαστε και οι τρεις άνεργοι, που θα τα βρω!» «Τι να σας πω! Πηγαίνετε στον προϊστάμενο».

Ο προϊστάμενος μιλά σε έντονο ύφος στο τηλέφωνο. Η κυρία σέρνεται προς τα εκεί. Την αποτρέπει να πλησιάσει με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού. Δεν το καταλαβαίνει και τον πλησιάζει. Αφήνει τη συσκευή κάτω. «Σου είπα να περιμένεις» ουρλιάζει. Η γυναίκα πισωπατεί έντρομη, αυτός συνεχίζει την τηλεφωνική του συνομιλία. Η κυρία ακουμπά στην παραστάδα της πόρτας του. Της κάνει νόημα να πάει παραπέρα, η γυναίκα – πελάτης, μην το ξεχνάμε - κάνει μεταβολή κλαίγοντας και προχωρά προς την έξοδο. Μου έχουν ανάψει τα λαμπάκια. Την αδράχνω από το μπράτσο και την τραβώ προς το μέρος του. Με κοιτάζει άγρια, εγώ να δείτε! Αφήνει το τηλέφωνο, σηκώνεται όρθιος «Περάστε έξω και οι δύο» φωνάζει. «Δεν πάμε πουθενά, θα εξυπηρετήσετε την κυρία τώρα» «Μα δεν καταλαβαίνει τι της λέω. Και χθες εδώ ήτανε» «Δουλειά σας είναι να της δώσετε να καταλάβει» 

«Εσείς τι είστε;» «Πελάτης της ΔΕΗ, όπως και η παραπληγική που σκοτώσατε στην Κρήτη. Με κανέναν εργαζόμενο στην οικογένεια, φαντάζομαι η κυρία δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο, εξηγήστε της τι πρέπει να κάνει.» 

Σκύβει το κεφάλι και της δείχνει την καρέκλα μπροστά στο γραφείο του. Επιστρέφω στη θέση μου στην ουρά.
Δεν είναι βέβαια όλοι σαν κι αυτόν. Κατανοώ, πως έχουν τεράστιο όγκο δουλειάς και ότι παλεύουν με μια θηριώδη γραφειοκρατία. Όμως, λίγο μεγαλύτερη ευαισθησία μια κάποια ενσυναίσθηση προς τον αδύναμο, θα έκανε τον κόσμο μας καλύτερο.

Και τώρα στα δικά μου. Δεν έχει σημασία αν πληρώνω κανονικά τις δόσεις, σύμφωνα με τον διακανονισμό, έπρεπε ταυτόχρονα να εξοφλήσω και τον τρέχοντα λογαριασμό, δηλαδή να δώσω στη ΔΕΗ το διπλάσιο των μηνιαίων μου εσόδων, για να μην κοπεί το ρεύμα. Η διακοπή γίνεται αυτόματα, χωρίς πρόσθετη προειδοποίηση, πέραν αυτής που είναι τυπωμένη στον λογαριασμό. Ούτε τηλεφώνημα, ούτε τίποτα, χραπ και τέρμα. Απαίτησα και το πέτυχα, να μεταφερθεί πρώτα το χαράτσι στην ΔΟΥ και μετά να κάνω νέον διακανονισμό, υπέβαλλα καλού – κακού εγγράφως το αίτημα σε δύο αντίγραφα και εξασφάλισα, όχι με ευκολία είναι αλήθεια, την υπογραφή του Προϊσταμένου.

Στη μία το μεσημέρι, βγήκα επιτέλους, κατάκοπη, αλλά ικανοποιημένη στον δρόμο. Κάθισα στο πεζούλι και απόλαυσα μετά από τόσες ώρες το τσιγάρο μου.

 — with τοπα τοπες and Σάνια Μωραΐτου.

Ισραήλ: Δολοφονίες παιδιών με ποπ κορν

Αναδημοσίευση από Infowar

14open_sderot1-master1050

Σαν ταινία στο σινεμά αντιμετωπίζουν αρκετοί Ισραηλινοί την καθημερινή δολοφονία δεκάδων παιδιών από τον ισραηλινό στρατό.

Όσοι δεν αρκούνται από τις εικόνες της ισραηλινής τηλεόρασης ανεβαίνουν πλέον και σε λόφους κοντά στη Γάζα όπου παρακολουθούν ζωντανά τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κατοικημένες περιοχές.


Όπως αναφέρουν οι New York Times πρόκειται για συνήθεια χρόνων και έχει καταγραφεί και σε αφιέρωμα της σουηδικής τηλεόρασης το 2009.



«Ναι είμαι λίγο φασίστας» δήλωνε τότε μια από τους θεατές σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που οι κάτοικοι της Γάζας ψήφισαν την Χαμάς ο ισραηλινός στρατός πρέπει να ισοπεδώσει όλη την πόλη σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους της.


  


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα κάθε φορά που ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί μια επίθεση στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Αρκετές φορές στο παρελθόν η πλειονότητα του ισραηλινού πληθυσμού έχει εκφράσει τη στήριξή της στις επιθέσεις που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς – ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά. Η δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού εκτοξεύεται στα ύψη κάθε φορά που πραγματοποιείται μια πολύνεκρη επίθεση εναντίον Παλαιστινίων.

Πριν από χρόνια αίσθηση είχαν προκαλέσει T-Shirt τα οποία φορούσαν ισραηλινοί στρατιώτες και στα οποία εμφανίζονταν έγκυες παλαιστίνιες γυναίκες στο στόχαστρο πυροβόλου όπλου. «Χτυπάς μια και σκοτώνεις δυο» ανέφερε το κείμενο πάνω στο T-shirt.

Σχολιάζοντας την κυκλοφορία τους η Όρνα Σασον Λεβί, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο ισραηλινό πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν εξηγούσε ότι «τα μπλουζάκια είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού των Ισραηλινών».

«Φυσικά το μήνυμά τους είναι συμβολικό, δεν φέρνει το ίδιο τη βία. Όσοι το φοράνε όμως είναι σαν να λένε: «αυτός είναι ο πολιτισμός μας, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν. Είμαστε υπερήφανοι όταν σκοτώνουμε νεογέννητα παιδιά παλαιστινίων και έγκυες γυναίκες».

Capture

MEGaρχίδια μου.....


Κείμενο tweet